Miten suojaudun haittaohjelmilta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
esitämme SLIDEPLAYER.FI
Advertisements

Tutustu tablettiin (taulutietokone)
Tietokoneen käyttöjärjestelmä
Tietokoneen osat v.2.5 Ohjelman avulla perehdyt tietokoneen sisältämiin osiin. Liikuta hiirtä kuvien päällä. Osan löytyessä ja nimen tullessa näkyviin,
Jos tarvitset opastusta, piirisi tunnuksen tai Sinulla on muuta kysyttävää, ota yhteyttä Merja Munkki, p Ongelmatilanteissa,
Tietoturva Juha Möttönen, Timo Wiik, Lari Oksanen, Sampo Hautamäki, Markus Naukkarinen, Jaakko Penttilä, Jussi Manninen ja Matti Ahonen.
AVA 2004 INTERNET JA TIETOTURVA. AVA 2004 ÄLÄ AVAA EDES TUTTUJEN LIITETIEDOSTOJA, JOS ET TIEDÄ MITÄ NE OVAT ÄLÄ AVAA LIITETIEDOSTOJA, JOS VIESTIN OTSIKKO.
Active directory.
Internetin ilmaisohjelmat
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi löytyy myös kannettavia.
Pia Hietala Annemari Siro Sirpa Tahvanainen
Kiintolevyn osiointi.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Pupesoft myyntireskontra
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
1.Miten muodostetaan hyvä salasana ja miten sitä säilytetään? Vaikka esim. iertqio296598jkdfg378 ei kerro kenellekkää.
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Käyttäjätunnukset ja salasanat Mika Pasanen Osao Myllytulli ja Mytlpt09E 2010.
Valtteri, Simo, Mika Myllytulli, My-tlpt09E 2010
Henri Kesti Myllytulli Mytlpt-09E ◦ Virus on haittaohjelma, joka on tehty tuhoamaan ja häiritsemään tietokonetta ja sen tiedostoja ◦ Jokaisessa.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi on kannettavia tietokoneita.
Käyttöjärjestelmien käynnistyminen
Kotitietokoneen tietoturvasta Materiaalia:
Virtuaalisointi.
Varmuuskopiointi Valtteri, Simo My-tlpt09e Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnilla yleensä tarkoitetaan tapahtumaa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan.
Tietokonemadot Aleksi Tarhonen Henri Yletyinen.
Linuxissa pelaaminen TEEMU KOIKKALAINEN. Yleistä PC-Pelejä dominoivalla Windowsilla pyörii oikeastaan kaikki tietokonepelit. Mutta myös Linuxille on saatavilla.
KTKO104 Tieto- ja viestintätekniikka Tuokio – 3.12 Tuukka Kivioja | Samuel Rahikainen |
Linux palomuurina Kimmo Karhu, EL0A
Tietoturvaprojekti 6h.
Windows 2000 Jukka Stranden Marko Suhonen Käyttöjärjestelmät Seminaari 2006.
Tietoturva Toni Pirinen Esa Kuparinen Otso Lonka
Tietoturvaviikko 2013 Esitys 5/5 Ohje: voit liikkua esityksessä eteen- tai taaksepäin napsauttamalla sivun alareunassa olevaa nuolta Tämän esityksen on.
Linux-käyttöjärjestelmä. Mitä Ubuntu tarkoittaa ? Mitä Ubuntu on ? ● Afrikkalainen sana → zulu- ja xhosa-kielistä ● Kuvaa yhteisöllisyyttä ● Voidaan suomentaa.
Tietoturva. Tieto turvalla pyritään suojaamaan tietoja, palveluita, järjestelmiä ja tietoliikennettä. Tällaisten uhkina pidetään erinlaisia huijausyrityksiä,
Tietoturva. Tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan kaikissa IT-ratkaisuissa. Yrityksesi tai organisaatiosi tietojen turvaaminen on vähintään yhtä tärkeää.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
Tietoturva. Mitä tietoturva tarkoittaa? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yksityiset asiat. Se tarkoittaa sitä että erilaiset tiedot, palvelut ja järjestelmät.
Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,
H5 TIETOTURVA NETISSÄ JANI BJÖRKBACKA MYHOKO15A. YLEISTÄ TIETOTURVASTA Tietoturva tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista.
H5 Tietoturva internetissä. Joni kukkonen
Jonna Kyllönen mylept14B
Tietoturva Internetissä
Tietoturva internetissä
Matias Orreveteläinen.
TVT-harjoituksia H5 Tietoturva
Tietoturva.
Tietoturva internetissä
Tietoturva.

H5 Tietoturva Patrik Lammela.
Tietoturva.
Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
Tietoturva internetissä
Tietoturva Henkka Jokela MYtlpt15B.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tietoturva Ja tiedon suojaaminen.
Tietoturva.
Tietoturva Internetissä
NETINKÄYTÖN PELISÄÄNNÖT
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Kirjaston avoimet tietotekniikkaopastukset
Esityksen transkriptio:

Miten suojaudun haittaohjelmilta Tietoturva Miten suojaudun haittaohjelmilta

Internet Tietoverkon rakenne Palvelimet Pankki Koti S-posti Lehdet Reititin tai modeemi Internet Palvelimet Pankki S-posti Lehdet Tv / elokuvat Sosiaaliset mediat Ym. Koti Roisto

Pari hyökkäykstä DOS = Denial Of Cervice = palvelunesto Monta kaapattua tietokonetta muodostaa ISON ryhmän Kaappaaja kontrolloi ryhmää ja voi kohdistaa hyökkäyksen yhteen palvelimeen Palvelin ylikuormittuu eikä kykene palvelemaan Tietojen kaappaus Tietokoneen ja palvelimen (esim. Pankki) välinen yhteys kaapataan Kaappaaja voi kontrolloida liikennettä TK => kaappaaja => pankki => kaappaaja => TK Tili tyhjenee muiden sitä huomaamatta

Tietoturva tarkoittaa, että … Tieto on Saatavilla tarvittaessa Ajan tasalla Totuudenmukaista Palautettavissa esim. kiintolevyrikon sattuessa Suojassa tietomurroilta Suojassa haittaohjelmilta Tietoväline on Suojassa varkauksilta Suojassa vahingoilta Tulipalo Luonnon katastrofit

Yleissäännöt 1/2 Haittaohjelmilta voi suojautua Pitämällä ohjelmat ajan tasalla päivittämällä ne uusimpaan versioon Lataamalla aina virusten torjuntaohjelman päivitykset Ei avaa sähköpostissa tuntemattomilta tulevia viestejä eikä varsinkaan liitetiedostoja Vain avattu liite tai linkki voi saastuttaa koneen Myös virallisilta vaikuttavat (esimerkiksi pankit) viestit ja linkit ovat vaarallisia Esim. pankit eivät koskaan lähetä linkkejä tai kehota paljastamaan tunnuslukuja Varmistamalla, että salasana on käytössä ja riittävän hyvä Tarkasta salasanan suojaavuus täältä

Yleissäännöt 2/2 Haittaohjelmilta voi suojautua (jatkoa…) Ei käynnistä tuntemattomista lähteistä saatuja ohjelmia Skannaa AINA tiedostot ajan tasalla olevalla viruskanneriohjelmalla ennen käynnistämistä Ei avaa kuvatiedostoja (myös tunnetuista lähteistä varauksin) Skannaa AINA tiedostot ajan tasalla olevalla viruskanneriohjelmalla ennen avaamista Käyttämällä virtuaalikonetta epäselvissä tapauksissa Avaa epäilyttävän internetsivun Asentaa ohjelman, joka voi olla saastunut Avaa epäilyttävät tiedostot (kuvat, tekstit yms) Ottamalla käyttöön useita käyttäjätunnuksia: useita peruskäyttöä varten ja yksi asennuksia varten Jokaisella käyttäjällä olisi hyvä olla oma tunnuksensa ja salasanansa Varsinainen käyttö vain peruskäyttötunnuksilla

Viruskannerit Käy läpi systeemin tiedostot ja parhaat jopa kiintolevyn käynnistysalueet Tarjolla lukemattomia hyviä ohjelmia F-Secure Symantec (Norton) Avira Panda Microsoft Security Essentials Pilvessä toimiva ratkaisu on parhaiten ajan tasalla Käytettävissä aina ajan tasalla oleva kuvaustiedosto Ei toimi, jos ei yhteyttä Internetiin – eikä tarvitse! Vain muutamalla (maksullisella) toimiva ratkaisu Jotkut skannerit käynnistettävä erilliseltä CD:ltä Vaikeat tapaukset

Palomuurit Estää ei-toivotut yhteydenotot tietokoneeseen Nykyisin mukana jo käyttöjärjestelmässä Esim. Microsoft Windows Mukana suurimmassa osassa maksullisia turvaohjelmistoja Ei tarvetta, koska jo olemassa oleva on täysin riittävä Tarjolla myös erillisiä laitteita Yleensä firmoille tarkoitettuja Jos ”nurkissa pyörii” vanha laite, voi sen ottaa käyttöön palomuuriksi (Linux –pohjainen ohjelma)

Virtuaalikoneet Virtuaalikone toimii eräänlaisena ”koneena koneen sisällä” ja käyttää isäntäkoneen resursseja (levy, verkko, näyttö, hiiri, oheislaitteet) Eristää käyttöjärjestelmät toisistaan Virusten torjuntaohjelmisto on asennettava myös virtuaalikoneeseen, vaikka sellainen olisi jo isäntäkoneessa Käyttöjärjestelmä voi olla mikä tahansa, mikä on tuettu Helposti siirrettävissä toiseen koneeseen Helppo ottaa varmuuskopio ( = monistaa alkuperäinen asennus )

Virtuaalikoneet (jatkoa …) Tarjolla VMWare Pisimpään markkinoilla Tuote sekä jo olemassa olevan käyttöjärjestelmän muuttamiseen virtuaaliseksi että virtuaalikoneen käyttämiseen Myös valmiita järjestelmiä (suuri osa maksullisia) VirtualBox Oraclen tuote VirtualPC Microsoftin tuote Kaikki ilmaisia Automaattinen varmuuskopiointi

Salasanat Salasanan on oltava Tarpeeksi pitkä Vähintään 6 merkkiä Merkit sellaisia, että järjestelmä ei sekoa Ei skandeja, erikoismerkkejä, välilyöntejä Isot ja pienet kirjaimet, alaviiva, numerot sallittuja Ei lemmikkien, lasten tai puolison nimeä Ei osoitetta, syntymäpäiviä tms. Ei löydettävissä suoraan sanakirjasta Oivallinen rakenne on salasana, joka on helppo muistaa, mutta sekaisin Esim. sininen => 5in1heh Oheisista linkeistä neuvoja Problematiikka Salasanageneraattori Salasanoja voi säilyttää Password safe –ohjelmalla

Muut turvallisuustekijät Tietokoneen on oltava turvallisessa tilassa varkauksien varalta Autossa ei näkyvillä Kahvilassa ei poissa valvovan silmän ulottuvilta Varmistuksien oltava kunnossa ja ajan tasalla Tärkeän tiedon olisi hyvä olla monessa paikassa oman koneen kiintolevyn lisäksi CD (CD-R tai CD-RW) Muistitikku Pilvi (Dropbox, Sugarsync) Toinen tietokone Verkkokiintolevy Varmistusohjelmia saatavilla ilmaiseksi Internetistä Helpointa varmistaa automaattisesti ulkoiselle tietovälineelle (esim. verkkokiintolevy tai muistitikku)

Muut turvallisuustekijät (jatkoa …) Pilvipalveluita on käytössä yllättävän paljon Ilmainen sähköposti Ei arkaluontoisia viestejä, salasanoja, käyttäjätunnuksia YouTube, Facebook, LinkedIn, Dropbox, SugarSync, Verkkoposti … Pilvessä tieto on toisilla palvelimilla muissa maissa Internettiin viety tieto on pysyvästi julkista Harkittava tarkkaan, mitä tietoa antaa Laki, moraali, henkilöiden suoja Poistaminen mahdotonta