Mobiilioppiminen KEOS-tapahtuma, Jyväskylä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VIRTUAALIMATKA MAAILMAN YMPÄRI
Advertisements

Tutustu tablettiin (taulutietokone)
Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
Tietotekniikka, sosiaalinen media ja liikunnan arvionti wikispaces.com/
Teknologia ja liikunnanopetus oppimisympäristöhankkeissa
eVarikko - veturina ja tukena arjessa Tampereen seudulla
Kielitivoliristeily Iloa ja hyötyä verkosta Katrina Vartiainen.
QR- koodit ja mobiilitentti
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Tietotekniikka musiikin opetuksessa Samuel Rahikainen Tietotekniikan kandidaattiseminaari
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
Lausteen koulun TVT-STRATEGIA
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä valtakunnallinen TVT-strategia kertoo meille? Kaisa Vähähyyppä
SOMETTAJA -hanke YHTEISÖLLISEN MEDIAN JA PILVIPALVELUJEN KÄYTTÖNOTTO SUUPOHJAN TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSISSA HANKETOIMINTA YHTEISKUNTAA UUDISTAMASSA.
Jyrki Kalliolahti TIES
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
MOKIA - mobiilia kiinteistönhuollon ammatillista oppimista
Oppijalähtöisten verkko-oppimisympäristöjen kehittäminen
Kaustisen seutukunnassa on 29 erillistä perusopetuskoulua luokat perusopetuskoulua luokat 7-9 (yläasteet) 4 lukiota.
OIKEAT ASKELEET Perässäkulkijasta edelläkävijäksi Tablettitietokoneiden käyttö opetuksessa parantaa lasten ja nuorten kykyä ratkoa ongelmia.
Hanke: Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävän opetuksen kehittäminen Valtionavustus lukiokoulutuksen TVT:n opetuskäytöön sekä laite ja tietoverkkohankintoihin.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Mobiilit ohjaajat. Pedagogiset lähtökohdat Kokemuksellisen oppimisen kehässä korostuu oppimisen prosessi. Lähde: David Kolb, 1984.
KANSALLISET PERUSKOULUPÄIVÄT 2012 HELSINKI
Free Powerpoint Templates Page 1 Teknologia ja liikunnanopetus oppimisympäristöhankkeissa Aktiivisuushanke 2013 teknologia liikunnanopetuksessa
IPad oppimisen tukena. iPad kirjastoissa E-kirjat Bluefire-reader + Adobe ID Taskukirjasto Zinio.
ITec 4. ja 5. sykli Koulumme O Pohjois-Helsingissä O 236 oppilasta, 16 opettajaa ja 5 avustajaa O Yhteisöllisyys - teknologia, taide, toiminnallisuus.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | e-Opin oppimateriaalit Opettajan työtä helpottavat e-materiaalit.
ATTO- aineiden suorittaminen verkkopakettien avulla on saanut omaan suosion opiskelijoiden keskuudessa; tarvittaessa apuna oli erityisopettaja tai lisäopetustilan.
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
Tietotekniikka musiikin opetuksessa Sisältö ▪Musavisa ▪Höpölöpö 1: – Johdanto – Tietotekniset apuvälineet ▪Leikitään muusikkoja ▪Höpölöpö 2:
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
MOppijat Jyväskylän pilotoijat
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
TAHTO-hankkeen Tanskan matka. Amager Faelled Skole, luokat 0-9 IT-strategian tavoitteena tietoyhteiskunnan aktiiviseksi jäseneksi kasvaminen Kolmea oppilasta.
Tietotekniikka musiikin opetuksessa
Pilvipalvelun käyttö opiskelun tukena case: Petri Lounaskorpi
Projektin toiminta 1. Koordinaatiohankkeen laajentuminen - Vierailu uusiin hankkeisiin kevään 2012 aikana -”Vanhojen hankkeiden” tilanteiden koordinointi.
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Tvt-terveisiä Syksy 2015 alkuun. Mikä ihmeen tvt? Tvt (tieto- ja viestintätekniikka) ei ole pelkkää tietokoneiden ylläpitoa vaan kysymys on laajemmasta.
G.Taliacotius: Plastiikkakirurgiaa 1598 Tankens bilder : om människors vilja att synliggöra kunskap och idéer
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
OFFICE 365 PERUSTEET MATTI LÄHTEVÄNOJA, KUOPION KASVUN JA OPPIMISEN PALVELUALUE, KALLAVEDEN LUKIO.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
Luokanopettaja Sari Auramo Mäntsälä. Minä? luokanopettaja Mäntsälässä Ohkolan koululla 20 vuotta tässä työssä nyt lk monipuolista tvt:n käyttöä.
Ylivieskan lukion sähköiset oppimisympäristöt. Miksi lukiossa siirrytään sähköisiin oppimisympäristöihin?
Lauri Pirkkalainen. KONNEVESI AluUUesuunnitelma KONNEVEDEN BIOLUKIO BIOLUKIO KESKI-SUOMEEN.
Lukiolaisen itc.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Tervetuloa Konnevedelle koskien kupeeseen
Appsit ja vimpaimet liikunnanopetuksessa
Mikä käsityön opetuksessa muuttuu?
Ympäristö- ja laiteriippu-mattomuus
Opeka-kyselyn tulokset
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Tietotekniikkaa alakouluilla
Tasavirta-koulutus Imatra 7.10., 8.10., ,
OPH Tulevaisuuden oppimisympäristö oppimisen tukena Sylvään koululla
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Lukiolaisen itc.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Oppilaiden omiin laitteisiin Antti Karvonen
Uudet opettajat ja TVT Kasvu ja oppiminen
Mikä? Kenelle? Miksi? Eeva-Riitta Yliniva 2017.
Esityksen transkriptio:

Mobiilioppiminen KEOS-tapahtuma, Jyväskylä 9.11.2013 Heidi Eriksson, koordinaattori Suvi Tossavainen, suunnittelija Koulun laitteet ja ohjelmistot tehokäyttöön Tampereen kaupunki http://koppa.tampere.fi/alfresco/service/com/eduix/stream-ui/f20f961b-08f9-44ba-a6de-26a6b24745e8 

OTE-koordinointihanke Laitteet ja ohjelmistot opetuskäytössä Tavoitteena: levittää hankkeiden hyvät käytännöt valtakunnallisesti Seurata oppimisympäristöjen kehittymistä ja opetusteknologian trendejä OTE – Tampere Koulun laitteet ja ohjelmistot tehokäyttöön Lisätietoja: opetusteknologia.info

Mitä on mobiilioppiminen? Aluksi erityisesti matkapuhelimien opetuskäyttöä Laajentunut kaikkien kannettavien laitteiden opetuskäyttöön Myöhemmin näkökulmaksi oppimisympäristön laajentuminen luokkahuoneesta esim. luontoon Nyt: Oppilas ja oppimistilanne on mobiili Väline voi olla kynä ja paperi tai joku mobiililaite Lähde Mobiilioppiminen tänään –selvitys (Mika Setälä) http://koppa.tampere.fi/alfresco/service/com/eduix/publicDownload/6896a89d-dbda-448a-9040-6a285b83abb1

Teknologia luo mahdollisuuksia Mobiilioppimisen etuja: oppiminen ajasta ja paikasta riippumatonta oppimisen yksilöllistä tiedonrakentelu yhteisöllistä Visuaalisuus, interaktiivisuus, elämyksellisyys, sosiaalisuus Videot , kuvat, äänet Interaktiiviset ja pelilliset sisällöt Sisällön tuottaminen yhdessä ja jakaminen Toimisto-ohjelmistojen käytön vähentyminen Mobiilioppimisen etuja: näitä voi toki toteuttaa ilman teknologiaakin, mutta teknologia tuo uusia mahdollisuuksia, tehostaa, helpottaa ja motivoi näitä tavoitteita. Mobiilioppimisen ominaispiirteet: Suvi tuo näihin konkreettisia esimerkkejä.

Mobiiliopetuksen edellytykset Langattomalla verkkoyhteydellä toimiva laite Langaton verkko (3G, WLAN) Kattavuus ja kapasiteetti kuntoon Virran saanti (latauspisteet ja -kaapit, sähkötolpat) Pilvipalvelut materiaalien jakamiseksi Mielekäs sähköinen oppimateriaali Muutoksia pedagogiikkaan Opettajien koulutus Yhteiset pelisäännöt

Tabletit opetuskäytössä Vaihtoehdot: iPad, Android ja Windows Henkilökohtainen käyttö korostuu erit. iPad & Android Pilvipalvelut tiedostojen siirtoon ja säilytykseen Dropbox, Google Drive, SkyDrive, iCloud jne. Ominaisuuksia: videokamera, mikrofoni, äänentoisto, paikkatieto (gps) Huomioitavaa: kirjoittaminen kömpelöä (lisävarusteet), flashin toimivuus, haasteet verkkosivujen kanssa Sovellukset ja niiden maksullisuus (kirjautuminen, luottokortti)

Matkapuhelimet ja muut pienet laitteet Älypuhelimet, iPod touchit tms. Lähes samat käyttökohteet kuin tableteilla, mutta pienempiä Sovelluskohteita: Mediakasvatus Valokuvaaminen , äänittäminen ja videokuvaaminen Mobiiliblogit, mobiili-Moodle, QR-koodit (suunnistus) Pieni laite sopii hyvin pienten lasten käteen Huomioitavaa: Käyttökustannukset (kiinteät datapaketit) Puhelimilla voi käyttää myös wlania

Läppäreiden opetuskäytöstä Vaihtoehdot: Windows, Mac, Linux Läppärikärryt yleisesti käytössä Huomioitavaa: Käyttöönotto voi viedä aikaa tunnin alussa Akun kestävyys ja lataaminen Koulun verkko-politiikka (opetus-verkko vs. vierailijaverkko) Ohjelmistolisenssit Päätöksiä kunnissa: lukiolaisille omat läppärit? Leasing-sopimukset, panttimaksu, lunastusoikeus

1:1 pedagogiikka Joka oppilaalla laite käytössä Henkilökohtainen laite (oma tai koulun) Laitteet yhteiskäytössä Läppärikärryt, pöytäkoneet, tablettisalkut tms. Vaatii yhteistä suunnittelua Mitä välineitä hankitaan? Kirjautuminen palveluihin (käyttöehdot) Maksullisten sovellusten hankkiminen Tvt-taitojen kehittämissuunnitelma Teknisen tuen järjestäminen Koulu hankkii laitteet: Käyttö ja laitteiden ylläpito on helpompaa, kun kaikilla on samat laitteet, mutta kallista! Opiskelijat tuovat omat laitteet: Kukin saa mieleisensä laitteen. Eriarvoistaako opiskelijoita? Laitteiden kirjavuus tuo ongelmia: yhteinen tekeminen voi vaikeutua, opettaja ei pysty ohjaamaan kaikkien laitteiden käyttöä, huolto ja ohjelmistojen hankinta jää opiskelijoiden harteille.

Mobiililaitteet esi- ja alkuopetuksessa Epun mediareppu: Mediatutor -malli Lukemaan oppiminen tietokoneen avulla Tiedonhaku mobiililaitteilla koulut.tampere.fi/hankkeet/eppu Molla: Animaatiot, digitarinat, äänipajat yms. Linkkilista esiopetuksen sähköisistä oppimateriaaleista Molla ABC -peli molla.ejuttu.fi ja blog.edu.turku.fi/molla

Mobiililaitteet peruskoulussa Sormet Yhteistoiminnalliset sovellukset Työvälineohjelmistot Oppiainekohtaiset sovellukset Arviointi- ja palautetyökalut Tiedostonjakopalvelut Mediatyökalut sormet.ejuttu.fi Mobiilisti maailmaan Karttapohjainen opetus (Grafetee) Oppimisportfolio esitystyökalun avulla (Prezi) sites.google.com/site/kartallaoppien

Mobiililaitteet lukiossa Mobiluck Sähköiset kokeet Puhe-esityksen tallentaminen ja analysointi Novellista sarjakuvaksi (Strip desing) Opiskelijoiden kokemuksia tablettien käytöstä opiskelussa http://finnedmob.blogspot.fi/

Lisätietoja: - OTE-blogi opetusteknologia Lisätietoja: - OTE-blogi opetusteknologia.info - Mobiilioppiminen tänään -selvitys - Facebook-ryhmät: - Tieto- ja viestintätekniikka opetuskäytössä - Tablet-laitteet opetuksessa - iPad opetuksessa - Andoid-tabletit opetuksessa - Windows-tabletit opetuksessa

Kiitos!