SAFE AND ACTIVE SCHOOLDAY WellBeing Partnership

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
Advertisements

Rieskalähteen koulun vanhempainilta 7. ja 10.luokkalaisille
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
SAFE AND ACTIVE SCHOOLDAY Well-Being Partnership Turun yhteistapaaminen Vanha Viinatehdas, kello 12-16
Lasten ja nuorten hyvinvointikumppanuus UNELMA AKTIIVISESTA ILTAPÄIVÄSTÄ Yhteiskunnassa vallitsee arjen rytmihäiriö. Lapset ja nuoret viettävät iltapäivät.
LIIKKUMAAN AKTIVOINNIN KETJU Auli KanervaSanna Salonen.
Kohti pysyvää muutosta?. Liikkuva koulu Valtakunnallinen ohjelma, osa hallitusohjelmaa Pilottivaihe : 45 koulua Lukuvuonna n. 500 koulua.
Kokemuksia historiakerhosta
SAFE AND ACTIVE SCHOOL DAY Well-Being Partnership Turun yhteistapaaminen, , klo Cafe Tiljan, Åbo Svenska Teater
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
T AMPEREEN YLIOPISTON NORMAALIKOULUN YHTEISTOIMINNALLINEN LIIKUNTAPÄIVÄ Vuosiluokat 1 - lukio.
TURVALLISUUS JA HYVINVOINTI KOULUSSA
Keskuspuiston ammattiopisto Ava - koulutus
Hyvinvointia koulun liikunnalla Etätehtävä Tavoite: Opiskelija soveltaa kurssin ” Hyvinvointia koulun liikunnalla” tietoja omaa koulua kehittävän projektin.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
Norssi ja Varis juttusilla
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
SAFE AND ACTIVE SCHOOLDAY Turvallinen ja aktiivinen koulupäivä Tutkimus- ja arviointiosuus Suomalais-virolainen yhteistyö Opetuslautakunta, suomenkielinen.
4 § YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO ( 3 §, 4 §, 6 §, 12 § ja 13 §)
KiVa Koulu koulukiusaamisen ehkäisijänä
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
Hankkeen vaikuttavuuden arviointi
Stadia-Dehko. Taustaa Vuonna 2001 aloitettiin diabeetikoiden hoidonohjaukseen keskittyvä moniammatillinen valinnainen opintojakso Opintojakson tavoitteena.
Pedagogisen toimikunnan toisen kokouksen muistio
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
Yleistä koulunkäyntiin liittyen
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Pedagogisen toimikunnan kymmenennen kokouksen muistio
Yhteisöllisen ohr:n huomioitava
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Tehtävätunnit – miten korvata jälki-istunto kasvatuksella?
Tytöt teknologian taitajiksi
5B -luokan vanhempainilta
LIIKUNNASTA HYVINVOINTIA JA VIIHTYVYYTTÄ KOULUUN
TURUN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTIKUMPPANUUS TAUSTAA Turun koulut liikkeelle – hankkeen myötä syntynyt innovatiivinen kumppanuus koulujen ja kaupungin.
Satu Lehto Vähän liikkuville koululaisille suunnattujen liikuntakerhojen toiminta koululaisten ja opettajien kokemana Turun Koulut.
Lasten osallistaminen alakouluissa
AUNELAN KOULUN KOKEMUKSIA KOULUT LIIKKEELLE-HANKKEESTA Taustaa: 1. Koulun välituntipihat on koettu ongelmallisina: - kolme erillistä rakennussiipien väliin.
Välkkäkoulutuksen opiskelijapalaute Opiskelijoiden mietteet saadusta alkuinfosta. Yhteistyö kenttäkoulujen kanssa. Oppilaiden asenteet koulutusta kohtaan.
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
KOULULIIKUNTA. 2 Koululiikunta Liikunnanopetus Liikunnanopetusta tukeva toiminta.
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Tähän tarvittaessa otsikko Kysely esi- ja perusopetuksen huoltajille Kirkkonummella
Oppilaiden ja huoltajien osallisuus hyvinvoivassa koulussa Marja Kannisto Yhteisöpedagogi YAMK, AmO.
TERVETULOA! OSALLISTAVAA OPPILASTOIMINTAA. NUKSUN YDIN Nuoret tekevät –aikuiset tukevat Anna nuorten tehdä itse Innosta, tue, kannusta Nuorten kyvyt esiin!
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Alakoulujen oppilaskuntien ja Turun Lasten Parlamentin yhteistyö.
Toimi koulullasi vaikka näin Kerro muille hallituksen/valtuuston jäsenille kaupunkikokouksen valmisteluista eli käy saamasi materiaali läpi Yhteistyössä.
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
Kokemuksia pilottikouluista
Luokkatunnit Toimintakulttuuri 4.2..
Lisää liikettä koulupäivään
LIIKKUMAAN AKTIVOINNIN KETJU Auli Kanerva Sanna Salonen
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
KOTOUTTAMISPERHELUOKKA
Liikkuva koulu -ohjelma Heidi Honkanen, Langinkosken koulu
Ideointia Oulussa
Millainen meidän luokka on? Oppilaat kertovat.
Yhteistoiminnallinen kokous
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
SANGINSUUN KOULU ON LIIKKUVA KOULU
LAANILAN YLÄASTEEN LIIKKUVA KOULU
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Suomalaisen ja espanjalaisen koulun välinen projekti
. Käytännön kokemuksia /
Esityksen transkriptio:

SAFE AND ACTIVE SCHOOLDAY WellBeing Partnership Yhteenveto: KOULUJEN PARHAAT KÄYTÄNNÖT

SAS-hankkeen tavoitteena on ollut lasten ja nuorten aktivoiminen ja osallistaminen sekä koulun toimintakulttuurin muuttuminen tällaista toimintaa tukevaan suuntaan. Mitä hyviä kokemuksia / käytäntöjä koulussasi on syntynyt: Lasten ja nuorten aktivoimiseen liittyen (välituntitoiminta, Välkkikset, pihaprojektit, kerhot jne.) Osallistamiseen liittyen (suunnitteluun ja ideointiin osallistuminen, Ideaimurin käyttö jne.) Arjen toimintaan ja toimintakulttuuriin liittyen (miten asioita otetaan esille, käsitellään muiden opettajien kanssa, yhteistyö rehtorin kanssa: ”koulun henki” jne.)

1) Aktivoiminen VÄLKKIS-liikuttajat tarjoavat välituntiliikuntaan ”erikois”välineitä: sirkusvälineet, puujalat jne. (Nummenpakka) Pihamaalaukset sekä yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa toteutettu Monitoimialusta-projekti aktivoivat oppilaita välitunneilla. (Moisio) Kausiluonteiset kerhot aktivoivat opettajia ja oppilaita. (Vähä-Heikkilä) Kerhotoiminnan kautta pyritty aktivoimaan kodin ja koulun yhteistyötä ”isä-poika” –teknisen työn kerholla. (Nummenpakka) Koulupihan toiminnallisuuden kehittäminen aktivoi. Näkemyksiä opettajilta ja oppilailta. Puolen tunnin välitunti joka päivä. ”Loikkiksella ketteräksi” –kerho, joka on suunnattu motorisesti kömpelöille (oppilaita kutsutaan mukaan). Kerran viikossa pidetään yksi välitunti sisällä liikuntasalissa. (Lauste) Kerran viikossa yksi välitunti luokka kerrallaan isolla ulkokentällä, johon oppilaskunta jakaa vuorot. (Wäinö Aaltonen) Pihamaalaukset asfaltissa. (Runosmäki) ”Penkkistennis”: matala verkko ja itse teknisessä tehdyt mailat tosi suosittuja. (Wäinö Aaltonen)

1) Aktivoiminen VÄLKKIS-toiminnassa ei oltu tyytyväisiä OKL:n opiskelijoiden järjestämään koulutukseen. Oppilaat keksivät kuitenkin itse liikuntatunneilla lisää leikkejä ja ideoita toimintaan ja veivät käytäntöön. Nyt toimii kerran viikossa. (Pääskyvuori) Välituntivälineet ovat yhteiskäytössä koulun ulkovarastossa. Opettajat valvovat välineiden käyttöä. Koulussa kehitetty kilpailu VÄLKKIS-toiminnan aktivoimiseksi: paras liikuttaja-porukka. Palkinnoksi vaikka leffaliput. (Paattinen) Yläkouluille välineet ovat olleet vähän lapsellisia, mutta niitä on jaettu oppilaille eri oppiaineiden luovaan käyttöön. Alakouluissa korien tavarat ovat olleet aktiivisessa käytössä. Kerhoihin on innostuttu ja oppilaat ovat ottaneet omakseen. KV-koulussa ja Norssissa vanhemmat ovat olleet mukana pitämässä kerhoja ja on toiminut hyvin. Välituntitoiminnassa alkuinto hyvä, mutta hiipuu talven tullen. Kokkikerho on ollut supersuosittu. (Puolala) Oppilaskunta tehnyt koulussa hienot pihamaalaukset. (Puolala) Puistorock ollut menestys. (Luostarivuori)

1) Aktivoiminen VÄLKKIS-toimintaa neljällä välitunnilla viikossa, lisää vielä pohditaan. Toimintaa järjestetään 2-3 hengen ryhmissä. (Pallivaha) Palloseinä, korit, maalit ja pihamaalaukset aktivoivat. (Pallivaha) VÄLKKIKSET tekevät toiminnastaan mainoksia ja kuuluttavat siitä. Yksi luokka per päivä, kahtena päivänä viikossa toimintaa. Valvonta. (Ilpoinen) Monipuolinen kerhotoiminta iltapäivisin: sähly, liikunta, kielet, kuoro, ötökkä, askartelu, matikka, pienoismallit, suunnistus, ekapeli, oppilaskunta jne. (Ilpoinen) Pihamaalauksia on toteutettu osana kerhotoimintaa. (Pansio) VÄLKKIS-toimijat valikoidusti: 4. luokan innokkaat tytöt, osana kummitoimintaa, myös sisällä toimintapisteitä, osaksi oppitunteja mukana. ”Vapaan liikkumisen kerho” saavuttanut huippusuosion. (Hannunniittu) Hyvät, innokkaat ja aktiivisen VÄLKKIKSET järjestävät toimintaa kerran päivässä (Haarla, Kakskerta) Kerhotoiminnan asema on taas vakiintunut. (Hannunniittu)

2) Osallistaminen Skeittiparkin suunnittelu ja toteutus kouluun nykyisten ja entisten oppilaiden kanssa. (Moisio) Desipelitason mittaus ruokalassa oppilaskunnan toimesta. Riittävän alhainen melutaso –> jälkiruoka. (Nummenpakka) Oppilaskunta järjesti jonotuskilpailun ruokalassa. (Vähä-Heikkilä) Diskon onnistumisen arviointi toteutettiin Ideaimurilla. Myös mahdollisuuksia ja suunnittelua ensi kertaa varten. (Nummenpakka) Oppilaat saavat itse suunnitella. Välituntivälineistön tekeminen. Oppilaiden käden jäljen näkyminen koulun seinillä ja arjessa. Wall of Fame: omista kokemuksista ja menestymisistä kertova seinä. Oppilaat saavat laittaa seinälle omat kuvansa. Ideaimurista on innostuttu. Tarralaput loppuneet! Oppilaskuntatoiminta aktivoitunut. Oppilaslähtöinen toiminta kaiken kaikkiaan aktivoitunut. Kun lapset ideoivat itse -> sitoutuminen

2) Osallistaminen Ideaimurointi toteutettiin kaikissa luokissa ja vietiin koulun yhteiseen lakanaan ja oppilasparlamentti teki yhteenvedon sekä mietti toteutusta. (Pääskyvuori) Paattisilla on käytetty Ideaimuria luokissa. Nyt, kun uusi koulu täydessä käytössä, voisi ottaa vielä tehokkaammin käyttöön. Yläkoulussa Ideaimuria on käytetty luokanvalvojan tunneilla. Ideaimuria käytetty koulun vuoden teeman ”Hyvät tavat” ideointiin. (Puolala) Oppilaskunta keräsi luokilta ehdotuksia piha-alueen viihtyvyyden lisäämiseksi. Kevätretken suunnittelu Ideaimurin avulla. Päivän hyvien ja huonojen asioiden kerääminen Ideaimurin avulla. Oppilaat ovat itsekin havahtuneet toivomaan tiettyjä asioita.