Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Advertisements

ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Tietopaketti Big Datasta
Moodlen ohje opiskelijoille
Käytännön kokemukset OIVA- pilotista EHY-SKEL-koulutuspäivät Kaupungineläinlääkäri Riikka Åberg.
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
VERSOLAN PÄÄSIVU Tämän dian tarkoitus on olla koko Versolan pääsivu. Ehdotus pääsivusta löytyy Työelämätaidot –materiaalin yhteydessä. Tältä pääsivulta.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Simuloitu työasun pukeminen, jos mahdollinen toteuttaa
HOITO JA HUOLENPITO Palaa takaisin Versolaan! SISÄLLYS
Tervetuloa Versolan kaupunkiin oppimaan ammattisuomea!
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Kaupan näkökulma logistiikkaketjun toimivuuteen Ok Arinan marketkauppa Arto Mustonen.
HOTELLI JA RAVINTOLA-ALAN PERUSTUTKINTO NÄYTTÖ
Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen
Osaaminen näkyväksi ja tunnistetuksi EU-tason käytännöt ja suomalaiset sovellukset Kumppanuusfoorumi Helsinki Anni Karttunen.
Omalla dialla: käsikirjoitusta Rönnbergin ohjeen mukaan violetilla värillä Muistiinpanosivulla: Ohjeet käsikirjoittajalle nuolien sisällä Opiskelijalle.
Mohammed Kertoo itsestään:
Valman Baari Baarin avaaminen Alkoholitarkastus Päihtynyt asiakas
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
HOTELLI JA RAVINTOLA-ALAN PERUSTUTKINTO NÄYTTÖ
Luokkahuoneissa voit tutustua hygienia-asioihin. Nuoli 2
Uusia avauksia ja jatkotyöskentelyn tarvetta Pohjanmaan välityömarkkinoilla TRAPPAN - portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta -hankkeen ulkoinen.
HOITO JA HUOLENPITO pääsivulle Palaa takaisin Versolaan! SISÄLLYS
OPS2016-alkuaskeleita.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
PEREHDYTYS JA TYÖHÖN OHJAUS
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Esimiesviestintä.
Uudistuva intranet Henkilöstötoimikunta Riitta Lehtonen Juhani Lassander.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Osio 6.3 Ravi ntol akou lu Fatima kertoo… Video + monivalinta Fatima ja Leena keskustelevat..., Ääni, dialogipartikkelit aamu-
Tervetuloa Versolan kaupunkiin oppimaan ammattisuomea!
Fatima kertoo… Video + monivalinta Fatima ja Leena keskustelevat..., Ääni, dialogipartikk elit aamu- palaveri, video
Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä.
Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
Mihin kemiaa tarvitaan?
Tervetuloa Versolaan oppimaan ammattisuomea!
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
SF 2007 (T.Hopeavuoren materiaali & Tekniikan viestintä) TYÖELÄMÄN ARKIVIESTINTÄ Vastaanottaja- ja tilanneanalyysi.
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely perhepäivähoito
Laatu ammattikeittiössä
JANIKA, ANKI, HABEN, EMILIA
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
Turvallinen hoitotyö 1,5ov
6.1 TOIMINTAMALLIT SISÄILMASTO- ONGELMIEN RATKAISEMISESSA 1,5 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ SUOSITUS 22 DIAA.
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
YMPÄRISTÖN TERVEYS Kemikaalit, saasteet, ravinnon+ veden vierasaineet … Bakteerit, virukset, siitepöly, home… Melu, tärinä, säteily, lämpötila …
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
Yleistä: Testi tiistaina 7.2 auditoriossa Ota mukaan:
1. Hygieniapassikoulutus
IDEA: Ostostapahtuman hygienian hallinta
Kanta-verkkokoulujen toteutukset keväällä 2016
Ruokaa hygieenisesti.
5.2 HOMEKORJAUKSEN TYÖSUOJELUNÄKÖKOHDAT
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
Omavalvontasuunnitelma
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Henkilökohtaisen ohjaajan / avustajan kriteerit
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Mikrobiologia.
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Ruokamyrkytykset.
Ruokaa hygieenisesti (2)
Tilanne/palvelu merkintöjen tekeminen TYPPI-järjestelmässä
Esityksen transkriptio:

Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä. MENE RAVINTOLA-KOULUUN / RAVINTOLAAN Hygieniamateriaaliin pääsee… MENE KOULUUN SIIVOUSTYÖHÖN Tästä pääset harjoittelemaan hygieniapassitestin tekemistä TULE OPISKELEMAAN HYGIENIAA 6.1 Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa –tervehdysteksti + video, opastyöntekijä kertoo tarinansa Miksi hygienia on tärkeää? Yleistietoa hygieniasta , hygieniapassista kuva Sanasto - tuleeko sanasto näkyviin joka aihealueeseen, esim. halutessaan, voiko hakea tietoa yksittäisestä sanasta Rakennekaavion rungossa esiintyvien tehtävien määrä vaihtelee pääotsikoittain jonkin verran. Idea kuitenkin säilyy läpi materiaalin. Tervetuloa opiskelemaan hygieniaa ja suomen kieltä. Kun opiskelet kaikki osiot ja teet tehtävät, opit perustietoa hygieniasta ja ammatillinen suomen kielen taitosi kehittyy. Sanavarastosi kasvaa, opit työelämässä käytettäviä. Teksti hygienian historiasta 3.3.2010 Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen

1.1Orientointi mikrobiologian perusteihin 8. ELINTARVIKEKONTAMINAATIO 1. Mikrobiologian perusteet 2.Ruokamyrkytykset 3. Hygieeniset työtavat 4.Henkilökohtain-en hygienia 5. Puhtaanapito 6. Omavalvonta 1.1Orientointi mikrobiologian perusteihin Mikrobien pääryhmät 2.  Lämpötila 3. Happamuus a) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä 4. Happi 5. Kosteus 6. Haitat ja hyödyt 7. Kasvun hallinta a) alatehtävä a) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä 8. ELINTARVIKEKONTAMINAATIO Jokaisesta 1.-7. kohdasta hiirellä napsauttamalla pääsee aihealueen sisälle, josta löytyy opetusmateriaalia sekä tehtäviä. Pääkohdassa tulisi olla käden kuva, tms. jotta opiskelija ymmärtää hiirellä klikata aihealueen auki. 1.2 Tehtävä 1.3 Tehtävä 3.3.2010 Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen

Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen 1. Mikrobiologian perusteet 2.Ruokamyrkytykset 3. Hygieeniset työtavat 4.Henkilökohtainen hygienia 5. Puhtaanapito 6. Omavalvonta 3. RUOKAMYRKYTYKSIÄ AIHEUTTAVIA BAKTEEREJA 2. RUOKAMYRKYTYKSIÄ AIHEUTTAVIA VIRUKSIA 1. RUOKAMYRKYTYKSEN SYYT 2.1Orientointi ruokamyrkytykset a) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä 5. TOIMINTA RUOKAMYRKYTYKSEN SATTUESSA 4. RUOKAMYRKYTYKSIÄ AIHEUTTAVIA LOISIA JA ALKUELÄIMIÄ 6. YDINSANASTOA a) alatehtävä a) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä Ruokamyrkytykset alaotsikot 1-6. Orientointi laatikosta pääsee suoraan kokonaisuuden lopussa oleviin tehtäviin tai suoraan seuraavaan alaotsikkoon. Olisiko aihetta tehdä tehtäviä jokaiseen alaotsikkoon (palvelee oppijaa paremmin, alaotsikoiden tehtävien tarkoitus on kerrata aiheen ydinasiat) ja lopuksi olisi kokonaisuuden tehtävät eli miten oppija on oppinut kaikki kohdat 1-7. Viimeiset kaksi tehtävää ovat osa hygieniapassiakoko materiaalin lopullinen tarkoitus on valmistaa oppijaa suoriutumaan hygieniapassista ja koko opiskelumateriaalin jälkeen olisi mahdollisuus tehdä hygieniapassi testi, testaten omaa osaamistaan. Viimeisen kokonaisuustehtävän jälkeen siirrytään seuraavaan pääotsikkoon b) alatehtävä b) alatehtävä 3.3 Tehtävä ruokamyrkytykset kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 3.2Tehtävä ruokamyrkytykset kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 3.3.2010 Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen

Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen 1. Mikrobiologian perusteet 2.Ruokamyrkytykset 5.Henkilökohtainen hygienia 4.Henkilökohtainen hygienia 5. Puhtaanapito 6. Omavalvonta 3. Hygieeniset työtavat 3.1Orientointi hygieeniset työtavat Mitä tarkoittaa hygieeniset työtavat: Elintarvikkeiden hygieeninen käsitteleminen jokaisessa elintarvikeketjun vaiheessa on paras tapa varmistaa tuotteiden turvallisuus ja nautittavuus. Hyvä elintarvikehygieeninen osaaminen lisää myös sekä asiakkaiden että työntekijöiden viihtyvyyttä. kuvat ja puhuttu 2. ELINTARVIKKEIDEN SÄILYTTÄMINEN JA SÄILYTYSTILAT 3. ELINTARVIKKEIDEN KYPSENTÄMINEN 1. RUOAN JÄÄHDYTTÄMINEN a) alatehtävä a) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä 4. ELINTARVIKKEIDEN UUDELLEEN KUUMENTAMINEN 5. KOHTA 6. KOHTA a) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä a) alatehtävä Hygieeniset työtavat alaotsikot 1-6. Orientointi laatikosta pääsee suoraan kokonaisuuden lopussa oleviin tehtäviin tai suoraan seuraavaan alaotsikkoon. Olisiko aihetta tehdä tehtäviä jokaiseen alaotsikkoon (palvelee oppijaa paremmin, alaotsikoiden tehtävien tarkoitus on kerrata aiheen ydinasiat) ja lopuksi olisi kokonaisuuden tehtävät eli miten oppija on oppinut kaikki kohdat 1-7. Viimeiset kaksi tehtävää ovat osa hygieniapassiakoko materiaalin lopullinen tarkoitus on valmistaa oppijaa suoriutumaan hygieniapassista ja koko opiskelumateriaalin jälkeen olisi mahdollisuus tehdä hygieniapassi testi, testaten omaa osaamistaan. Viimeisen kokonaisuustehtävän jälkeen siirrytään seuraavaan pääotiskkoon b) alatehtävä 4.3 Tehtävä hygieeniset työtavat kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 4.2Tehtävä hygieeniset työtavat kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 3.3.2010 Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen

2. PUKEUTUMINEN / SIISTI ULKOINEN OLEMUS 1. Mikrobiologian perusteet 2.Ruokamyrkytykset 3. Hygieeniset työtavat 5. Puhtaanapito 6. Omavalvonta 4.Henkilökohtainen hygienia 4.1Orientointi ruokamyrkytykset - Mitä tarkoittaa henkilökohtainen hygienia: teksti, kuvat ja puhuttu 2. PUKEUTUMINEN / SIISTI ULKOINEN OLEMUS 3. KÄSIHYGIENIA  TYÖNTEKIJÄN TERVEYS a) alatehtävä a) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä 4. SUOJAKÄSINEET a) alatehtävä Henkilökohtainen hygienia alaotsikot 1-6. Orientointi laatikosta pääsee suoraan kokonaisuuden lopussa oleviin tehtäviin tai suoraan seuraavaan alaotsikkoon. Olisiko aihetta tehdä tehtäviä jokaiseen alaotsikkoon (palvelee oppijaa paremmin, alaotsikoiden tehtävien tarkoitus on kerrata aiheen ydinasiat) ja lopuksi olisi kokonaisuuden tehtävät eli miten oppija on oppinut kaikki kohdat 1-7. Viimeiset kaksi tehtävää ovat osa hygieniapassiakoko materiaalin lopullinen tarkoitus on valmistaa oppijaa suoriutumaan hygieniapassista ja koko opiskelumateriaalin jälkeen olisi mahdollisuus tehdä hygieniapassi testi, testaten omaa osaamistaan. Viimeisen kokonaisuustehtävän jälkeen siirrytään seuraavaan pääotsikkoon b) alatehtävä 5.3 Tehtävä henkilökohtainen hygienia kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 5.2 Tehtävä henkilökohtainen hygienia kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 3.3.2010 Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen

5.6. Linkki puhdistuspalvelualan materiaaliin 1. Mikrobiologian perusteet 2.Ruokamyrkytykset 4. Hygieeniset työtavat 3. Hygieeniset työtavat 4.Henkilökohtainen hygienia 5.Henkilökohtainen hygienia 6. Omavalvonta 5. Puhtaanapito 5.1Orientointi puhtaanapito 5.3. Puhtaustarkkailu 5.2.   Astioiden pesu 5.4. Jätehuolto a) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä 5.5. Tuholaisten torjunta 5.6. Linkki puhdistuspalvelualan materiaaliin a) alatehtävä a) alatehtävä Puhtaanapito alaotsikot 1-6. Orientointi laatikosta pääsee suoraan kokonaisuuden lopussa oleviin tehtäviin tai suoraan seuraavaan alaotsikkoon. Olisiko aihetta tehdä tehtäviä jokaiseen alaotsikkoon (palvelee oppijaa paremmin, alaotsikoiden tehtävien tarkoitus on kerrata aiheen ydinasiat) ja lopuksi olisi kokonaisuuden tehtävät eli miten oppija on oppinut kaikki kohdat 1-7. Viimeiset kaksi tehtävää ovat osa hygieniapassia koko materiaalin lopullinen tarkoitus on valmistaa oppijaa suoriutumaan hygieniapassista ja koko opiskelumateriaalin jälkeen olisi mahdollisuus tehdä hygieniapassi testi, testaten omaa osaamistaan. Viimeisen kokonaisuustehtävän jälkeen siirrytään seuraavaan pääotsikkoon Tästä sivustosta suora linkki puhdistuspalvelualan osioon Tarkistettava ettei ole liiaksi samaa asiaa / toistoa puhdistuspalvelualan materiaaliin Tähän osioon keittiösiivouksen materiaali (ei ole pupassa), Riitan osuudessa vain työpöydän puhdistus(heidän materiaalissa maininta, että muu ryhmä tekee)  ei riitä. Nähtävä myös lattian ja lattiakaivon pesu. - Jätteidenlajittelu, työvaatteet…tarkista pupa ja hygieniaosaamisen työelämän matsku. b) alatehtävä b) alatehtävä 6.3 Tehtävä puhtaanapito kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 6.2Tehtävä puhtaanapito kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 3.3.2010 Katila, Lehtonen, Ruuhilahti, Suominen

3.3.2010 Katila, Suominen 5. Puhtaanapito 1. Mikrobiologian perusteet 2.Ruokamyrkytykset 3. Hygieeniset työtavat 4.Henkilökohtainen hygienia 6. Omavalvonta 6.1Orientointi omavalvonta 6.3.ESIKÄSITTELY, VALMISTUS, JÄÄHDYTYS 6.2. VASTAANOTTOTARKISTUS ja VARASTOINTI 6.4. KUUMENNUS/ESILLELAITTO a) alatehtävä a) alatehtävä a) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä b) alatehtävä 6.5. OMAVALVONNAN HUONEENTAULU Omavalvonnan alaotsikot 1-6. Orientointi laatikosta pääsee suoraan kokonaisuuden lopussa oleviin tehtäviin tai suoraan seuraavaan alaotsikkoon. Olisiko aihetta tehdä tehtäviä jokaiseen alaotsikkoon (palvelee oppijaa paremmin, alaotsikoiden tehtävien tarkoitus on kerrata aiheen ydinasiat) ja lopuksi olisi kokonaisuuden tehtävät eli miten oppija on oppinut kaikki kohdat 1-7. Viimeiset kaksi tehtävää ovat osa hygieniapassia koko materiaalin lopullinen tarkoitus on valmistaa oppijaa suoriutumaan hygieniapassista ja koko opiskelumateriaalin jälkeen olisi mahdollisuus tehdä hygieniapassi testi, testaten omaa osaamistaan. Viimeisen kokonaisuustehtävän jälkeen siirrytään seuraavaan pääotsikkoon Viimeisen tehtävän jälkeen…mihin? Millainen palaute opiskelijalle annetaan hygieniapassitestin jälkeen? a) alatehtävä b) alatehtävä 7.3 Tehtävä omavalvonta kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 7.2Tehtävä omavalvonta kokonaisuudesta (osa hygieniapassitestiä) 7.4 HYGIENIAPASSITESTI 3.3.2010 Katila, Suominen