Ammattitaitovalmennus - oppilaitoksen ja yrityksen välinen yhteistyö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Advertisements

MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO
Majoitus- ja ravitsemisalan koulutus pääkaupunkiseudulla sekä ammatillisten perustutkintojen uudistus Majoitus- ja ravitsemisalan Ennakointikamari II.
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
Työpaikkaohjaajakoulutus
KOKKI TARJOILIJA Raahen Ammattiopisto, kokki ja tarjoilija.
Ennakointikamari II Työelämän ja oppilaitosten yhteistyö
UUDISTUNEET AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT JA TUTKINNON PERUSTEET
Miten Skills Finland vastaa tulevaisuuden haasteisiin Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja Skills Finland ry.
W w w. h a m k. f i / s k i l l s. Skills Trainers’ Academy tuottaa koulutusta kilpailuasiantuntijoille Leikkimielinen kisa yhdeksäsluokkalaisille Kansainvälinen.
Prosessiteollisuuden perustutkinto ja sen toimeenpano
Opiskelijan arviointi työpaikalla
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO
W w w. h a m k. f i / s k i l l s Kysely ammatillisen toisen asteen koulutuksen järjestäjille KATSAUS TULOKSIIN Skills –seminaari 12.– Tallinna.
KOKKI Raahen Ammattiopisto, kokki.
KOKKI TARJOILIJA Raahen Ammattiopisto, kokki ja tarjoilija.
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Huippuvalmennuksella kilpailukykyä- HUKI-projekti Tiimityöllä kohti maailman huippua! Lajipäällikkö-valmentajapäivät Imatra, Valtionhotelli
Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuus-seminaari Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland ry ” Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
Kiihdytetty opiskelupolku 2,5 v./SOTE 1. vuosi Kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnon osat 50 ov Opiskellaan ryhmän mukana, 30 ov: Kasvun tukeminen.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
HUKI-rahoitus ja sen käyttö, ohjeistus ja lomakkeet Lajipäällikkö-valmentajapäivä Helsinki Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland.
Ura- ja rekrypalvelut Uraseurannat 5 vuotta valmistumisesta Vuosina 2003 ja 2005 valmistuneille Sijoittumisseurann at 1 vuosi valmistumisesta
KESKI-POHJANMAAN OPPISOPIMUSTOIMISTO Pentti Paananen
EuroSkills 2010 Lissabon Portugal 4 – Esimerkkipohja.
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallitus ja ammattitaitokilpailujen tulevaisuus Pasi Kankare
Skills-Soppa Japanin harjoituksista Lontoon valmentajaksi.
Kondiittorilajin tiimimäinen toiminta Aktiivinen valmennustoiminta aloitettu v Valmennustoimintaa on järjestetty aktiivisesti 2- vuoden syklein lajipäällikön.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Ammatillinen koulutus ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN 2+1-MALLI Sähköala. Laajennetun työssäoppimisen 2+1malli  tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.
HUKI –HANKKEEN LAJIPÄÄLLIKKÖ- VALMENTAJAPÄIVÄT Skills -lajipäällikön tehtävänkuva Kilpailulajin lajipäällikkö Toimii oman ammattialansa.
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
HUKI-projekti pähkinänkuoressa 2010 Lajipäällikkö-valmentajapäivät Lahdessa Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland ry ”Tulevaisuus.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Ammattitaitokilpailut 2020 Skills-laivaseminaari
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
Taitajasta mestariksi Taitajat framilla -seminaari Seinäjoki ke opetusneuvos Seija Rasku Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi.
Lapin matkailuopisto, Levi-Instituutti Yksilölliset ja joustavat opintopolut Anne Grön-Keskiniva, Susanna Koskenniska, Taina Koskinen ja Sanna Pensonen.
Tavoitteet Toimintasuunnitelma
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Työelämälähtöisyys Valmassa
TET =Työelämään tutustuminen
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Turun ammatti-instituutin kilpailutoiminta
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
TET =Työelämään tutustuminen
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Kotiväki Sompion koulu Keuda Salme Larvala Veli Perkkiö
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Koulutusvienti käyntiin
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
KOKKI Raahen Ammattiopisto, kokki.
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Esityksen transkriptio:

Ammattitaitovalmennus - oppilaitoksen ja yrityksen välinen yhteistyö Petra Savolainen

Kuopiossa yhteistyössä Ravintola Kummisetä Ravintola Musta Lammas Ravintola Intro Ravintola OS

Sijaitsee historiallisessa kiinteistössä Kuopion keskustassa. Toiminut jo 22 vuotta yhtenä merkittävänä ruoka- ja seurusteluravintolana kuopiolaisten keskuudessa ja on saavuttanut oman asiakaskuntansa vuosien myötä. Asiakkaana ovat kaupunkilaiset aikuiset ja yritysasiakkaat, jotka pitävät välittömästä ilmapiiristä ja arvostavat laadukasta tuotetarjontaa ja palvelua. Tuotetarjonta keskittyy tasokkaisiin A la carte – annoksiin ja laatujuomiin sekä viikonloppuisin elävään musiikkiin. Asiakaspaikkoja talvella 300 ja kesällä 450 (kesäterassi).

Työssäoppiminen / työssäoppimispaikat sovitaan tukemaan valmennusta – opiskelijat ohjataan paikkoihin, joissa saa kokemusta ja varmuutta Kansainvälinen työssäoppiminen tukee erityisesti valmentautumisessa kansainvälisiin kisoihin (kielitaito, toimiminen monikulttuurisessa ympäristössä)

Työssäoppimisjakson aikana ennen kaikkea työskentelyvarmuus kasvaa, asiakaspalvelun perustaidot kehittyvät koko ajan paremmin kuin koulun valmennuksessa – kilpailija saa varmuutta Työssäoppimispaikka sitoutuu valmennukseen – osa-alueet sovitaan valmennussuunnitelmassa Opiskelija edustaa kilpailuissa oppilaitoksen lisäksi myös työssäoppimispaikkaansa, joka saa näkyvyyttä Yrityksellä hyvä mahdollisuus rekrytointiin - Tavoitteena saada huippuosaaja omaan yritykseen Yrittäjälle hyötyä, että oma toiminta kehittyy, valmennettava lisää osaamisen tasoa kun ohjauksessa siihen panostetaan

Tarjoilijoiden valmennuksen keskeiset osa-alueet Valmennuksen tavoitteet Valmennuksen sisältö Ohjaaminen ja valmentaminen Taitojen opettaminen Valmennustyöpaikat Valmennuksen seuranta ja arviointi Lähteenä käytetty: HAMK – Skills Trainers’ Academy / Heikki Saarinen

Yrityksen henkilökunta Kilpailutoimintaan perehdyttäminen, innostaminen, kannustaminen => sitoutuneisuus (saadaan halukkaat mukaan). Tutustuminen kilpailuihin – vierailut Taitajakilpailuissa. Perustaitojen harjoitteleminen / erikoistuminen. Pienempiä osatehtäviä. Laajempia kokonaisuuksia. Ymmärretään, että kilpailija työskentelee perusopintojen ohella. Työskentely käytännössä, erilaiset tilaisuudet – valmennustiimi mukana toteutuksessa.

Valmennuksen tavoitteet yrityksessä Nuoren huippuosaajan ominaisuudet Stressinsietokyky (rauhallisuus, kylmähermoisuus) Pitkäjänteisyys (tarkkuus, keskittymiskyky, määrätietoisuus, huolellisuus) Kehityskyky (kädentaito, hahmotuskyky, ongelmanratkaisukyky, nopeus) Kilpailuhalu (kunnianhimo) Kiinnostus työhön Sosiaalisuus Ajankäytön hallinta (järjestelmällisyys) Itsetunto Ruohotie, P., Nokelainen, P. & Korpelainen, K. 2009. Ammatillisen huippuosaamisen kehittymiseen vaikuttavat tekijät. Tapausesimerkkinä suomalaiset ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuihin osallistuvat ja valmentautuvat nuoret. Ammattikasvatuksen aikakauskirja 2/2009. 41-53. http://www.uta.fi/aktkk/projects/move/

Tarjoilijalaji kehittyy Osallistujamäärä Taitajissa tarjoilijalajissa kasvanut. Osaamisten taso korkea – kilpailijoiden erot ovat todella pieniä. Kilpailutehtävien vaatimus/vaikeustaso on noussut / työelämälähtöisyys korostuu. Lajikuvaus on pysynyt samana (PT taso sääntöjen mukaan). Arviointi kehittynyt – työelämää kuunnellaan entistä enemmän ja yrityksen edustajat saavat olla mukana arvioinnin kehittämisessä. Toteutus on kehittynyt – tarjoilija oma laji.

Opintopolku huippuosaajaksi Opintopolku huippuosaajaksi. ( + ammatillisen osaamisen yksilöllinen syventäminen) Miia Mitalisti, huipputarjoilija. Majoitus- ja ravitsemispalve-luissa toimiminen 20 ov À la carte- tarjoilu 10 ov Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa10 ov, esim. huippuvalmennus (ammatillisessa peruskoulutuksessa) Tilaus- ja juhlatarjoilu 10 ov Asiakaspalvelu ja myynti 20 ov Annosruokien ja juomien tarjoilu 20 ov Yksilöllisesti syventävä tutkinnon osa (esim. tarjoilijan at:n tai baarimestarin eat:n osa) Miia on hyvin kilpailuhenkinen jo oman urheilutaustansa vuoksi ja innostuu herkästi kaikenlaisista kilpailuista, mutta erityisesti ammattitaitokilpailuista jo opintojensa alkuvaiheessa. Hän valitsee pakollisten tutkinnon osien lisäksi À la carte- tarjoilu, Tilaus- ja juhlatarjoilu ja Paikallisesti tarjottavan tutkinnon osan (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa), jossa erityisesti harjoitellaan ja valmentaudutaan kilpailuja varten. Vapaasti valittavissa opinnoissa Miia haluaa suuntautua kansainvälisesti ja etsii sopivan työssäoppimispaikan huippuravintolasta ulkomailta. Koska Miia on erittäin kunnianhimoinen, hän haluaa käyttää kaikki mahdollisuudet hyväkseen ja valitsee vielä Yksilöllisesti syventävän tutkinnon osan, jotta huippuosaaminen entisestään jalostuisi! Suoritettava tutkinto: Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Koulutusohjelma/Osaamisala: Asiakaspalvelun koulutusohjelma/osaamisala Koulutusmuoto: Ammatillisena peruskoulutuksena, näyttötutkintona Atto-opinnot 20 ov (ammatillisessa peruskoulutuksessa) Vapaasti valittavat 10 ov, esim. kansainvälinen vaihto (ammatillisessa peruskoulutuksessa)

Valmennus oppilaitoksessa Useissa oppilaitoksissa valmennus toteutetaan omana opintojaksona (Ammatillinen valinnainen, Vapaasti valittavat). Oma valmennustiimi /valmennuksessa mukana yksi tai useampi opettaja. Opiskelijoita eri vuosikursseilta. Suunnitelmallisuus ja opiskelijoiden sitouttaminen.

Hyvä yritysyhteistyö Ollaan kiinnostuneita ja innostuneita alasta sekä valmennuksesta. Yrityksessä vahva ammattitaito: monipuolista sekä erikoisosaamista Kyky koordinoida ja ohjata toimintaa Joustavaa, yritys kykenee tarvittaessa vaihtamaan valmennustyyliä. Hyvät sosiaaliset taidot. Pitkäjänteistä ja kunnianhimoista. Henkilökunta seuraa aikaansa ja kehittää itseään ammatillisesti. Yritysvalmentajana kehittymisen halu. Ruohotie, P., Nokelainen, P. & Korpelainen, K. 2009. Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen: Huippuosaajaksi kasvaminen ja kasvun edellytykset: laadullisen aineiston yhteenveto. Ammattikasvatuksen aikakauskirja 1/2009. 40-42.

Haasteita Kilpailijan innostus hiipuu – valuiko yrityksen panostama aika hukkaan? Valmennettava ei annakaan työpanostaan yritykselle. Henkilökunnan motivaatio laskee – koetaan ylimääräiseksi rasitteeksi. Aika on raha. Osaaminen ei riitä. Jääviys. Kokemuksia – eläviä esimerkkejä yritysyhteistyöstä?

“Kun syö kyllikseen, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta” - Maria Jotuni-