Kotipuutarhan kasvintuhoajat

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Monikanavainen Kesko ja K-ryhmä
Advertisements

CYCNOCHES, CATASETUM Suku: CATASETINAE. Cycnoches – joutsenorkidea ’Swan Orchids’ Nimi tulee kreikan kielen sanasta ’Kyknos’ joutsen, ’Auchen’ kaula Noin.
Maapallon lämpeneminen
Maarjakylä Silta Ihmisten Välillä Jaan Kallas.
Mansikkatilalla 2. Kokemuksia
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
HARRASTUSTOIMINNASTA ELINKEINOTOIMINTAAN
Ylioppilaskokelaiden aikataulua syksy kevät 2013
IPM VILJELY Savonlinna Mikkeli 20.3 Pieksämäki 25.3.
BIOCLEANER Mullistava jäteveden puhdistusmenetelmä.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Kahdet markkinat.
Pertti-Pupun terveellinen ruokavalio
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
ARKISTOLAITOKSEN STRATEGIAN 2015 PÄÄKOHDAT. Arkistolaitoksen toiminta-ajatus Arvot Visio Keskeiset strategian tavoitteet Toteuttamisen keskeiset keinot.
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Aseptiikan käsitteitä
Elimistö puolustautuu
Ympäristöhaasteita/vesistöt vesien hoidon järjestäminen - vesien hyvä tila vesistöjen kestävän käytön kehittäminen ympäristön laatu, ympäristöarvot ja.
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Elimistön puolustusjärjestelmä
TOPO-jakso Maikki Peltola. Lähdeahon omenatila Perustettu vuonna 2000 Pornaisten Laukkosken kylään Omistajat Eila ja Aarto Torvasti, palkattua.
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
Kalmarin unioni.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Sademetsä.
Kappale 1.
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
PESTICIDELIFE –hankkeen näkökulma Sanni Junnila Luke, Kasvinsuojelu
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto? Sään vaihtelut johtuvat tuulten ja merivirtojen muutoksista –Vaikuttavina tekijöinä pinnanmuodot, sijainti pohjois-etelä.
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Pölyttäjät, pölytys ja ruoantuotanto – IPBES-raportin esittely Esko Hyvärinen Ympäristöneuvos Luontopaneelin seminaari
Tuholaisia puutarhassa. luteet lehtikirvat pieniä, pulleita hyönteisiä imevät suuosat takapäässä selkäputket pieni ”häntä” samalla lajillakin siivellisiä.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
KASVINSUOJELU Kaikki keinot, joilla kasvit ja kasvusto pidetään puhtaina rikkakasveista, taudeista ja tuholaisista.
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
Hurtig TE1 Tartuntataudit. Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia:
Laadunhallintajärjestelmä/ laatujärjestelmä
ripsiäiset Vioitus: Tuntomerkit: Torjunta: Lajeja:
Teknikmagasinet Puhelimenkuoret.fi Gigantti
Euroopan yhteisön direktiivien ja säännösten vaikutukset ja yhteensovittaminen Suomen merialueilla
7. Taudit ja tuholaiset.
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Terveyskulttuuri.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto?
MONIMUOTOISUUS.
Joutsenmerkki, hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Paksusuolensyöpä.
VIRO.
Evoluution perusteet Kappaleet 7 ja 8.
Mikrobiologia.
Vaahtera.
Vaahtera.
Marika Linnamäki Agropolis Oy
LEHMUS.
Itsenäisten osuuskauppojen yhtiö
Itsenäisten osuuskauppojen yhtiö
Mitkä ovat teollistumisen edellytykset?
Kasvien ja mikrobien talvi
Ajankohtaista mansikan, vadelman ja herukoiden kasvinsuojelussa
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Olli-Pekka Ruponen, Toivon Tila
Esityksen transkriptio:

Kotipuutarhan kasvintuhoajat Puutarhuri Katja Nikkari Taimia Oy

Kasvintuhoojien lisääntymiseen vaikuttavat seikat Ilmaston muutos Kaupan globalisoituminen Viljelytekniikan muutokset Uudet vieras- ja tulokaskasvilajit Vieraslajit ja niiden mukana tulevat kasvintuhoojat Torjunta-aine resistenssi Kasvinsuojeluaineet puuttuvat tuhoojan torjumiseksi( bakteerit, virukset )

Ennaltaehkäisy Yhteistyö Eviran kanssa – luotettavat myymälät kuuluvat kasvisuojelurekisteriin. Taimimyymälätarkastukset - tavoitteena varmistaa ettei markkinoilla liiku kasvieriä joiden mukana leviää vaarallisia kasvitauteja ja tuholaisia. Kasvipassit – tiettyjä lajeja saa tuoda vain suojavyöhykkeeltä. Seuranta mahdollisuus.

Kasvitaudit Usein vaikeasti torjuttavia, siksi ennaltaehkäisy tärkeää. Esim tulipolte ei vielä toistaiseksi ole Suomessa, mutta Etelä –Ruotsissa ja Norjassa ja Tanskassa on jo. Latviassa, Liettuassa ja Virossa havaittu vuonna Isäntäkasveja mm omenat, päärynät, pihlaja, tuomipihlaja, tuhkapensas, ruusukvitteni ja orapihlaja. Oireet- Kukinnot lakastuvat ja kuolevat, lehdet ja hedelmät mustuvat. Leviää lämpimissä kosteissa oloissa. Vaarallinen kasvitauti jonka esiintymisestä ilmoitettava Viranomaisille. Muita kasvitauteja esim Versopolte- yksi merkittävin ekosysteemiä uhkaava mikrobi. ( phytophora ramorum- sieni)

Kotipuutarhan kasvitaudit Perunarutto, mansikan harmaahome, härmät, variste ja laikkutaudit, hedelmärupi, versotauti Torjunta-aine Euparen M

Tuhohyönteiset Yleisimmät kotipuutarhojen tuhohyönteiset ovat mm lehti -ja kilpikirvat, punkit, kempit, jauhiaiset, kovakuoriaiset, pistiäistoukat Torjunta-aineita useita erilaisia

Biologinen torjunta Edistetään luontaisten vihollisten lisääntymistä ja luodaan niille suotuisat kasvuolosuhteet. Torjuntaeliöitä voi myös kokeilla, avomaalla tulokset olleet vaihtelevia. ( esim kirvavainokainen ja petopunkit)