Kuntademokratia: Miten ottaa kuntalaiset ja kunnan työntekijät mukaan kehittämään yhdessä? Miten toteuttaa hyvää johtamista? Pormestari Helena Rissanen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jyväskylän kaupungin viestintä Vammaispalveluiden asiakasraati Emmi Hyvönen viestintäpäällikkö, perusturvapalvelut.
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
Johtajuutta markkinoiden ja verkostojen kautta Kuntamarkkinat, Helsinki Arto Haveri, Tay Johtamiskorkeakoulu
KIRJASTOPALVELUT 2010-LUVUN SUOMESSA Lahti Hannu Sulin.
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Etelä-Kymenlaakson kuntien turvallisuussuunnitelma
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Yrittäjien ohjaajapankki Pirkanmaan oppisopimuskeskus
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
VANHUSTYÖN KOULUTUSOHJELMAN YHTEINEN LUKUVUODEN AVAUS SV08S1 SV09S1 SV10S2A SV10S2B SV11S2.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Luottamushenkilötoiminta Näkökulmia Saija Karnisto
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Kaupunkiyhteiset tulostavoitteet Kh Kaupunkiyhteiset tulostavoitteet v Talous Valtuustokauden tavoiteMittariTulostavoite Kaupungin.
Työkykyjohtaminen Serviisissä
Hyvinvointikertomus ja hyvinvointijohtaminen – oulun kaupunki
Nokian kaupungin strategia
TOIMINNAN PAINOPISTEET 2014 JYTYLIITTO ITÄ-SUOMI ALUEHALLITUS, Liite 2.
Talousarvioprosessi 2014 KH
Hyvän Työyhteisön Toimintaperiaatteet
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
Hämeenlinnan vaikuttamiskanavat Hämeenlinnan VI Kyläkäräjät Tarja Majuri.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Sisäinen viestintä Eelis Aaltonen.
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Omistajapolitiikka tuotannon ohjauksessa ja valvonnassa
Missio - Suomen Yrittäjien tehtävä Parantaa yrittäjien asemaa, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Suomesta yrittäjyyden yhteiskunta.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Osaava-ohjelma: Pedagoginen uudistuminen muutosjohtamisen välineenä
KANUUNA+ - vaihtoehtoja Kanuunan laajentumiseen alle asukkaan kuntiin. Kanuunan nuorisopoliittinen arvostus ei ole kehittynyt sen kansallisen ja.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Vinkkilista hyvän yhteistyön rakentamiseen järjestön luottamusjohdon ja operatiivisen johdon välille Vinkit poimittu OK-opintokeskuksen ja SOSTEn järjestämässä.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen nykytila ja tulevaisuus Järvi-Pohjanmaan palvelutuotannon kehittämispilotin loppuseminaari Vimpelissä Marja-Liisa.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Kempele-sopimuksen arviointi
Kokoomus Heinola Kuntavaaliohjelma
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
KUNTA UUDEN EDESSÄ - OSALLISUUTTA JA YHTEISÖLLISYYTTÄ
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
SUHO Mikä SUHO? Suomen harjoittelukoulujen opettajat ry
Verkkokoulutuksen tietoisku
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Elämää yhteisöstä – kasvua yrityksistä Juupajoen kuntastrategia 2025
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Terveyslautakunta Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta
Esityksen transkriptio:

Kuntademokratia: Miten ottaa kuntalaiset ja kunnan työntekijät mukaan kehittämään yhdessä? Miten toteuttaa hyvää johtamista? Pormestari Helena Rissanen

Kuntademokratiaa ja johtajuutta I.Faktoja Pirkkalasta II.Osallisuuden lähteillä III.Johtajuuden kehittämisen painopisteitä Pirkkalassa

Faktoja Pirkkalasta • Asukkaita ( ) • Pinta-ala 104 km², josta maata 81 km² • Tuloveroprosentti 20 • Työttömyysaste 8,9 %

Pirkkala kehittää systemaattisesti asiakassuuntautuneisuutta

Miten ottaa kuntalaiset ja kunnan työntekijät mukaan kehittämään yhdessä? Esimerkkejä Pirkkalan kunnan työskentelytavoista 1.Pormestarijärjestelmässä kuullaan kuntalaista 2.Perusturvan asiakasfoorumit uusi avaus asiakkaiden vaikuttamiselle 3.Järjestöt osallistuvat avustusten jakamisen kehittämiseen 4.Yrittäjät osallistuvat elinkeinopolitiikan kehittämiseen

Pormestarin ja kuntalaisten yhteydenpito • Pormestari tapaa kuntalaisia säännöllisesti pormestaritapaamisissa kuukausittain, lisäksi tapaamisen voi varata ajan muuhunkin ajankohtaan jokainen kuntalainen • Pormestari, kuntaneuvokset ja virkamiehet järjestävät kylä-iltoja, joissa käsitellään ajankohtaisia asioita: esimerkiksi haja- asutusalueen vesihuoltoa tai kouluasioita • Pormestari saa myös runsaasti sähköpostia. Osaan pormestari vastaa itse, osa etenee asioista vastaavien virkamiesten vastattavaksi, asian luonteen mukaisesti

Yhteistyön rakentaminen päättäjien virkamiesten ja kuntalaisten välille Foorumeiden tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä lautakunnan ja kuntalaisten välillä, sekä tarjota palveluiden käyttäjille aito vaikuttamismahdollisuus.

Yhteistyön rakentaminen päättäjien virkamiesten ja kuntalaisten välille Foorumeissa: • käydään avointa keskusteluja ajankohtaisista asioista • tehdään esityksiä ja aloitteita • annetaan lausuntoja ja palautetta • edistetään kuntalaisten osallistumista • edistetään kuntalaisten omaehtoista toimintaa ja vastuun ottamista • järjestetään kuntalais- ja järjestötapahtumia • järjestetään tiedotus- ja koulutustilaisuuksia Foorumeissa: • käydään avointa keskusteluja ajankohtaisista asioista • tehdään esityksiä ja aloitteita • annetaan lausuntoja ja palautetta • edistetään kuntalaisten osallistumista • edistetään kuntalaisten omaehtoista toimintaa ja vastuun ottamista • järjestetään kuntalais- ja järjestötapahtumia • järjestetään tiedotus- ja koulutustilaisuuksia

Yhteistyön rakentaminen päättäjien virkamiesten ja kuntalaisten välille Foorumeissa on yhdeksän jäsentä, joista: • kuusi palvelujen käyttäjien edustajia • kolme perusturvalautakunnan varsinaista jäsentä • mukana on myös pääprosessista vastaava palvelujohtaja. Foorumeissa on yhdeksän jäsentä, joista: • kuusi palvelujen käyttäjien edustajia • kolme perusturvalautakunnan varsinaista jäsentä • mukana on myös pääprosessista vastaava palvelujohtaja..

Yhteistyön rakentaminen kunnan ja järjestöjen välille • Kunnanhallituksen hyväksymät avustustoiminnan yleisperiaatteet, jossa suuntalinjat avustusten myöntämiselle • Lautakunnat asettavat vuosittain avustustoiminnalle painopistealueet, joiden tulee toteuttaa kuntastrategiaa ja lautakuntien asettamia tavoitteita. • Tavoitteiden tarkistus tehdään lautakunnissa aina tulevan kauden toiminnan tavoitteiden asettamisen ja talousarvion laadinnan yhteydessä.

Avustustoiminnalle suuntalinjat • Edistää asukkaiden hyvinvointia • Edistää asukkaiden terveyttä ja vähentää hyvinvointia uhkaavia ongelmia • Kehittää asukkaiden omaa elinpiiriä • Vahvistaa yhteisöllisyyttä ja aktivoi kuntalaisia • Turvaa em. toimintoja toteuttavien järjestöjen toimintaedellytyksiä Avustuksia suunnataan toimintaan, joka

Yhteistyön rakentaminen kunnan ja yrittäjien välille • Pirkkala on aloittanut elinkeinopoliittisen ohjelman sekä kunnan ja yrittäjien välisen yhteistyösuunnitelman laatimisen • Työtä tehdään laajassa yhteistyössä • Pirkkalalla kaupunkiseudun parhaat yrityselämän laajentumisalueet kehätien ja lentokentän välittömässä läheisyydessä

Yhteinen matka tavoitteeseen: Johtamistarina Pirkkala on kunta kuntalaisia varten: päätökset tehdään vastuullisesti yleisen edun mukaisesti. Kuntalaisia kuunnellaan ja kuultua kunnioitetaan Pirkkalan kunta kehittyy työntekijöiden ja päättäjien hyvän ja syvän yhteistyön avulla. Pirkkalasta tulee kaupunkiseudun parhaimpien palvelujen ja viihtyisimmän asuinympäristön kunta – meille kaikille Pirkkalan kunta panostaa työhyvinvointiin: työntekijöille turvataan hyvät työskentelyolosuhteet, koulutusta ja mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön Kestävä parhaimmuus rakentuu esimerkillisten päättäjä-, esimies- ja työntekijätaitojen avulla - Teemme yhdessä Pirkkalasta parhaan paikan asua ja työskennellä

Pormestarimallin kehittäminen Hallitusohjelmatyö Poliittinen valiokuntatyö Poliittinen johtoryhmätyö Lautakuntien puheenjohtajayhteistyö Kunnanhallitustyön kehittäminen Valtuustotyöskentelyn kehittäminen Seudullisten poliittisten verkostojen rakentaminen Valtakunnallisten poliittisten verkostojen rakentaminen Kuntalaisten henkilökohtainen kuuleminen Teemakuulemisten järjestäminen Poliittisen näkyvyyden lisääminen Media-aktiivisuus Tulevien päätösten ennakointikäytännön luominen Kuntapalvelujen kehittämisen linjaaminen Operatiivisen johdon tukeminen muutosten toteuttamisessa Kuntastrategian toteuttaminen Strategisten hankkeiden toteuttaminen Johtamisen vuosikelloideologian jalkauttaminen Johtoryhmätyöskentelyn kehittäminen Palveluketjuajattelun avaaminen ja toteuttaminen Tiedolla johtamisen kehittäminen Talousarviovalmistelun kehittäminen Uusien innovaatioiden edistäminen Pormestarimallin kehittäminen Organisaation uudistaminen Tiedottamisen kehittäminen Sisäisen valvonnan kehittäminen Välittäminen Luovuus Yhteisöllisyys Vastuullisuus Poliittisen johtamisen kehittäminen - Pormestarin vastuulla Operatiivisen johtamisen kehittäminen - Kansliapäällikön vastuulla

Kiitos!