MTKL:n liittovaltuuston

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Järjestökoulutus Pieti & Korhonen Co
Totuus.
KUNTO -projekti
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Hyvän mielen talo Pori. Mitä on itsemääräämisoikeus? l Itsemääräämisen keskeinen ajatus on, että henkilö saa itse, ulkopuolisten puuttumatta.
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Kuntauudistuskysely akavalaisille 2012 Yhteenveto tuloksista
STARTTI PAREMPAAN ELÄMÄÄN!
APRESENTA A Velhinha.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Koulutuksen toteutus - vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke/ P-K - Yksi naapureista –hanke/Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Koulutuksen aikataulu.
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Nykyaikainen satu Kuningas sammakko Nainen oli pelaamassa golfia, ja hänen golfpallonsa lensi pusikon taakse. Hän lähestyi pusikkoa, ja näki sammakon.
Käyttäytymisen arviointi
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
Hyvän mielen talo Pori. Mitä on itsemääräämisoikeus? l Itsemääräämisen keskeinen ajatus on, että henkilö saa itse, ulkopuolisten puuttumatta.
Käyttöohje: Kuinka lisätä käyttäjä ryhmääsi. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
VARHAINEN TOTEAMINEN – Milloin tarjota hiv-testiä?
Vaikeasti puhevammaisten tulkkipalvelu
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
KUVAKÄSIKIRJOITUS  Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa.  Kirjallisessa muodossa.
Miksi tällainen julkaisu? Tueksi seurakunnille. Harkittavaksi, keskusteltavaksi. Rohkaisuksi toimia pienen ihmisen puolesta. Olemme halunneet kertoa kirkko.
Asiakkaan rauhoittaminen
Uudentyyppinen opiskelijaa tavoitteellisesti ohjaava opinto- ohjelma (O 4 ) Juha Paavola, Juha Hartikainen, Insinööritieteiden korkeakoulu, Rakennustekniikan.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Palvelutalo Männikön asukastyytyväisyys 2014 Asukas- ja omaistyytyväisyysmittaus tehtiin kyselytutkimuksella vuoden 2014 lopussa. Kyselyssä oli 33 kysymystä.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
KUVAKÄSIKIRJOITUS Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa. Kirjallisessa muodossa kerrotaan.
Tarkastele kojelautaa.
Palautteen antaminen esityksen tavoitteen toteutuminen
Fysioterapia Toimintaterapia
Tapahtukoon sinun tahtosi
ASLAK – työsuojeluvaltuutetun kokemuksia Työympäristöseminaari Työsuojeluvaltuutettu Heleena Havulehto.
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Kilpailijan starttikurssi
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
MAKSETTU HOTELLIHUONE. SISÄÄNKIRJAUTUMISEN AJANKOHTA. VAHINGON RAJOITTAMINEN. JANIKA KAITO & SUSANNA KAINSALO M2A.
Psykiatrinen hoito ja potilaan itsemääräämisoikeus
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Päihdeongelmaisten tahdosta riippumaton hoito
Perusterveydenhuolto
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Sota ja väkivalta 5. käsky: älä tapa
Valmisteilla olevia lainsäädännön uudistuksia (Valas, Imo, Teos)
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Palvelutalo Männikön asukastyytyväisyys 2015
Esityksen transkriptio:

MTKL:n liittovaltuuston Pakko ei ole hoitoa! MTKL:n liittovaltuuston julkilausuma 26.9. 2006 Jorma Heikkinen: Toiminnanohjaaja, Psykonomiopisto Puheenvuoro Stakesin Pakkoseminaarissa 25.9. 2007 Niuvanniemessä.

MTKL vaatii Pakkohoidon laatua on kehitettävä. Pakkohoito vähennettävä edistyksellisempien länsimaiden tasolle. Itsemääräämisoikeuden rajoitusten täytyy perustua yksilöllisiin hoidollisiin syihin. Pakkohoito ei missään olosuhteissa saa käyttää rangaistuksena tai järjestystoimenpiteenä. Pakkokeinot ja rajoitukset tulee rajoittaa aina minimiin. Pakkohoitoa tulee toteuttaa tarkkaan harkiten ja vasta viimeisenä keinona. Asiakkaalla on itsellään ratkaisuvalta siitä, keihin sairaalan ulkopuolella oleviin hän haluaa pitää yhteyttä; näitä yhteyksiä tulee tukea.

MTKL vattii Asiakkaalla tulee olla käytössään tehokkaat oikeussuojakeinot, kun hänen oikeuksiaan loukataan. Valittamista ei saa nähdä hoidon vastaisuutena, vaan siihen tulee suhtautua vakavasti asiakkaan ihmisoikeutena ja vastuun ottamisena itsestä. Pakkohoitoon määrätylle tulee lainsäädännöllä turvata ulkopuolinen tukihenkilö, joka voi toimia hänen uskottuna tukihenkilönään vielä kotiuttamisen alkuvaiheessakin. Psykiatrisissa sairaaloissa on järjestettävä työtoimintaa, virkistystoimintaa ja harrastustoimintaa. Pakkohoito maksuttomaksi.

Mielenterveyslain valvontaa tiukennettava Mielenterveyden keskusliiton liittovaltuusto 15.9. 2007 Mielenterveyslain valvontaa tiukennettava

Psichiatria Democratica, Torino 2005 Eurooppa luopuu pakon käytön historiallisesta reliikistä. Psichiatria Democratica, Torino 2005

Mitä pakon käytöstä seuraa? * Itsemääräämisoikeuden kumoutuminen * Täysivaltaisuuden kielto * Hämmennystä * Turvattomuutta ja ahdistusta * Hylätyksi tulemisen tunteita * Häpeän tunteita * Hoitokielteisyyden vahvistuminen * Hoitoyhteistyön vaikeutuminen * Ristiriitatilanteet * Hoidon pitkittyminen Pakon käyttö on ensisijaisesti ihmisoikeuskysymys!

Miten kuntoutujat kokevat pakkohoidon? Mielenterveyden keskusliiton eristämisaiheinen kirjoituskilpailu: 'Kopiin ja kahleisiin', Vantaa 1997

Miksi pakon käyttöä olisi vähennettävä? * Pakon kielteisten seurauksien vuoksi * Kansalaisten yhdenvertaisuuden toteutumisen vuoksi esim. laki potilaan oikeuksista. * Kielteisten asenteiden vähentämiseksi

* Hoitokäytöntöjä muuttamalla -* 'kotihoidon preferointi' Miten pakon käyttöä voidaan vähentää? * Hoitokäytöntöjä muuttamalla -* 'kotihoidon preferointi' * Lisäämällä tiedonsaantia * Vuorovaikutuksen lisäämääminen - henkilökunta pois kopeistaan. * Vastavuoroisen kohtaamisen mahdollistaminen * Pois potilaan roolista täysivaltaiseksi ihmiseksi. * Tukemalla kuntoutujan itsemääräämisoikeutta * Tukemalla kuntoutujan täysivaltaistumista * Vertaistuen ja kokemuksen politiikan mahdollisuus

Avohoitokeskeinen kulttuuri voi merkittävästi vähentää pakon käyttöä. * Mielenterveyslain uudistaminen avohoitokeskeisen palvelujärjestelmän vakiinnuttamiseksi * Laitos- ja pakkohoitoa ehkäisevien työmenetelmien kehittäminen (vrt. Keroputaan malli ja rajasysteemit) * Kokemusasiantuntijoiden ja muiden kuntoutujien käyttö palveluiden suunnittelussa ja arvioinnissa yhteistyössä muiden alan ammattilaisten kanssa.