Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Karkki vai kepponen… seuraavalla sivulla on kuvia, paina mistä haluat
Advertisements

Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Ohjeita kotiopiskelun tueksi
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Tunne ja Älyä! ©Mervi veini 2004.
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Jumalan kanssa.
Toimintaohjeet opelle
Moodlen ohje opiskelijoille
Tervetuloa kanssani keväiseen metsään!
Laatinut Maija Halme-Briedis
Ajatuksia elämästä..
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
Oppimisen pelejä alakouluun
Katso Aitolasta lisää:
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Tikkurila 10 The City of dreams
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
”Musa” -projektin eteneminen 1. Prosessi 2. Tiedonhaku 3. Tämän hetkinen tilanne ja jatkosuunnitelmat.
Musiikin ryhmäkoulutus
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
14 websuunnitteluvinkkiä!
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Lukemaan oppii vain lukemalla
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Ensimmäiselle luokalle Paattisten kouluun syksyllä 2010.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Puhuvia skannereita, lukevia kyniä ja muita vempaimia
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
Kun ekaluokkalaiset ovat opiskelleet kuukauden lukiossa, tavan mukaan heidät vihitään lukiolaisiksi. Tänä päivänä heistä virallisesti tulee lukion oppilaita.
Kuinka paita ja peppu olettekaan! Pariskuntien välistä leikkimielistä kisailua siitä, kuka tunteekaan kumppaninsa paremmin. Toteutetaan kyselemällä tavalla.
Tapahtukoon sinun tahtosi
TVT (vaka) Projektitehtävä
Kielivalinnat 2. luokalla
3. luokan englanti Vanhempainilta
Toimintaohjeet opelle
Maijaleena Huhtaniemi
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
JAPANIN KIELI japania kirjoitetaan merkeillä, joista jokainen vastaa käytännössä jotakin näistä: 1. sanaa 2. tavua 3. sanavartaloa 4. kirjainta 5. edellisen.
3. luokan englanti Vanhempainilta
Vanhempainilta c.
Astrid Lindgren Ilon Wikland.
Kieli ja lukeminen alkuopetuksessa
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Esityksen transkriptio:

Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis

Hyvä menetelmä: luetaan liukumalla • Nykyisin tätä tekniikkaa käytetään paljon koulussa: Meeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrkkkkkkkkkiii =merkki Meeeeeeeeellllllllllkkkkeeeiiin = melkein Kuuuuukkkkkkaaaa=kukka

Tätäkin käytetään: • P u r k = purk ja k i = ki Siitä tulee purkki!  Tämä vaatii parempaa muistia kuin liukumäkimenetelmä.

Tämä menetelmä ei ole hyvä: • Äm ee äl koo ee ii än = melkein  Lukemisen kannalta ei ole tärkeää, mikä aakkosten kirjain sanassa on, vaan mikä äänne sanassa on.  Kun lukeva lapsi kysyy, mikä kirjain ”S” on, kannattaa siis vastata ”sss” eikä ”äs”.

Sanalaput • Meidän koulun aapisessa leikkiluetaan: katsotaan neljä kuvaa, sitten pistetään käsi kuvien päälle ja koetetaan arvata, mikä sana milläkin rivillä lukee. • Sanalappu on suosittu esim. englannin kielen harjoittelussa. • Jos lapsi haluaa, voi tällaisia kielipelejä kotona leikkiä. KISSA

Tuhannen tunnin salaisuus • Suomi onnistuu hyvin kansainvälisissä kouluvertailuissa. Se johtuu ehkä siitä, että lapsille luetaan paljon jo ennen kuin he menevät kouluun. • Heille on tavallisesti luettu kirjoja jo tuhat tuntia. Se on noin puoli tuntia joka päivä.

Ei meillä ole ehkä niin paljon luettu… • Lukemisen voi aloittaa tässäkin vaiheessa, ei hätää. Kaikki on plussaa. • Kasetti- tai CD-kirja on yksi vaihtoehto, jos aikaa lukemiseen ei ole. Äänikirjoissa keskittymiskyky kehittyy paremmin kuin filmien katselussa, kun tieto tulee vain yhtä kanavaa pitkin. • Iltasatu on edelleen hyvä tapa. Tietysti tarinan voi myös keksiä itse, mutta kirjoista saa monipuolista sanavarastoa.

Nyt se jo lukee! • Kirjojen lukemista ääneen lapselle on tärkeää jatkaa, vaikka lapsi jo osaisi lukea. Lukeva aikuinen on hyvä esikuva. • Hauskaa on myös se, jos aikuinen lukee saman kirjan kuin lapsi. Kirjoista keskusteleminen on monella tapaa opettavaista. • Riihipellossa on joka perjantai kirjastoauto. Me kannustamme oppilaita lukemaan.

Mitä kannattaa lukea? • Tärkeintä on, että kirja kiinnostaa lasta. Kuvia saa olla, ja sarjakuvaa saa lukea. Kun homma alkaa sujua, voi lukea monipuolisemmin. Kiellot eivät ehkä kannata. • Järjestämme yhden vanhempaintapaamisen kirjastossa. Siellä saatte lisää vinkkejä kirjavalintoihin sekä tietoa äänikirjoista ja muunkielisistä lukemistoista.

Lukemisen tasoja – luokat 1-9 • Ensin pitää oppia lukemisen idea, mitä äänteet, tavut ja sanat tarkoittavat. • Sitten opitaan etsimään pistemäinen tieto, jonka voisi vaikka alleviivata. Minkä maan pääkaupunki Oslo? Alleviivataan: Norjan pääkaupunki on Oslo. Missä kettu elää? Aikuisen pitää ehkä ohjata vastauksen etsimistä: Tässä tarkoitetaan, missä maassa niitä on. Tässä tarkoitetaan, missä ympäristössä ne elävät, esim. elävätkö ne metsässä?

* Kolmannella tasolla osataan jo yhdistää eri lauseiden tietoja. Asia ei enää lue suoraan yhdellä rivillä. Mitkä ovat Pohjoismaiden pääkaupungit? Alleviivataan: Pohjoismaiksi kutsutaan Ruotsia, Norjaa…. --- Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa on… * Myöhemmin opitaan lisää tekstin analysoinnista ja arvioinnista. Onko tämä vitsi vai tosijuttu? Olenko tästä asiasta samaa mieltä kirjoittajan kanssa?

• On ihanaa, jos koti kannustaa lukemisen harjoittelussa. Tärkeää on, että lukemiseen liittyy ilo ja oma valinta. • Joku haluaa lukea kirjastossa lukukoiralle, joku haluaa lukea pikkusiskolle, joku äidille --- tällaisia mahdollisuuksia on hyvä tarjota lapselle. • Alkuvaiheessa suosittelen ilmaista Ekapeliä. Jos kotona ei ole tietokonetta, erilaisia vaihtoehtoja kyllä löytyy, ei hätää.