Vammaisen lapsen arki –perheen puheenvuoro

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Pikkupoika kysyi isältään...
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Suomen JNCL-perheiden tukiyhdistys ry
Kainaston ryhmiksen Varhaiskasvatussuunnitelma Ryhmis aloitti toimintansa elokuussa Tiloissa toimii kaksi ryhmää, Kissankellot ja Kehäkukat. Molemmissa.
NALLE PUH.
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Käytännön kieleen ja työelämään tutustuminen Sosiaali- ja terveysalalle valmistava koulutus nuorille maahanmuuttajille.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSHOITOON OHJAAMINEN Käynti
LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU Paimiossa
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
Kuntoutumisen tukemisen op. jakso. Erityispedagogiikka
Jouni Vironen Perheterapeutti
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Seuratuki-info  Perheliikunta on terveyttä edistävää liikuntaa, jota koko perhe ja lähipiiri; lapset, nuoret, vanhemmat, isovanhemmat ja ystävät.
Pikkupoika kysyi isältään...
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Antti Pollari Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Kuvat: Hoitotiivistelmä © Savon Vammaisasuntosäätiö/TEPA-projekti |
Vertaisryhmät vanhemmuuden tukena Kotipuu. VÄESTÖLIITON KOTIPUU TAVOITE Maahanmuuttajataustaisten perheiden psykososiaalinen hyvinvointi KOHDERYHMÄ -Julkisen.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Mielenterveyden häiriöt
Esiopetuksen vuosiympyrä
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Angelmanin oireyhtymä
Vammainen henkilö vanhempana
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
SAMAT-toiminta samanlainen, erilainen vanhemmuus …samat oikeudet, samat velvollisuudet…
Henkilökohtainen budjetointi Hämeenlinnan pilotti
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Lasten kuntoutus Katja Hietaniemi Miia Kääntö Minja Liuska
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry
Vaikeavammaisten kuntoutus
Maailmassa joka kuudes lapsi asuu keskellä sotaa tai konfliktia
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Opiskeluhuollon palvelut
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
Esityksen transkriptio:

Vammaisen lapsen arki –perheen puheenvuoro Sari Hämelehto Arvokas elämä –hanke Jämsä 12.1.2012

Vaikea alku synnytyksen jälkeen Teho-osasto  lastenosasto  ”kotiosasto” Kiireellisiä ambulanssi-lähtöjä, pelkoa, valvomista, epätoivoa, lääkekokeiluja Ei mitään rytmiä arjessa, pahimmillaan öisin tunnin välein kohtausten vahtivuoron vaihto Tyytyväinen ja rauhallinen tyttö Vaikeahoitoinen epilepsia, kehitysvammaisuus Täysin autettava, vaipat, nosteltava, syötettävä Katse, eleet, ilmeet, ääntely

Keskussairaala – toinen kotimme… Epilepsiakohtauksia Kehitysviivettä, hypotoniaa, syömisongelmia, maitoallergia Tutkimuksia, testejä, verikokeita Syömisen opettelua Apuvälineitä Neurologi, terapeutit, lastenlääkärit Sosiaalityöntekijä Kela Ensitiedon tarve Ei vertaistukea Uupumus, keskusteluapu, perhepalvelukeskuksen perhetyöntekijän kotikäynnit

Elämää ja epilepsiaa kotona ja päiväkodissa, pyrkimys normaaliin arkeen Kuntouttava päivähoito Epilepsia määrää päivärytmin ja yleiskunnon Apteekki, lääkeannostelu, haittavaikutukset Rajut allergiareaktiot Nenämahaletku Valmistautuminen mahanappileikkaukseen, syömisen oppiminen Selän skolioosi, korsettihoito Lonkkaleikkaus ”Elämänsä avaaminen viranomaisille”, kymmeniä suostumuspapereita tietojen siirtoon 13 henkeä palaverissa – miten asennoidun ammattilaisiin Terapiat - uusia asioita myös vanhemmille

Ympäristön suhtautuminen ”Kaikkihan nyt niellä osaa…” ”Ei ole vammainen…” ”Hyvää kesää nyt kuitenkin…” Onneksi läheiset suhtautuneet hyvin Oma asenne ja avoimuus ratkaisee Päiväkodissa ryhmän lapsien ja heidän vanhempiensa suhtautuminen mietityttänyt Lasten kommentteja: on aina iloinen, ei kiusaa ketään yms.

Pohdintoja matkan varrelta Siirtymä keskussairaalasta kotipaikkakunnalle Milloin takaisin töihin? Työaika? Poissaolot? Löytyykö hoitopaikka? Apuvälineet, avustaja? Meneekö tällaisetkin lapset kouluun? Asioilla tai lääkärissä käynnit. Kuka hoitaisi lasta? Lepoa / mahdollisuus nukkua joskus kunnon unet? Kotona asuu kaksi sairaanhoitajaa ja vammainen lapsi, osataanko enää puhua mistään muusta? Kahdenkeskistä aikaa? Sopeutumisvalmennus, perhekurssit? Tilapäishoito? Vertaistukea?

Kysymyksiä matkan varrelta Käydäänkö normaalisti neuvolassa? Voiko antaa rokotukset? Lisärokotuksia? Mitkä asiat kuuluvat kenellekin lääkärille; keskussairaala vs. erityisneuvola? Minne mennään lääkäriin, jos tulee korvatulehdus tai muu ”tavallinen” tauti? Jos voimat loppuu, keneen otan yhteyttä? Hoidammeko tämän itse? Vai joku muu? Kuka kutsuu henkilöt palaveriin? Pitääkö minun? Keneltä kysytään apuvälineistä? Kuka päättää, milloin lapsi aloittaa koulun?

Toinen lapsi syntyy – onko terve, alkaako samat asiat uudelleen? Terve sisarus - uudenlaista ”terapiaa” Kaksosten hoitamista Hämmentävää, kun terve sisarus ohittaa vammaisen lapsen taidot n. 1/2 -vuotiaana Mahdollisuus kokea kaksi ääripäätä lapsen kehityksessä Lapsi on kuitenkin lapsi - samat ilonaiheet Molemmat rakkaita – eri tavalla kumpikin

Vammainen lapsi ja tavallinen lapsi ”Tapettilapset” – terve sisarus kasvaa ns. siinä sivussa vammaisen lapsen viedessä kaiken huomion vanhemmilta Joskus näin – usein kuitenkin vilkas ja puhelias terve lapsi vie huomion Vammainen lapsi ei osaa pyytää syliä tai leikkiseuraa ja on huolehdittava, että saa yhtälailla huomiota Mummolaan hoitoon? Kohtaukset, lääkkeet, nenämahaletkulla syöttäminen, nostelut jne. – onnistuuko, uskaltaako?

Erilainen esikoinen Äiti, sairaanhoitaja, terapeutti, sihteeri, kirjanpitäjä, lakimies, tulkki, vaimo? Huoli lapsen terveydestä Löytyykö diagnoosia ja mikä on ennuste? Jaksaminen, huono omatunto ellei jaksa kuntouttaa Toiselle lapselle löytyy lähipiiristä hoitajia, toiselle ei Hyväksyntää? Kiusataanko? Kavereita? Synttäreitä? ”Lapsen käyttöohjeet” muita varten Tyytyväisyys, hymyt, hyvä olo, edistysaskeleista iloa Ei uhmaikää, ei kiukuttelua, ei kaupassa karkailuja… Elämän korkeakoulu – vammainen lapsi opettajana

Viisi vuotta vammaisen lapsen vanhempina, mitä tulevaisuudessa? Vanhempien toiveita: Hyvä ja turvallinen elämä kotona Normaali perhearki – molemmille lapsille Kavereita, leikkiseuraa Terveyttä ja voimia, uskoa tulevaisuuteen Hyvä tukiverkosto, osaavat ammattilaiset Vertaistukea Sujuvaa byrokratiaa ja lomakeruljanssia Suvaitsevainen elinympäristö, ei kiusaamista Apua / neuvoja, ellemme jaksa / osaa tai meille tapahtuu jotain, sairastumme tms.

Arki jatkuu. Kiitos mielenkiinnostasi!