Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Metallit Kuva :
Advertisements

KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
Veden kovuuden määritys kompleksometrisellä titrauksella
Metallien reaktiot.
PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola. PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola.
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Kemiaa pyykinpesussa.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Puhtaat aineet ja seokset
MILLAISENA KIELI NÄYTTÄYTYY OPPILAIDEN SILMISSÄ JA OPPIMATE- RIAALISSA?
Kemiallista kielioppia!
HIILEN KEMIA
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Pyykinpesun kemiaa Teknokemian Yhdistys ry.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Muovien kierrätys.
1 Kiinteät lipidipartikkelit Vaihtoehtoinen menetelmä liposomeille, emulsioille ja synteettisille polymeeripartikkeleille Koostuvat kiinteistä lipideistä,
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
6. Luonnon happamoituminen
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
Typpi.
FOSFORI.
4. Metallien sähkökemiallinen jännitesarja
Kemikaalit ja työturvallisuus
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
Amiinit.
Hiilivedyt.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
5. Entsyymit pilkkovat ja rakentavat molekyylejä.
BI1 - Eliömaailma.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl rikkihappo H 2 SO 4 typpihappo HNO 3 Happo hajoaa vedessä ioneiksi: HClH + + Cl -
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Vedytetyn kasvidieselin valmistus
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
2. Solun hienorakenne.
Solu ottaa ja poistaa aineita
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Ionisidokset Seppo Koppinen 2016.
Tiivistelmä 8. Neutraloituminen ja suolat
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kemikaaleja kaikkialla
Kemialliset yhdisteet
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
Orgaanisia reaktioita
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
12. Alkoholit Kemiassa muitakin kuin alkoholijuomien alkoholi (etanoli) Tunnistaa päätteestä –oli (esim. butanoli, ksylitoli jne.)
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
CleanUp tahranpoistaja
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Millainen luonnontiede kemia on ?
Millainen on kemian mikromaailma
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Esityksen transkriptio:

Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen ioni, johon on kiinnittynyt positiivinen metalli-ioni. Tensidit ovat pesuaineiden peseviä ainesosia. Tensidien toiminta perustuu siihen, että ne ympäröivät rasvaliukoisen tahran pallomaisina kerääntyminä ja irrottavat tahran tekstiilistä tunnkeutumalla tahran alle ja heikentämällä sen ja tekstiilin vuorovaikutusta saaden näin sen irtoamaan veden mukana.

Saippuan valmistus -Saippuaa valmistetaan perinteisesti keittämällä eläinrasvoja natriumhydroksidissa. -Reaktiossa rasvan esterisidokset pilkkoontuvat natriumhydroksidin ansiosta, ja niistä muodostuu liuokseen natriumsuoloja, jotka toimivat saippuan tensideinä.

Pesuaineiden koostumuksesta 1 -Pesuaineeseen lisätään tehosteaineita niiden käyttötarkoituksen mukaan. -Esim. pyykinpesuiaineisiin lisätään fosfaattteja estämään pesuveden sisältämän kalkin saostumista, ja entsyymejä pilkkomaan orgaanisia aineita. -Pesuaineisiin saatetaan myös lisätä aineita, jotka eivät osallistu pesutapahtumaan, mutta jotka parantavat tekstiilin hajua tai ulkonäköä. -Näitä aineita ovat mm. valkoiselle pyykille tarkoitettuun pesuaineeseen lisättävät valkaisuaineet ja optiset kirkasteet.

Pesuaineiden koostumuksesta 2 -Pyykinpesuaineet sisältävät myös entsyymejä, orgaanisia yhdisteitä, jotka toimivat pesutapahtumassa katalyytteinä eli nopeuttavat reaktiota, mutta eivät itse osallistu siihen. -Pyykinpesuaineet sisältävät monesti vedenpehmentäjiä ja vaahdonestoaineita, jotka molemmat toimivat tehostaen pesureaktiota, vedenpehmennin eliminoimalla pesua haittaavia kalsium- ja magnesiumioneita pesuvedestä