RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kannabis valistajan haasteena
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
KANNABIS – ei mieto eikä vaaraton huume
Kappale 16.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
Syöpäpotilaan ravitsemus
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Terveystieto 7.
Riippuvuus yksilöllä ja yhteisöllä
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Riippuvuus tupakoinnista
Alkoholi.
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen
Riippuvuus tupakoinnista
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
Riippuvuus eli addiktio
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
By: Jarno ja Arttu (On n00b)
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Alkoholi, huumeet, liuottimet. Hermostoa lamaannuttava aine Vaikutus eri osiin eri aikana Aivokuori, kontrolli, moraali, nousuhumala Pikkuaivot, liikkeet.
Amfetamiinien ja stimulanttien käyttöön liittyvät ongelmat ©Juha Kemppinen 2005 copyright Juha Kemppinen 2005.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Hermosolun rakenne ja toiminta
Tupakan haittavaikutukset
Riippuvuudet.
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Päihdyttäviä paineita
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Mielihyvä & Riippuvuus
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
TE1 riippuvuus Hurtig
Päihdyttäviä aineita.
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
NIKOTIINI-RIIPPUVAISUUDEN HOITO
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
8 Riippuvuus.
Mielihyvää vai riippuvuutta?
Marjo Niskanen yleislääketieteen erikoislääkäri 2017
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO Huumeista / lääkkeistä / alkoholista / tupakasta / internetistä / peleistä / seksistä / liikunnasta… Negatiivinen / neutraali / positiivinen riippuvuus

Riippuvuuteen liittyy himo tai pakonomainen halu käyttää ainetta (tai tehdä jotakin toimintoa) toleranssin (sietokyvyn) kehittyminen käytön (tai toiminnan) lopettamisesta aiheutuvat fyysiset ja/tai psyykkiset vieroitusoireet heikentynyt kyky hallita käytön (tai toiminnan) aloittamista, määrää tai lopettamista aineen käytön (tai tekemisen) muodostuminen elämän keskeiseksi asiaksi, jolloin muut normaalit elämään liittyvät asiat jäävät toissijaisiksi käytön (tai toiminnan) jatkuminen kiistattomista haitoista huolimatta (esim. fyysisen ja psyykkisen terveyden heikkeneminen)

Riippuvuuden syntyyn vaikuttavat Yksilön ominaisuudet (persoonallisuustekijät, mielenterveyden häiriöt) Ympäristötekijät (perinteet, asenteet, odotukset, toiveet, elämänpiiri, elämäntapahtumat, sosiaaliset paineet, samaistumisen tarve) Käytetyn aineen ominaisuudet

Psyykkinen riippuvuus eli habituaatio eli tapakäyttö Henkilö kokee aineen tai toiminnan välttämättömäksi hyvinvoinnilleen ja haluaa tuntea sen vaikutuksia. Mielihaluun liittyy usein riippuvuus sosiaalisiin yhteyksiin, joissa aineita käytetään. Voi johtaa fyysisen riippuvuuden kehittymiseen. Ilmenee arvomaailman muuttumisena riippuvuuden suuntaiseksi ja sitä vahvistavaksi.

Fyysinen riippuvuus Ilmenee aineenvaihdunnan, keskushermos- ton, sydämen ja aivojen toiminnan alueilla. Fyysistä riippuvuutta aiheuttavat mm. opioidit, amfetamiinit, useat lääkkeet, nikotiini,alkoholi. Keho on tottunut aineeseen > lopettaminen saa aikaan fyysiset vieroitusoireet. Moniin aineisiin kehittyy toleranssi eli sietokyvyn kasvu, jolloin saman vaikutuksen aikaansaamiseksi tarvitaan jatkuvasti suurenevia annoksia.

Sosiaalinen riippuvuus Aineen käyttö tai tietty toiminta liittyvät sosiaalisiin tilanteisiin. Syntyy päihteisiin yleensä ennen fyysistä riippuvuutta. Sidosryhmiin liittyvät paineet ja samaistumisen tarve voivat johtaa päihteiden käyttöön varsinkin nuorilla. Sosiaaliset suhteet ja/tai elämäntavat ovat sidoksissa päihteen käyttämiseen. Sosiaalinen verkosto valikoituu päihteiden käyttöön liittyvän elämäntavan mukaan.

AIVOJEN VÄLITTÄJÄAINEET JA RIIPPUVUUS Välittäjäaineita ja niiden vaikutuksia Adrenaliini Aktivoi kehoa: Sydän lyö nopeammin ja keuhkoputket laajenevat, jotta lihasten hapensaanti kasvaisi. Olet valppaampi ja itsevarmempi. Dopamiini Stimuloi aivojen hyvänolonkeskusta, ja saa olon tuntumaan miellyttävältä, onnelliselta ja tyytyväiseltä. Vaikuttaa myös ajatteluprosesseihin ja muistamiseen sekä kehon liikkeisiin. Serotoniini Vaikuttaa mielialaan, oppimiseen ja muistiin. Serotoniinin puute voi aiheuttaa masennusta. Serotoniini vaikuttaa myös unirytmiin, ruokahaluun ja kehon lämpötilan säätelyyn. GABA Rauhoittava, kipua lieventävä vaikutus, koska se haittaa muiden välittäjäaineiden vapautumista käynnistäviä prosesseja. Substance P Kuljettaa kiputuntemukset aivoihin hermojen kautta. Endorfiinit Aktivoivat aivojen mielihyväkeskusta ja helpottavat kipua. Anandamidi Vaikuttaa muistitoimintoihin, koordinaatioon ja tasapainoon.

Mielihyväkeskus Riippuvuus ja mielihyväkeskus Yksi aivojen avainalueista Alueen tärkein välittäjäaine on dopamiini. Tuottaa nautinnon tunteita kun syömme, juomme tai harrastamme seksiä. Evoluutioteorian mukaan mielihyväkeskuksella on keskeinen rooli lajimme selviytymisessä. Huumeet jäljittelevät ruuan, juoman ja seksin vaikutuksia mielihyväkeskuksessa. Riippuvuus ja mielihyväkeskus Päihteet aktivoivat mielihyväkeskusta ja saavat olon tuntumaan hyvältä. Aineeseen tulee himo kun muistaa nuo tunteet ja haluaa kokea ne uudelleen. Päihteiden sietokyky voi kehittyä eri tavoin. Muutokset voivat tapahtua aineenvaihdunnassa (maksa alkaa hajottaa tiettyjä aineita nopeammin) tai itse hermosoluissa. Jos kehossa on jatkuvasti päihteitä, ne voivat estää välittäjäaineiden vapautumisen. Huumeet voivat myös vähentää reseptorien määrää. Siksi päihdettä pitää käyttää enemmän alkuperäisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Jos lopettaa päihteen käytön, eivät hermosolut heti palaa normaalitilaan. Reseptoreita on liian vähän (tai liikaa; esim. nikotiini), välittäjäaineita ei vapaudu tarpeeksi tai MAO-entsyymit (välittäjäaineita hajottavat entsyymit) joutuvat liian koville. Keho ei ole vielä sopeutunut päihteettömyyteen. Tämä kiihdyttää vieroitusoireita ja vahvistaa siten riippuvuutta. (www.paihdelinkki.fi)