Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä 3.12.2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
TEEMA I TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ ELÄMÄNTAPA
Terveyden edistämisen merkitys kuntataloudelle Kuntamarkkinat ohjelmajohtaja Maija Perho.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Ehkäisevän päihdetyön järjestöjen yhdistymishanke.
POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyden edistämisen toimintamuodot Pohjois- Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä Veikko Kujala Johtaja, Terveyden edistäminen.
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Music Against Drugs ry Music Against Drugs ry on valtakunnallisesti lasten ja nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta edistävä.
Mitä yhdistymissopimuksessa sovittiin ja millä tavoin EHYT ry:n strategiatyötä jatketaan? Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi Valtuusto
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa
Terveyden edistäminen
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
Terveys kansanterveysohjelma
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – mitä ikäihmisille? Kaikki hyvin kotona – Iäkkään arjen turvallisuus ja mielen hyvinvointi
Hurtig TE1 Terveyden edistäminen ja terveyserojen kaventaminen.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
 Johdanto  Alue- ja kuntayhteistyö  Kaupungin tehtävät  Elinkeinotoimi  Peruspalvelut  Yhdyskuntarakenne  Talous  Henkilöstö/tavoitteet.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
TERVETULOA KEHITTÄMISPÄIVÄÄN Ylilääkäri Sinikka Bots Suunnittelija Taru Syrjänen 9/25/20161.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
HealthHUB Mika Vuori Tampereen kaupunki
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan. Miten
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Eläkeikäiset.
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Ikäihmisten kuntoutus
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Tiedonkeräämisen ja talouden ja toiminnan kohtaamisn haasteet
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Osallisuuden toimintamalli
Osallisuuden toimintamalli
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Osallisuuden toimintamalli
Esityksen transkriptio:

Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä

Maija Perho, ohjelmajohtaja1 Miksi tarvitaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä?  Työllisyysaste on saatava nousuun terveyttä, työ- ja toimintakykyä parantamalla.  Mikäli tupakoinnista, alkoholinkäytöstä, vakavasta ylipainosta ja masennuksesta johtuvia sairauspoissaoloja, varhaista eläköitymistä ja ennenaikaisia kuolemia pystytään ratkaisevasti vähentämään, kyse on satojen tuhansien henkilöiden työvoimapotentiaalista.  Yhden viidenneksen vähennys em. tekijöistä johtuvissa sairauksissa ja niiden seurauksissa merkitsisi 3% lisäystä työllisyysasteessa.

Maija Perho, ohjelmajohtaja2 Terveyden edistäminen on poikki- hallinnollista toimintaa  Terveyden edistämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisemiseen vaikutetaan pääasiassa muilla keinoin kuin terveyspalveluilla.  Politiikkaohjelman keskeinen tehtävä on edesauttaa ja vahvistaa terveysnäkökohtien ottamista huomioon yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja palvelujärjestelmässä – niin valtion-, alue- ja paikallishallinnossa – sekä elinkeinoelämässä, työpaikoilla, järjestöissä ja yksilötasolla.

Maija Perho, ohjelmajohtaja3 Politiikkaohjelman tavoitteet  terveyden edistämisen rakenteiden vahvistaminen  kansansairauksien ehkäisyyn vaikuttavien elintapamuutosten aikaansaaminen; lasten ja nuorten sekä työikäisen väestön ylipainoisuuden vähentäminen; päihteiden ja tupakoinnin vähentäminen  ikääntyvien terveyden ja toimintakyvyn edistäminen  terveitä elämäntapa-valintoja edistävien työ- ja elinolosuhteiden kehittäminen  sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen vahvistaminen ja terveyden edistämisen uusien työmuotojen levittäminen  terveyserojen kaventaminen  järjestöjen toiminnan ja roolin vahvistaminen terveyden edistämisen, erityisesti osallisuuden ja yhteisöllisyyden tukena

Maija Perho, ohjelmajohtaja4 Politiikkaohjelmaan on kirjattu seuraavaa ”Useat kansainväliset tutkimukset osoittavat, että taiteella ja kulttuuritoiminnalla on monin eri tavoin vaikutusta ihmisen hyvinvointiin läpi koko elämän. Ihmisten aktiivinen kulttuuritoiminta ja taideharrastukset edistävät myös yhteisöllisyyden kokemusta. Harrastuksissa syntyvät verkostot parantavat elämänhallintaa.” Toimenpide  Käynnistetään eri hallinnonalojen yhteistyönä kulttuurin terveydellisten ja hyvinvointivaikutusten edistämishanke.

Maija Perho, ohjelmajohtaja5 Mitä kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelmalta odotetaan  kulttuurin hyvinvointivaikutusten merkityksen ymmärrys hallinnon eri tasoilla  kulttuuritoiminnan mahdollisuudet osana ehkäisevää sosiaali- ja terveyspolitiikkaa (haasteelliset lapset ja nuoret, mielenterveyskuntoutujat, ikäihmisten elämänlaatu)  kulttuuritoiminta osallisuuden ja sosiaalisen pääoman vahvistajana

Maija Perho, ohjelmajohtaja6  rakennetun ympäristön vaikutukset - ympäristötaide, viherkulttuuri  kulttuuri voimaannuttajana ja syrjäytymisen ehkäisijänä  kulttuuri kuluttajien luo (esim. vanhusten hoitolaitokset, sairaaloiden lastenosastot)  kulttuuri työhyvinvoinnin edistäjänä