Avanto- eli talviuinti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ota aivosi narikasta: PELAA BRIDGEÄ!
Advertisements

Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Terveyttä talviuinnista
Tupakoinnin lopettaminen
Puimuri - kaava.
Näin pakkaat paketit lavalle
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Heikki Saarilampi Kot9sn2 Syksy 2011
Tietoyhteiskunnan asialla vuodesta Tietotekniikan liitto lyhyesti • Valtakunnallinen ja puolueeton ICT-alan asiantuntija Suomessa • Jäseninä n.
By: LadyLine Ritz, Vaasa. Alkaen To 22//13 Lisää infoa & ilmoittautuminen: TAI 55+ KUNTOKURSSI Sinulle, joka haluat:
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Jumalan kanssa.
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Vaikuttaa uskomattomalta! Vaikuttaa uskomattomalta! Kenraali Dwight D. Eisenhower oli oikeassa, kun hän antoi määräyksen, että se oli valokuvattava ja.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Radiopartiotoiminta Radiopartio – radioamatööri harrastukset kohtaavat
Suomen latu ry Marina Tuura.
Toiminta kentällä SJAL tuomarikoulutus Sisältö • Tehtävät kilpailun aikana • Sijoittuminen kentällä • Tasapuolisuus ampujia kohtaan • Tulosten tulkitseminen.
Huomio vesiosuuskuntien kehitystarpeisiin Pellervon Kainuun seminaari Lakiasiainjohtaja, varatuomari Kari Lehto, Pellervo-Seura ry.
MALLI: Osoite: Minulla on uusi … -> Minulla on uusi osoite. Jeg har en ny adresse. Osoite: Tiedätkö Liisan osoitteen?
CHEERLEADING Tiina Määttä.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Preppaus ENA 4.
Tehtävän- annot suomeksi 1. Vårt hemland Mistä Suomi tunnetaan? Mistäpäin maata maailmankuulut brändimme ja tuotteemme tulevat? A. Yhdistä tuote.
Elämyshankekyselyn tulokset © Sovita Toteutus: Opiferum1.
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Paikkoja maailmalla Ja satunnaisia matkailijoita.
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
*HARRASTUS, JOKA KOKOAA PERHEEN* Suomen Islanninhevosyhdistys ja yhteistyökumppanit.
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
mieluummin useampikin?
Samba Tervetuloa tutustumaan samban maailmaan.
Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko 2012.
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Lukiolaisen opintopolut
Suomen Latu Liity – se kannattaa. Suomen Latu on ulkoilun kattojärjestö Suomen Latu on retkeilyn edistäjä, ulkoilun asiantuntija ja kaikille avoin järjestö.
Mainoselokuvalle tyypillistä Korkeat kustannukset pituuteen/kestoon nähden Täysin manipuloitu tilanne esitetään ikään kuin se olisi realismia/totta – erona.
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
Kysy parilta. Muista päiväys. Mikä päivä eilen oli
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
1. IHMINEN.
KUMAMOTO & JAPANI PEKKA ALAVUOTUNKI KOT0SN9. VALMISTELUT Viisumihakemus Rokotukset Japanin aivotulehdusrokotus on suositeltu mutta ei välttämätön 3kk.
Oma koti - osaprojekti Kohti sujuvampaa arkea. Mistä on kyse? Tavoitteena on, että pystymme täyttämään kasvavan asiakastarpeen järkevästi siten, että.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Mitä historia on?.
Väliaineen vastus.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
1.Alkeiskurssi 3 krt, maanantai, tiistai ja keskiviikko klo Kurssi antaa edellytykset aloittaa golfharrastus ja suorittaa GreenCard Seuran.
Tietoa Tulevaisuuden tutkimuksen seurasta. Tulevaisuudentutkimus Tulevaisuudentutkimus on monitieteellinen tiedonala, jonka tarkoituksena on selvittää.
Sydän- ja verisuonitaudit
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
Tervetuloa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän perhevalmennussivuille! Näiltä sivuilta löydät tietoa liittyen sairaalaan lähtöön, synnytykseen, imetykseen.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
Uinnin kilpailujärjestelmä
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Avanto- eli talviuinti Avanto- eli talviuinti on uintia jäähän tehdyssä avannossa. Avannossa vesi on jatkuvassa liikkeessä, eikä näin ollen jäädy ja siinä voi uida. Veden kierrättäminen suoritetaan uppopumpulla, tai kiertopropellilla.

Historiaa Suomessa ja Venäjällä avantouinti on aina kuulunut sauna- tai banjaperinteeseen . Suomen talviuinnin isänä voidaan pitää helsinkiläistä, mutta syntyjään virolaista Emil Järvoä (1877-1968). Hän on todennut aikoinaan: ”Kun kylmettää itsensä joka päivä, ei koskaan kylmety”. (Edellinen kappale on lainaus Turun Avantouimarit ry 1957-1997 -kirjasta).

Harrastajat Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 120 000 talviuimaria, joista 50 prosenttia on naisia. Lisäksi harrastajia arvioidaan olevan saman verran mökeillä ja lomakeskuksissa. Avantouintipaikkoja on Suomen Ladun rekisterissä yli 200. Katso missä sinun lähin avantosi sijaitsee! Lomareissuilla ja työmatkoilla kannattaa tutustua myös muiden paikkakuntien avantoihin. Lähde: Suomen Latu

Yhdistystoiminta Monilla paikkakunnilla on ollut yksittäisiä avanto- eli talviuimareita jo ainakin 1950-luvulta lähtien. Avantouintiseuroja on perustettu eri paikkakunnille 1950- ja 1960-luvuilta lähtien. Vuonna 1992 perustettiin Suomen Ladun Avantouintiklubi, jonka tehtäviksi määriteltiin lajin koordinointi ja kehittäminen valtakunnallisella tasolla. Suomeen on perustettu Suomen Avantouintiliitto ry vuonna 2002. Liitossa on 13 jäsenseuraa ja liitto järjestää valtakunnallisia avantouintitapahtumia ja julkaisee avantouinnista kertovaa Avantoon -lehteä. Liitto avustaa ja opastaa mm. uusien avantouintipaikkojen ja -seurojen perustamisessa.

Välineet Avantouimarin omat varusteet ovat uimapuku ja pyyhe. Mikäli avantopolulla ei ole lämpömattoa, uimari voi käyttää villasukkia eristämään jalkapohjansa kylmästä maasta. Jotkut uimarit pitävät myös pipoa tai lakkia päässään. Uimareille on tarjolla myös erityiset neoprenistä valmistetut tossut, joiden pohja antaa suojan teräviä kiviä, liukastumista ja suolaa vastaan.

Ohjeita Suomen Ladun perusohjeita avantouimiseen: * Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä * Avannossa kannattaa viipyä aluksi vain muutamia sekunteja * Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista, joka menee ohi. * Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi * Avantoon ei saa mennä alkoholin vaikutuksen alaisena eikä sairaana * Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto, sekä se käykö saunasta vai ilman ovat yksilöllisiä valintoja; omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle

Kokemuksia Avantouinti tekee riippuvaiseksi, sillä talviuinti lisää tutkimusten mukaan betaendorfiinituotantoa aivoissa eli "sisäsyntyistä huumehormonia", jolloin hyvänolon tunne elimistössä lisääntyy. Niin se on. Avanto on tie euforiseen tunteeseen. Avantouimarit sairastelevat keskimääräisesti vähemmän. Monet väittävät, ettei flunssaa ja yskää tule koskaan, ja että avantouinti vie stressinkin mennessään. Muita yleisesti koettuja hyötyjä ovat kipujen ja kolotusten vähentyminen ja yöunen laadun paraneminen. Ihmisten tuntemukset ovat aitoja.