Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot 2010. Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heijastuksia elämästä
Advertisements

John Rawls REILUPELI.
Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari
Majakka Markku ja Virve Pellinen
Prosessiosaaminen - prosessiosaajaksi
Uudet ELY-keskukset ja tiedonvälityksen haaste työhallinnossa Ideapäivä-seminaari Jaana Suokonautio Jaana Suokonautio.
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
1. varapresidenttien koulutus
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Mitä kirjoittaminen on?
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
Suurten ja keskisuurten yhteinen lippu- ja maksujärjestelmä Tausta, tavoitteet ja tulokset Oheisaineisto nro 2 Pela §
Psykologian koulukuntien ihmiskuvat
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Camera obscura- menetelmä
N-piirin johtamisvalmennus Lionsklubin muutosjohtaminen.
Filosofian kurssi, luento 3 Yhteiskuntafilosofia
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Lionsklubin muutosjohtaminen 107 N Apj-Lpj seminaari Bykulla
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
NUORTEN SEKSUAALI- KASVATUS JA SEKSUAALITERVEYS
Kuvitteellinen (toistaiseksi) tenttikysymys: Miten Alastair Norcross vastaa Peter Vallantynen esittämään konsekventalismin kritiikkiin? 4/1/20151.
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
St. Amant (1999): Planning and User Interface Affordances
Oikeus ja kamppailut 7. luento. Kamppailu Regiimien Juristien Analytiikka Grogan, Open Door, X Dodge v. Ford Lüth Yksilöiden Ensimmäinen tapaus.
Demokratia.
Jalanjäljet... Näyttävät meille missä olemme olleet Osoittavat suunnan
2. Oikeudenmukaisuus Kuvaile kirkonrotan sääntöjä. Millaista on reilu peli?
OIKEUDENMUKAISUUS Luku 15 – Ydinsisältö. Oikeudenmukaisuus tärkeä yhteiskuntaetiikan ja uskontojen käsite oikeudenmukaisuuden vaatimusten periaatteet:
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
LIBERALISMI. Taustoja… Yhteiskuntafilosofia pohtii yhteiskunnallisia kysymyksiä Locken vaikutus: Jokaisella oikeus päättää omasta elämästään ja tehdä.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
TAPOJA LUOKITELLA ERI MOTIIVEJA
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
reaktio ärsyke valinnan vapaus vapaa tahto minätietoisuus omatunto
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Suuntia kriittiseen uskonnonopetukseen
Onko vapaus mahdollista?
Meeri, Joonas, Oona, Jenna & Salla
VALISTUS "Valoa pimeyteen".
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Yhteiskuntafilosofia
Liikeyrityksen yhteiskuntavastuu – onko sitä?
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
1 Yksilö yhteiskunnassa s
Onko tahto vapaa?.
Nuoret ja työlainsäädäntö
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
Liberalismi sekä Uusliberalismi
Menestyvä työyhteisö Valta, politikointi
Täydellisen olion teologia
Sääntöjä ulkopuoliseen arviointiin
Esityksen transkriptio:

Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot 2010

Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin sielukäsitys – järjen tulee ohjata tunteita ja mielihaluja – tahto seuraa järkeä, mikäli tunteet ja mielihalut eivät tahtoa vie mukanaan Tieto vapauttaa – vrt. Sokrates hyve on tietoa (tieto hyvästä)

Rationalismin metafyysinen ydin Vapaus on mahdollinen, joss suunnittelen elämäni tahtoni mukaan On asetettava itselle tietoisesti sääntöjä, joita on noudatettava Pyrkimys vapauteen vaatii, että tahto noudattaa järjenmukaisia välttämättömiä sääntöjä. Sääntöjen muodostamisessa tarvitaan tietoa.

Tieto vapauttaa Tieto mahdollistaa valitsemisen Tieto osoittaa, mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta Tieto antaa valtaa vaikuttaa, manipuloida, itseä sekä ympäristöä (tekninen intressi) Sapere aude – uskalla tietää – Valistuksen projekti

Rationalistisen vapauden estäjät Psyykkiset tekijät: kasvatus, psyyken tiedostamaton toiminta, ennakkoluulot Sosiaalispoliittiset tekijät: instituutioiden vääristynyt toiminta, rationaalisen toiminnan estävät normit ja perinteet

Rationaalinen valtio Lait, jotka jokainen rationaalinen toimija hyväksyy – lait, jotka jokainen rationaalinen toimija, säätäisi Oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät rationaalisten toimijoiden hyväksyttävyyden perusteella Riisto on seurausta irrationaalisista haluista ja pyrkimyksistä Valtion tulee kasvattaa rationaalisia toimijoita – oppivelvollisuuden perustelu ”pakottaminen on hyväksyttävää, mikäli se merkitsee kasvattamista tulevaan ymmärrykseen” (Fichte)

Rationaalinen valtio Valtion tavoitteena on taata rationaalisen toimijan vapaus – pyrkiä raivaamaan esteet rationaalisen elämänsuunnitelman toteuttamisen edeltä Rationaaliset lait vapauttavat (esim. Locke, Kant - moraalilaki) Vääristyneen tietoisuuden oikaiseminen: ”Kenelläkään ei ole oikeutta vastustaa järkeä.” (Fichte) Ideaalivaltiossa lait käyvät tarpeettomiksi – Platonin valtio

Rationalismi – diktatuurin oikeutus? Kaikilla ihmisillä on vain yksi ainoa päämäärä: rationaalinen elämä Jokaisen rationaalinen elämä sopii täydelliseen, harmoniseen malliin (valtio) Huonot asiat johtuvat irrationaalisuudesta ja sen törmäämisestä rationaaliseen suunnitelmaan Ihmiset noudattavat rationaalisiksi kasvettuaan, rationaalisia lakeja ja ovat siten vapaita