polyamidi, pa RAAKA-AINE: öljyteollisuuden sivutuotteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasikuitu ja sen käyttö
Advertisements

Muovi Malla & Clarissa.
villa,wo ALKUPERÄ: lammas
Valon taittuminen (refraction)
Liinu Piilikangas, Olli Taskinen, Paavo Ceder, Tuomas Mustajärvi
Muovilaadut ”Ekat 13” Heini, Titta ja Suvi.
Mitä villapaidalle tapahtuu jos laitat sen pesukoneeseen 60 ⁰C :n pesuun? Miten villavaatteet tulisi pestä, perustele! TOTEUTUS: Otetaan käsinpestäväksi.
Huovuttaminen Osio 3..
Komposiitit - valmistusmenetelmät
Metallien kierrätys.
TEKSTIILIKUIDUT Miia Kiuru
SUOJAINMATERIAALIEN KEMIKAALIKESTÄVYYS JA SUOJAIMIEN VALINTA
APTEEKKI -laastari-info
DAYT420.
Jouni, Pekka ja Pirita KUI11SM
POLYKAPROLAKTONI polyestereihin kuuluva alifaattinen polymeeri
perinteinen peittokirjonta
Mitä uutta kierrätetystä lasista voi tehdä?
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Kestoside.
Alumiinin käyttö Esimerkkejä pursotetun alumiinin käytöstä
1 Kiinteät lipidipartikkelit Vaihtoehtoinen menetelmä liposomeille, emulsioille ja synteettisille polymeeripartikkeleille Koostuvat kiinteistä lipideistä,
Käsityön sisältöalueet
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Metalliseoksia.
KASVIVÄRJÄYS Näin värjätään suomenlampaan villaa kasveilla.
FOSFORI.
Hermanni, Veeti & Joonas
SAUMALEVY Saumalevyn rakenne vaihtelee sen mukaan, onko se tehty havupuusta vai koivusta. Havupuusta levyt tehdään tasalevyisistä kappaleista, kun taas.
ProSailor Regatta Service.  Henri Lloyd  Harken  Gottifredi Maffioli  Spinlock  McLube  Tyetec  Musto  Baltic  Poly Ropes  Dubarry  Nawa 
Suun kotihoitovälineet Terveyspalvelukeskus Hammashoito.
Vesihuoltorakenteet / viemäröinti
Vesihuoltorakenteet / viemäröinti Yleistä viemärijärjestelmistä  Käsitteitä  Piirustusmerkinnät  Materiaalit Jätevesiviemärit  Mitoitus.
PLGA partikkelien valmistus v/ö/v- emulsioliuottimen haihdutusmenetelmällä Mirja Ruotsalainen.
LP 1 Liimat. Kertamuoviliimat Urealiima Melamiiniliima Fenoliliima Resorsinoliliima Polyuretaaniliima Isosyanaattiliima Kestomuoviliimat PVAC – liima.
Vedytetyn kasvidieselin valmistus
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Kiilto Oy – Suomalaista kemian osaamista vuodesta 1919
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
RAAKAÖLJY JA SEN JALOSTUS Öljyn jalostus.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
Mitä polyesteri on? Aino, Jenni ja Jyri.
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Johdatus Tekstiilimateriaaleihin ja valmistukseen
Niittaus Lopetus.
LuK-tutkielma ja –projekti Soveltava kemia ”Biojalostuksen analytiikkaa” Jarmo Louhelainen
LuK-tutkielma ja –projekti Soveltava kemia ”Biojalostuksen analytiikkaa” Jarmo Louhelainen
Esivalmistusvälineet
Jatkojalostaihioiden valaminen / seostaminen, karkaisu, päästäminen
Ligniini Oskari ja Simo.
vesi ILMIÖITÄ TUTKIMAAN draama ai sadutus bi, ge julisteet ge, ks ku
PP -viemäriputket: ominaisuudet, käyttö ja asennus
2. Mitä elämä on?.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Maalaamon robotisoinnit Kon Tuotantoautomaatio
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Paperi Paperia valmistetaan useimmiten puusta.
Porsastuotanto Tuotantopanokset Rehun valmistus Ohjaus ja valvonta
Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni
Hevosten kasvatus Ohjaus ja valvonta Päätuotteet Tuotanto-panokset
Tiivistelmä 4. Aineosien erottaminen
Lämpöenergia Energian säilymislaki: energia muuttaa muotoaan, muttei häviä. Lämmön säilymislaki: kun kylmä ja lämmin kappale koskettavat, kylmä vastaanottaa.
Metalliseos/MESSINKI (SOITtIMET)
Harava Vanha työkalu Tehty aivan aluksi kokonaan puusta
APTEEKKI -laastari-info
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Huokoisten materiaalien hydrofobinen kuviointi mustesuihkutulostuksella mikrofluidistisia sovelluksia varten Esitelmä diplomityöstä Viestintäalan tutkimussäätiön.
Liitosten periaatteista Mekaaninen liittäminen Liimaus Hitsaus
Ei enää jätettä kaatopaikoille 2020!
Esityksen transkriptio:

polyamidi, pa RAAKA-AINE: öljyteollisuuden sivutuotteet VALMISTUS: polymeeri/raaka-aine sulatetaan ja puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien läpi, jonka jälkeen se hyytyy kuiduiksi. Valmistusmenetelmää voidaan muunnella siten, että kuituja voidaan valmistaa erilaisilla ominaisuuksilla. KÄYTTÖKOHTEET: sukkahousut, vaatetuskankaat, neulelangat, matot, köydet yms. OMINAISUUDET: kestävä, joustava, elastinen, sähköistyvä, heikohko kosteudenimukyky ja huono UV-valon kesto HOITOSUOSITUS: valkoiset värilliset

akryyli, pan RAAKA-AINE: akryylinitriitti VALMISTUS: polymeeri/raaka-aine sulatetaan/liuotetaan ja puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien läpi, jonka jälkeen se jähmetetään kuiduiksi KÄYTTÖKOHTEET: sellaisenaan tai villan ja puuvillan sekoitteina neulevaatteissa, sisustuskankaat, teltta- ja purjekankaat ym. ulkoilmatekstiilit OMINAISUUDET: muistuttaa villaa (pehmeä, kevyt, lämmin), sähköistyvä ja herkästi nyppyyntyvä, hyvä UV-valon kesto HOITOSUOSITUS:

polyesteri, pes RAAKA-AINE: mineraaliöljy VALMISTUS: polymeeri/raaka-aine sulatetaan ja puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien läpi, jonka jälkeen se hyytyy kuiduiksi. Valmistusmenetelmää voidaan muunnella siten, että kuituja voidaan valmistaa erilaisilla ominaisuuksilla. 100 % polyesterikuitu voidaan myöhemmin sulattaa ja käyttää uudelleen. KÄYTTÖKOHTEET: usein sekoitteena luonnonkuitujen kanssa, koska parantaa niiden ominaisuuksia. Ulkoilu- ja urheiluvaatteet, muut vaatetuskankaat, ompelulangat, tekoturkikset, sisustuskankaat, tekniset sovellukset OMINAISUUDET: kestävä, ei rypisty herkästi ja oikenee hyvin, hyvä UV-valon kesto, nyppyyntyy herkästi, heikko kosteudenimukyky HOITOSUOSITUS:

elastaani, el RAAKA-AINE: ”polyuretaani” VALMISTUS: polymeeri/raaka-aine liuotetaan ja puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien läpi, jonka jälkeen se jähmetetään kuiduiksi KÄYTTÖKOHTEET: sekoitteina uimapukuihin, trikoo- ja alusvaatteisiin, sukkiin ym. joustavuutta vaativiin tuotteisiin OMINAISUUDET: erittäin joustava ja elastinen, haurastuu/veltostuu hien, suola- ja klooriveden vaikutuksesta nopeasti HOITOSUOSITUS: yleensä vaatteen muiden materiaalien mukaan

polypropeeni, pp RAAKA-AINE: öljyteollisuuden puhdistusjätteet VALMISTUS: polymeeri/raaka-aine sulatetaan ja puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien läpi, jonka jälkeen se hyytyy kuiduiksi. Vaihtoehtoisesti kuitua voidaan valmistaa leikkaamalla/lohkomalla polymeerikalvoa. KÄYTTÖKOHTEET: ulkoilu- ja urheiluvaatteet, makuupussit, vanut, tukikankaat, köydet ym. tekniset sovellukset OMINAISUUDET: kevyt ja kestävä, hyvä lämmöneristyskyky, huono UV-valon kesto, vettähylkivä HOITOSUOSITUS :

lyocell, cly RAAKA-AINE: puuselluloosa, jota valmistetaan esim. kuusesta, koivusta, bambusta ja eukalyptuksesta VALMISTUS: ympäristöystävällinen kemiallinen menetelmä, jossa selluloosa liuotetaan suoraan kehrättävään muotoon, puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien kautta kuiduiksi ja jähmetetään uudelleen. Vesi ja myrkytön liuotin otetaan talteen ja käytetään uudelleen. KÄYTTÖKOHTEET: hienot langat, vaatetus- ja sisustuskankaat, sekoitteena esimerkiksi pellavan, silkin, villan ja kasmirin kanssa OMINAISUUDET: hyvä imukyky, kestävä ja pehmeä HOITOSUOSITUS:

viskoosi, cv RAAKA-AINE: puuselluloosa, jota valmistetaan esim. kuusesta, koivusta, bambusta ja eukalyptuksesta VALMISTUS: kemiallinen menetelmä, jossa selluloosa liuotetaan useiden välivaiheiden kautta, puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien kautta kuiduiksi ja jähmetetään uudelleen KÄYTTÖKOHTEET: sellaisenaan ja sekoitteina langat, vaatetus- ja sisustuskankaat, vuorikankaat, hygienia- ja sairaalatuotteet OMINAISUUDET: hyvä imukyky, kutistuu pesussa ja rypistyy helposti, pehmeä, laskeutuva HOITOSUOSITUS :

modaali, cmd RAAKA-AINE: puuselluloosa, jota valmistetaan esim. kuusesta, koivusta, bambusta ja eukalyptuksesta VALMISTUS: viskoosimenetelmän muunnos, jossa selluloosa liuotetaan useiden välivaiheiden kautta, puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien kautta kuiduiksi ja jähmetetään uudelleen KÄYTTÖKOHTEET: puuvillan, villan ja villatyyppisten tekokuitujen sekoitteina vaatetuksessa ja sisustuksessa OMINAISUUDET: muistuttaa puuvillaa, viskoosia kestävämpi, mutta ei yhtä imukykyinen HOITOSUOSITUS :

kupro, cup RAAKA-AINE: puuselluloosa, jota valmistetaan esim. kuusesta, koivusta, bambusta ja eukalyptuksesta VALMISTUS: viskoosimenetelmän muunnos, jossa selluloosa liuotetaan useiden välivaiheiden kautta, puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien kautta kuiduiksi ja jähmetetään uudelleen KÄYTTÖKOHTEET: hienot vaatetus- ja verhokankaat, vuorikankaat, alusasukankaat OMINAISUUDET: hyvä kosteudensitomiskyky, silkkimäisen hieno ja ohut, laskeutuva ja kiiltävä HOITOSUOSITUS:

asetaatti, ca RAAKA-AINE: puuselluloosa, jota valmistetaan esim. kuusesta, koivusta, bambusta ja eukalyptuksesta VALMISTUS: viskoosimenetelmän muunnos, jossa selluloosa liuotetaan useiden välivaiheiden kautta, puristetaan kehruusuulakkeen pienten reikien kautta kuiduiksi ja jähmetetään kuumassa ilmassa KÄYTTÖKOHTEET: juhlapukukankaat, verhokankaat OMINAISUUDET: silkkimäinen, rypistyy helposti, imukyky viskoosia huonompi, ei kestä liuottimia HOITOSUOSITUS: