SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOJEN NEUVOSTON KAUKOPALVELUSUOSITUKSET OSANA TIETOAINEISTOJEN YHTEISKÄYTÖN EDISTÄMISTÄ 1 Valtakunnalliset kaukopalvelupäivät 15.-16.5.2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TULOSOHJAUS VARASTOKIRJASTON NÄKÖKULMASTA VARASTOKIRJASTON KOKOELMAYHDYSHENKILÖIDEN SEMINAARI
Advertisements

KDK:n Kansallisen näkymän ryhmän työskentelystä
AMKIT & Linnea2 – konsortioiden kustannustenjakoryhmä Tilanne / VP.
Tuulivoimaloiden vaikutus valvontasensoreihin toteutettu tutkimusprojekti Markku Sipilä, VTT.
Johdatus tutkimusmetodologiaan
KANSALLISKIRJASTO Sektoritapaaminen Kirjastoverkon yhteisten palvelujen keskitetyn rahoituksen lähtökohtia ja periaatteita 1. Ohjausjärjestelmä.
PISKI –HANKE JA KULJETUSPALVELU PIRKANMAALLA Kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Kanerva Tampereen kaupunginkirjasto-Pirkanmaan maakuntakirjasto Jyväskylä.
www.nuorisokanuuna.fi1 KANUUNAN TOIMINTAPERIAATTEET TOIMINTAPERIAATTEET ON HYVÄKSYTTY KANUUNA- SEMINAARISSA KOTKASSA
Voyagerin Universal Borrowing: käyttöpolitiikka Annu Jauhiainen Helsingin yliopiston kirjasto
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
KIRJASTO EH 03/2004 Maakuntakirjastojen PallasPro-suunnitteluseminaari Työryhmä: Selvitys elektronisten aineistojen yhteiskäytön pelisäännöiksi.
Topirkka.fi portaali
Yliopistolaki ja kirjastojen kokoelmat ─ Näkökulmia ja kysymyksiä Harri Ahonen Suomen tieteellinen kirjastoseura, kokoelmatyöryhmä.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KSHJ-uutiset Joni Penkari.
Kirjastoverkkopäivät Lainaus- ja kaukopalvelutyöryhmä, Mia Kujala.
Hankinta- ja kokoelmayhteistyö Lapin korkeakoulukirjastossa
Syyskuu 2013 Järjestöryhmä 1 Tuottajayhdistysten jäsenmaksulaskutus v •Yhtenäiseen euromaksualueeseen SEPAan siirtymisen myötä suoraveloitus päättyy.
AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Korkeakoulukirjastojen rakenteellisen kehittämisen hanke
Tilannekatsaus ja seuraava ohjelmakausi Suomen Kuntaliiton pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma Heli Liikkanen
Kirjaston verkkopalvelu Kirkes-kirjastojen asiakkailla on mahdollisuus käyttää IntroActive-verkkopalvelua internetissä. Verkkopalvelussa voi mm.  uusia.
Kalastuslain kokonaisuudistuksesta järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto.
EU-vaikuttaminen Suomessa
Keskustelua vuoden 2015 opiskelijavalintoihin valmistautumisesta OHA-forum Tuija Pasanen, UEF.
AMKIT-konsortio FinELib-perusaineistot 10. AMK-kirjastopäivät Sinikka Luokkanen
AMKIT-konsortio Voyager- ja muita IT-asioita… AMK-kirjastopäivät Rovaniemi Katri Vänttinen, kehittämispäällikkö.
HAMK Kirjasto- ja tietopalvelut
”MARC 21 YHTEISEKSI FORMAATIKSI” -- SUOSITUS YLEISILLE KIRJASTOILLE? Yleisten kirjastojen neuvosto Porvoossa Esittelijä: Nanna Jokinen.
AineistotilanneVarastokirjastossa Toiminta-ajatus Vähentää kirjastojen tilantarvetta ottamalla vastaan aineistoa tieteellisistä ja yleisistä.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Asiantuntijaryhmät UKJ- suunnittelussa ja toteutuksessa Minna Kivinen, tietojärjestelmäasiantuntija AMKIT-Linnea2.
UKJ-rahoitushakemus UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston laatimat sisällönkuvailun suositukset Tarja Turunen Kirjastoverkkopäivät
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
MARC Helsinki Kuopio Tampere Oulu Turku Ulla Ikäheimo & Arne Hedman.
Relais – kaukopalveluohjelmiston tilannekatsaus Triangelipäivä, Helsinki Minttu Hurme, Päivi Järvinen.
Kristiina Hormia-Poutanen DIGITAALISEN KIRJASTON PALVELUIDEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ Keskuskirjastokokous
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
W w w. h a m k. f i Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmän Sinikka Luokkanen Valmisteluryhmän pj
Hannu Taskinen Yleisten kirjastojen neuvosto Maakuntakirjastokous Kuopiossa YLEISTEN KIRJASTOJEN NEUVOSTO TAUSTA, SÄÄNTÖUUDISTUS JA TOIMINTA.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Tiivistetekniikka Oy Tiivisteratkaisut prosessiteollisuudelle Liukurengastiivisteiden kunnostus- ja huoltotoiminta (Huoltomyynti : Tomi Sillanpää)
Uusi kirjastojärjestelmä Tuula Haavisto puheenjohtaja Yleisten kirjastojen neuvosto.
Esiselvitys tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta ja lausuntojen yhteenveto Olli Poropudas, Opetusneuvos Opetus- ja.
Tavoitteena saumaton opiskelun aloitus Lukuvuosi-ilmoittautuminen Paula Merikko.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ business-malli ja korkeakoulujen sisäinen viestintä AMKIT-Linnea yhteiskokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
AMKIT & Linnea Yhteinen kirjastojärjestelmäkonsortio
FinELib-aineistohankinta Asiantuntijaseminaari Paula Mikkonen Suunnittelija, FinELib.
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Työpaikkakouluttajan ABC
Arki sujuu helpommin, kun apu löytyy läheltä. Katsaus HUS- Tietotekniikan liikelaitokseen
Keudan oppilaskuntien koulutus Keudan ohjeita oppilaskunnassa toimimisesta Erja Kärnä opiskelija-asioiden päällikkö.
Lainaus Haasteet lähitulevaisuudessa Uuden kirjastojärjestelmän valmisteluryhmän kokous Ari Ahlqvist
Visual Basic -ohjelmointi
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Ajankohtaista FinELib-konsortiossa, kevät 2007 Yleisten kirjastojen neuvosto Arja Tuuliniemi
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Keskustelutilaisuus klo Kirjastojen taustajärjestelmän uusiminen ja sen valmistelu.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Yleisten kirjastojen e-aineistot Erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi.
SÄHKÖINEN LASKUTUS Lähde: Taloushallinnon taitajaksi, 2014.
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
Linnea2-konsortion purkautumisesta Matti Raatikainen Minna-Liisa Kivinen Ari Ahlqvist
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
prePETS SIHTEERIN TEHTÄVÄT
AJANKOHTAISTA VARASTOKIRJASTOSTA
Melindaa koskevat sopimukset
Esityksen transkriptio:

SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOJEN NEUVOSTON KAUKOPALVELUSUOSITUKSET OSANA TIETOAINEISTOJEN YHTEISKÄYTÖN EDISTÄMISTÄ 1 Valtakunnalliset kaukopalvelupäivät Päivi Kytömäki Ylikirjastonhoitaja Oulun yliopiston kirjasto

2 LINNEA2-KONSORTION LINJAUKSET • Vireille Linnea2-yleiskokouksessa: työryhmä suunnittelemaan kaukopalvelun yhteisiä kokoelmapoliittisia linjauksia työstävää seminaaria ( ) • Taustalla yhteisen kaukopalveluohjelmiston hankinta, mutta suositukset päätettiin tehdä riippumatta hankinnasta • Linnea2-konsortio päätti uusista kaukopalvelusuosituksista yleiskokouksessaan, lisäksi • suositeltiin yhtenäisiä hinnoitteluperiaatteita, joiden valmistelu siirrettiin Suomen yliopistokirjastojen neuvostolle • Clearing-laskutuksen käyttöönottomahdollisuuksia tutkitaan erikseen, kun ensin on seurattu UB:n (yhteislainauksen) etenemistä. • Linnea2 yleiskokous, Asialistan kohta 9, • Suosituksista oli keskusteltu AMKIT – johtoryhmässä: amk- kirjastoilla omistuspohjansa kirjavuuden vuoksi hinnoitteluperusteiden säädöspohja on erikseen selvitettävä. • Päätös: • Esitetään kaikille kirjastosektoreille, että ne toimivat aktiivisesti kaukopalvelusuositusten toteuttamiseksi Linnea2 -konsortiossa sovittujen periaatteiden mukaisesti ja yhteistyössä muiden sektoreiden kanssa. Lähetään suositukset kaikille sektoreille yhdessä tämän päätöspykälän kanssa.

3 LISÄSELVITYKSET SIIRTYIVÄT SYN:ILLE • SYN asetti työryhmän (Päivi Kytömäki, Arja Juntunen ja Ari Muhonen) valmistelemaan esitystä OKM:lle maksupalveluasetuksen muuttamisesta niiltä osin, kuin se koskee kirjastojen kaukopalvelusta perimiä maksuja • Taustalla hyvin kirjava maksuperustelain ja –asetuksen tulkinta kirjastossa uuden yliopistolain aikana • kokouksessa ehdotus käsiteltiin ja toimitettiin ministeriöön tapaamispyynnön kera • Tapaaminen OKM:ssä , ylikirjastonhoitajat Mirja Iivonen ja Päivi Kytömäki sekä OKM:n edustajat johtaja Annu Jylhä-Pyykönen, hallitusneuvos Eerikki Nurmi ja ylitarkastaja Anne Luoto-Halvari

4 OKM:N TULKINTA MAKSUPERUSTELAKIIN JA YHTENÄISEEN HINNASTOON • Valtion maksuperustelain (150/1992) 6 §:n 1 momentissa omakustannusarvo määritellään seuraavasti: ”Julkisoikeudellisesta suoritteesta valtiolle perittävän maksun suuruuden tulee vastata suoritteen tuottamisesta valtiolle aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää.” • Hallitusneuvos Eerikki Nurmen tulkinta ja vastaus huomioitaviin kustannuksiin: • Maksuperusteasetusta ei tarvitse muuttaa. • Ns. vuoden 1992 ohje ( ) on hengeltään yhä relevantti; lähtökohtana on edelleen kohtuuhintainen kaukopalvelumaksutaso niin, että kirjastojen yhteistyön ja työnjaon perinne säilyy. Kaikille yliopistokirjastoille samansuuruiseen kaukopalvelumaksuun voidaan mennä, jos kulut ovat aidosti lähes samansuuruiset ja käytäntö osoittaa, että yliopistot eivät pysty laskemaan säädettyjen ja ohessa selvennettyjen suorituserien omakustannusarvoa. • Määritettäessä kirjastojen kaukopalvelumaksuja yliopiston ei tule laskea mukaan kaikkia kustannuksia (koko omakustannushintaa kuten esim. yleiskustannuksia, henkilösivu-, tila- tai overheadkuluja), vaan suoritteen lähettämisestä ja tuottamisesta kertyvät välittömät kustannukset (esim. kirjan hakeminen, kirjekuori, postimerkki).

5 YHTEISEN HINNASTON VALMISTELU SYN:SSÄ • SYN:in kokous • OKM:n lainsäätäjän tulkinnan jälkeen todettiin, että meillä on juridinen mahdollisuus siirtyä yhteiseen hinnastoon lähettävän kaukopalvelun osalta (kirjastojenväliset lainat) sekä clearing- systeemin käyttöönotosta näiden lainojen laskutuksessa (oltava yliopistojen suostumus). Sovittiin, että lokakuun kokoukseen valmistellaan ehdotus yhteiseksi hinnastoksi • Päivi Kytömäen johtama työryhmälle (Päivi Kytömäki, Eila Tapio, Arja Juntunen, Ari Muhonen, Teija Jokiharju-Keso) asian valmistelu. • Neuvosto päätyi suosittelemaan, että kaikilla yo-kirjastoilla on UB-sopimus vuoden lopussa Varastokirjaston kanssa.

6 KAUKOPALVELUHINNOISTA SOPIMINEN • SYN:in kokous • Otanta hinnoittelun perustana: • Työryhmä oli toteuttanut kaikille yliopistokirjastoille suunnatun otannan lähettävään kaukopalveluun kuluvasta ajasta. • Tavoitteena oli määritellä kaikille yhtenäinen suositushinta. • Otannan tulosten pohjalta SYN teki suositukset kirjastojen välisistä maksuista, silloin kun kirjastot ovat valtion, kuntien ja valtionapulaitosten kirjastoja. • SYN:n kokous : • Päätös yhteisiksi lähettävän kaukopalvelun käytännöiksi

7 SYN:IN KAUKOPALVELUSUOSITUKSET • Lainattava aineisto (Linnea2-kirjastojen yhteiset kaukolainakäytännöt) • Perus(kirja)kokoelmia kaukolainataan, muun aineiston osalta kukin kirjasto tekee omat päätöksensä (esim. lehdet, kurssikirjat). • Kaukolainojen laina-ajat (Linnea2-kirjastojen yhteiset kaukolainakäytännöt) • Peruskokoelmien laina-aika on 28 vrk. Muille aineistoille laina-aikasuositus on 14 vrk, jos niitä kaukolainataan. • Uusimiskertojen määrä (Linnea2-kirjastojen yhteiset kaukolainakäytännöt) • Uusimiskertojen maksimimäärä on normaalisti 10 kertaa. Nämä 10 kertaa voivat olla myös automaattisia uusimisia, mutta 10 kerran jälkeen kaukolainan välittänyt kirjasto pyytää palauttamaan lainan tai esimerkiksi käyttämään lainatun teoksen noutokirjastossa uusittavana, jos teokseen ei ole varauksia.

8 SYN:IN KAUKOPALVELUSUOSITUKSET • Laskutus (Linnea2-kirjastojen yhteiset kaukolainakäytännöt) • Kausilaskutus otetaan käyttöön kirjastojen välillä. • Laskutustiheydeksi suositellaan esityksen mukaisesti puolta vuotta, tai minimissään neljännesvuotta. • Jos jokin kirjasto haluaa suurista volyymeista johtuen laskuttaa useammin, tämäkin on mahdollista. • Hinnasto (SYN:n suositus) • Suositukset koskevat kirjastojen välisiä maksuja, silloin kun kirjastot ovat valtion, kuntien ja valtionapulaitosten kirjastoja • Kirjalaina 9 € • Artikkelijäljenne 6 € riippumatta sivumäärästä. • Lisäksi SYN suosittaa, että artikkelikopiot lähetetään kirjastojen välillä aina (kun se on mahdollista) pdf-muodossa, jolloin vältytään postimaksuilta ja artikkelien sivumääräkään ei aiheuta lisäkuluja. • Hintoja tarkistetaan tarvittaessa, kuitenkin vähintään kolmen vuoden välein.

9 SYN:IN KAUKOPALVELUSUOSITUKSET • Yhtenäiset kaukopalvelua koskevat käytännöt (SYN:n suositus) • Tilaus otetaan käsittelyyn viimeistään seuraavana työpäivänä tilauksen saapumisesta. • Tilaus toimitetaan/postitetaan viimeistään toisena työpäivänä tilauksen saapumisesta. • Tilaus toimitetaan 2. luokan postissa, kiireisissä tapauksissa käytetään 1. luokan postia. • Artikkelit toimitetaan pdf-versioina ja alkuperäisen tasoisina (esim. värillisyys ja koko) aina silloin kun se on mahdollista. • Suositukset pyritään ottamaan käyttöön alkaen. • Clearing-systeemin käyttöönotto: Mahdollinen yliopistojen sopimuksella