Mitä oppijankielen tutkimus voisi antaa kognitiiviselle kielentutkimukselle? - Aikuisen L2-oppijan kirjoitettujen tuotosten tarkastelua pragmaattisesta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Persoonapronominit.
Pikkupoika kysyi isältään...
Naisena olemisen ihanuus! Loistava, tuntematon Naiskirjailija
TAITOTASO 5 = TAITAJAN TAIDOT
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
Jumalan kanssa.
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Nykytaide -Mitä se on?.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Mikä on hänen ammatti? Missä hän on töissä? Mitä hän tekee?
MALLI: Osoite: Minulla on uusi … -> Minulla on uusi osoite. Jeg har en ny adresse. Osoite: Tiedätkö Liisan …?
”Sähköposti Mikolle”, s. 43 Minkämaalainen Mikko on. Missä Mikko asuu
Tikkurila 10 The City of dreams
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Missä sinä asut. Opiskeletko sinä Aalto yliopistossa
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Kuvakäsikirjoitus.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Mitä sinä tiedät suomalaisesta mökistä
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
CEFLING Yleiseurooppalaisen viitekehyksen taitotasojen lingvistinen perusta: toisen kielen oppimisen ja kielitaidon arvioinnin yhdistäminen Suomen Akatemia.
Shuffle reagointi Luetunymmär- täminen ymmärtäminen palaute itsearvio kuullun- rakenne- ja sanasto OSAT: lisätietoa Opi oppimaan lisätehtäviävälitodistus.
Norssi ja Varis juttusilla
Työrauha ja haastavat tilanteet
VANAJAVEDEN OPISTON SÄÄNNÖT
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
Kokonaisnäkökulma oppimistuloksista Ari Huhta Soveltavan kielentutkimuksen keskus Jyväskylän yliopisto
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
Kappale 4: Hanna kulta! Milloin Pedro haluaisi matkustaa Hannan kanssa Brasiliaan? Miksi? Miksi Pedron äiti pitää Hannaa sankarina? Mitä Pedro tekee viikonloppuna?
Nuori tyttö, joka syö omenaa
HEI USEIN HYMY TARTTUU Minulla ei ole sinulle uutisia...
Kysy parilta. Muista päiväys. Mikä päivä eilen oli
Mitä kieltä sinä puhut. Minä puhun saksaa
Kun ekaluokkalaiset ovat opiskelleet kuukauden lukiossa, tavan mukaan heidät vihitään lukiolaisiksi. Tänä päivänä heistä virallisesti tulee lukion oppilaita.
KANSAINVÄLISYYS JA MONIKULTTUURISUUS
Matkailu lentoasema lentolippu käsimatkatavara
Pikkupoika kysyi isältään...
Tapahtukoon sinun tahtosi
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit eilen? Mitä hän teki eilen?
TVT (vaka) Projektitehtävä
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Kappale 4 Kysy kysymys parilta, vastaus on tekstissä! s. 121 – 122 Mitä Alex teki viikonloppuna? Mitä Olga teki lauantaina? Mitä Olga teki sunnuntaina?
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Tekniikanmuseo Kävimme Tekniikanmuseossa 25.3 katsomassa vanhoja työkoneita ja esineitä Tehnyt Niko ja Mikael.
UUSIVUOSI / Uutenavuotena suomalaiset juhlivat ystävien ja/tai perheen kanssa ja juovat kuohuviiniä. He syövät perunasalaattia ja.
Kappale 8: Onnea uuteen kotiin!
Venäläistä kulttuuria aidoissa tilanteissa Kansainvälisyyskasvatusta Helsingin normaalilyseossa.
VERBITYYPPI 6 Day Dreaming -videomalli (Keskitaso)
Etsi sanakirjasta! (perusmuoto)
Mitä kaikkea meidän täytyy tänään tehdä? (Työ ja koulutus)
Leikin avulla oppimista Projekteja kiinnostavista asioista
ESSEE.
Puhutaan rahasta Pieniä dialogeja.
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
”Matka maailman ympäri”-näyttely: Ohjeet ja aineisto
Esityksen transkriptio:

Mitä oppijankielen tutkimus voisi antaa kognitiiviselle kielentutkimukselle? - Aikuisen L2-oppijan kirjoitettujen tuotosten tarkastelua pragmaattisesta näkökulmasta FiCLAn laivaseminaari 12.-13.10.07 S. Mustonen & N. Reiman

CEFLING Osa eurooppalaista (SLATE) hanketta Yleisenä tavoitteena lähentää kielitaidon arviointia ja toisen ja vieraan kielen omaksumisen tutkimusta toisiinsa. Päätutkimuskysymys: Mitkä ovat tyypillisiä lingvistisiä piirteitä ja piirrekimppuja Yhteisen eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) kommunikatiivisesti kuvatuilla taitotasoilla A–C? Paikallissijaiset ilmaukset (Mustonen) ja lausetyypit (Reiman) oppijan kielessä. Tässä esitelmässä ei keskitytä näiden tutkimiemme rakenteiden tarkasteluun lähemmin, vaan painopiste kognitiivisessa lähestymistavassa ja käyttöpohjaisuudessa, pragmaattisessa kompetenssissa.

CEFLING-aineisto Yläkoululaisten ja aikuisten suomen oppijoiden kirjalliset suoritukset. Tehtävänannot simuloivat kommunikatiivisia tilanteita. Arvioitu Viitekehyksen taitotasoille. Oppijankieltä tarkastellaan yhden osataidon, kirjoittamistaidon näkökulmasta: Hei maija saat Antaanu mulle 20 Euroa kiiti sulle paljon ma kävi Sinun kotiin mutta sina olet ei oli kotona vain oli sinun veli ma antanu hanelle Sinun rahaa kiiti sulle taas. (A-taso F312A – lainan myöhästyminen) Me oleme teidan asijakas teilta me tuttu vaiset koska teilen hiva palvelu hiva tavarat muttä me tijadan teil palijon asijkas te tekk nopejas palvelu kun madlisus me kiitan te kaikile tervesiet muös hiva joluja uttvota . (A-taso F279A – palaute lähikaupalle) Viitekehys: lyhyet sanalliset kuvaukset!! Puhuttu kieli kirjoitettuna – miten kuvata taitoa ”oikeudenmukaisesti”? Testitilanne.

Lähtökohta aineiston tarkastelulle: Konstruktioajattelu Oppijan kieli luonteeltaan kehkeytyvä ja prosessimainen käyttöpohjaisuus: syötöstä analysoidaan jatkuvasti  mallikonstruktioiden hahmottaminen Miten paremmin opiskelijat osaavat kieltä, kuten enemmän työmahdollisuuksia heillä on. (C-taso F385C) Enemman liikkud siis pidempi eläät . (B-taso F409B) Omat tutkimuskohteet  tästä kaksi esimerkkiä!

Lausetyypit konstruktiona + lokaaliset ilmaukset Esim. eksistentiaali- ja kopulalause + spatiaalisuus Pietari on kaunis ja iso kaupungi. Tässä on monta historian taloja! Heti näyttä, että se on kultturian keskus. Se kaupunki on kivesta. Kaunis! Pietarissa on monta museoja. Museossa ihan monta esinettä. Ermitashissa näyttelät voi olla katsoa kaksi viikkoa. Pietarissa monta yliopistoja ja ammattikouluja. Kaikessa pihalla on vanhat talot ja monta roskaa. Isolla tiellä on kaunis vain talot seinät, joka näytää tieltä. Pietarissa on huono vesi. Se ei saa juoda hanasta. Vanha ihmiset sesovat ulkona ja pytävät rahaa. (A-taso F448A - kommunikatiivinen tehtävä: palaute matkasta) Kaksi eritasoista esimerkkiä siitä, mitä tutkitaan. Ei syvennytä rakenteisiin sen kummemmin, mutta vähän kuvaa siitä, miltä tutkittavat rakenteet näyttävät aineistossa osana tekstejä.

Lokaalisissa ja eksistentiaalisissa ilmauksissa horjuntaa vielä C-tasolla Hyvä professori Matti Mallinen! Kuten olimme sovinneet viimeisella kokouksella proekti "Maahanmuuttajien työlistaminen Suomessa" pitäisi olla Teidän käsillä 9. huhtikuutta, mutta tällä hetkellä Oulun ja Rovaniemen aluelta ovat saapuneet ristiriitaisia kommenteja. Tämän aiheen supistaminen ja keskihaajontan laskeminen vie enemmän aikaa, kun oli esitetty proseminaarissa. Olisiko mahdollista lähettää Teille projektin osat erikseen? Kunnioitettavasti Maija Solki (C-taso F380C - kommunikatiivinen tehtävä: projektin myöhästyminen) Kommunikatiivisesti tilanteenmukainen

Käyttöpohjainen (usage-based) lähtökohta Kieli käytössä, kieli konteksteissa Kielellinen (rakenteet) ja kommunikatiivinen (tilanteet) kompetenssi HAASTE: miten tuoda lingvistinen ja kognitiivinen + kommunikatiivinen puoli oppijankielen analyysissa yhteen? Kielitaidon ”osa” tai taito käyttää kieltä: Kehyssemantiikka – kulttuuriset tietokehykset + tilanteet ja tekstit – pragmaattinen kompetenssi. Tehtävätyyppi ja tekstilaji vaikuttaa siihen, millaisia rakenteita tekstissä on, ja millaisia ne ovat kokonaisuutena.

Esimerkki 1 Kip tässä hei! Anteeksi! Minä en voin tulekaan teidän kanssa tänään sauna, koska minun äiti soiti aamulla, että isäni sai eilen illalla on vietty sairaalan, sitten he lähettivät isä Turkuun. Minä pitä mennä katsomaan isä. Etkai ole loukkaantunut? Me voidaan sovitaan myöhemmin, kun isän on parantunut! Tavataan vaikka huomenna ja puhutaan asiaa. T: Kip (A-taso F205A – kommunikatiivinen tehtävä: saunaillan peruuntuminen) Teksti kokonaisuutena: Kulttuuristen kehysten hahmottaminen  pragmatiikka (monia päällekkäisiä kehyksiä: sähköpostiviesti, pahoittelu tällaisessa tilanteessa, sairaalaanjoutumiskehys, saunomiskehys) Kielellisesti A-tasolle kompleksinen ja sujuva. Tilannetaju ja tarkkuus. Rakenteet suhteessa konteksteihin tutkimuksen HAASTE vs. yksittäiset, kokonaisesta tekstistä poimitut kohdekieliset rakenteet. Pragmaattista kompetenssia osoittavat etenkin aloitus ja lopetus: Kip tässä hei  tyypillinen puhelunaloitus, ei sähköpostissa (tervehditään vastaanottajaa) Anteeksi!  tilanteeseen sopimaton pahoittelu Puhutaan asiaa  kontekstiin sopimaton idiomi / rektiovirhe?

Esimerkki 2 Meidän taloyhtiössämme ovat tulossa pihan siivoustalkoot. Olisi mainiota, jos te osallistutte siihen tilaisuuteen. Talkoot kestävät 4-5 tuntia. Mukaan tarvitaan erilaiset pihasiivoustelineet kuten esimerkiksi lapiot. On tietysti hyvä, jos teillä on pihasiivoukseen sopivat vaatteet päällä, jotkut vanhat housut, takit ja saappat. Ottakaa mukaan jotain syötävää ja juotavaa esimerkiksi grillimakkaraa. Talkojen aikana grillataan, syödään ja juodaan, lauletaan ja pidetään hauskaa. Tulkaa mukaan, tehdään samanaikaisesti hyödyllistä ja miellyttävää! (C-taso F502C – kommunikatiivinen tehtävä: talkookutsu) Jos tarkastellaan vain rakenteita, teksti on ”täydellinen”. Kommunikatiivisesti tai pragmaattisesti ei-kohdekielinen: talkookehys on epätarkka. Kollokaatioissa ja tyylissä horjuntaa? (Nuorten aineisto poikkeaa tässä suhteessa: kommunikatiivisesti idiomaattista ja sujuvaa; toisaalta perusrakenteetkin voivat horjua.)

Siis? Miten kuljettaa analyysissa mukana tietyn rakenteen kehkeytymistä JA kontekstia / käyttöä? (esim. kehyssemantiikka) Miten muut kognitiiviset näkökulmat (esim. lokalistinen hypoteesi – ilmausten kehkeytyminen semanttisilla kentillä, analogian hyödyntäminen, argumenttirakennekonstruktioajattelu) taipuvat prosessin kuvaamiseen? Prosessi: oppijan kielen kehkeytyminen – rakenteet + käyttö Kogntiivisesta kuvauksesta puuttuu usein pragmaattinen puoli: miten kogn. lähestymistavat saisi valjastettua sellaisen prosessin kuvaamiseen, jossa yhdistyvät rakenteet ja käyttö.

Kielen prosessointi paremmin esiin? Millaisena ikkunana dynaaminen oppijankieli voisi toimia kognitiolle ja kognitiiviselle käsitykselle kielestä? Aikuisen L2-prosessointi vs. lapsen L1-prosessointi, jossa yhtenä muuttujana kehittyvä kognitio Kielen prosessointi paremmin esiin? Aikuisella jo kehittynyt kognitio, lapsella muuttujana kehittyvä kognitio