ULTRAÄÄNI Joni Vesterback, m85768.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
45 ajatusta elämästä Music: snowdream Nov 2009 He Yan.
Advertisements

Pieniä hetkiä.
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
Lähettimet ja vastaanottimet
Mitä uutta kierrätetystä lasista voi tehdä?
Ääni!.
Koveran linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
UKG ”ECHO” Sydämen ultraäänitutkimus
4. TERVEYDENHUOLTO SUOMESSA TERVEYSTIETO 7. Terveys eri puolilla maailmaa  Mitä terveyteen liittyviä ongelmia eri puolilla maailmaa on?  Millainen on.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Miehen haavat Gordon Dalby – The healing of the masculine soul.
Valokuitu Tehnyt MIKA ja Kasper. Valokuitu Valokuitu on ohut, lasista ja muovista valmistettu kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa. Valon taajuus.
Hoidonporrastus Perusterveydenhuolto: Sydämen vajaatoiminnan perusselvitykset. Komplisoitumattoman sydämen vajaatoiminnan pitkäaikaisseuranta. Vajaatoimintalääkityksen.
Syyllisyys ja häpeä. Askel 5 syyllisyys ja häpeä Tavoitteet: Ymmärtää syyllisyys ja häpeä ja niiden välinen ero Tutkia kuinka vastaamme näihin tunteisiin.
RADIOTOIMITTAJA.
Iso keltainen talo on yksi Utön vanhimmista luotsitiloista. Niitä on yhteensä neljä.
Häirintäyhdyshenkilö- toiminta Eero Räsänen |
Lähettimet ja vastaanottimet OH3TR:n radioamatöörikurssi.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Kuvaruutuvideot Tommi Saksa, 2008, HAMK.
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Ilma.
Lääkeaine Kemia.
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen Suomi
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
Sähköinen avustushaku
FIRMANI PAHIMMAT KILPAILIJAT
KPL 7 TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Opeka-kyselyn tulokset
Skeema Aivojen otsalohkot osallistuvat toiminnanohjaukseen
Islamin synty ja Koraani
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Tekstinhuoltoa 3.
Tampereen teknillinen yliopisto 2017
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
SEPELVALTIMOTAUTI ..
Kuva- ja videosignaalinen käsittely / Kari Jyrkkä
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
ILMAKEHÄ.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Huumeet.
Murtoluku Murtoluku on jakolasku, jota ei ole laskettu loppuun asti.
Kenguru-kilpailu.
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Vaihtovirran ominaisuudet
SÄHKÖOPIN PERUSTEET.
Oppimisvalmiuksien tukeminen liikunnan avulla
Messages valinta avaa sinun viestilaatikkosi.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Vaaka ja vipuvarsi.
RASKAUSPOLKU - sähköinen sikiöseulonta-ajanvaraus
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen verkkolomakkeella
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
KLIININEN FYSIOLOGIA ALANA
LASTEN EKG -AIHEITA TUTKIMUKSELLE
” Tarinoita kaveruudesta TUNTI 1
Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
” Tarinoita kaveruudesta TUNTI 1
Lämpö ja infrapunasäteily
Tervetuloa uuteen PowerPointiin
Wind Power in Power Systems
Gopro action-kamerat Hero 4 silver ja hero 2018.
Dynamic Reporting (DR) -raporttien teon parhaat käytännöt
Esityksen transkriptio:

ULTRAÄÄNI Joni Vesterback, m85768

ULTRAÄÄNI Ultraääni-tutkimuksissa mitataan kaikua Tekniikka perustuu samaan tekniikkaan kuin esim. kaukoluotain Myös mm. lepakot ja delfiinit käyttävät korkeataajuista ääntä kommunikoidakseen ja navigoidakseen Taajuusalue: 2.5MHz – 15MHz Kaksi menetelmää mitata ultraäänellä: Pulssi ultraääni Doppler ultraääni

Laitteisto Ultraäänilaitteeseen kuuluu 5 osaa: 1. Pulssi generaattori, joka luo sähköpulssin. 2. Muuntaja, joka muuttaa sähkön mekaaniseen liikkeeseen (energiaan, eli ääniaalloiksi) ja takaisin. -Koostuu matriisista, jossa on pietsosähköisiä puikkoja

Laitteisto 3. Vastaanotin, joka tunnistaa heikot signaalit ja vahvistaa niitä. -Vastaanotin ja lähetin usein sama 4. Näyttö, johon kuuluu ”ohjaimisto”. 5. Muisti, joka tallentaa otetut kuvat, tai videon.

Doppler ultraääni Doppler ultraääni tutkimuksissa mitataan palavan signaalin taajuusero lähtevään signaaliin. Toisin kuin tavallisessa ultraäänessä, doppler ultraääni-tutkimuksissa lähetetään koko ajan vakiotaajuista signaalia. Palavan signaalin taajuus on sama kuin lähtevän, ellei signaali ole osunut johonkin liikkuvaan, kuten esim. sydän tai verisuonessa veri.

Doppler ultraääni Koska doppler ultraääni vaatii taajuuden muutosta, soveltuu doppler ultraääni vain liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Näitä ovat mm. sydän ja verisuonet Jos mittauksista halutaan mahdollisimman hyviä, täytyy anturin olla mahdollisimman samansuuntainen kuin kohteen kulku suunta. Doppler ultraäänestä on vielä kolme menetelmää: Väri doppler Power doppler Spektri doppler

Väri doppler (Doppler ultraääni) Väri doppleri on oiva tapa mitata mm. veren virtausta. Yleensä tässä käytetään sinistä merkitsemään taajuuden pienentymistä ja punaista taajuuden kasvamista. Väridoppleri menetelmällä saadaan myös tietää kohteen liikkumis suunta

Väri doppler, esimerkki Kuvassa seurataan vatsa-aorttaa

Power doppler (Doppler ultraääni) Power doppler näyttää herkemmin veren virtauksen, mutta ei sen suuntaa. Vasemman puoleinen kuva otettu tavallisella ultraäänellä Oikeassa kuvassa nähdään veren kulkua maksaan

Spektri doppler (Doppler ultraääni) Spektri doppleri näyttää käyrän, toisin kuin muut ultraääni tekniikat. Käyrässä näkyy y-akselilla kuljettu matka ja x- akselilla aika.

Spektri doppleri, esimerkki Kuvan alempi osa spektri doppleria

Tavallinen ultraääni Tuotetaan yleensä pulsseissa Pulssien toistotaajuus on noin 1-10kHz Kuitenkin niin, että seuraava pulssi lähtee vasta kun edellinen on palannut Menetelmän avulla tuotetaan kuva laskemalla sen kulkema aika. Toimii koska tiedämme kuinka pitkän matkan pulssi kulki ja koska ääni kulkee eri nopeuksilla riippuen elimestä.

Tavallinen ultraääni Kuvat ovat yleensä 2D-kuvia Voidaan saada realiaikaisia kuvia, eli 3D-kuvia toistamalla pulssia tarpeeksi usein. Pulssi ultraääni ei sovellu liikkuvien kohteiden kuvaamiseen, kuten verisuonet. Näihin käytetään jotain doppler menetelmää. Monissa tapauksissa kannattaa yhdistää doppler ja tavallista ultraääntä.

Tavallinen ultraääni, käyttö Sen sijaan tavallista ultraääntä käytetään: Kipujen, paisumien ja tulehdusten aiheuttajien paikantamiseen ja tilannearviointiin Syöpä tutkimuksiin Ultraääntä voidaan myös käyttää apuna leikkauksissa ja neulalla näytteenotossa.

Hyvät puolet Ultraäänen hyviin puoliin kuuluu sen mukavuudet: Useimmissa tapauksissa ei tarvitse pistää mitään kehoon sisään Ei tarvitse juoda mitään aineita Ultraääneen ei myöskään liity mitään haittavaikutuksia ihmisille Ei minkäänlaista säteilyä Ultraäänitutkimuksia voi tehdä samalle ihmiselle vaikka kuinka monta kertaa

Huonot puolet Kuvat voivat olla epäselviä, ja harhaanjohtavia, jos niitä ei osaa tulkita Lihavia potilaita voi olla vaikea kuvata, koska ääni vaimenee rasvassa Luustoa voi tutkia vain pinnalta, koska ääni ei läpäise luuta hyvin

Lähteet http://www.columbiasurgery.org/pat/cardiac/anatomy.html http://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?PG=genus http://www.dosits.org/science/ssea/1a.htm http://www.poliklinikka.fi/?page=1102789&id=1985374 http://www.satshp.fi/portal/page?_pageid=117,92902&_dad=wportal&_schema=WPORTAL