Hyvän asumisen kehittäminen ASUNTO 2010

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pirkanmaan brändin nykytila-analyysi Katri Tanni, Differo Oy
Advertisements

Tiedotustilaisuus Rakennustoimisto Pohjola Oy •Vuonna 1989 perustettu perheyritys •Toiminta-alue Pirkanmaa ja Etelä-Suomi •Liikevaihto n. 35,5.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Jukka Heinonen, tutkija
Väestönmuutokset suurissa kaupungeissa vuodesta 2000.
Hyvä Hallintotapa Kiinteistöalan muutos Yhteiset toimintatavat
Raportointi tilanteesta Tampereen kaupunki • Asuntopoliittinen strategia 2004 • Strategian sitovat tavoitteet • 1 Tasapainoiset asuntomarkkinat.
Kerca uudistaa logistisen ajattelun • Yhdistää maantie- ja rautatiekuljetukset o Vuosaaren satamaradan sekä pää- ja oikoratojen yhtymäkohdassa  ainutlaatuiset.
Mökkiläiset rautakaupan näkökulmasta
11. tammikuuta 2010 Oulun yliopisto, Ohjaus- ja työelämäpalvelut
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Kokeiltavat ubiikit palvelut Alpakka-hanke Maunulassa 2008 tutkija Sirkku Wallin Teknillinen korkeakoulu TKK projektipäällikkö Anna Kanervo Helka ry. Maunulan.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
© Stuba Nikula, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, , 5 HEHTAARIA KULTTUURIA 250 VUOKRALAISTA 16.
19.– , Tampereen Messu- ja Urheilukeskus
Hitech Business Breakfast Perjantai Kimmo Paajanen.
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Kaksi olohuonetta ja tilaa riisisäkille? – Maahanmuuttajat ja asumisen suunnittelu Hanna Dhalmann HY / Maantieteen laitos.
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Verotus ja talous taantumassa – entä sen jälkeen? Vero Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? EN HURUDAN METROPOLSTAD? Helsingin valtuusto / Helsingfors fullmäktige Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
IDEOITA KEHITTÄMISEEN Rakentamisen laatu
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Özlem Özer-Kemppainen TkT, arkkitehti SAFA Senioriasuminen ja kulttuuripalvelujen kysyntä Suomalainen agraarinen yhteiskunta Maataloudellinen.
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Itä-Suomen asumispäivä –ideoita kehittämiseen Kuopio AVAUS Maakuntajohtaja Jussi Huttunen Pohjois-Savon liitto.
Terttu Vainio Pekka Pajakkala VTT
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Vantaan asuntorakentamisennuste
Hyvinvointia Energiansäästöön ja Asumiseen HEA -Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen (Etelä-Suomen EAKR) Tuula Mikkola Metropolia ammattikorkeakoulu.
Asumisen strategia Suunnittelupäällikkö Kirsti Ruislehto Järvenpää KUUMA-johtokunta Kirkkonummi.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Design for All korkeakouluissa? Päivi Tahkokallio — Suomen DfA-verkosto ESOK — Tampere
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
ITÄ-SUOMEN ASUMISPÄIVÄ, Kuopio ASUMINEN JA KUNTALIITOKSET Yritysasiamies Mikko Lehto, Kuopio Nilsiän alue.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Greater Helsinki Vision 2050 Tilannekatsaus apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Tila- ja asuntojaosto Seppo Kallio. Asunto-ohjelma Espoon Asunnot Oy pitää valtion tuella rakennetut käyttö- ja luovutusrajoituksista.
Ikääntyneiden asuinympäristöt, palvelut ja hoiva Ira Verma projektipäällikkö Sotera Instituutti Arkkitehtuurin laitos.
Toimintaympäristö Asuntotuotanto Leena Salminen.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
KAUPUNKIELVI SEMINAARI klo Elvi-projektit 1. Ikääntyneiden kotona selviytyminen Kyläelvi Kolmas ikä pohjoisissa suomalaisissa.
asemakaava-arkkitehti Hannele Kelavuori
Asuntokuntien keskikoko kunnan asukasluvun mukaan 2016
Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Tiedotustilaisuus Anu Olkkonen-Nikula, I&O kärkihankkeen muutosagentti.
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Rakennemallin sisältö teemoittain
Tiekartta hyviin lähiöihin
Ikääntyneiden sovitetut palvelukokonaisuudet ja vanhusneuvostot - Päijät-Häme Riihimäki Anu Olkkonen-Nikula.
Asuntokuntien keskikoko kunnan asukasluvun mukaan 2017
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
TESTAUSKANVAS RAJAUS Mitä ratkaisua tai konseptia testataan?
Esityksen transkriptio:

Hyvän asumisen kehittäminen ASUNTO 2010 Työseminaari 29.4.2004 Osatehtävä 2: Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset Taideteollinen korkeakoulu, Future Home Institute Kimmo Rönkä, Antti Pirinen ja Jarmo Suominen VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka Sirkka Heinonen ja Pekka Lahti

PARADIGMAN MUUTOS? TUOTANTOLÄHTÖISESTÄ AJATTELUSTA KULUTTAJA/KÄYTTÄJÄLÄHTÖISEEN AJATTELUUN

YKSILÖLLISYYDEN PARADOKSI? YKSILÖLLISTEN TARPEITA SELVITTÄMÄLLÄ PARANNETAAN TEOLLISEN TUOTANNON KILPAILUKYKYÄ

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset TAUSTA JA LÄHTÖKOHDAT – ASUNTO 2010 Lähde: Asunto 2010/M.Rantama/5.4.2004

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset TAVOITTEET määritellä asukkaiden tarpeet kodin, asunnon, rakennuksen, korttelin ja asuntoalueen näkökulmasta arvioida tämän pohjalta rakennus- ja kiinteistöalan tuotevaatimuksia ja mahdollisia uusia palveluja (suunnittelu, rakentaminen, korjaus, ylläpito, huolto, ) testata käyttäjä- ja kuluttajatarpeita sekä tuotevaatimuksia aivoriihityöskentelyllä laatia tiivis yhteenvetoraportti tuloksista. TUOTEVAATIMUKSET ASUKKAAN TARPEET

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset HANKKEEN OSATEHTÄVÄT Lähtötilanteen määrittely Käyttäjä- ja kuluttajatarpeiden määrittely Tuotevaatimusten määrittely Asumista ennakoiva ns. Foresight-aivoriihi Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset –johtopäätökset SISÄLTÖ Kirjallisuus ja tekeillä oleva tutkimus Tutkimuskartoitus ja tarvemääritys (TKK/YTK) Muu tutkimus

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset HANKKEEN OSATEHTÄVÄT Lähtötilanteen määrittely Käyttäjä- ja kuluttajatarpeiden määrittely Tuotevaatimusten määrittely Asumista ennakoiva ns. Foresight-aivoriihi Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset –johtopäätökset SISÄLTÖ Käyttäjätarpeiden määrittely Elämäntapapohjaisten profiilien määrittely -> Tulosten aivoriihi –testaus ELÄMÄNTAPAPOHJAISET KÄYTTÄJÄPROFIILIT TUOTEVAATIMUKSET ASUKKAAN TARPEET KÄYTTÄJÄTARPEET TUOTTEET JA PALVET TUOTEMODULIT

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset HANKKEEN OSATEHTÄVÄT Lähtötilanteen määrittely Käyttäjä- ja kuluttajatarpeiden määrittely Tuotevaatimusten määrittely Asumista ennakoiva ns. Foresight-aivoriihi Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset –johtopäätökset SISÄLTÖ Tuotevaatimukset perustuvat kiinteistö- ja rakennusalan nykyisiin tuotteisiin (suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito) ja palveluihin (korjaus-, ylläpito- ja muut palvelut) Tuotevaatimukset määritellään käyttäjä- ja kuluttajatarpeiden (vaihe 2) pohjalta ELÄMÄNTAPAPOHJAISET KÄYTTÄJÄPROFIILIT TUOTEVAATIMUKSET ASUKKAAN TARPEET KÄYTTÄJÄTARPEET TUOTTEET JA PALVET TUOTEMODULIT

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset HANKKEEN OSATEHTÄVÄT Lähtötilanteen määrittely Käyttäjä- ja kuluttajatarpeiden määrittely Tuotevaatimusten määrittely Asumista ennakoiva ns. Foresight-aivoriihi Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset –johtopäätökset SISÄLTÖ Etapit: 2010 (Hyvän elämän asuminen) ja 2050 (pidemmän aikavälin tulevaisuuskuva) Yleiset trendit: megatrendit, ilmiöt ja heikot signaalit Mahdolliset, todennäköiset tai toivotut tulevaisuuskuvat Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset –tulosten testaus aivoriihessä Toivottu tavoitetila TOIMENPITEET X = MITÄ PITÄÄ TEHDÄ, JOTTATAVOITETILA TOTEUTUU ENNUSTEEN SIJAAN Nykytila Ennustetila PASSIIVINEN

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset MEGATRENDIT, ILMIÖT JA HEIKOT SIGNAALIT - esimerkkejä Yleiset Asuminen ja rakentaminen MEGATRENDIT (Top 10 –listat) Talouden globalisoituminen ja digitalisoituminen Väestön ikääntyminen 24/7-yhteiskunta Mega Cities, Transnational Cities and Regional Cities Mahdollistavan ympäristöjen tarve Kaupungistuminen 24/7-kaupungit ja -alueet ILMIÖT / vallitsevat trendit (Lifestyle-, kuluttaja- ja design-trendit) Nykyiset seniorimarkkinat (50+ ikäisten maksukyky huomattu) Yksilöllistyminen Erilaistuminen Kansainvälistyminen Mobiliteetti Tuotteistetut senioritalot Heimoasunnot (Arabianrannan aktiiviset seniorit) Nurmijärvi Lepsämä –life style (pientaloasumisen jatkuva paine) Osavuosiloma-asunnot (Hartola) HEIKOT SIGNAALIT Uudenlaiset verkostot Moniasuminen (kolmen asunnon – kolmen maanosan verkko) Argentiinalainen tutkijaperhe asunnon vuokraajana (suomal. keittiö?) Nurmijärveläispariskunnalla kesämökki Helsingin keskustassa

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset HANKKEEN OSATEHTÄVÄT Lähtötilanteen määrittely Käyttäjä- ja kuluttajatarpeiden määrittely Tuotevaatimusten määrittely Asumista ennakoiva ns. Foresight-aivoriihi Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset –johtopäätökset SISÄLTÖ Suppea word-raportti ja powerpoint-kalvot

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset AIKATAULU Tulosten purku –seminaari (syyskuu 2004) 1. aivoriihi 21.6.2004 klo 12-16

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset: KYSYMYKSET Kansa (80 %) haluaa pientaloasumista. Miten ihan oikeasti tämä toive toteutetaan (myös kasvualueilla)? Kunnat lisäävät pientalotonttimaan tuotantoa. Otetaan käyttöön kaavoitetut tontit (verotuspakko) Kehitetään pientaloasumisen alueellisia rakentajavetoisia malleja. Muu idea 2. Nykyään meillä on omakoti-, rivi- ja kerrostaloja, yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Millaisia uudenlaisia asumisen konsepteja pitäisi kehittää – esimerkkejä? Kerrospientaloja (pientalon ominaisuudet, matala-tiivis-mallia tehokkaampi) Uusperheasuntoja (iso 250 m2 asunto, joka toimii myös 2-3 erillisenä asuntona) Keksi esimerkki: 3. Miten 80 %:n pientaloasumistarve toteutetaan? Millaisia ratkaisuja tarvitaan toteuttamista varten? Miten kallis infrastruktuuri rahoitetaan? Asukas (=kuluttaja) maksaa Kunta maksaa (veronmaksajien houkuttelu) Ehdota: 4. Tämän päivän rakentamisen pitäisi kestää vähintään 50-100 v. Millainen asuinrakennuksen konsepti kestää 2-4 sukupolven yli teknisen kestävyyden lisäksi myös toiminnallisesti? Teknisiä kriteerejä: Toiminnallisia kriteerejä: 5. Moniasumisen määrä kasvaa (ykkös-, kakkos- ja kolmosasunnot). Millainen on kakkosasuntojen tarve, sijainti, varuste- ja laatutaso vuonna 2020? Keskustan kerrostaloasunto (talvi/työ), maaseudun pientaloasunto (kesä/työ/vapaa-aika) Kolmoskehän pientaloasunto (talvi/työ), vapaa-ajan harrastusasunto (työ/vapaa-aika) Uudenmaan pikkukaupungin pientaloasunto (työ), keskustan kulttuuriasunto (ympärivuotinen vapaa-aika, kulttuuri)

Asiakastarpeet ja tuotevaatimukset Yhteystiedot Taideteollinen korkeakoulu, Future Home Institute kimmo.ronka@uiah.fi antti.pirinen@uiah.fi jarmo.suominen@uiah.fi VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka sirkka.heinonen@vtt.fi pekka.lahti@vtt.fi