Talonrakennuksen jatkokurssi 4 ov Kosteus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta
Advertisements

Maapallon lämpeneminen
ULKOSEINÄRAKENTEIDEN KOSTEUSTEKNINEN TOIMINTA SUOMEN ILMASTOSSA
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Lisätietoa kiinteistöjen lämpökamerakuvauksesta
Paine p.
Paine p.
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
SUOMI – JÄRVIEN JA JOKIEN MAA
VALESOKKELIRAKENTEEN KORJAUSMENETELMÄNÄ
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Paine Mistä aiheutuu ilmanpaine?
STONEL-TIILIVERHOUS ISÄLTÄ POJALLE!
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Korroosiomaalauksen perusteet
Suunnittelutilanteen analysointi
Mihin seikkoihin ihmiset kiinnittävät huomiota taloa hankkiessaan:
Yhd Maa- ja pohjavesihydrologia
6. Energia ja olomuodot.
Kertaus.
Lämpökuvaus Lämpökuvaus on nopea tapa paljastaa kiinteistön rakenteiden lämpöteknisiä ongelmia rakenteita rikkomatta. Lämpökuvauksella saadaan nopeasti.
Copenhagen Oslo Reykjavik
Rakennustyömaan olosuhdehallinta ja rakenteiden kuivattaminen
Suomessa käytetyt yleisimmät talojen rakenteet!
RAKENNETEKNIIKKA Talon rakenteet rakennusmääräyksiä ja
Lämmöneristeiden paksuntamisen vaikutukset
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Metsätyypit Kasvupaikkatekijöiden vaihtelu vaikuttaa kasvillisuuteen.
1 TUTKITTAVAA KOHDETTA KUTSUTAAN SYSTEEMIKSI
15. Lämpöenergia luonnossa ja yhteiskunnassa
SATEET.
Tuulet.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Aineen rakenne.
12. Olomuoto riippuu paineesta ja lämpötilasta FAASIKAAVIO
Rakennustyömaan olosuhdehallinta ja rakenteiden kuivattaminen Kirjoittajat ovat yksin vastuussa tämän oppimateriaalin sisällöstä. Se ei välttämättä vastaa.
Höyrystyminen ja tiivistyminen
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
Länsi-Vantaan perheneuvolatila 3 Patotie 2, Vantaa 2.krs OK LIITE 4.1 Merkkiainepitoisuuden tulkinta, kun kaasuanalysaattorin.
Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt, perusteet Kirjoittajat ovat yksin vastuussa tämän oppimateriaalin sisällöstä. Se ei välttämättä vastaa.
1/09Enstp Pro1 Lattialämmitys Lämmön siirtyminen huonetilaan Lämpötilajakauma lattiarakenteessa.
Ennakoiva Laadunohjaus 2016 Kosteudenhallinta Vaasa Tapani Hahtokari.
Myrskyt Keskileveyksien syys- ja talvimyrskyt
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.
Ilmanpaine- ja Tuulivyöhykkeet  Auringon valo- ja lämpösäteily  => Maapallolla vallitsee säteilytasapaino, sillä tulosäteily palaa ajan myötä lähtösäteilynä.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 24. Paine Tavoitteet ja sisällöt -Paine -Hydrostaattinen paine -Ilmanpaine -Yli- ja alipaine.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
12. Ilmakehä, Maan suojamuuri
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Länsiharjun koulu 4a.
Ennakoiva Laadunohjaus 2016
LIITE 3.1 PUTKIKANAALIN MERKKIAINEKOE Vantaankosken koulu
Vesikehä.
5 Lämpö ja energian siirtyminen
Eroosio.
Rakentamisen käsitteet ja materiaalit Anu Kuusela
Betonin ominaisuudet ja käyttö
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
Maapallon veden jakautuminen:
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
2 Paine.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Lämpöenergia Energian säilymislaki: energia muuttaa muotoaan, muttei häviä. Lämmön säilymislaki: kun kylmä ja lämmin kappale koskettavat, kylmä vastaanottaa.
Maapallon aridit alueet
Tärkeät termit Suomen ympäristöopisto SYKLI / Kestävä kehitys rakennusalan koulutuksessa.
Esityksen transkriptio:

Talonrakennuksen jatkokurssi 4 ov Kosteus Kimmo Illikainen

Rakennuksen kosteusrasitus

Rakennuksen kosteusrasitus: Sade Esiintyy vetenä, räntänä tai lumena Viistosade erityisen ongelmallinen. Tunkeutuu tuulen aiheuttaman paineen vuoksi rakenteiden rakoihin Tuuli voi painaa sadeveden tai lumen julkisivupintaa pitkin seinään ylöspäin (vastapellitys) Ulkoseinän alaosan ja perustusten maanpäälliset osat tehtävän siten, että roiskevesi ja lammikoituminen eivät aiheuta kosteusrasitusta rakenteille Pintavedet ohjataan rakennuksesta poispäin (kaltevuus 1:20 3 m matkalla) Vajoveden aiheuttama kosteusrasitus estetään salaojituksella ja sorastuksella.

Rakennuksen kosteusrasitus: Pohjavesi ja vuodot Pohjavesi: ”Vettä, joka esiintyy pysyvästi maanpinnan alla maa- ja kallioperässä” Esiintyy usein vesistöjen yhteydessä Pintavesi imeytyessään maahan lisää pohjaveden kosteusrasitusta rakenteille Pohjaveden määrässä alueellisia sekä vuodenajasta ja sademääristä johtuvia eroja Vaikuttaa oleellisesti rakennuksen perustamissyvyyteen Vuotoja esiintyy yleisesti lämmitys- ja käyttövesiputkistoissa, katto, terassien, parvekkeiden ja märkätilojen vesieristyksissä sekä liittymissä toisiin rakenteisiin

Rakennuksen kosteusrasitus: Kapillaarinen vedenliike ”Kosteuden siirtyminen rakenteen huokosissa nesteenä, liikkeen aiheuttaa rakenteen eri osien pyrkimys tasapainokosteuteen” Huokoisilla materiaaleilla (puu, tiilet, harkot…) kapillaarinen imu kosteus kulkeutuu näihin maaperässä kapillaarinen nousukorkeus riippuu maalajin karkeusasteesta

Rakennuksen kosteusrasitus: Hygroskooppinen kosteus ”Materiaalin kyky sitoa kosteutta ilmasta ja luovuttaa kosteutta ilmaan” Aineen kosteus asettuu tasapainotilaan ympäristönsä kanssa. Puupohjaisilla aineilla hygroskooppisuus on suuri Puupohjaisella eristeellä, esim. sahanpurulla on suuri kosteuskapasiteetti. Tämä tasaa kosteuden liikkeitä esim. seinärakenteessa.

Rakennuksen kosteusrasitus: Sisäilman kosteus Huonetilassa kosteutta tuottavat mm. rakennuskosteus, ihmiset, eläimet, kasvit, käyttövesi, ruuanvalmistus, pyykinkuivaus, peseytyminen, ilmankostuttimet jne… Rakennusaikainen kosteus poistuu yleensä ensimmäisen lämmityskauden aikana Suihkussa käynti aiheuttaa hetkellisesti suuren kosteusrasituksen

Kosteuden siirtyminen: Diffuusio ”Kosteuden liikkunen vesihöyrynä rakenteen läpi. Vesihöyryn pitoisuuserot, osapaineet pyrkivät tasapainotilaan” Sisäilman vesihöyryn osapaine on yleensä suurempi kuin ulkoilman vesihöyryn osapaine Diffuusio siirtää sisäilman kosteutta sisältä ulospäin Kerroksellisen seinärakenteen vesihöyryn vastuksen tulee pienentyä sisältä ulospäin mentäessä, ts. rakenne ”harvenee” sisältä ulospäin

Kosteuden siirtyminen: Konvektio ”Ilmavirtausten mukana tapahtuva vesihöyryn siirtyminen. Ilmavirtaukset aiheutuvat ilmanpaine-eroista.” Kosteuskonvektiolla on rakennetta kuivattava vaikutus, kun ilma lämpenee virratessaan rakenteen läpi Mikäli ilma jäähtyy virratessaan rakenteen läpi, voi kosteus tiivistyä rakenteeseen (jos ilma jäähtyy alle kastepisteen)

Kosteuden tiivistyminen rakenteessa

Laskelmat U-arvo, Lambda-arvot (käsitteet), LE:n määräystenmukaisuuden tarkistaminen, tasauslaskenta Rakenteen pintalämpötilat, lämpötila rakenteen eri kohdissa, kondenssi, homehtumisriski Kosteuden siirtyminen diffuusiolla, konvektiolla Kosteuden kertyminen, rakenteen kuivuminen (käsinlaskenta) Laskentaohjelmistot Excel: käsinlaskenta omilla taulukoilla (U-arvo) Dof-lämpö: U-arvot, kosteuskertymä Heat2: 2-ulotteisen rakenteen mallintaminen ja lämpöolojen laskenta WUFI: 1-ulotteisen seinärakenteen lämpötila- ja kosteustarkastelu