1 10.1.2006 MMM/SR Yritystuet Maaseutuohjelma 2007-2013 Maa- ja metsätalousministeriö Markku Alm.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
MATKATOIMISTOJEN MARGINAALIVEROMENETTELY JA PARI MUUTA MIELENKIINTOISTA ASIAA PIKAISESTI Ari Pajukoski.
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
OULUN RYSÄ Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen palvelut ja rahoitusmuodot ( luovien alojen ) yrityksille.
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
ELY-keskuksen rahoitus PK-yrityksille
MANNER-SUOMEN MAASEUTUOHJELMA BIOENERGIA-ALA & JULKINEN RAHOITUS
Mikä on Keski-Suomen ELY-keskus ?
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman vuosiraportti 2010 Esittely Päijät-Hämeen MYR:ssä
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Maaseudun kehittämisohjelmat ohjelmakaudella Pohjois-Karjalassa
Työvoima- ja elinkeinokeskus -rrp Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Etelä-Pohjanmaan alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj EAKR-rahoituksen v ä litt ä j ä n ä Euroopan aluekehitysrahaston tukea yritystoiminnan.
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
1 EMO LEADER-HANKKEET LEADER-HANKKEET Riihimäen toimisto • hakemusten vastaanotto • Eteläinen Asemakatu 2 A • Riihimäki •
Raimo Tölli Yritysneuvoja
Copyright © Tekes Rahoitus– ja tukiklinikka Hattula Milloin Tekes on sopiva yhteistyökumppani yritykselle ? Erkki Jääskeläinen Hämeen ELY-Keskus,
Ohjelmapäällikkö Soile Juuti
Elinkeinokalatalouden näkymiä ohjelmakaudella Kalaviikko, Ylitarkastaja Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö.
Linnaseutu ry •Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys •Leader -rahoitus.
Hankerahoitus ja sosiaalipalvelujen kehittäminen - EAKR-ohjelma - ESR-ohjelma - maaseutuohjelma Heli Rintala.
Yrittäjien äänestyskäyttäytyminen 50,7 57,6 55,0 23,4 20,3 21,9 11,4 9,3 8,0 5,2 5,5 6,9 4,2 4,5 3,6 0,7 1,7 1,3 1,7 0,0 0,0 0,7 0,0 0,0 2,7 1,0 3,3.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
Tukikelpoisuus alkaa Rakennerahastolaki tulee voimaan Rakennerahastoasetus tulee voimaa Tukikelpoisuusasetus tulee voimaa
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Kehittäjät ja maaseudun yrittäjät Kalvopaketti 2/3.
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
Työvoima- ja elinkeinokeskus AJANKOHTAISTA MAASEUDUN YRITYSTOIMINNAN RAHOITUKSESTA Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Varsinais-Suomen.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Maaseuturahasto Satakunnassa
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
Manner-Suomen Maaseutuohjelma Päijänne-Leader ry Hanketilanne
ESR -ohjelman tilannekatsaus Merja Hilpinen, suuraluekoordinaattori Mikkeli
Kehittämishankkeet kalastuselinkeinon tukena rakennemuutoksessa Timo Halonen Maa- ja metsätalousministeriö Kala- ja riistaosasto.
Etelä-Savon ELY-keskus/ Juha Pulliainen
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Yritystuista Mervi Niemi-Huhdanpää
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Sivu 1 Manner-Suomen maaseutuohjelman toimeenpano Tilannekatsaus
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Toimintalinja 1 ( EAKR) Laadullisesti korkeatasoisiin aineettomiin ja aineellisiin yrityshankkeisiin Tuki yritysten kehittämisinvestointeihin Tuki yritysten.
Kestävää kasvua ja työtä
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma AJANKOHTAISTA TOIMEENPANOSTA Elinkeinojen kehittäminen Leader-työn ajankohtaispäivä Reijo.
Maaseutuohjelman hanketuet 2014–2020
Maaseutuohjelman yritystuet Yrittäjien aamukahvi, Loppi
Leader-yritystuet Marskin Maja, Loppi Ihmisten kokoisille ideoille!
Työvoima- ja elinkeinokeskus Uuden ohjelmakauden rahoitusmahdollisuuksista Matkailu Sampo -hankkeessa Seija Varis.
Maaseutuohjelman yritys- ja hanke-rahoitus Iltakoulu 7. 11
Hallitusneuvos Mikko Ojala
Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella
Yrityksen kehittämisavustus ja yritystoiminnan kehittämispalvelut
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014– Mahdollisuuksien maaseutu - Pohjanmaan ELY-keskus / Sirkku Wacklin & Heikki Rautio.
Yrityksen kehittämisavustus ja yritystoiminnan kehittämispalvelut
KUSTANNUSMALLIT Marjo ja Merja
Yritystuista tulevalla ohjelmakaudella
Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuudet Uudellamaalla
ELY-keskus, yrityksen kehittämispalvelut ja kehittämisavustukset
Ajankohtaista maaseuturahoituksesta
Infotilaisuus hanketoimijoille
Yrityksen kehittämisavustus ja yritysten kehittämispalvelut 2018
Esityksen transkriptio:

MMM/SR Yritystuet Maaseutuohjelma Maa- ja metsätalousministeriö Markku Alm

MMM/SR

3

4 Tukijärjestelmät •Yritystuet: 1. Maaseudun mikro-yritykset (alle 10 henkeä) Sekä maatilan yhteydessä toimivat, että muut maaseudun mikroyritykset. –Investoinnit ja yrityksen kehittäminen: Yksittäiset yritykset ja yritysryhmät. Kehitetty myös nopea yrityssetelityyppinen kehittämisavustus. –Alkavan yrityksen tuki: Kahden ensimmäisen työntekijän palkkaukseen 2v. ajalla, ei yrittäjän omaan palkkaan. 2. Elintarvikkeiden ensimmäisen asteen jalostuksen (meijerit, teurastamot, kuorimot, pakkaamot, myllyt jne.) osalta myös pk –yritykset tuen piirissä

MMM/SR Tukijärjestelmät •lisäksi kehittämishankkeina voidaan toteuttaa: –koulutusta ja tiedon välitystä parantavia hankkeita mm. yritysneuvontaan –toimintaympäristön kehittämistä ja verkostointia, kuten alueelliset klusterihankkeet tai sektorikohtaiset hankkeet –yleisiä alueen asukkaiden aktiivisuutta lisääviä hankkeita ja yleishyödyllisiä, paikallisia investointeja. Hankkeet toteutetaan pääasiassa TE-keskusten alueella, mutta myös alueiden välisinä ja jonkin verran myös kansainvälisinä hankkeina.

MMM/SR Muutoksia päättyvään kauteen verrattuna: 1) Laajemmat elintarvikealan kehittämistoimet mahdollisia yhdellä rahoituspäätöksellä: maatalous ja ensiasteen jalostus ja markkinointi -myös pk- yritykset mukana ohjelmassa. 2) Tukea voivat hakea myös muut kuin maatilalla toimivat mikroyritykset. Ei väliinputoajia. 3) Tukitasot ja järjestelmät pitkälle yhtenäiset MMM ja KTM välillä. - Harvaan asutut maaseutualueet huomioidaan korkeampina tukitasoina aluetukikartan tukialueiden mukaisesti 4) Tutkimus- ja kehittämistoimiin enemmän panostuksia. 5) Tuki pääosin ”de-minimis –ehtoista” (max / 3 verovuotta.) - De-minimis tuki mahdollista myös maataloustuotteiden jalostuksen ja markkinoinnin tukijärjestelmässä (käynnistystuki mahdollinen) 6) Seudullista yrityspalvelua kehitetään. - Neuvontapalvelut joustavammalla menettelyllä, samoin 7) Alueellinen yhteistyö ja strateginen ote tiiviimpi.

MMM/SR Investointituki •Tuki on suunnattu kehitysalueille ja tukitasot määräytyvät kehitysaluevyöhykkeen (I-III) mukaan. •Tukea myönnetään yritystoiminnan aloitus- ja laajennusvaiheen kone-, laite- ja rakennusinvestointeihin •Tukitasot (TALPO ) (Valtiontukikartta) •Investointituen tukitaso:mikro ja pk-yritykset •KehitysalueMMMKTM (ohjeellinen) I35 % 30 % (35) II25 % 20 % (25) III20 % 15 % (20) (Kartat)

MMM/SR Käynnistystuki •Aloitus- tai laajennusvaiheen palkkakustannuksiin enintään 2 vuoden ajalta •Käynnistystuen palkkakustannuksiin voidaan lukea ennakonpidätyksen alaisten palkkojen ja välillisten työvoimakustannusten yhteismäärä •Käynnistystuki on enintään 45 % tuen perusteena olevista menoista, myönnetään de minimis-tukena (myös jalostuksen ja markkinoinnin tukijärjestelmässä mahdollista)

MMM/SR Kehittämistuki Yritysten tuotteiden tai tuotantomenetelmien tason parantaminen •ulkopuolisten palveluiden ja asiantuntijoiden käytöstä aiheutuvat menot, ostettu tutkimustieto, tekninen tietämys ja patentit •kone- ja laitehankinnoista tai niiden vuokrauksesta aiheutuvat menot (24 kk ajalta, ei tuotantotoimintaan käytettäviä koneita) •raaka-aine- ja puolivalmistehankinnoista aiheutuvat menot •palkka- ja matkakustannuksista aiheutuvat menot (välillisten työvoimamenojen määräksi katsotaan 50 % tehdyn työajan palkoista) •tukitaso 35 % hyväksyttävistä kustannuksista

MMM/SR Kehittämistuki Liikkeenjohto- tai markkinointitaitojen parantaminen •ulkopuolisten palveluiden ja asiantuntijoiden käytöstä aiheutuneet menot, uuden avainhenkilön palkkaamisesta aiheutuneet menot •50 % tuen perusteena olevista menoista

MMM/SR Kehittämistuki Kansainvälistymisen edistäminen •ulkopuolisten palveluiden ja asiantuntijoiden käytöstä aiheutuneet menot ja menot, jotka aiheutuvat palkka- ja matkakustannuksista tai osallistumisesta ulkomailla pidettävään näyttelyyn •kansainvälistymistuen määrä voi olla enintään 50 % tuen perusteena olevista menoista

MMM/SR Kehittämistuki Perustamis- tai toimintaedellytysten selvittäminen •ulkopuolisten palveluiden ja asiantuntijoiden käytöstä aiheutuneet menot •50 % tuen perusteena olevista menoista •90 % pienet liiketoimintaedellytysten selvitykset, max € kust.

MMM/SR Muiden rahastojen toimet maaseudulla kaudella •EAKR: –mm. liikenneyhteydet, viestintäyhteydet, bioenergiahankkeet, yritysrahoitus, yrityshautomot, kansainvälistyminen, maakunnalliset hankkeet kasvuyritykset, tutkimus- ja kehitystoimet •ESR: –mm. koulutus, osaamiskeskittymät, yritysten osaaminen, maahan muuttajat, työvoiman välitys, työhyvinvointi, muutoksen hallinta, sosiaalinen pääoma jne. EKTR: –kalatalouteen liittyvät hankkeet, myös jalostus ja markkinointi