PS3 3.4.2017 aivot Anne Rongas © Anne Rongas.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Advertisements

Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.
Hermosolu, hermoimpulssi, synapsit, refleksit
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Yksilö ostajana.
Tietotaitotalkoot tutkimuksen tilanne 3/2011. Tutkimukseen koottu aineisto  Ohjausryhmän haastattelut  15 avaininformanttihaastattelua  5 talkoon osallistujahaastattelut.
Penfield kokeita aivoleikkausten yhteydessä
Mihin aivot tarvitsevat unta?
Lääketieteellisen tekniikan ja laskennallisen tieteen laitos & Laskennallisen kompleksisten systeemien tutkimuksen huippuyksikkö Vastauksia pieniin ja.
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Laadullisen tutkimuksen tutkimussuunnitelma
Kappale 12 Tiedät keskus- ja ääreishermoston eron tässä vaiheessa. Kuva 40 B. Keskushermosto: aivot ja selkäydin Ääreishermoston tuntohermosolut tuovat.
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Janne Junes Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Tutkimus varasto-virtaussysteemin.
Kappale 11 Sähköinen tiedonkulku tapahtuu hermostossa.
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 3 - Outi Somervuori Optimointiopin seminaari - Kevät 2010 The trouble with choice: Studing.
Raittiuden trendit Alkoholi- ja huumetutkijain seuran Raittius liikkeessä –seminaari Heli Mustonen.
Mediapsykologia Mitä ihmiset tekevät medialla ja mitä media tekee ihmisille? Rakentuu monen eri tieteenalan perustalle: psykologia, journalistiikka, retoriikka,
Ratkaisukeskeisen psykoterapian ihmiskäsitys
Alkoholi.
Aivojen sähköinen taustatoiminta ja kognitiiviset prosessit
HERMOSTO Janica Karppinen 2b.
Aivot ja EEG.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
METLA Metsäntutkimuslaitos. Lähimmät toimipisteet ja työllistys Tutkittavaan metsäverkkoon kuluu noin hehtaaria metsää ja vesistöjä Tutkimusmetsiä.
2. Ihmisen erityispiirteet Ihmislajin erityispiirteillä on yhteys evoluutioon! Oletko pohtinut, miksi ihmisillä on surkastumia?
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
HERMOSTON TUTKIMUSMAHDOLLISUUKSIA 1.yksittäisten neuronien ja hermosolukimppujen tutkimus mikroelektrodien avulla  antaa tietoa hermosolutason perustoiminnoista.
Aivot ja psyyke —kaksi osittain päällekkäistä tieteenalaa: 1.NEUROPSYKOLOGIA 2.KOGNITIIVINEN NEUROTIEDE AIVOJEN RAKENTEELLI- NEN POIKKEAMA aivovaurio koe-eläinten.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Kasvu, kehitys, oppiminen- Kasvatuspsykologian perusteet
ÄI Kuvan analyysi ja tulkinta Lähtökohtia tulkinnalle: Aihe Tekijä Tekniikka (maalaus, piirros, valokuva, taidegrafiikan menetelmät jne.) Käyttötarkoitus.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Ihmisen tiedonkäsittelyn perusteet
PSYKOLOGIA JA KEHITYS LAJINKEHITYS eli FYLO-GENEESI
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Hermosolun rakenne ja toiminta
Hermosto Hermosto jaetaan: 1. Keskushermosto (aivot + selkäydin)
BIOLOGINEN NÄKÖKULMA TIEDONKÄSITTELYYN
2 TIEDONKÄSITTELYN BIOLOGINEN PERUSTA
HERMOSTON FYSIOLOGIA II
Hermoston rakenne ja toiminta
Sukupuolihormonit Nainen:
2. Tiedonkäsittelyn tutkimus
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Nivelten, lihasten ja luuston rakenne ja toiminta
Kpl 7.
Skeema Aivojen otsalohkot osallistuvat toiminnanohjaukseen
1 TIETOINEN JA TIEDOSTAMATON
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Kognitiivinen psykologia
EMOOTIOIDEN FYSIOLOGIAA
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
Neuropsykologia.
Oppimisvalmiuksien tukeminen liikunnan avulla
4. Aivojen rakenne ja toiminta
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
Myyttejä itsemurhista ja mitkä ovat faktat
II Elimistön rakenne ja toiminta
Elina Sillanpää, Matti Munukka, Taina Rantanen
Esityksen transkriptio:

PS3 3.4.2017 aivot Anne Rongas © Anne Rongas

Keskushermosto Aivot ja selkäydin: kehon ohjauskeskus ottaa vastaan ja käsittelee ääreishermoston kautta tulevia viestejä suojassa kallon ja selkärangan sisällä aivokalvojen sisällä (kovakalvo, lukinkalvo ja pehmeäkalvo) aistitieto käsitellään aivoissa, refleksit selkäytimessä

Aivot Koostuvat n. kymmenestä miljardista hermosolusta, painavat n. 1,4 kg Aivojen osat: isot aivot pikkuaivot aivorunko: ydinjatke, aivosilta, keski- ja väliaivot

http://mywebpages.comcast.net/epollak/PSY255_pix/PSY255_pix.htm

Aivopuoliskot Aivot ovat jakautuneet kahteen puoliskoon (hemisfääriin) Aivopuoliskoja yhdistää aivokurkiainen Aivopuoliskoihin saapuvat hermoradat risteävät niin, että kehon vasemmalta puolelta tulevat hermoradat päätyvät oikeaan aivopuoliskoon ja päinvastoin

Aivopuoliskojen erilaistuminen Vasen aivopuolisko on yleensä hallitseva. Se vastaa puheesta, kirjoittamisesta ja lukemisesta. Samoin yksityiskohtaisuuteen, loogisuuteen ja käytännöllisyyteen liittyvistä asioista. Oikea aivopuolisko on yleensä taiteellisempi; se vastaa visuaalisuuteen, avaruudelliseen hahmottamiseen, muotoihin, tunteisiin ja musikaalisuuteen liittyvistä asioista.

Miehet Marsista – naiset Venuksesta? Naisten ja miesten eroja on yritetty selittää aivojen erilaisuudella. Sikiökaudella testosteroni (miessukuhormoni) hidastaa aivojen kypsymistä; rakenteellisia eroja on. Kulttuurinen ja kasvatuksellinen vaikutus eroihin huomattavasti merkittävämpi kuin aivojen rakenne.

Aivot tutkimuskohteena Aivoissa 100 miljardin hermosolun verkosto: haaste tutkimukselle Tutkimuskohteena ihmisen tietoisuus Tutkimuksella monta tasoa: jotta ymmärtäisimme aivojen toimintaa, yleiskuva kokonaisuudesta tärkeä Aivojen tutkimus monen tieteenalan yhteistyötä

Aivotutkimuksen merkitys Aivosairauksista kärsivien ihmisten auttaminen. Aivoperäisiä ongelmia: Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti, aivoinfarktit, epilepsia, MS-tauti, kehityshäiriöt, aivokasvaimet, tapaturmat ja mielisairaudet Tutkimus voi auttaa vähentämään kärsimystä ja kustannuksia Aivotutkimus auttaa myös ymmärtämään, keitä me olemme ja miten olemme kehittyneet

Aivotutkimuksen virstanpylväitä hermosoluverkon perusrakenne solukalvon dynamiikka synaptinen signaalivälitys välittäjäaineiden löytäminen ja vaikutuksen ymmärtäminen aivojen toiminnallinen jako ja keskinäiset yhteydet eräiden aivosairauksien perinnöllisyyden osoittaminen aivojen kuvausmene-telmien kehitys (kuvantaminen)

Aivotutkimuksen suuntaukset Fysiologinen psykologia vaikutetaan aivoihin ja mitataan tuloksia Psykofysiologia vaikutetaan tutkittavan käyttäytymiseen ja mitataan fysiologisia muutoksia Vertaileva psykologia vertailee aivotoimintoja eri eläinlajeilla Neuropsykologia havainnoidaan aivovaurioiden psykologisia seurauksia

Aivotutkimuksen menetelmiä Fysiologinen psykologia: Eläintutkimus  hermoston reaktiot Wada-tekniikka  kemiallisesti ”mykistetään” hetkeksi toinen aivopuolisko, selvitetään puoliskojen työnjakoa

Aivotutkimuksen menetelmiä Psykofysiologia: EEG l. elektroenkefalografia: aivokuoren hermoverkkojen sähköinen toiminta MEG l. magnetoenkefalografialaite: aivojen magneettikuvaus PET l. positroniemissiotomografia: aivoverenkierron radioaktiivinen kuvaus MRI l. magneettiresonanssikuvaus: aivojen anatominen rakenne ja aivotoimintojen muutokset

Aivojen toiminnan kehitys Kehitystä tapahtuu sekä aivojen rakenteessa että toiminnassa: vasta 12-vuotiaan aivosähkökäyrä muistuttaa aikuisen käyrää Rakenteen muutos etenee käsikkäin toimintakykyjen kehittymisen kanssa Fyysiset reaktiot muuttuvat iän myötä Aistimista ja liikkumista vastaavat osat aivoissa kehittyvän ensimmäisenä