Elimelliset (orgaaniset) häiriöt

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Hiv ja aids.
Muistisairaan kohtaaminen
KANSANTAUDIT.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Ikääntyminen ja vanhuus
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Tapaturmat s
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
Tupakointi ja sen vaikutukset
Mielenterveyden häiriöt
VARHAINEN TOTEAMINEN – Milloin tarjota hiv-testiä?
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Mielenterveyden häiriöt
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Paniikkihäiriö.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Sydän- ja verisuonitaudit
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
1. Tietoinen tiedonkäsittely
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Alkoholista asiallisesti
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Osteoporoosi (luukato)
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Mielenterveyden häiriö
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Paksusuolensyöpä.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Sporttiturva tarjous Suomen Pöytätennisliitolle
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Hyvinkään suun terveydenhuolto
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
POTILAAN NÄKÖKULMASTA
Esityksen transkriptio:

Elimelliset (orgaaniset) häiriöt Psykiatriset häiriöt, joissa on selvästi osoitettava aivojen rakenteen tai aineenvaihdunnan häiriö, kutsutaan orgaaniseksi häiriöksi. Häiriöt lisääntymässä pääasiallisesti vanhusväestön määrän kasvaessa ja päihteiden käytön yleistymisessä. Häiriöitä aiheuttaa myös tapaturmat, myrkytykset ja elvytysten jälkitilat

Orgaanisten mielenterveyshäiriöiden tyypillisiä piirteitä Orientaation vaikeudet (aika, paikka, ketä ihmisiä ympärillä). Harvinainen muissa mielenterveyden häiriöissä. Muistin heikkeneminen; viimeaikaiset tapahtumat unohtuvat helposti, vanhat muistijäljet säilyvät pitempään. Älylliset toiminnat heikkenee (oppiminen, keskittyminen) Sosiaalisista suhteista tulee monimutkaisia, monien asioiden yhtäaikainen huomioonotto (esim. milloin sopivaa röyhtäillä)

Orgaanisten mielenterveyshäiriöiden tyypillisiä piirteitä Tunne elämä latistuu tai muuttuu epävakaaksi (kiukunpurkauksia, aggressiivisuutta, itkuherkkyyttä) Tajunnan taso vaihtelee Väsyvyys, huono muutosten sieto Voi esiintyä myös harhaisuutta (näköharhoja)

Delirium Melko yleinen orgaaninen häiriö Deliriumilla tarkoitetaan äkillistä aivojen aineenvaihdunnan vaikeasta häiriöstä johtuvaa tilaa, jossa henkiset toiminnot laaja-alaisesti, mutta ohimenevästi heikentyneet. Tavallisin syy suomessa pitkäaikaisen, rajun alkoholinkäytön äkillinen lopetus. Tavataan myös yleisesti huonokuntoisilla potilailla (esim. leikkauksen jälkeen) Deliriumille altistaa: Korkea ikä (yli 60v.), huono yleiskunto, aliravitsemus, aivojen aikaisempi vammautuminen ja alkoholi-, huume-, tai lääkeriippuvuus.

Delirium Puhkeaa äkillisesti, usein yöllä. Sitä voi ennakoida vaihe, jolloin henkilö on levoton, säpsähtelevä ja uneton, keskittymiskyvytön ja ärtyvä. Tajunnan taso voi vaihdella (hetkessä levottomaksi, hetkessä aivan selkeä) Delirium menee itsestään ohi, kunhan perussyy korjataan. Kesto parista päivästä pariin viikkoon. Hoitoon voidaan myös käyttää rauhoittavia lääkkeitä.

Dementia Tarkoitetaan häiriötä, jossa älylliset toiminnot ovat voimakasasteisesti taantuneet orgaanisen vaurion johdosta. Esiintyy pääasiassa iäkkäillä ihmisillä (80vuotiaista 20%, lieviä muotoja aikaisemminkin) Dementiaa aiheuttaa mm. vammat, tulehdukset, pitkittynyt hapenpuute (elvytystilanteet) ja eräät yleissairaudet. Yleisimpiä syitä Suomessa aivojen rappeutumissairaudet (etenkin Alzheimerin tauti) ja verenkiertoperäiset tilat, kuten moni-infarktidementia (Aivoihin syntyy koko ajan pienehköjä verisuonen tukkeumia ja siitä johtuvia infarkteja)

Dementia Osa dementioista aiheutuu hoidettavissa olevista syistä, kuten aivokasvaimista, B12-vitamiinin puutteesta, hypotyreoosista (kilpirauhasen vajaatoiminta), tai päihteiden käytöstä. (Mikäli ei kestänyt kovin kauaa, tilanne korjaantuu kun syy poistetaan) Alzheimerin tauti saattaa alkaa jo 40 vuoden iässä, mutta yleistyy vasta 60 ikävuoden jälkeen. Alzheimerin taudissa solukatoa aivojen kuorikerroksessa ja syvemmissä keskuksissa (varhaisoireita muistin vähittäinen katoaminen, myöhemmin puhe- ja liikuntakyvyn menetys.

Dementian hoito Dementiaan ei parantavaa hoitoa, paitsi edellä mainittuihin tiloihin, joissa perussyy voidaan korjata. Moni-infarktidementian etenemistä voidaan hidastaa veren hyytymistä vähentävillä lääkkeillä Alzheimerin tautiin on oireita lievittävää lääkitystä, mutta ne ovat kalliita eikä tehoa kaikille. Dementian hoito lähinnä perushoitoa. Potilaalle tulisi olla rauhallinen ympäristö, jossa tarjolla järkeviä virikkeitä ja sosiaalisia kontakteja.

Muita orgaanisia häiriöitä Korsakoffin psykoosi Orgaaninen hallusinoosi Linkkejä: http://www.kakspy.com/kakspy/kirj_kn_8.html http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00358