Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja"— Esityksen transkriptio:

1 Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja
Tee ajoonlähtötarkistus Minustako yhdistelmäajoneuvon- kuljettaja? Kuljettajan vastuu Lähde ajolenkille Nuppi, paku, rekka… Opettele eri nimityksiä autoille  Palaa Autolaan Tämä on yhdistelmäpuolen ”pääsivu”. Tältä sivulta pääsee sekä Satakunnan aikuiskoulutuskeskuksen että Lapin ammattiopiston yhdistelmäajoneuvoa koskevaan materiaaliin. Sivulla on kuva yhdistelmästä tms., jotta oppija heti ymmärtäisi, minkä alan tietoa hän tulee löytämään. Oikeassa versiossa auton kuva on himmeänä ja osioiden otsakkeet ovat sen päällä ja hieman isompina. Ne ovat myös alleviivattu, mikä kertoo oppijalle, että niistä pääsee eteenpäin. Myös nuoli havainnollistaa eteenpäin pääsyä. Sivun alalaidasta pääsee aina takaisin päin. Tältä sivulta auto- ja logistiikka-alan yhteiselle pääsivulle (ks. Autola-dia). Kysymysmerkistä pääsee myös lukemaan, mitä asioita yhdistelmäajoneuvonkuljettajan materiaalissa opitaan ja miten tämä kiinnittyy kuljettajan perustutkintoon. Tämä teksti vastaa oppijan kysymykseen ”Mitä opin tässä materiaalissa?”. Jos oppija vie hiiren yhdistelmäajoneuvonkuljettaja-termin päälle, ponnahtaa esiin lyhyt tietoruutu yhdistelmäajoneuvonkuljettaja-termistä – tämä on tärkeää, sillä näin pitkä sana ei välttämättä ole läpinäkyvä heikoimmille oppijoille.

2 Minustako yhdistelmäajoneuvonkuljettaja?
-- Ajoonlähtötarkastus Millainen on hyvä -- Minustako…? yhdistelmäajoneuvonkuljettaja? -- Kuljettajan vastuu Yhdistä oikein. -- Ajolenkki Harjoittele sanoja. Millainen on yhdistelmäajo- neuvonkuljettajan päivä? Kuuntele, mitä Saara kertoo. Lue sanomalehtiartikkeli ”Mä oon rekkamies” Palaa Autolaan Tämän sivun tehtävät liittyvät oman kuljettajuuden pohtimiseen; tehtävien avulla oppija pääsee pohtimaan, miten hyvin hän soveltuu alalle, kun hän lukee tai kuuntelee alalla olevien näkemyksiä. Sivun sijoittuminen ennen ajolenkkiä viestii oppijalle siitä, miten nämä asiat tulisi olla pohdittuna ennen itse työtä. Sivulla pääsee kuuntelemaan videossa ajo-opettajana toimivan Saaran kertomusta tavallisesta työpäivästä. Tämä on osaltaan purkamassa yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammatin ”kuulumista” vain miehille. Lisäksi oppija tutustuu (tai on jo tutustunut) Saaraan ajoonlähtötarkastuksessa tai ajolenkillä, mikä luo koherenssia materiaalille. Sivun vasemmassa laidassa kulkee ns. sisällysluettelo, josta oppija näkee, missä kohtaa hän on menossa materiaalissa. Lisäksi siitä pääsee liikkumaan myös eteen- tai taaksepäin. Tämä sisällysluettelo on muilla paitsi tehtäväsivuilla sekä ns. pääsivuilla (= Versolan kaupunki -, Autola- ja yhdistelmäajoneuvonkuljettaja-sivut). Sivulla oleva sanomalehtiartikkeliin täytyy pyytää Keskipohjalaisen toimituksesta käyttölupa.

3 Kuljettajan vastuu Tauot paikoilleen. Lue ja harjoittele.
Yhdistelmäajoneuvo Mitä tarkoittaa kuljettajan vastuu? -- Ajoonlähtötarkastus Lue ja harjoittele. -- Minustako…? -- Kuljettajan vastuu Katso Väsymyksen asteet –animaatio. -- Ajolenkki Väsymys vaaratekijänä. Kuuntele. Tauot paikoilleen. Lue ja harjoittele. 0 promillea - miksi? Kuuntele Sakun tarina. Palaa Autolaan Tässä osiossa on pyrkimys saada oppija pohtimaan yhdistelmäajoneuvon kuljettamiseen liittyvää vastuuta, sen vaaratekijöitä ja eroavaisuutta henkilöauton ajamiseen. Osio sijaitsee ennen ajolenkille lähtöä, mikä viestii oppijalle, että kuljettajan vastuuta pitäisi pohtia ennen kuin lähtee ajamaan. Tauotus-osuus linkitetään Lapin ammattiopiston tuottamaan tauotukseen liittyvään materiaaliin.

4 Ajolenkille lähteminen
Tämä sivu on sivu, johon Lapin ammattiopiston tekemä ajoonlähtötarkastus loppuu, ja josta ajolenkki lähtee käyntiin. Ennen ajolenkkiä oppija näkee videon, jossa Mohamed käynnistää auton ajo-opettaja Saara vierellään. Oppijan näkymä on näkymä yhdistelmän hytistä. Osuus kestää maksimissaan vajaat 10 sekuntia. Sen aikana auto käynnistetään ja lähdetään ajamaan. Kun auto on lähtenyt liikkeelle, hyttinäkymä vaihtuu näkymäksi ajolenkistä Suomen kartalla (ks. seuraava dia). Osuuden idea on luoda tarinallisuutta ja kytkeä ajolenkkiä tiukemmin ajoonlähtötarkastukseen. Tämä osuus ei sisällä tehtäviä eikä puhetta yhtä, kahta lausahdusta lukuun ottamatta (esim. ”Jaahas sittem mennää!”).

5 Hyppää Mohammedin kyytiin ja kierrä Suomea!
Yhdistelmäajoneuvo Valitse kaupunki tai -- Ajoonlähtötarkastus aja koko ajolenkki -- Minustako…? -- Kuljettajan vastuu -- Ajolenkki --- Ennakoiva ajo --- Liikennemerkit --- Risteys --- Poliisi --- Ajolenkin lopetus Palaa Autolaan Tältä sivulta lähdetään ajolenkin osioihin. Sivulla on Suomen kartta, johon on piirretty ajolenkki. Osioiden asiat (liikennemerkit; risteysajo; poliisi; ennakoiva-ajo; lastin purkaminen) tapahtuvat eri kohdissa ajolenkkiä. Se, mitä jossain tietyssä kohdassa tapahtuu, näkyy pienenä kuvana ja lyhyenä sanana (esim. risteys + kuva risteyksestä) pisteen vieressä. Ajolenkin etapeille on annettu suuntaa-antava suoritusjärjestys, jota oppijan ei kuitenkaan ole pakko noudattaa, jos hän haluaa tietoa vain esimerkiksi liikennemerkeistä. Jos oppija klikkaa kartan vieressä olevaa ”aja koko ajolenkki” –kohtaa, hän automaattisesti lähtee kiertämään suositeltua etenemisjärjestystä. Oppijan on kuitenkin aina mahdollista keskeyttää ajolenkki, jolloin hän automaattisesti palautuu tälle karttasivulle. Jos oppija valitsee itse haluamiaan kaupungeissa sijaitsevia asiasisältöjä, hän palaa osion suorittamisen jälkeen aina takaisin tälle karttasivulle.

6 Ennakoiva ajo Lue ja harjoittele. Kuuntele liikennetiedotuksia.
Yhdistelmäajoneuvo -- Ajoonlähtötarkistus Harjoittele sanastoa. -- Minustako…? -- Kuljettajan vastuu Mitä on ennakoiva ajo? -- Ajolenkki Katso ja harjoittele. --- Ennakoiva ajo --- Liikennemerkit Mitä täytyy nähdä ajaessa? --- Risteys Etsi kuvista. --- Poliisi --- Ajolenkin lopetus Mitä musta jää on? Lue ja harjoittele. Kuuntele liikennetiedotuksia. Palaa Autolaan linkki: liikenneturva.fi Ennakoivan ajon osio alkaa lyhyellä introlla (muiden ajolenkkiin kuuluvien osioiden tavoin). Introssa on näkymä yhdistelmäajoneuvon hytistä. Videossa edellä ajava auto tekee äkkijarrutuksen, jonka takia myös takana tulevan auton (jossa videokamera on) täytyy myös jarruttaa äkillisesti. Kuljettaja saa auton pysäytettyä ajoissa, minkä jälkeen ruutuun ilmestyy teksti, esimerkiksi ”Ennakoivalla ajolla vältät vaaratilanteet”. Sivulle jää videon loputtua still-kuva. Videointron avulla oppijaa johdatellaan aiheeseen.

7 Liikennemerkit Yhdistelmäajoneuvo Yleiset liikennemerkit
-- Ajoonlähtötarkistus -- Minustako…? -- Kuljettajan vastuu -- Ajolenkki --- Ennakoiva ajo --- Liikennemerkit --- Risteys --- Poliisi Raskaan liikenteen --- Ajolenkin lopetus liikennemerkit Palaa Autolaan linkki: liikenneturva.fi/liikennemerkit Tältä sivulta oppija pääsee lähtemään liikennemerkkeihin liittyviin tehtäviin. Sivulle tultaessa on lyhyt intro, jossa näkymä on jälleen yhdistelmäajoneuvon hytistä. Auto ajaa pitkin maantietä ja eteen tulee taajamamerkki. Kuva zoomautuu kohti taajamamerkkiä ja lopulta pysähtyy siihen. Silloin esiin ponnahataa kysymys ”Miten tämä merkki vaikuttaa auton nopeuteen?” tms. Intron tarkoitus on johdattaa oppija osion sisältöön juuri liikennemerkkien vaikuttavuuden kautta; miten liikennemerkit vaikuttavat yhdistelmäajoneuvon ajamiseen? Sivulla olevista ”yleiset liikennemerkit”- ja ”raskaan liikenteen liikennemerkit” –kohdista ”putoaa” tehtävävalikko, joissa olevista sanoista pääsee tehtäväsivulle. Liikennemerkkien jakaminen havainnollistaa oppijalle, että osa liikennemerkeistä on sellaisia, jotka koskevat kaikkia tienkäyttäjiä, ja jotka hänen pitäisi jo tietää B-kortin opinnoista. Näiden lisäksi on myös sellaisia liikennemerkkejä, jotka raskaan liikenteen kuljettajat huomioivat.

8 Risteysajo Risteysajon käsitteitä. Harjoittele ajo-ohjeiden antamista.
Yhdistelmäajoneuvo Yhdistä sana ja selitys. --Ajoonlähtötarkistus --Minustako..? Harjoittele lisää sanoja. -- Kuljettajan vastuu --Ajolenkki Valitse oikea ajo-linja. ---Ennakoiva ajo --- Liikennemerkit Kuuntele ajo-ohjeet ja --- Risteys valitse oikea reitti. --- Poliisi --- Ajolenkin lopetus Harjoittele ajo-ohjeiden antamista. Soita oikeasti! Palaa Autolaan Tältä sivulta pääsee harjoittelemaan risteysajoon liittyviä tehtäviä. Sivulla oleva kuva on still-otos siitä lyhyestä videopätkästä, joka käynnistyy tultaessa ko. sivulle – paitsi, jos oppija palaa takaisin tänne sivulle esimerkiksi tehtäväsivulta.Videopätkässä avautuu yhdistelmäajoneuvon hytistä näkymä, jossa lähestytään risteystä. Tämä havainnollistaa oppijalle, mistä tässä osiossa on kyse. Sivulla on taas paluunappula.

9 Kuuntele ajo-ohje ja etsi oikea reitti!
Kuuntele 1. ajoreitti Kuuntele 2. ajoreitti Kuuntele 3. ajoreitti Takaisin edelliselle sivulle Tällä sivulla oppija pääsee harjoittelemaan ajo-ohjeiden ymmärtämistä. Ääni kuulostaa samanlaiselta kuin se tulisi puhelimesta; tämä tuo tilanteeseen aitoutta ja haastetta. Tehtävissä oppija ”ajaa” virtuaalisessa kaupungissa, mikä osaltaan tuo vaikeutta, koska oppijan täytyy hahmottaa eteneminen ratin takaa. Oppijan on mahdollista tehdä reitti niin monta kertaa kuin haluaa, jos hän ei löydä perille. Oppijan on mahdollista myös saada oikea vastaus niin, että auto lähtee oikean reitin ja ääni kuuluu samalla.

10 Poliisi Mitä sanotaan, kun poliisi pysäyttää? Harjoittele.
Yhdistelmäajoneuvo -- Ajoonlähtötarkastus -- Minustako…? -- Kuljettajan vastuu -- Ajolenkki --- Ennakoiva ajo --- Liikennemerkit --- Risteys --- Poliisi Osaatko jo sanat? Harjoittele. --- Ajolenkin lopetus Katso, kun poliisi pysäyttää Saaran ja Mohamedin. Mitä sanotaan, kun poliisi pysäyttää? Harjoittele. Käy poliisiasemalla! Palaa Autolaan linkki poliisi.fi -sivulle Kun oppija tulee Poliisi-sivulle, käynnistyy sivupeilistä kuvattu introvideo siitä, kun poliisin pysäytysvalot välähtävät. Tällöin ajo-opettaja Saara kehoittaa Mohamedia pysähtymään. Tällä sivulla oppija pääsee harjoittelemaan käsitteitä yhdistelytehtävässä (esimerkiksi ajokortin ja sen kuvan yhdistäminen). Lisäksi oppija voi katsoa videon siitä, miten Saaran ja Mohamedin pysäytystilanne etenee (video alkaa jo nähdystä introsta, minkä avulla kerrataan poliisin pysäytysvalot). Videon avulla oppija saa käsityksen siitä, mitä pysäytystilanteessa tapahtuu ja miten siinä kuuluu toimia. Lisäksi videon piilo-opetuksena on suomalaisen poliisin ystävällisyys ja lahjomattomuus (Mohamed voi esimerkiksi kysyä ”Miten käy, jos poliisia yrittää lahjoa?”).

11 Poliisi pysäyttää Saaran ja Mohamedin
Katso koko video Tee harjoitukset Takaisin edelliselle sivulle Tällä sivulla oppija voi katsoa videon siitä, kun poliisi pysäyttää Saaran ja Mohamedin yhstelmäajoneuvon. Kyseessä on peruspysäytystilanne, jonka jälkeen he pääsevät jatkamaan matkaa. Videon piilo-opetuksena on opettaa neutraali, jopa myönteinen, suhtautuminen Suomen poliisiin. Videota on mahdollista kelailla alla olevasta palkista. Palkin vieressä näkyy myös videon kesto, jotta oppija tietää, kuinka kauan se vie häneltä. Videon päällä on play-nappi, josta video lähtee pyörimään. Kun video on loppunut, ilmestyy ruudulle ”takaisin poliisin pääsivulle” sekä ”mene tehtäviin”, josta löytyy videoon liittyvät tehtävät. Tehtävät voi tehdä myös katsomatta koko videota, sillä niissä käytetään tukena joko pätkiä Saaran ja Mohammedin pysäytyksestä tai still-kuvia siitä.

12 Ajolenkin lopetus Yhdistelmäajoneuvo Katso video ja kertaa sanoja.
-- Ajoonlähtötarkastus -- Minustako…? -- Kuljettajan vastuu -- Ajolenkki --- Ennakoiva ajo --- Liikennemerkit --- Risteys --- Poliisi --- Ajolenkin lopetus Tämä osio päättää luontaisesti ajolenkin. Videointrossa yhdistelmä kaartaa takaisin lähtöpaikalle. Tämän jälkeen oppija pääsee valitsemaan ajolenkin lopetus –videon katsomisen. Videolla ajo-opettaja ja –harjoittelija puhuvat hieman kielellistäen toimintonsa. Osiossa on mahdollista myös kerrata ajoonlähtötarkastukseen liittyviä asioita. Videolla näytetään esimerkiksi sen ajopiirturin lopetus, jota ajoonlähtötarkastuksessa oli aloitettu täyttämään. Osiossa ei ole varsinaisia tehtäviä vaan se toimii pikemminkin muistinvirkistäjänä (esim. ajopiirturista näytetään hidastettua kuvaa ja esiin ponnahtaa teksti ”Muistatko, mikä tämä on?”).


Lataa ppt "Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google