Mallintarkistus ja sen soveltaminen PLC toimilohko-ohjelmien verifioinnissa AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt – loppuesitys Markus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Käytettävyystestaus GenMetrics projektissa Jonas Alam
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Tietokannan suunnittelu
S13-12 PROSESSIAUTOMAATION TEHTÄVIÄ LUKIOLAISILLE AS AUTOMAATIO- JA SYSTEEMITEKNIIKAN PROJEKTITYÖT Hallikainen Uimonen Korhonen Pirttimäki.
Tekninen suunnit-telu
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Olio-mallinnus Tietojärjestelmien suunnittelu KYAMK, Liiketalous, Kouvola Jarkko Ansamäki, 2002.
Langattomien laitteiden matematiikka 1
Drive Integration Project
Perintä. Yleistä Olio-ohjelmoinnin menetelmä muodostaa uusia luokkia aiemmin määriteltyjen luokkien avulla Luokka saa automaattisesti käyttöönsä kaikki.
Turvallisuussuunnitelma 2010 RA-SK Oy Marko Lahtinen.
T Iteration Demo TeamDC PP Iteration
AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Projektityö 18: Rakenteiden kunnonvalvonta langattomilla kiihtyvyysantureilla Loppuraportti
Mallintarkistus ja sen soveltaminen PLC toimilohko-ohjelmien verifioinnissa AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt – väliraportti Markus.
S13-12 PROSESSIAUTOMAATION TEHTÄVIÄ LUKIOLAISILLE AS AUTOMAATIO- JA SYSTEEMITEKNIIKAN PROJEKTITYÖT Hallikainen Uimonen Korhonen Pirttimäki.
PiccSIM – TrueTime –integrointi Henri Öhman AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt
PiccSIM – TrueTime –integrointi Henri Öhman AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt
AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Testaus Tiptopissa draft Mats Lindstedt, Mika Rintala.
Väliraportti A12-08 Beckhoff-teollisuustietokoneen käyttöönotto Lauri Lötjönen Mikko Pulkki.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Mikä on olennaista opetuksen laadussa ja sen arvioinnissa Kauko Hämäläinen professori Koulutus- ja kehittämiskeskus.
Logiikka ja formaalit kielet
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
©Tieto Corporation 2 Ydinajatus: eri orientaatio eri horisontteihin Horisontti 1 ”Ydin” Horisontti 2 ”Kasvu” Horisontti 3 ”Tulevaisuus” R&D: 70% Uusia.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
m0 M7 Maksimitermi Minimitermi Boole A = A A · 0 = 0 SOP De Morgan POS
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Johtokoodaus Historia, toiminnalliset syyt ja toteutustapojen hintaerot ovat johtaneet eri johtokoodaustapojen kehittämiseen. Hyvälle johtokoodaukselle.
Mentortapaaminen Elma, Agenda Tilannekatsaus –Tehtyä –Tekemättä –Demo Ongelmia Palautteen pohdintaa Personal SE-esityksiä.
2008-A02 Artikkeli Automaatioväylään PROJEKTISUUNNITELMA.
Monipuolista alakoulun kemian opetusta.
Gentoo Linux Niina Salmi Oh5. Yleistä Línux levitysversio Gentoo alunperin kehitetty olemaan –nopea –luotettava –vakaa Kaikki sen ohjelmat asennetaan.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
T Loppukatselmus OtaShop2 Halme, Inkinen, Karanko, Kosunen, Kärkkäinen, Larmo, Ojanen.
– Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML.
PELIEN SUUNNITTELUA ALGORITMIT JA NIIDEN SUUNNITTELU Jussi RaskuSeinäjoen Kansalaisopisto Aki Sirviö2014.
AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Artikkeli Automaatioväylään Väliraportti Eero Norri Juhana Kaikkonen.
Optinen tukin pituuden mittausjärjestelmä Projektisuunnitelma Aki Nieminen AS
4. Optimointia T
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
Visual Basic -ohjelmointi
Väliraportti Kosti Lepojärvi Antti Kunnas A10-04 Taajuusmuuttajan käyttöönotto PLC- sovellukseen AS Automaatio-ja systeemitekniikan projektityö.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Ohjaamaton oppiminen– Heikki Vesterinen Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-17 Ikäihmisten kotona asumista tukevien järjestelmien kehittäminen Ovivalpas väliraportti Mathias.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Aloitusseminaarin ohje
Projektityökurssi KLTITE06SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
SMART Table (Kaijan kokeilu)
Onnistuneen tietovarastoprojektin edellytykset
Arvioinnista arkipäivää
Production line simulation model
Production line simulation model
Esityksen transkriptio:

Mallintarkistus ja sen soveltaminen PLC toimilohko-ohjelmien verifioinnissa AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt – loppuesitys Markus Hartikainen,

Mitä on mallintarkastus • Mallintarkistimeen (mallintarkastustyökalu) rakennetun mallin avulla mallintarkistin käy läpi mallin kaikki tilat verifioitaessa jotakin ehtoa. Mikäli malli ei toteuta verifioitavaa ehtoa, mallintarkistin esittää tästä todisteena suorituspolun, joka johtaa ei-haluttuun tilaan. • Mallintarkastusprosessi: 1.Rakennetaan malli. 2.Määritellään ominaisuudet, jotka halutaan mallista verifioida. 3.Käännetään määritellyt ominaisuudet temporaalilogiikan lauseiksi. 4.Verifioidaan ominaisuudet mallintarkistin-työkalussa. 5.Analysoidaan tulokset.

1. Alkuperäinen tavoite ja toteutunut projekti • Tarkoituksena on tutustua mallintarkastuksen teoriaan yhtenä formaalina menetelmänä sekä verifioida pieni PLC - ohjelma NuSMV ja UPPAAL mallintarkastustyökaluja käyttäen. • Projektissa on mallinnettu ja verifioitu pieniä toimilohko- ohjelmia eri lähestymistavoilla sekä NuSMV:llä että UPPAAL:lla.

1. Alkuperäinen tavoite ja toteutunut projekti • Projektissa on tutustuttu mallintarkistuksen teoriaan ja tutkittu aikaisempia tutkimustuloksia mallintarkastuksen soveltamisesta PLC-ohjelmien verifiointiin. • Tutkimuksissa on kehitetty algoritmejä, joilla voidaan kääntää PLC-ohjelmia mallintarkistimien ymmärtämään muotoon ”automaattisesti”. • Viiveet, ajastimet ja integer-muuttujien rajoittamaton käyttö voivat johtaa tila-avaruuden räjähtämiseen.

2. Projektiin käytetty aika • Yhteensä 135,5 tuntia.

3. Projektin aikana toteutuneet riskit • Työhön liittyvä teoria on monimutkaista ja sen pintapuolinenkin opettelu on vienyt paljon aikaa. • Riskien minimointi on onnistunut hyvin, sillä olen projektin alkupuolella kartoittanut jo tehtyä tutkimusta ja sovittanut mallien tekemisen sopivan pieneen esimerkkiin.

4. Verifiointi NuSMV:llä • Mallintarkastusprosessi: 1.Rakennetaan malli. – Demo... 2.Määritellään ominaisuudet, jotka halutaan mallista verifioida. – ”Hihnoja ja hissejä ei saa ohjata molempiin suuntiin yhtä aikaa.” – ”Hissi saa liikkua vain, jos kuiluanturi ei ole aktivoitunut (hissikuilussa sinne kuulumatonta liikettä havaittu).” 3.Käännetään määritellyt ominaisuudet temporaalilogiikan lauseiksi. – LTLSPEC G !(hissi_ylos.hissi_ylos & hissi_alas.hissi_alas); – LTLSPEC G !(paletti_sisaan.hissinkuljetin_sisaan & paletti_ulos.hissin_hihna_ulos); – LTLSPEC G (kuilu_anturi ->(X!hissi_ylos.hissi_ylos & X!hissi_alas.hissi_alas) U (!kuilu_anturi | G(!hissi_ylos.hissi_ylos & !hissi_alas.hissi_alas) ) ); 4.Verifioidaan ominaisuudet mallintarkistin-työkalussa. – Demo... 5.Analysoidaan tulokset. – Demo...

4. Verifiointi NuSMV:llä Alkuperäinen logiikka Korjattu logiikka

5. Verifiointi UPPAAL:lla • Demo...

6. Tulokset • NuSMV:n syntaksin rakenne sopii logiikkaohjelmien ja digitaalisen elektroniikan kuvaamiseen hyvin, sillä se on siihen alun perin suunniteltu. • NuSMV suoriutuu suuremmista malleista (enemmän sisääntuloja) kuin UPPAAL. • NuSMV:n simulointiympäristö on huomattavasti epähavainnollisempi verrattuna UPPAAL:iin. • UPPAAL-työkalu on joustavampi mallinnettaessa ajasta riippuvaisia ohjelmia. • Verifioitavien ominaisuuksien formalisointi järjestelmän vaatimuksista on oma tutkimusalueensa. Temporaalilogiikan lauseiden kirjoittamisessa voi sattua helposti virheitä. Formaalit vaatimukset on katselmoitava ja tarkastettava yhdessä projektiryhmän kesken kuten järjestelmän mallitkin.

7. Tulevaisuus • Logiikkaohjelmointiympäristöissä pitäisi olla integroituna mallintarkistin, jotta FBD-ohjelmia ei tarvitsisi käsin muuntaa esimerkiksi NuSMV:lle tai UPPAAL:lle. Tämä vie nykyisin paljon aikaa ja on virhealtista. Kuka vastaa siitä, että mallit vastaavat oikeita ohjelmia? • Mallintarkastuksen skaalautuvuus isommille ohjelmille tarjoaa paljon kehityshaasteita tutkijoille myös tulevaisuudessa.