JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II 2008-2009 ”Oikeus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Helluntaiseurakuntien lapsi- ja perhetyön kehittämishanke, joka käynnistyi vuonna Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lapsi- ja perhetyötä, koota.
Advertisements

Osaava-hanke Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä, Utajärvi
Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
TUOTTAVAan aikuiskoulutuksen toimintamalliin
Atik III -projekti Avoimen yliopiston foorumi Minna Herno Projektipäällikkö Oodi-konsortio
HELSINGIN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO ATIK Projekti /Esa Keränen.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
INSSI-hanke = Tekniikan alan ammattikorkeakoulutuksen kehittämishanke INSSI Arenen tekniikan ja liikenteen alan kehittämisryhmän yhteishanke. Rahoittajina.
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
HOPSista Eli mistä tässä onkaan kysymys? TAIKOPEDA
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Kaupunginhallitus Kotouttamisohjelman päivitys ohjelma maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi
KORKEAKOULUN JA TYÖELÄMÄN UUSI TOIMINTAKONSEPTI Riitta Konkola.
AlueKAVERI-hankkeen aloitusseminaari , Helsingin avoin yliopisto 1 Avoin yliopisto alueellisena toimijana -selvitys Ari Koski AlueKAVERI-hankkeen.
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
- TiedeKOTA työryhmä (pj. Poropudas): tiedonkeruun kehittämisen kannalta ongelma on yliopistojen julkaisutietokantojen erilaisuudessa ja erillisyydessä,
VANHUSTYÖN OSAAJAT ry  moniammatillinen yhdistys  valtakunnallisesti toimiva  perustamiskokous Tampereella Vakka Verkostoon –Leonardo da Vinci.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut Pekka Linna,
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
TUTKOKE Turun normaalikoulussa PM/MH. Mikä TUTKOKE?  Tutkimus-, kokeilu ja kehittämistoiminta  Tavoite määritelty harjoittelukoulujen strategiassa.
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2004 Selvitetään mahdollisuus esittää opetusministeriölle vuosien 2006–2009 toiminta- ja taloussuunnitelmaan sisällytettynä seuraavat.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne.
YLEISTEN KIRJASTOJEN KONSORTIO -HANKE Helsingin kaupunginkirjasto – yleisten kirjastojen keskuskirjasto.
Aikuiskoulutuksen ajankohtaisia trendejä Eeva-Inkeri Sirelius Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Länsi-Suomen lääninhallitus.
FUNIMA Finnish Universities International Marketing and Admissions Helsingin yliopisto Rebekka Niskanen.
Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Hanna Kääriäinen
www.nuorisokanuuna.fi1 Toimintasuunnitelmasta 2014 poimittua Seinäjoki.
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Kehittävän asiantuntija-verkostotyön malli TATU – tartu tutkintoon!
Yhteistyöhön kanssamme -seminaariin
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Oodi-konsortio ja yliopistojen yhteistyö
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Ryhmien tehtävistä : Etelä-Savon elinikäinen oppiminen ja nuorisotakuu Tuija Toivakainen ISO ELO -kokous.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
SAJO Riika KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN TURVALLISUUTTA EDISTÄVÄ VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO.
IHMISOIKEUSKESKUS - TEHTÄVÄNÄ IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN Valtakunnallisen vammaisneuvoston VANEn seminaari YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Liikenne- ja infra-alan osaamisen kehittämisfoorumi, LIKE
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Maakunnallinen OPS-koordinaatioryhmä
Elinikäinen ohjaus Suomessa
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Organisaatioiden yhteistyö
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Organisaatioiden yhteistyö
Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus
LÄHTEEN ÄÄRELLÄ II Taide- ja taitokasvatuksen ideariihi 5. 9
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Esityksen transkriptio:

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus elinikäiseen opiskeluun” Avoimen yliopiston foorumin kokous Satu Helin & Leena Meriläinen

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON KEHITTÄMISHANKE II-VAIHE ■OPM on myöntänyt JY:lle ikääntyvien yliopiston kehittämis- ja koordinointihankkeen II –vaiheen kustannuksiin €. ■Hanke toteutetaan vuosien 2008 ja 2009 aikana. ■Tavoitteena on siirtää käytäntöön I-vaiheessa esitettyjä tavoitteita ja vahvistaa yhteistyötä VSY toimijoiden, erityisesti kesäyliopistojen kanssa. Toimintaa rahoitettanee jatkossa VSY:n toimijoille tyypillisellä tuntiperusteisella rahoitusmallilla. ■Toiminnan keskeisinä, avoimen yliopiston valvomina periaatteina ovat jatkossakin yliopistollisuus, elinikäinen oppiminen, aktiivisena vanheneminen ja yhteistyö. ■OPM edellyttää hankkeen toteuttamisessa yhteistyötä avoimen yliopiston foorumin kanssa. ■Hankkeen ja ohjausryhmän puheenjohtajana toimii JY avoimen johtaja Satu Helin ja suunnittelijana Leena Meriläinen. Ohjausryhmä muodostetaan avoimen yliopiston foorumin- ja ikääntyvien yliopiston neuvottelukunnan edustajista sekä tarvittaessa vierailevista asiantuntijoista.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto KESKEISET KEHITTÄMISKOHTEET 1.Selkeytetään Ikääntyvien yliopistotoiminnan ja avoimen yliopiston foorumin välistä suhdetta. 2.Kehitetään yliopistojen ja vapaan sivistystyön oppilaitosten yhteistyötä, painopiste kesäyliopistoissa. 3.Parannetaan saavutettavuutta ja osallistumismahdollisuuksia. 4.Vahvistetaan preventiivisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja kulttuurisektorin kanssa tehtävää yhteistyötä. 5.Edistetään ikääntyvien ihmisten oppimista.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto 1. SELKEYTETÄÄN IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTOTOIMINNAN JA AVOIMEN YLIOPISTON FOORUMIN VÄLISTÄ SUHDETTA ■Ikääntyvien yliopiston neuvottelukunta asettuu foorumin työryhmäksi ja raportoi foorumille toiminnastaan toimintasuunnitelman ja –kertomuksen välityksellä. ■Foorumin jäsenet voivat seurata ikääntyvien yliopiston kehittämishanketta ja NEKUn työskentelyä tai avoinyliopisto.fi -sivujen kautta. tai avoinyliopisto.fi ■NEKUn strategia uudistetaan, foorumilla kommentointimahdollisuus. ■Vastavuoroiset osallistumismahdollisuudet NEKUn järjestämään ikääntyvien yliopiston kehittämisseminaariin ja avointen yliopistojen neuvottelupäiviin. ■Kehittämishankkeen ohjausryhmä määritellään uudelleen.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto 2. KEHITETÄÄN YLIOPISTOJEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN OPPILAITOSTEN YHTEISTYÖTÄ ■Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä VSY toimijoiden (erityisesti kesäyliopistojen) kanssa. Toimintaa rahoitettanee jatkossa vahvemmin opetusministeriön taholta VSY:n toimijoille tyypillisen tuntiperusteisen rahoitusmallin kautta. ■Toiminnan keskeisinä, avointen yliopistojen valvomina periaatteina ovat jatkossakin yliopistollisuus, elinikäinen oppiminen, aktiivisena vanheneminen ja yhteistyö. Yliopistollisuuden turvaamiseksi laaditaan valtakunnallisesti yhtenäinen yliopiston ja toimijoiden välinen sopimuspohja, jossa määritellään toiminnan peruslähtökohdat ja –muodot, joihin toimijat sitoutuvat. Toimintaa arvioidaan valtakunnallisesti yhtenäisellä palautekäytännöllä. ■Pyritään vahvistamaan ikääntyvien yliopistojen opiskelijoiden opiskelua avoimissa yliopistoissa. Tavoitteena on osallistuminen, ei suorittaminen.. ■Järjestetään yhteinen kehittämisseminaari marraskuussa 2008.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto 3. PARANNETAAN SAAVUTETTAVUUTTA JA OSALLISTUMISMAHDOLLISUUKSIA ■Pyritään laajentamaan toimintaverkostoa yhdessä vapaan sivistystyön toimijoiden kanssa. ■Vähennetään opiskelun esteitä: Tavoitteena toimintakyvyn lisääminen! •Lisätään tietoa esteettömistä opiskelukäytännöistä •YLE-yhteistyötä kehitetään •Helsingin avoimen yliopiston opintopiiriopetusmalli pyritään ottamaan valtakunnalliseen käyttöön. ■ ja/tai avoinyliopisto.fi -sivustoa kehitetään toimijoiden tarpeita vastaavaksi resurssipankiksi. ■Näkyvyyttä eri medioissa lisätään.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto 4. VAHVISTETAAN PREVENTIIVISEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JA KULTTUURISEKTORIN KANSSA TEHTÄVÄÄ YHTEISTYÖTÄ ■Pyritään lisäämään ikääntyvien ihmisten mahdollisuuksia osallistua tiedonhankintaan ja –tuottamiseen esimerkiksi eri tutkimus- ja työryhmien jäseninä. ■Aktivoidaan avoimia yliopistoja käynnistämään neuvotteluja kuntatoimijoiden kanssa yhteistyön tiivistämiseksi ja rahoituksen saamiseksi. ■Välitetään tietoa onnistuneista toimintatavoista ja –malleista ikääntyvien yliopiston verkoston sisällä.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto 5. IKÄÄNTYVIEN IHMISTEN OPPIMISEN EDISTÄMINEN ■Opetussuunnitelmia ja opetusmuotoja kehitetään. Kehittämistyöhön nimetään NEKUsta ja mahdollisista asiantuntijoista koottu ryhmä, joka kokoaa ohjeita ja kokemuksia toimivista käytännöistä. ■Välitetään tietoa ikääntyvästä oppijana (mm. seminaarissa 11/2008) ja kerätään käytännön tietoa ikääntyvien yliopistotoiminnasta. ■Tutkimusyhteistyötä yliopistojen ja muiden yhteistyötahojen kanssa ylläpidetään. ■Raportoidaan kehittämistyön tuloksista hankkeen loppuraportissa 2009.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto Ohjausryhmä ■Satu Helin, puheenjohtaja ■Leena Meriläinen, erikoissuunnittelija ■Avoimen yliopiston valtakunnallisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Ahti Rekonen ja varapuheenjohtaja Anneli Hietaluoma ■Avoimen yliopiston foorumin valitsemat edustajat ■