Itsemääräämisoikeus ja Edunvalvontavaltuutus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TUKEA TYÖNANTAJUUTEEN Työehtosopimus ja palvelut työnantajille
Advertisements

Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Edunvalvontavaltuutus – turvaa asioidesi hoito luotettavissa käsissä
Toimintaympäristön analyysi
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
EDUNVALVONTA Lasse Fager, OTK Johtava yleinen edunvalvoja
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
Hyvän mielen talo Pori. Mitä on itsemääräämisoikeus? l Itsemääräämisen keskeinen ajatus on, että henkilö saa itse, ulkopuolisten puuttumatta.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Alustava liiketoimintasuunnitelma
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
johtava yleinen edunvalvoja
Suomi-Venäjä-Seuran Ankkuri-jäsenrekisteri
Anne Eronen-Lindeblad
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Palautteen olemuksesta
Hei Sinä 60 + vuotias! Oletko kiinnostunut liikunnasta? Tule vapaaehtoiseksi vertaisohjaajaksi Woimanurkkaan! Lisätietoja: Erityisliikunnan suunnittelijalta.
EDUNVALVONTAVALTAKIRJA JA TESTAMENTTI
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Vammaisneuvosto ♥ Vammaisuuteen liittyvien asioiden asiantuntijaelin ♥ Vammaisten yhteiskunnallisen tasa-arvon edistäminen.
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Edunvalvontavaltuutus
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
Vanhempien vertaisryhmä pilotti Myllypuron yläaste 2009 Ulla Hukka, erityisopettaja Tiina Valtonen, opinto-ohjaaja.
Kuolinpesästä omaan omistukseen
Edunvalvontavaltuutus
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
STEKA RY TOIMII SOSIAALI-, TERVEYS- JA KASVATUSALOILLA TYÖSKENTELEVIEN JÄSENTEN AMMATILLISENA EDUNVALVOJANA Edunvalvontaa vuodesta 1947.
Toimintasuunnitelma & Vuosikertomus Alueelliset järjestöpäivät
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Mikä on Kannustajat–konsepti?
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit  Rotarypiiri myöntää piiriapurahoista (District Grants) maksettavia stipendejä sille osoitettujen.
0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa
Vajaakykyisen aikuisen oikeudellinen toimintakyky ja sen arviointi (23
Sähköisen yhteishaun ohjeistus. Sähköinen yhteishaku Yhteinen hakuaika kaikille , mutta haku meidän koulussamme toteutetaan välisenä.
Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Vajaakykyisen aikuisen oikeudellinen toimintakyky ja sen lääketieteellinen arviointi Oikeudellinen toimintakyky ja vajaakykyisen aikuisen oikeusturvaa.
Kevään yhteishaku ja aikataulut vuonna 2011 Kevään yhteishaku Pääsy-, soveltuvuus- ja kielikokeet: Jos hakutoiveissa.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Lainaus Haasteet lähitulevaisuudessa Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmän kokous Ari Ahlqvist
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Future Vision Planin vaikutukset klubien toiminnassa Suomen Rotarysäätiöseminaari Tampere Pentti Aspila Rotarysäätiö.
Tilavarauksen tekeminen Korpissa Salla Kalermo, IT-palvelut Tervetuloa Korppi- koulutukseen!
Yhdistyshuoltamo Tarvitseeko yhdistyksenne vuosihuoltoa? Nakuttaako vapaaehtoistyön moottori? Onko uuden startin aika? Mietitkö jo romuttamolle vientiä?
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Muistisairaan edunvalvonta
Rotarysäätiö Mitä Future Vision Plan merkitsee klubeissa? Klubin yhteistyösopimus (MOU) Tähän muistiinpanoja Syysseminaari Apurahojen hallinnointia koskeva.
Korvaavuuden, sisällyttämisen ja vapautuksen prosessi
Askel askeleelta ohjeita tulla ammattivalokuvaaja
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
Elämässä mukana – muutoksissa tukena
Elämän syyspuolen suuret päätökset
TYÖTURVALLISUUS.
Perheoikeudelliset palvelut
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Itsemääräämisoikeus ja Edunvalvontavaltuutus Edunvalvontavaltuutus ry.

Sisällys Esityksen tarkoituksena on kertoa Mitä edunvalvontavaltuutus tarkoittaa ja Miksi edunvalvontavaltuutus kannattaa laatia.

Edunvalvontavaltuutus Edunvalvontavaltuutus on juridinen asiakirja, jonka avulla voimme varautua mahdolliseen toimintakyvyttömyyteen. Edunvalvontavaltuutuksen lähtökohtana on toimintakyvyttömän läheisen puolesta toimiminen tämän etua puolustaen.

Edunvalvontavaltuutuslaki Ennen edunvalvontavaltuutuslain säätämistä vuonna 2007 ei ollut riittäviä keinoja siihen, että ihmiset olisivat itse ennakoineet mahdollista tulevaa toimintakyvyttömyyttään ja antaneet määräyksiä sen varalta. Edunvalvontavaltuutus vahvistaa itsemääräämisoikeutta ja antaa samalla lähiomaisille mahdollisuuden hoitaa toimintakyvyttömän henkilön asioita kevyesti ja joustavasti.

Mitkä asiat tukevat itsemääräämisoikeuttani? Voin itse päättää, kuka hoitaa asioitani, eli kuka toimii edunvalvontavaltuutettuna. Voin itse päättää, mitä asioita edunvalvontavaltuutettu hoitaa, eli haluanko edunvalvontavaltuutetun hoitavan taloudellisia ja henkilöä koskevia asioita. Voin itse päättää, miten edunvalvontavaltuutettu asioitani hoitaa. Voin varmistaa, että asiat sujuvat mahdollisimman helposti entiseen tapaan.

Miten edunvalvontavaltuutus vaikuttaa laatijan asemaan? Edunvalvontavaltuutuksen laatimisella ei menetä omia oikeuksiaan kenellekään. Edunvalvontavaltuutus otetaan käyttöön vasta sitten, kun ei enää itse pysty hoitamaan asioitaan. Edunvalvontavaltuutuksen käyttöön ottamiseksi tarvitaan lääkärinlausunto ja maistraatin leima.

Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen Valtakirjan edunvalvontavaltuutusta varten voi tehdä kahdeksantoista vuotta täyttänyt henkilö, joka kykenee ymmärtämään valtakirjan merkityksen. Oikeustoimikelpoisuus edellyttää sitä, että hänellä on kyky arvioida järkiperäisesti oikeudellisten asioiden merkitystä ja seurauksia sekä kyky itsenäiseen tahdonmuodostukseen. Dementoituva henkilö menettää oikeudellisen toimintakykynsä jossakin dementian vaiheessa kokonaan. Valtakirja on siten ehdottoman tärkeä laatia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen ja määrämuoto Edunvalvontavaltakirja on testamenttiin verrattavissa oleva määrämuotoinen asiakirja. Edunvalvontavaltuutusta, jota ei ole tehty määrämuodossa, ei voida maistraatissa vahvistaa. Asiakirjalla ei ole tällöin oikeudellista merkitystä! Määrämuotoisuuden johdosta edunvalvontavaltuutuksen laatimiseen suosittelemme yhdistyksen asiantuntijan apua. Jäsenellä on jäsenetuna oikeus laatia edunvalvontavaltuutus yhdistyksen asiantuntijan kanssa.

Edunvalvontavaltuutuksen käyttäminen Edunvalvontavaltuutuksen avulla hoidetaan toimintakyvyttömän läheisen: Taloudelliset asiat Kuten Pankkiasiat, Vero, Kela, omaisuuden myynti Henkilökohtaiset asiat Kuten terveyden- ja sairaanhoitoon liittyvät asiat, jos henkilö ei pysty asioista päättämään itse. Yhdellä asiakirjalla hoituvat siis kaikki toimintakyvyttömän läheisen asiat.

Mitä tapahtuu ilman edunvalvontavaltuutusta? Toimintakyvyttömälle henkilölle, joka ei pysty hoitamaan omia taloudellisia asioitaan, määrätään tarvittaessa edunvalvoja. Edunvalvojana toimii joko läheinen, muu luotettu henkilö tai yleinen edunvalvoja. Lähiomaiselle tulee edunvalvojana paljon uusia tehtäviä ja velvoitteita: Vuositilin laatiminen Lähiomaisen toimet toimintakyvyttömän henkilön puolesta maistraatin valvonnan alaisuuteen Edunvalvonnasta syntyy ylimääräisiä kustannuksia

Edunvalvontavaltuutuksen vaikutus omaiselle ja läheiselle Edunvalvontavaltuutuksen tärkein vaikutus on, että edunvalvontavaltuutuksen laatimisen johdosta toimintakyvyttömälle henkilölle ei tarvitse määrätä edunvalvojaa. Edunvalvontavaltuutus on siis edunvalvontaan nähden rinnakkainen tapa järjestää toimintakyvyttömän henkilön asioiden hoito.

Edunvalvontavaltuutetun velvollisuudet Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen maistraatissa. Vahvistamiseen tarvitaan lääkärinlausunto Omaisuusluettelon laatiminen edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisen yhteydessä. Edunvalvontavaltuutettu on velvollinen kirjaamaan ylös toimenpiteet, joihin hän on toisen puolesta ryhtynyt. Päätöstilin antaminen oikeudenomistajille.

Yhteenveto Edunvalvontavaltuutus on Itsemääräämisoikeuden vahvistamista luotettavalla tavalla. Vaihtoehto holhoustoimilain mukaiselle edunvalvojalle.

Lisätietoa edunvalvontavaltuutuksesta - esiintymispyyntö Yhdistyksemme tekee tiedotustyötä yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Yhdistyksemme aktiivit osallistuvat usein yhdistysten ja järjestöjen jäseniltoihin, pitäen n. tunnin mittaisen esityksen edunvalvontavaltuutuksesta. Voit pyytää esiintymistä puhelimitse 0451067 140 tai sähköisesti www.edunvalvontavaltuutus.com -sivuston esityspyyntölomakkeen kautta.

Edunvalvontavaltuutus ry:n jäsenille Jäsenille, jotka toimivat edunvalvontavaltuutettuina, järjestetään oikeudellista neuvontaa. Oikeudelliseen neuvontaan yhteyden saat on perjantaisin klo 12 – 14 yhdistyksen numerossa 045-1067 140. Sähköpostitse yhteyden saa viikoittaisen neuvonta-ajan ulkopuolella osoitteessa edunvalvontavaltuutus@gmail.com. Jäsenille laaditaan edunvalvontavaltuutuksia viikoittain torstaisin klo 15 – 19 ja perjantaisin klo 9-12 yhdistyksen toimistolla osoitteessa Yliopistonkatu 26 B, 20100 Turku.

Jäseneksi liittyminen Jäseneksi liittyminen tapahtuu lähettämällä www.edunvalvontavaltuutus.com -sivuilta löytyvän Jäsenanomuksen yhdistyksen Sähköpostiosoitteeseen edunvalvontavaltuutus@gmail.com Postitse: Edunvalvontavaltuutus ry, Yliopistonkatu 26 B, 5.kerros, 20100 Turku