Suomalais-venäläinen tasa-arvofoorumi Pietari 28.-29.10.2005 Mirja Erlund Naisjärjestöjen keskusliitto ry Yrittäjänaisten Keskusliitto r.y.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2011
Advertisements

Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Työhönvalmennuksella työelämään
Sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2008 Reijo Ailasmaa.
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Leena Linnainmaa Varapuheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto
Leslie B. Hammer, Jennifer C. Cullen, Margaret B. Neal, Robert B. Sinclair and Margarita V. Shafiro: The Longitudinal Effects of Work-Family Conflict and.
YRITTÄJYYS, TYÖ JA HYVINVOINTI KORKEASTI KOULUTETTUJEN KESKUUDESSA Selvitys akavalaisten liittojen jäsenistössä Katri Luomala – Elisa Akola – Jarna Heinonen.
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
OPPIMISVERKOSTOT TYÖN JA PERHEEN TASAPAINON RAKENTAJINA Pietari KT, projektin johtaja Tuula Piensoho HY, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia,
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Perhevapaavalinnat ja perhevapaiden kustannukset sukupuolten välisen tasa- arvon jarruina työelämässä? Säätytalo
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
VAKUUTUSTUTKIMUS2014 Esitys
Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2012.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
MITKÄ TEKIJÄT VAIKUTTAVAT OSUUSKUNTIEN MENESTYKSEEN OSAAMISKESKEISILLÄ TOIMIALOILLA? PELLERVON PÄIVÄ Helsinki KTT Eliisa Troberg © LTT-Tutkimus.
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
Pitkää työuraa! Ikääntyminen ja työelämän laatu Euroopan unionissa
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Aikakauslehtiä ikä kaikki – Aikakauslehtien lukeminen eri ikäkausina Mervi Raulos Suomen Gallup-Media Oy.
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Janne Junes Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Tutkimus varasto-virtaussysteemin.
1 YRITTÄJÄNAISTEN KESKUSLIITTO ry YHDESSÄ OLEMME ENEMMÄN v
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Yrittäjyyskasvatuksen tutkija- ja toimijatapaaminen Vaasa Yrittäjyyskasvatuksen tutkimuksen ja käytännön haasteet Runsas 10 vuotta yrittäjyyskasvatusta.
Afganistan ja naisten oikeudet
Helena Karento HELSINGIN YLIOPISTO KOULUTUS- JA KEHITTÄMISKESKUS PALMENIA VANTAA Suomalais-venäläinen tasa- arvofoorumi Pietari
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Nainen yrittäjänä – uskottavuus ? Oulainen Mirja Erlund - YNKL.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö 2009 Tietoja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä ja koulutuksesta vuoden 2009 lopussa (julkinen ja yksityinen.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Missio - Suomen Yrittäjien tehtävä Parantaa yrittäjien asemaa, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Suomesta yrittäjyyden yhteiskunta.
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Suomalaisten työuraan liittyvät mielipiteet keväällä 2015 Keva ja Tela Lisätietoja: Pauli Forma, , pauli.forma(at)keva.fi Suvi-Anne Siimes,
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
Naisjohtajuus vahvuutena
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.
Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys –hanke ja yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston vuosikokous Simo Tuppurainen.
ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ TYÖELÄMÄSSÄ? Korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työelämään sijoittuminen Päivi Vuorinen AMK-tutkimuspäivät.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Huomisen kynnyksellä 2016: vuotiaiden näkemykset tulevaisuudesta
FIPSU ry:n juhlaseminaari
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Työelämä ammatillisen identiteetin osat: KOMPETENSSI eli pätevyys
Väestö ja väestönmuutokset
Aikakauslehtien lukeminen kuukausittain eri välineillä
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Matkailuyrityksen tämän hetken haasteet ja menestys-tekijät Lapissa
SAK:N TASA-ARVOVIIKONLOPPU
Sukupuolten tasa-arvo tilastoissa
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Esityksen transkriptio:

Suomalais-venäläinen tasa-arvofoorumi Pietari Mirja Erlund Naisjärjestöjen keskusliitto ry Yrittäjänaisten Keskusliitto r.y.

Onko sukupuolella merkitystä yrittäjyydessä? -> EI … yrittäjyys riippumatta sukupuolesta edellyttää 1. Oman identiteetin säilyttämistä 2. Oman osaamisen/työn arvostamista 3.Itsenäisyyttä ja tervettä itsetuntoa 4.Innostusta 5.Luovuutta -> POSITIIVINEN MAHDOLLISUUS

Onko sukupuolella merkitystä yrittäjyydessä? -> ON -> Nais- ja miesyrittäjän uskottavuus - naisjohtaja! -> Naisyrittäjien edustamien toimialojen yhteiskunnallinen arvostus – palvelut itsestäänselvyys! -> Naisyrittäjien yritysten yhteiskunnallinen merkitys - yrityskoko, taloudelliset mittarit, työllistävyys ->Yhteiskunnalliset muutokset – ”naiset kehiin”

Onko sukupuolella merkitystä yrittäjyydessä?  ON... tutkittua ja tilastollista faktatietoa 1. Naisyrittäjyyttä koskevat tutkimukset osoittavat sukupuolten väliset erot yrittäjyyden eri vaiheissa (aloitus-, kehitys-, kasvu- ja luopumisvaiheet) 1. Naisyrittäjyyttä koskevat tutkimukset osoittavat sukupuolten väliset erot yrittäjyyden eri vaiheissa (aloitus-, kehitys-, kasvu- ja luopumisvaiheet) ->Nainen ryhtyy yrittäjäksi pitkän harkinnan jälkeen ja vankan ammattitaidon kannattamana, vahva usko kykyihinsä

… tutkittua faktatietoa -> Naiselle kasvu ei ole ensisijainen tavoite – oma työllistyminen on taloudellisen menestyksen mittarina riittävä -> Naisyrittäjä ei ole perinteisesti kasvuhakuinen – riskiottokyky ja –halu vähäistä -> Naiselle yrittäjyydestä luopuminen ei ole epäonnistumista vaan oppimiskokemus -> Naisyrittäjä hoitaa tunnollisesti lainansa

Onko sukupuolella merkitystä yrittäjyydessä?  ON … lähtökohtana näkemys naisten ja miesten erityisyydestä (erilaisuudesta) 2. Yrittäjyys on sukupuoleton, mutta yrittäjänä on aina joko nainen tai mies -> suvun jatkaminen; raskaus, synnyttäminen imettäminen -> ”naiseuteen” liittyvät omat tarpeet; tunne-elämä, huolehtiminen, hoivaaminen, vastuunkanto -> naisen ”logiikka” ajatus- ja toimintamallit

Onko sukupuolella merkitystä yrittäjyydessä?  ON … tilastollista faktatietoa 3. Työelämä ja koulutusalat ovat segregoituneet eli naiset ja miehet työskentelevät ja kouluttautuvat Suomessa eri aloille -> naisvaltaisia koulutusaloja (>70 %) ovat terveys- ja sosiaaliala, kasvatustieteet, humanistinen ala -> nais- ja miesyrittäjyyden toimialoja – palvelut ja tuotanto

Onko yrittäjänaisen euro 80 senttiä? -> ON …yrittäjänaisen eläke jopa 65 senttiä 1. Naisten osuus yksinyrittäjistä 38 %, työnantajista vain 27 %  ei työllistämis- eikä kasvuhalukkuutta 2. Naisyrittäjät kaupan ja myynnin alalla, sosiaali- ja hoiva-alalla, tietointensiivisillä aloilla -> yrittäjyys perustunut koti- ja lähimarkkinoille, asiantuntijuuteen -> kasvumahdollisuudet rajatut 3. Palvelukulttuuri Suomessa uutta -> yhteiskunnan panostukset tuotannolliseen toimintaan ei palveluun

Onko Nais-sukupuolella merkitystä yrittäjyydessä? -> ON 1.Eläkkeelle siirtyminen Suomessa koskee erityisesti naisyrittäjiä, < 50-vuotiaita naisyrittäjiä Suomessa vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin -> miten turvataan palvelutyöllä hyvinvointia? Naisten tulee huolehtia yhteiskunnallisesta arvokeskustelusta, olla mukana luomassa yrittäjyyskulttuuria ja kannettava vastuunsa yrittäjyyskasvatuksesta.

Onko nais-sukupuolella merkitystä yrittäjyydessä? -> ON 2.Perheen perustaminen sivuuttaa naisella yrittäjyyden uravaihtoehtona 25 – 35 vuoden ikävaiheessa, miehet yrittäjyysaktiivisimpia vuotiaina -> miten saadaan nuoria naisia yrittäjiksi? Edunvalvonnassa tulee huolehtia myös naisten välisen tasa-arvon kehittymisestä vaatimalla tasavertainen sosiaaliturva yrittäjyyden ja perheen yhteensovittamiseksi myös yrittäjä-äideille.

Onko nais-sukupuolella merkitystä yrittäjyydessä? -> ON 3. Miesten yrittäjyysaktiivisuus on 2,5 kertainen naisten tasoon verrattuna, Suomessa naisyrittäjiä 33,3 % kaikista yrittäjistä -> miten saadaan naisia lisää yrittäjiksi? Naisten tulee huolehtia itse siitä, että naisyrittäjyyttä tukevat yhteiskunnalliset rakenteet kehittävät tasa- arvoista yrittäjyyttä (vrt.vanhemmuuden kustannukset, naisyrittäjyyden kasvutarpeet) tukevat yhteiskunnalliset rakenteet kehittävät tasa- arvoista yrittäjyyttä (vrt.vanhemmuuden kustannukset, naisyrittäjyyden kasvutarpeet)

Säilyykö sukupuolten välinen ero yrittäjyydessä – Vahvistuuko naisyrittäjän euro? -> kyllä ” Yhdelläkään kansakunnalla ei ole varaa jättää hyödyntämättä meissä naisissa olevaa yrittäjyyspotentiaali” Mutta… Muistakaamme yhteiskunnallinen merkityksemme Nähkäämme tulevaisuuden haasteet mahdollisuuksinamme Luokaamme omat menestyksen mittarimme Uskokaamme omaan arvomaailmaamme