Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suorien tukien uudet tukimuodot ja yleiset ehdot Täydentävät ehdot
Advertisements

Rakennetukien kesäpäivät Ajankohtaista rakennetukien myönnöstä Kouvola Sanna Koivumäki.
Eläinten hyvinvoinnin tuki
TARRALAPUT Huom. Esitettyjen tietojen muutokset mahdollisia Veli-Pekka Reskola Maaseutu- ja tukipolitiikkayksikkö Kesäkuu 2005.
Ohjelmaperusteiset tuet
Luomutilan tuet ja valkuaiskasvien kannattavuus
Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
valtiosihteeri Risto Artjoki/ ylijohtaja Heimo Hanhilahti MMM
Ajankohtaista ympäristötuessa ja LFA:ssa Antti Hietala / Markku Kuoppa-aho Kalvoja päivitetty Lahti Kokkola
Ajankohtaista Melasta
Uudelle maatalousyrittäjälle
Maaseutuvirasto Varainhoito-osasto Tukien maksatusyksikkö
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
CAP2020-uudistuksen tilannekatsaus – suorat tuet
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
EY-lannoitteiden ja kalkitusaineiden markkinoille saattaminen
CAP post 2013 Tilannekatsaus ohjelmatyön näkökulmasta Tiina Malm.
Tukioikeuksien siirrot
Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2006 / Sarja 6.1
Suorien tukien uudet tukimuodot ja yleiset ehdot Täydentävät ehdot
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
Avaintietoja Tutkinto-opiskelijoita Avoimen yliopiston ja täydennyskoulutuksen opiskelijoita Henkilöstöä Vuosibudjetti 256, 5 M€, josta.
Ympäristön hoito uudessa maaseutuohjelmassa
Länsi-Uudenmaan maaseutuhallinto Maataloustuki-info 2012 Vihti 3.4. Lohja 18.4.
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda EU:n suunnitelmat 2000–2006 Uudet rahoitusnäkymät 2000–2006 Lainsäädäntöehdotukset: - yhteinen.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Ajankohtainen maatalouspolitiikka
Maatalouden ajankohtaiskatsaus
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
Tiken esittely | Viestintä | 2011 | Dian numero Maatilarekisterin kehittämisajatuksia Esa Katajamäki
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Ympäristötukien valvonta 2007 Maija Kyrö MMM / Tukiyksikkö.
Neuvo 2020 –maatilojen neuvontajärjestelmä
Ympäristökorvausjärjestelmän info Keuruu
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Tukihakukoulutus kevät 2015
Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus EAKR-rahoituksen käyttämiseksi laajakaistahankkeissa.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Rakennetuki liittymistä valmisteleville maille liittymistä valmisteleva tuki vuodesta 2000:
Maatalouspolitiikan muutospaineet lähivuosina Esa Hiiva Maa- ja metsätalousministeriö Tukihakukoulutus 2007.
Tukihakukoulutus kevät 2015
Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset sisävesien ekologiseen tilaan – kalaston vasteet vuoden 2007 seurantahavaintojen perusteella Martti Rask,
1 TILANEUVONTAJÄRJESTELMÄ Tukikoulutus lokakuu 2006 Tukiyksikkö.
MTK:n tuki-infot Kevät 2015
Luonnonhaittakorvaus Varsinais-Suomen Ely-keskus, Maatalouden valvontayksikkö.
Viherryttämisen ja ympäristökorvauksen yhteensovittaminen EU-avustajakoulutus Lieto Anna Setälä/ Viestintä Oy Tuulihaukka1.
Yhteistyössä: Viherryttämistuki Eeva Laukka, Maaseutupalvelut, valvontayksikkö, V-S ELY-keskus.
Perustuki & Peltokasvipalkkio Crusell, Uusikaupunki.
Heli Varpula Maaseutuasiamies YTA Huittinen
EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
Suojellut ja rajoitetussa metsätalouskäytössä olevat metsät
Miksi maataloutta tuetaan?
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Maaseutuelinkeinoviranomaisten talvipäivät
Luomuasetuksen uudistus Evira
Maatalouslinjan ajankohtaiskatsaus
Ympäristökorvauksen korvauskelpoisuus ja sitoumusten muutokset
TUKIOIKEUKSIEN MITÄTÖINTI
Ympäristökorvauksen muutokset v. 2020
Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta on nyt Ruokavirasto.
Maakunnallinen tuki-info
Esityksen transkriptio:

Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki Neuvo2020 –seminaari 7.2.2014 Pia Lehmusvuori MMM/maatalousyksikkö

Maataloustukien täydentävät ehdot

Mitä ovat täydentävät ehdot? (1/2) Täydentävien ehtojen noudattaminen on seuraavien viljelijätukien ehtona: EU:n kokonaan rahoittamat suorat tuet Maaseudun kehittämisen viljelijätuet: ympäristökorvaus, luonnonhaittakorvaus, luomukorvaus ja eläinten hyvinvointikorvaus Osittain rakennetukien ja kansallisten viljelijätukien ehtona

Mitä ovat täydentävät ehdot? (2/2) Hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksia (GAEC) sekä Lakisääteisiä hoitovaatimuksia: direktiivejä ja asetuksia, jotka liittyvät ympäristöasioihin, kansanterveyteen, kasvien terveyteen sekä eläinten terveyteen ja hyvinvointiin

Täydentävät ehdot v. 2015 alkaen 7 hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimusta (GAEC) (nykyään 13) 13 lakisääteistä hoitovaatimusta (nykyään 18) Vaatimukset perustuvat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 liitteeseen II

Muutokset lakisääteisissä hoitovaatimuksissa v. 2015 (1/2) Poistuu puhdistamolietedirektiivi ja eläintautien ilmoittamiseen liittyvät kolme direktiiviä Jo v. 2014 pohjavesien suojeluvaatimukset lakisääteisistä vaatimuksista GAEC-vaatimuksiin  

Muutokset lakisääteisissä hoitovaatimuksissa v. 2015 (2/2) Näiden EU-säädöksistä johtuvien muutosten lisäksi myös kansallisista säädöksistä johtuvia muutoksia (esim. nitraattiasetuksen muutokset tulossa voimaan keväällä 2015)  

Merkittävimmät muutokset GAEC:ssa v. 2015 Poistuu kasvinvuorottelua koskeva vaatimus, koska viherryttämistukeen tulee viljelyn monipuolistamisvaatimus Poistuu koneiden asianmukaista käyttöä koskeva vaatimus GAEC-vaatimusten yksityiskohdat säädetään kansallisesti Siirretään osa nykyisistä GAEC-vaatimuksista suorien tukien asetuksen mukaiseen maatalousmaan säilyttämisvaatimukseen (myös sen ehdot kuuluvat neuvontakohteisiin)

Täydentävät ehdot neuvonnassa Mitkä täydentävät ehdot koskevat neuvottavaa viljelijää? Mikä tavoite näillä ehdoilla on? Miten viljelijä voi täyttää nämä ehdot?

Viherryttämistuki

Mikä on viherryttämistuki? (1/2) = Tuki ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisiin maatalouskäytäntöihin EU:n maatalouspolitiikan uudistuksessa tavoitteena ympäristö- ja ilmastonäkökulman vahvempi huomioon ottaminen Tämän vuoksi v. 2015 otetaan käyttöön EU:n kokonaan rahoittamassa suorien tukien järjestelmässä uusi viherryttämistuki, johon siirretään varoja nykyisestä tilatuesta

Mikä on viherryttämistuki? (2/2) Viherryttämistukeen on käytettävä 30 % suorien tukien enimmäismäärästä Tukitaso Suomessa arviolta 70 euroa/ha Kolme toimenpidettä: viljelyn monipuolistaminen, pysyvän nurmen säilyttäminen, ekologinen ala Luomutilat oikeutettuja tukeen ilman kolmen toimenpiteen täyttämistä

Viljelyn monipuolistaminen Tilalla 10-30 ha peltoalaa  viljeltävä kahta kasvia – pääkasvia ei yli 75 % peltoalasta Tilalla yli 30 ha  viljeltävä kolmea kasvia – pääkasvia ei yli 75 % peltoalasta – kahta pääkasvia ei yhteensä yli 95 % C-tukialueella kahden kasvin viljely riittää Vapautus tiloille, joilla yli 75 % peltoalasta nurmella ja/tai kesannolla ja jos muussa käytössä oleva peltoala ei ole yli 30 hehtaaria.

Pysyvän nurmen säilyttämisvaatimus Kaksi vaatimusta: 1) Natura-alueiden pysyvät nurmet säilytettävä + jäsenmaa voi päättää nimetä myös muita herkkiä alueita, joilla pysyvät nurmet säilytettävä 2) Pysyvän nurmen alan suhde maatalousmaan kokonaisalaan ei saa vähentyä yli 5 % Tarkastelu koko maan tasolla Pysyvä nurmi = v. 2012 pysyvät laitumet ja v. 2015 ilmoitettavat pysyvät nurmet

Ekologinen ala (1/2) Yli 15 ha peltoalaa –> ekologista alaa 5 % peltoalasta v. 2015-2017 (mahd. 7 % v. 2018 alkaen) Jäsenmaa päättää, mitä aloja hyväksytään ekologiseksi alaksi asetuksessa mainituista ekologisen alan tyypeistä (Suomessa alustavasti suunniteltu kesannot, kerääjäkasvit ja viherpeite, typensitojakasvit) Vapautus tiloille, joilla yli 75 % peltoalasta nurmella, kesannolla ja/tai palkokasveilla ja jos muussa käytössä oleva peltoala ei ole yli 30 hehtaaria.

Ekologinen ala (2/2) Jäsenmaa, jossa yli 50 % kokonaismaa-alasta on metsää, voi päättää, että ekologisen alan vaatimusta ei sovelleta tiloihin, jotka sijaitsevat luonnonhaitta-alueilla, joilla alueen maa-alasta yli 50 % on metsää ja metsän suhde maatalousmaahan on korkeampi kuin 3:1 (alustava linjaus: tämä ns. metsäisyyspoikkeus otetaan käyttöön Suomessa, alueet eivät vielä selvillä)

Viherryttämistuki neuvonnassa Mitkä viherryttämistuen ehdot koskevat neuvottavaa viljelijää? Mikä tavoite näillä ehdoilla on? Miten viljelijä voi täyttää nämä ehdot?

Mistä lisätietoa? www.maaseutu.fi mavi.fi www.mmm.fi www.finlex.fi www.eur-lex.eu Lisäksi täydentävien ehtojen osalta myös www.evira.fi www.tukes.fi

KIITOS! pia.lehmusvuori@mmm.fi