Tietoa ja neuvontaa kohtaamispaikoista 15.9.2010 Helena Liimatainen Sirpa Sulku.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Welcome Office Slussen Neuvontakeskus? Matalan kynnyksen palvelua maahanmuuttajille Pia Hägglund |
Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
HTK-opiskelijoiden aloitustapaaminen Hämeenlinna HTM Riina Keskinen.
ILO ELÄÄ JÄRJESTÖISSÄ – Pohjois-Karjalan järjestöpäivät , Kitee PALAUTTEEN PURKU Hanna Kääriäinen 2013.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 2. kokoontuminen, Siilinjärvi, kunnan talo Kyläsuunnittelun menetelmät Ohjelma Klo – 18.05Tilaisuuden.
KYT/ph-p 2006 Erityisryhmien asuminen Jyväskylän kaupungin alueella Seminaari Nikolainsali Asumisneuvojatoiminnan näkökulma.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Suomen luomutori Etusivu Tuottajalle Tulevat tapahtumat Ota yhteyttä -Alasvetovalikko, josta valitaan sijainti/tapahtuma -Sijainti -Tapahtuman esittely.
Kokemuksia etäpalvelupilotista Etelä-Pohjanmaalla Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitto.
Yhteispalvelupisteet vapaaehtoistoiminnan tiedottamisen ja vapaaehtoisten tukemisen paikkoina? Sirpa Sulku & Anu Kari
Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella
KATHY KANSALAINEN-TIETOYHTEISKUNTA- HYVINVOINTI –KEHITTÄMISPROJEKTI
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Jyväskylässä Kuntaliitoksen toteutuessa yhteispalvelupisteitä oli Vaajakoskella, Palokassa, Taulumäellä, Kuokkalassa ja Korpilahdella. Säynätsalon aluetoimisto.
Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö Kirjasto 10 ja Lasipalatsin Kohtaamispaikka: uudet yhteistyömallit.
Punaisen Ristin vaikuttamistyö Miten se näkyy senioritoiminnassa?
Yleisohje Diasarja on jaettu kolmeen osaan esitettäväksi joko kokonaan tai soveltuvin osin: ensimmäisessä osiossa (diakuvat 1-7) tuodaan vammaisen samanarvoisuus.
Nuorten ja nuorten aikuisten viestintästrategia Miksi?Kenelle?Miten?Mitä?
LÖYDÄ OMA TAPASI AUTTAA Sydäntalvi – Suomen sydämellisin valmiusharjoitus Lauantaina klo
Salli osallisuus! Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry 75 -vuotta Juhlaseminaari Projektipäällikkö Anne Pyykkönen oSallisuushanke Salli.
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
Järjestöt toimijoina kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Lahti, Fellmanni Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
Uudistuva intranet Henkilöstötoimikunta Riitta Lehtonen Juhani Lassander.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Haastatteluun valmistautuminen
Tiedottajan ABC-3 * Tutustu sidosryhmiin * Tapahtumatiedottaminen
Makupaloja monikulttuurisuudesta 2015 Makupaloja monikulttuurisuudesta Suomen Punainen Risti.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Kenttäorganisaation tulevaisuus. Aikataulu Kuopion liittokokous päätti järjestöorganisaation tulevaisuudesta Liiton on suosittanut, että kaikissa piireissä.
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
KÄSSÄMARTTA MITEN JA MISSÄ?. Oletko innostunut käsitöistä, kädentaidoista ja haluatko oppia uutta? Oletko kuullut kässämarttatoiminnasta, olisiko se sinun.
Nutitilastot.fi Nuorten tieto- ja neuvontatyön tilastointiin tarkoitettu sovellus.
Yhdistyshuoltamo Tarvitseeko yhdistyksenne vuosihuoltoa? Nakuttaako vapaaehtoistyön moottori? Onko uuden startin aika? Mietitkö jo romuttamolle vientiä?
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Järjestöpäivä Matara Ikäihmiset –työpaja klo 10-12
Kansalaistoiminnankeskus Matara
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
OmaTori ydinkeskustassa torin laidalla, osana muuta palvelukorttelia…
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Jäsenhankinta ja –huolto 2019
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
Perhekeskustoiminnan työpaja
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Tietoa ja neuvontaa kohtaamispaikoista Helena Liimatainen Sirpa Sulku

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry Valtakunnallinen, sosiaali- ja terveyspoliittinen yhteistoiminta- ja asiantuntijajärjestö Jäseninä sosiaali- ja terveysturvayhdistykset sekä valtakunnallisia sosiaali- ja terveysjärjestöjä Tukijäseninä kuntia ja muita yhteisöjä Toimii mm. perusturvan ja sosiaali- ja terveys- palvelujen edistämiseksi, syrjäytymisen, köyhyyden ja huono-osaisuuden ehkäisemiseksi, ihmisten osallistumismahdollisuuksien edistämiseksi sekä järjestöjen roolin vahvistamiseksi

Mikä kohtaamispaikka? Järjestöjen, kuntien ja seurakuntien ylläpitämiä kansalaisten kanssakäymiseen tarkoitettuja tiloja: kansalaistaloja, kumppanuuskeskuksia, elokoloja, mummonkammareita… Toimivat usein osin tai kokonaan vapaaehtoisvoimin Tarkoitettu kaikille tai tietyille ryhmille Poistavat yksinäisyyttä, lisäävät yhteisöllisyyttä ja tarjoavat apua vaikeissa elämäntilanteissa

Mitä tietoa ja neuvontaa kohtaamispaikoista? Käytännön asioissa: esim. talon yleiset pelisäännöt, kokoustilojen sijainti, nettikoneiden käyttö, meneillään ja tulossa olevat tapahtumat Sisältöasioissa: esim. sosiaali- ja terveysalan asioissa, mm. sosiaali- ja terveysviranomaisten palvelut sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuen ja toiminnan muodot

Miksi kohtaamispaikoissa? Useampi kansalainen saa tietoa ja neuvontaa vaivattomammin muun asian hoitamisen yhteydessä, joten viranomaisten ja järjestöjen tarjoaman tuen ja avun piiriin on helpompaa hakeutua Viranomaisten ja järjestöjen tiedotus tehostuu, ne tavoittavat uusia kohderyhmiä, saavat toimintaansa uusia ihmisiä sekä tutustuvat muihin alueen toimijoihin Paikan tiedotus tehostuu, palveluvalikoima kasvaa, asiakasmäärät kasvavat ja toimijoiden tuntemus helpottaa kansalaisten ohjausta

Kenelle tiedotusta ja neuvontaa kohtaamispaikoista? Hänelle, joka ei vielä tiedä toiminnastasi tai palveluistasi Hänelle, joka ei uskalla, halua tai kehtaa tulla asioimaan virastoissa Hänelle, joka tarvitsee asiansa hoitamisessa paljon aikaa ja tukea tai joka tarvitsee tukea monissa eri asioissa Hänelle, joka haluaa kysyä toiminnasta tai palveluista ohimennen, helposti ja vaivattomasti

Joensuun Kansalaistalo ja Oulun Kumppanuuskeskus Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama Yhteispalvelun kehittämisprojekti ( ) Matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa mm. kahvila, taidenäyttely ja nettikoneita Sosiaali- ja terveysalan toimijoiden tiedotusta ja neuvontaa ”yhdeltä luukulta” Viranomaiset ja järjestöt yhteisillä periaatteilla: nimettömänä, ilman ajanvarausta ja maksutta

Viranomaisten ja järjestöjen toiminta kohtaamispaikoissa Sosiaali- ja terveysalan neuvonta ja ohjaus Sähköisessä asioinnissa opastaminen Toiminnan ja palveluiden esittelyt Vapaaehtoistoiminta, asiointitukihenkilötoiminta Esitteet, lehdet, oppaat ja lomakkeet Asiantuntijoiden tarjoama yksilöneuvonta Tietoiskut, luennot ja keskustelutilaisuudet Teemapäivät, teemaviikot ja yleisötapahtumat Vapaa kansalaistoiminta ja yhdistystoiminta

Mukana olleita tahoja, mm. Kaupungin sosiaalitoimi: aikuis- ja perhesosiaalityö, vanhustyö, vammaispalvelu, velkaneuvonta Työ- ja elinkeinotoimisto Kela Yksityiset asianajajat Lukuisat valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset sosiaali- ja terveysjärjestöt vapaaehtoisineen

Miten pääset alkuun? Toimi silloin, jos yhteistyö tarjoaa lisäarvoa työhösi Ota rohkeasti yhteyttä paikkakunnallasi toimivaan kohtaamispaikkaan ja yhteistyökumppaneihin Mieti, paljonko voit käyttää resurssejasi toimintaan Ota huomioon kohtaamispaikan resurssit, mm. tilat ja henkilöstö Rakenna palvelu asiakkaidesi tarpeille ja työskentelytavoillesi sopivaksi Sovi vastuista ja toimintatavoista kohtaamispaikan ja mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa

Mistä kannattaa sopia? Kuka palvelun tarjoaa, esim. oma organisaatiosi vai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa Mikä palvelu on kyseessä, esim. yksilöneuvonta, tietoisku, luento, keskustelutilaisuus, tapahtuma Mitä sisältöä palvelu koskee, esim. vammais- palvelu, näkö- ja kuulovammat, mielenterveys Millä periaatteilla palvelu toimii, esim. maksuttomuus, nimettömyys, ajanvaraus vai ei Millainen työnjako sinun ja kohtaamispaikan välillä on, mm. tiedotus, järjestelyt, raportointi

Lopuksi Sosiaali- ja terveysalalla toimivien viranomaisten ja järjestöjen tiedotusta ja neuvontaa voidaan ja kannattaa tarjota toimijoiden omana tai yhteisenä toimintana matalan kynnyksen kohtaamispaikan yhteydessä matalan kynnyksen periaatteilla