Seurantamenetelmien merkitys käyttö- ja hoitosuunnittelussa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Saimaan lohikalat -hanke
Vastuullisuus verkkokalastuksessa
1 EU-osarahoitteisten kehittämishankkeiden käsittely Hankkeiden käsittelystä on maininta - Rakennerahastolaissa, - valtioneuvoston rakennerahastoista.
Tervetuloa Pro Immalanjärvi ry:n tiedotustilaisuuteen.
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Kestävä käyttö kalavedenhoidon ja kalastuksen järjestämisen perusteena KKL 2011.
Webropol- kyselyn tulokset EU investoi kestävään kalatalouteen. Hanke on Euroopan Kalatalousrahaston (EKTR) osarahoittama Vastauksia 19 kpl. Keskiarvo:
Kalastuksenvalvonta Uudet säännökset järjestöpäällikkö Risto Vesa
Vapaa-ajankalastus, kalastuksen säätely ja kalakantojen hoito Hannu Lehtonen Helsingin yliopisto Kalastuslain kokonaisuudistuksen kuulemistilaisuus,
OPINNÄYTETYÖSEMINAARI HANNA KETTUNEN
Kalastuslain kokonaisuudistus 3/2010 mmm:n hahmotelma kalastuslain uudesta organisaatiomallista sekä kalatalouden suunnittelujärjestelmästä.
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
KESKALA-hanke petokalapyynnin vaikutukset kalakantoihin
Lyhyt katsaus ajankohtaisiin asioihin
SININEN HAAPAVESI - HANKE
Vesa Tschernij Kalaviikko 2008 Viking Line Rannikkopyynnin uudet haasteet ”Pitkälti aivan muuta kuin pelkkiä pyyntiominaisuuksia”
Kalastuslupajärjestelyt Pohjois-Päijänteellä ja Keski-Suomessa Timo Meronen Keski-Suomen Kalatalouskeskus ry.
Kuhakannat ja niiden hyödyntäminen -tuloksia kuhatutkimuksista
Kalastuslain kokonaisuudistuksesta järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
Pentti Valkeajärvi Riistan- ja kalantutkimus Laukaan kalantutkimus ja vesiviljely Päijänteessä siialla on suuri taloudellinen merkitys ammatti- ja vapaa-ajankalastajille.
ITÄMERI-STRATEGIA JA ITÄ-SUOMI ESKO ANTOLA.
Forssa Oppilaitosyhteistyön hyödyntäminen kyläsuunnitelmaa tehtäessä Kristiina Mattila, Yhteistyössä Vierumäki nousuun-hanke.
Oriveden Kokoomus ry Seurakuntavaaleja vietetään vasta syksyllä, mutta jo alkuvuodesta on tehty päätöksiä koskien esimerkiksi ennakkoäänestyspaikkoja.
Itämeren tila - kalastonäkökulma Kalastusbiologian professori Sakari Kuikka Helsingin Yliopisto, Biotieteellinen tiedekunta, Fisheries and Environmental.
Osakaskuntien vaihtoehdot toiminnan ja hallinnon järjestämisessä
mmm S I P O O N K A L A S T U S A L U E SUOMEN RANNIKON KALASTUKSENVALVOJAT ry J o u k o S w a n s t r ö m.
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Kalastuksenvalvonnan muutokset osana kalastuslain kokonaisuudistusta
Vesa Tiitinen, Etelä – Karjalan kalatalouskeskus ry
Henkilöstöjohtaja Lasse Lintilä Valio Oy
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Myrskyn jälkeen -esiselvityshanke –
Kalastuksenvalvojien koulutustilaisuus Kymen Paviljonki
Vapaa-ajankalastus ja kalavesien hoito Metsähallituksen alueilla - kommenttipuheenvuoro päivän aiheisiin - Mika Laakkonen, ylitarkastaja Metsähallitus,
Kalastuksenvalvontaa koskeva lainsäädäntö
Vapaa-ajankalastuksen toimintaympäristön muutos Petri Heinimaa, Päivi Eskelinen ja Pekka Salmi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalastuslain kokonaisuudistamisen.
Yhteistoiminta viranomaisten kanssa Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto.
Julkaisuarkistot ja Nelli-portaali Ari Rouvari & Ere Maijala Julkaisuarkistot workshop Helsingin yliopisto.
Alueellinen kalataloushallinto uudistui – mikä muuttui?
Monilajimallit YE10. ekosysteemeistä Saalistajat, saaliit, kilpailijat, taudit ym. saattavat vaikuttaa merkittävästi luonnonvaran kasvuun. fysikaalinen.
Ops seminaari Askola.
ETELÄ - KARJALAN KALATALOUSKESKUS RY VUOSIKOKOUS 2015
JY:n Bio- & ympäristötieteiden laitos Kari Muje, Jukka Syrjänen, Tommi Rautiainen - Tarkastellaan suurten vaellus- ja petokalojen hallintokäytäntöjä ja.
Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus.
Rakennettujen jokien hoitotoimenpiteet: tutkimustulosten käytäntöön vienti ??? Vaelluskalafoorumi, Helsinki Panu Orell Riista- ja kalatalouden.
Raamattutyön esittely
VETOVOIMAA MAASEUDULLE YHTEISTOIMINNALLA JA VERKOSTOITUMALLA
Valantehneen kalastuksenvalvojan oikeudellinen asema
Kalastuksenvalvonnan kokemuksia Pohjois-Savossa
Uudistutaan yhdessä -seminaari
I Valtakunnalliset kalastuksenvalvojien koulutuspäivät
Kalastuksenvalvontahanke Saaristomerellä -
Kalastuksenvalvonnan kehittäminen
TE-keskus kalastuksenvalvojana
Klubin strategia työkalu
Harjus Jovloluoppalilla
Neuvonta ennen ja nyt Vesa Karttunen
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Keski-Suomen kalakannat Tilastoja ja laskelmia kaupallisen kalastuksen näkökulmasta Tapio Keskinen
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Väliaikaisten koulureittien turvallisuus Hanke-esittely
Kalastusalueen näkökulma Harry Härkönen Etelä-Savon kalatalouskeskus
Kalataloudellinen kunnostus
Mitä kesäasukas voi tehdä mökkijärvensä hyväksi?
Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä
Vastuullinen vapaa-ajankalastus
Esityksen transkriptio:

Seurantamenetelmien merkitys käyttö- ja hoitosuunnittelussa OLLI URPANEN & JANI JOKIVIRTA KESKI-SUOMEN KALATALOUSKESKUS RY KALATALOUSKESKUKSEN KOULUTUSPÄIVÄ VARJOLAN TILA, LAUKAA 19.3.2010

Käyttö- ja hoitosuunnittelu Tulisi ohjata kalastuksen järjestämistä ja kalakantojen hoitoa kalaveden mahdollisimman suuri pysyvä tuottavuus kalakantojen järkiperäinen hyödyntäminen huolehdittava kalakannan hoidosta ja lisäämisestä vältettävä toimenpiteitä, jotka haittaavat luontoa tai sen tasapainoa

KHS KHS:t olleet usein vain listausta perusasioista (mm. vedenlaatu, saaliin määrä). konkreettiset toimenpide-ehdotukset olleet harvinaisia seurantaa ei käytännössä toteutettu lainkaan! Pitäisi päästä enemmän käytännöntoimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen

Millaista seurantaa vaatii? Yleisesti niiden asioiden selvittämistä, jotka liittyvät kalojen runsauksiin ja lajikoostumuksiin Eri lajien määrät/osuudet saaliissa ja/tai kalastossa Koko- ja ikärakenne ainakin tärkeimpien lajien osalta Yksikkösaaliit (EI siis pelkästään saaliin määrä, vaan myös pyyntiteho!) Kalatiheys yleisesti

Kalastus/mielipidetiedustelut Kalastaja/mielipidekysely kalaveden omistajien ja käyttäjien näkemykset alueen kalakannan tilasta, kalastuksesta, käytetyistä pyydyksistä, kalavesienhoidosta, istutuksista Tärkeänä tulevaisuuden näkymät ja toiveet -> suuntaviivoja kalastuksenjärjestämisessä (tärkeät lajit, alamitat, solmuvälisäätely) ja kalavedenhoidossa EI tietoa saaliista ja pyynnin määrästä!

Kalastus/mielipidetiedustelut Osakaskuntien toimintakertomukset tietoa luvanmyynnin kehittymisestä ja taloudesta -> apuna kalastuksenjärjestämisessä (vapa-, kotitarve- ja ammattikalastus) ja kalavedenhoidossa EI tietoa saaliista (usein vain suppea näkemys!) Kalastustiedustelut Välttämätöntä perustietoa myös saaliista ja pyynnin määrästä -> apuna erityisesti kalastuksenjärjestämisessä työläämpi ja kalliimpi

Ikä- ja kasvumääritykset Kuha, siika, lohikalat.. Näytteenotto helppoa (suomut, otoliitit..) (Kirjanpito) kalastajat keräävät Kustannukset: esim. 100 kpl suomunäytteitä = 2 vko työ (sis. näytteiden käsittelyn ja valmiin raportin) Tietoja kannan ikärakenteesta ja yksilöiden kasvunopeudesta -> apuna istutusten, alamittojen ja solmuvälisäätelyn suunnittelussa

Kirjanpitokalastus Tietoa mm. saaliin ja pyynnin määrän vaihteluista Vaatii vuosittaista sitoutumista useilta kalastajilta! Hyöty lisääntyy, kun aineistoa karttuu Käytännön järjestelyt

Muita menetelmiä Koekalastukset Kaikuluotaukset Poikastutkimukset Esim. 20 verkkovrk = 2-4 työviikkoa (sis. kalastuksen, käsittelyn ja raportin riippuen, mitä tietoa halutaan) Kaikuluotaukset Esim. 1 yö (n. 40 km) = n. 2-3 työviikkoa (sis. kenttätyön, analysoinnin ja raportin) Poikastutkimukset Esim. siikakalanäytteenotto 2-3 pv/alue = n. 1 työkuukausi (sis. näytteenoton, käsittelyn ja raportin) Kalamerkinnät

Vedenlaatutiedot Tarvittavien vedenlaatutietojen kokoaminen valmiina olevista aineistoista ELY, kunnat, yliopistot, kuormittajien omat aineistot Ymp.hallinnon Oiva – ympäristö- ja paikkatietojärjestelmä Perustietoa eri lajeille soveltuvista (uusista) vesialueista

Koeravustus Tietoa ravun esiintymisestä, kannan vahvuudesta, istutusten tuloksista, lisääntymisestä (muutoksista elinympäristössä; pH, säännöstely, rutto?) Useita tiheäsilmäisiä mertoja (30 – 60 kpl) Tuoreet syötit Selkäsiimaan 5 m välein Heinä-elokuun yöpyyntiä Lyhytaikainen sitoutuminen (min. 1 pyyntiyötä 2 vko välein). Myös toteutettavissa kirjanpitoravustuksin Yksilömäärä, pituus, sukupuoli, muuta (laji)

Koeravustus Yks./merta/yö Kannan tila Yli 10 erittäin tiheä 1 – 4 kohtalainen 0,1 – 1 harva Alle 0,1 erittäin harva (RKTL -kalataloustarkkailu)

Koeravustus - huomioitavaa Mertatyypit Nuoret/ pienet ikäryhmät Eri sukupuoli ja koko (aktiiivisuusajankohta) Pyyntiajankohta ja sää Soveltuu parhaiten kannan muutosten havaitsemiseen!

Muita menetelmiä Virtavesitutkimukset (omat khs :t) Sähkökoekalastus (laitteisto, koulutus, 2 hlöä, 3 koealaa/ pv.) Saalistiedustelut Lisääntymisaluekartoitus (kutukuopat) Kyselyt kalastusjärjestelyistä yms.

Miten toteuttaa . . . ? Kaikkia toimia ei tarvitse toteuttaa kerralla Varojen mukaan esim. yksi seuranta (kasvunäytteet tai kirjanpitokalastus) käyntiin yhdellä suunnittelujaksolla, jonka jälkeen päätetään seuraavista seurantatoimenpiteistä Rahoitusta Kalastusalueet ja osakaskunnat yhdessä! Niskasta kiinni Kalatalouden edistämismääräraha Yhteistyötahojen hankkeet? Kunnat? Tietojen arkistointi Kalastusalueet (isännöitsijä, hallitus)

Tietoja ja yhteistyötä ELY-keskus RKTL Yliopistot Kalatalouskeskus Kalastusalueet Seurat

Kalastuksenvalvonnan toteuttaminen Kalastuslain kokonaisuudistuksen jälkeen? Nyt (ka., osakaskunta) Kalastusalueet ja osakaskunnat yhdessä Valtuutukset kalastusalueen valvojille Suunnitelmallisesti valvojaryhmissä Strategia- ja tulospalaverit ”Tehoiskuja” satunnaisen valvonnan sijaan Riittävät korvaukset valvojille Tiedottaminen ! Koulutus* ! * KL kokonaisuudistus