TEKIJÄNOIKEUS JA KAUKOPALVELU Tekijänoikeuspäivä 30.5.2007 Pekka Heikkinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tekijänoikeudet verkkomaailmassa Seinäjoki OTT Pirjo Kontkanen.
Advertisements

Heikki Poroila Seinäjoki
Mikä tekijänoikeus?.
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
AUDIOVISUAALISEN TEOKSEN KÄYTTÖ TUTKIMUKSESSESSA
Olli Silvén Koulutusrehtori. Introduction Research TeachingCooperation Pro gradu –töiden valmistumisprosessissa on vielä vankka paperin maku • tavoitteena.
Uudistunut tekijänoikeuslaki kirjastojen näkökulmasta
Juha Kallanranta Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry Kuopio
Tekijänoikeus ja runot
OIKEUDET METADATAAN SISÄLLÖNKUVAILUPÄIVÄ Pekka Heikkinen.
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
OIKEUDET METADATAAN SISÄLLÖNKUVAILUPÄIVÄ Pekka Heikkinen.
Julkaisutietojärjestelmä Julia KTL:n avoimena arkistona Julkaisuarkistot-workshop
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Tekijänoikeudet koulun arjessa
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeuden tulevaisuus ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Museot tiedon kiasmassa KAM Taideteoskokoelmat Esinekokoelmat Valokuvakokoelmat Kirjallinen aineisto.
KAM-JURIDINEN YHTEISTYÖ Pekka Heikkinen.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus, sähköiset kirjat ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
Tekijänoikeuslain pääkohtia
Tekijänoikeusjärjestön puheenvuoro Helsinki Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Tekijänoikeudet liiketoiminnassa
Varastokirjasto ja tekijänoikeudet näkökohtia Pentti Vattulainen.
Elektronisten aineistojen käyttöoikeudet - FinELib lisenssisopimukset.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset,
Ossi Mäntylahti Yhteiskunnallinen näkemys: tekijänoikeus- lainsäädännön ja käytäntöjen vaikutus suomen kieleen digitaalisella aikakaudella
Ovatko tekijänoikeudet aikansa mukaiset?. SISÄLTÖ Johdanto Luku 1: Tekijänoikeuslaki Luku 2: Suoja-ajat Luku 3: Tekijänoikeuslakien uudet näkökulmat Pohdinta.
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT. Sisällöt artikkeliviitetietokannat Arto ja Aleksi Elektroniset lehdet ePress, PressDisplay, Suoma ja Googlen lehdet.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT
ELEKTRA - kotimaisia tieteellisiä artikkeleita sähköisessä muodossa Alustus Vapaa pääsy tieteelliseen tietoon -seminaarissa Jyrki Ilva
Tietokanta vanhojen suomalaisten aikakauslehtien sisällysluetteloista
Kirjastot ja tekijänoikeus Perusteita ja jotain uuttakin Lapin ja Oulun läänien 10. kirjastopäivät Tornio Heikki Poroila FK, kirjastonhoitaja.
Tekijänoikeuslain pääkohtia LUT 2015 Mikko Huuskonen, OTT, EMBA, dos. Neuvotteleva virkamies, TEM.
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Tutkimuksista - Digilupaan Juha Kallanranta Kopiosto ry Jyväskylä
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Lisensioitu metadata kansallisissa palveluissa: Finna ja Melinda Nina Hyvönen.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Museoaineistot verkossa kirjastojuridiikan seminaari Tuula Hämäläinen Lakimies Kansallisgalleria.
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Miten FinELib-neuvottelut edistävät avointa julkaisemista?
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
Musiikin käyttö yliopistossa
              OIKEUDELLISET KYSYMYKSET LIITTYEN TAITEELLISIIN ESITYKSIIN JA TALLENTEISIIN OTK Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen.
Tekijänoikeudet.
OA julkaisemisen lisenssit ja muut ehdot
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Tekijänoikeudet.
Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä
Internetin käyttö opetuksessa
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Kansallisesta kokoelmapolitiikasta ja Varastokirjaston roolista siinä
Peliohjelmien ja muiden IT-ohjelmien suojauksesta
Esityksen transkriptio:

TEKIJÄNOIKEUS JA KAUKOPALVELU Tekijänoikeuspäivä Pekka Heikkinen

MISSÄ ROOLISSA PUHUN? a)oikeus sosiaalisena järjestelmänä / ihmisten toiminnan tuloksena -> mikä on esim. kirjastonhoitajan näkökulmasta järkevää ja tarkoituksenmukaista b) oikeus muodollisena järjestelmänä / systeeminä omine tul- kintasääntöineen -> mikä on formaalisti oikea tulkinta -mihin formaalia systeemiä sitten tarvitaan? -puolueettoman ratkaisun idea, ennustettavuus (ei tapauskohtaisuus)

Sisältö 1. Pari sanaa tekijänoikeuden peruskäsitteistä 2. Kirjastojen lainaustoiminnasta: laina, lukusali- laina, kaukolaina 3. Mikä ainakin on sallittua? 4. Keskustelua lausunnosta TN 7: Eräitä aiemmin esitettyjä kysymyksiä

Asiakaspalvelun ongelma: lakien kumuloituvuus Luovuttaja Kirjasto Asiakas Tekijä 1 Tekijänoikeuslaki 2 Vapaakappalelaki/sopimus 3 Julkisuuslaki, Henkilötietolaki

TEKIJÄNOIKEUDEN PERUSKÄSITTEITÄ TEOS: -ei teoskappale -ei ”taideteos”, ei esteettisiä kriteereitä -käsite avoin YKSINOIKEUS: -oikeus kieltää -tietyt toiminnot: kopioiminen, levittäminen, välittäminen, esittämi- nen, näyttäminen SUOJA-AIKA: - vaihtelee 70v/50v/15v

Tekijänoikeuslain tulkinnasta Korkeimman oikeuden ratkaisuja melko vähän Tekijänoikeusneuvosto: -oikeudenhaltija- ja käyttäjätahon edustus -antaa lausuntoja (vain) TekijäL soveltamisesta -eivät oikeudellisesti sitovia -nähtävillä

KIRJASTOJEN TOIMINNAN JURIDISESTA PERUSTASTA -ei oikeus vaan erivapaus kiellosta (toki kirjasto voi itse olla oikeudenhaltija, esim. omat tietokannat) -oikeus lainata yleisölle levittämisoikeuden rajoituksena, teoskappaleet jotka markkinoilla (TekijäL 19§) -tulkittava suppeasti, epäselvissä tapauksissa kirjastoilla ei ole erivapautta (yksilön suoja, omaisuuden suoja) -asiakkaalla voi olla ”aitoja” oikeuksia (PL 12§, JulkL1§) -lähes poikkeuksetta sovittavissa, ei rikosoikeudellinen ”kielto”

TekijäL 8§ ja aineistojen käyttö -”julkaistu”: lainattavissa normaalisti -teoskappaleen pysyvä luovutus tekijän suostumuksella (TekijäL 19§) -yleensä myyty markkinoilla, mutta myös kirjastolle pysyvästi lahjoitettu kirja/tallenne -pelkkä välittäminen tietoverkossa ei riitä -”julkistettu”: lukusalikäyttöön -luvallisesti saatettu yleisön saataviin (myös muu kuin tekijä) -julkiseen kokoelmaan (arkisto, kirjasto) luovuttaminen merkitsee julkistamista? -asiakas voi valmistaa muutaman kappaleen yksityiseen käyttöön (12§), siteerata -”julkistamaton”: tekijän oikeudet rajoittamattomat -ei kopioita edes yksityiseen käyttöön -jos kyseessä julkinen asiakirja, oikeus saada kopio tutustumista varten sekä myös siteerata julkisuusintressin edellyttämällä tavalla (TekijäL 25d§)

Mikä on tekijänoikeuslain tarkoittama kirjasto? -ero kirjastojen arkipuheen ja tekijänoikeuslain käsit- teiden välillä -mikä on ”kirjasto”, milloin laitos toimii ”kirjastona”? ( HE 28:2004, s. 88 ) -rajanveto laitosten/yritysten omien kirjastojen ja ylei- sölle avoimien kirjastojen välillä; esim. kopioinnin pal- veltava ”kirjastollisia tarpeita” -Mikkelin digitointikeskus ?

Mitä on ”lainaus”? -”laina”: asiakas vie teoksen kappaleen kirjaston ulkopuolelle (HE 28:2004, s. 89) -edellyttää, että teoskappale palautuu kirjastoon -”lukusalilaina”: teoksen käyttö kirjaston tiloissa ei ole lainausta -”kaukolaina”: palvelutoimintaa kahden kirjaston välillä vrt. jäljennepalvelu: dokumenttien välitys asiakkaalle -interlibrary loan – document delivery

TEKIJÄNOIKEUSLAIN MUUTOS -kirjastojen osalta 16§, 16a-e§ -pääsääntöisesti tuli voimaan sopimuslisenssisäännös 16d§ voimaan Kansalliskirjastolla jo nyt oikeus koota teoksia ver- koista, oikeus välittää vasta myöhemmin (uusi vapaakappalelaki voimaan vuonna 2008?)

MIKÄ MUUTTUU E-AINEISTOJEN OSALTA? -pääsääntöisesti ei mikään -internet-sivuilla oleva aineisto voi saada samalla tavoin suojaa kuin tietoverkon ulkopuolella oleva aineisto; asettaminen internetiin ”julkistamista” -olennainen rajoitus kirjastojen palvelutehtävän kan- nalta: suojatusta aineistosta ei digitaalisia kopioita asiakkaalle (”asiakas” = osa yleisöä)

MIKÄ SIIS AINAKIN ON SALLITTUA? 11a§: tilapäinen kappaleen valmistus 16 §: kappaleen valmistus sisäisiin käyttötarkoituksiin, myös digitoimalla, lisäedellytykset 16a§: kappaleen valmistus ja välittäminen yleisölle, ei digitaalisia kopioita b§: välittäminen vapaakappalekirjastojen välillä 16d§: mahdollisuus sopia digitaalisista kopioista myöhemmin nimettävän järjestön kanssa

VIELÄ SALLITTUA.. -sallittua lähettää aineisto faksilla tai välittää sähkö- postin liitteenä toiseen kirjastoon, jossa se tuloste- taan asiakkaalle -aineisto on mahdollista skannata sähköiseen muo- toon välittämistä varten -myös digitaalisessa muodossa olevasta teoksesta paperituloste asiakkaalle

Digitaalinen dokumenttien välitys: ongelma -kirjastojen näkökulmasta luonteva jatko kaukolainauk- selle Suomen tekijänoikeuslaki erottelee aineiston toimit- tamisen toiselle kirjastolle ja loppukäyttäjälle -toisin kuin kaukolainauksessa, edellyttää erillisen kopion valmistamista (valokopio, digitaalinen jäljenne) -> olennainen kysymys markkinavaikutukset, uusi kilpailutilanne kustantajien ja tuottajien kanssa

YKSITYINEN KÄYTTÖ JA KIRJASTOT -Varastokirjaston lausuntopyyntö keväällä TN lausunto 7:2006: 12§ yksityinen käyttö ei sovel- leta kirjastoihin -esitettyjä vasta-argumentteja: 1) perusoikeusnäkökohta, PL 12§, 16§ 2) tekijänoikeuslain esityöt: ”kaukolainaus selvitetään erikseen”? ( KM 12 :1980 ) -onko kyseessä ”kaukolainaus” jos muutoin kuin kirjastojen välillä?

TN 7:2006 Lain sanamuodosta huolimatta a.formaali erottelu yleissäännökseen (12§) ja erityissäännökseen (16-16a§) b. ”ulkopuolisella valmistuttamisena ei pidetä kopiointia niissä tapauksissa, jolloin kirjasto valmistaa asiakkaalle kopion suojatusta aineistosta lainaamisen sijaan” (KM 12:1980, s. 93) c. yksityistä käyttöä koskeva rajoitussäännös ja sen oikeuspoliit- tinen tausta (KM 5:1953) ”olisi yleistä oikeudentuntoa loukkaavaa, jos tekijä saisi rajattomasti sekaantua yksityiselämän piiriin” d. oikeuskirjallisuus, esim. Haarmann 2005

ULKOMAINEN OIKEUSKÄYTÄNTÖ: SUBITO (1) -SUBITO-tapaus Saksassa, SUBITO on kirjas- tojen omistama yritys -LG München : ei loukkaa tekijän yksinoikeutta, jos ei mahdollista asiakkaalle digitaalisia käyttötapoja -tekijöillä kuitenkin oikeus korvaukseen

SUBITO (2) Kantajien argumentit: a)SUBITO on kaupallinen yritys b)Saksan tekijänoikeus ei salli digitaalisten kopioiden välittämistä c)kirjaston siis hankittava käyttölupa d)ei kaukolainausta, koska teoskappaleet eivät palaudu kirjastolle

SUBITO (3) Oberlandesgericht München : -dokumenttien välitys sähköpostin liitetiedostona ei ole tekijänoikeuslain nojalla sallittua -> edellyttää lisenssiä kustantajalta -valokopioiden lähettäminen kirjeitse tai faxina sallittua lain nojalla -tapaus menossa liittovaltion tuomioistuimeen (Bundesgerichtshof)

Kysymys 1 : KIRJASTON OIKEUS KOPIOIDA SI- SÄISIIN KÄYTTÖTARKOITUKSIIN Kysymys : Onko kirjastolla lupa tehdä tallennekappaleita kokoelmissaan olevasta digitaalisesta aineistosta? Vastaus: KYLLÄ, TekijäL 16§ -kirjasto saa…valmistaa kappaleita omissa kokoelmissaan olevasta teoksesta: 1) aineiston säilyttämistä ja sen säilyvyyden turvaamista varten; 2) aineiston teknistä entistämistä ja kunnostamista varten; 3) kokoelmien hallintaa, järjestämistä ja vastaavia kokoelman ylläpidon edellyttämiä sisäisiä käyttötarkoituksia varten; 4) vaillinaisen teoksen kappaleen tai useana osana julkaistun teoksen puuttuvan osan täydentämiseksi, jos teosta tai tarvittavaa täydennystä ei ole saatavissa kaupallisen levityksen tai välittämisen kautta.

Sisäinen käyttötarkoitus? -aineistojen siirrot kirjastojen välillä? -esim. Tikkakosken ilmasotakoulu ja MPKK?-> välitetäänkö asiakkaalle lainattavaksi vai liitettäväksi kokoelmiin -jos jälkimmäinen, onko samaa laitosta: ”laitoksella” tarkoitetaan organi- satorista, hallinnollista ja/tai omistuksellista yhtenäistä kokonaisuutta, jolla voi olla myös useampia erillään sijaitsevia toimipisteitä (esim. KK) -suojatun aineiston välittäminen esim. kirjastojen välisissä tietoverkoissa edellyttää sopimuslisenssiä (HE 28:2004, s. 90) -vapaakappalekirjastojen välillä mahdollista 16b§ nojalla (ei vielä voim.)

Kysymys 2: OPINNÄYTETÖIDEN KÄYTTÖ Kysymys : Voimmeko tilata opinnäytteitä muista yliopistoista ja kopioida niitä. Jos teemme näin, voimmeko lainata kopioimiamme graduja asiakkaille ulos? Vastaus: EI ILMAN TEKIJÄN LUPAA -opinnäytetöistä ei erityissääntelyä, opinnäytetyö on kirjallinen teos-> kopiointi edellyttää lupaa -vain julkaistut teokset lainattavissa, useimmat opinnäytetyöt enintään julkistettuja -kuitenkin julkisuuslainsäädännönkin mielessä julkisia asiakirjoja, joten annettavissa lukusalikäyttöön

Kysymys 3: JULKAISUJEN SKANNAUKSEN LUVANVARAISUUS Kysymys: Saako asiakas skannata julkaisuja kirjastossa? Vastaus: SAA, myös ilman lupaa TekijäL 12§ yksityinen käyttö, ei rajattu valmistusmene- telmää -ehdot: julkistettu, ei kaupalliseen käyttöön -millä edellytyksillä kirjasto voi itse rajoittaa (kokoel- mien säilyvyys jne)?; asiakkaan oikeudet

Kysymys 4. Tieteellinen kommunikaatio K: tutkijamme julkaisee kansainvälisessä lehdessä artikkelin ja häneltä pyydetään sen jälkeen siitä pdf- versiota: voiko hän sen lähettää esim. kollegalleen, kuten aiemmin lähetettiin eripainoksia? V: -todennäköisesti voi, tutkija on alkuperäinen tekijä -viime kädessä riippuu julkaisusopimuksesta -> parempi erikseen sopia tällaisesta käytöstä -tulkintakäytäntö kuitenkin salliva -erityisesti huomioitu esim. Finelibin sopimuksissa

Kysymys 5. Tutkija ja kirjasto K: jos kirjastolta pyydetään pdf-versiona oman laitok- semme tutkijan julkaisemaa artikkelia, voimmeko sen lähettää suoraan asiakkaalle, ja mikäli kyse on vanhem- masta julkaisusta, voimmeko skannata artikkelin ja lä- hettää sen sitten pdf:nä? -> V: ei ilman oikeudenhaltijan (tutkija tai lehti) lupaa -oikeudet eivät siirry työsuhteen perusteella laitokselle -jos oikeudet rauenneet, käyttö vapaata

Työsuhdetekijänoikeus Ei erityissäännöksiä (poikkeus tietokone- ohjelmat ja tietokannat 40b §) Lähtökohta: Sovittavissa osapuolten kesken –Usein sovittu esim. työ- tai työehtosopimuksessa –Sopimuksen puuttuessa työnantajalla työntekijän työsuhteessa luomaan teokseen vain ”normaalin toimintansa edellyttämä käyttöoikeus” Vahvoja paineita (kustantajat) uudistaa sääntelyä

Kysymys 6: LINKITTÄMINEN JA YKSINOIKEUS Kysymys: Saako viitetietokantaan liittää myös linkin itse julkaisuun? Vastaus: linkkien osalta oikeudellinen tilanne epäselvä, jätet- ty tapauskohtaisesti arvioitavaksi (HE 28/2004, s. 80) -laissa EI nimenomaisesti KIELLETTY -hakulinkki, kehyslinkki, syvälinkki jne. -TN 2001:8: kuului tekijän määräysvallan piiriin koska linkki loi teokselle uuden yleisön

Miten oikeudet elektronisesti tallennettuun ja välitettyyn informaatioon määräytyvät? a) kansallinen kirjastokonteksti: tekijänoikeuslaki ja sen rajoitukset b) EU:n informaatiomarkkinat-näkökulma: kilpailuoikeus

HAJAMIETTEITÄ -sääntely jäänyt jälkeen teknologian kehityksessä (”voi joko juosta hevosen vierellä tai ratsastaa sillä..”) -kirjastot ja it-yrittäjät samalla puolen pöytää (epäpyhä allianssi?) -tieteelliset kirjastot palvelevat tutkijoita, nämä ovat myös tärkeä oikeudenhaltijataho -voiko tekijänoikeus säilyä?

Lisätietoja