LAPSET JA KATUJEN VÄKIVALTA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
B – TYTÖT Miesvartiointi
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Senja-juhlaseminaari Hannaleena Kuukari, psykoterapeutti, Tukinainen ry. Sari Laaksonen, kehitysjohtaja, Ensi- ja turvakotien liitto ry.
Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma / Lapsen oikeudet -kampanja | |1T-9196 RKO/JEL, Omnibus Marras
Jumalan kanssa.
Mikä tekijänoikeus?.
Seksuaalinen väkivalta
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
Isättömyys Poikien Talon sukupuolisensitiivisen poikatyön näkökulmasta
Tukitoimintaa syömishäiriötä sairastaville ja läheisille
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
1 Ihmissuhdetarpeiden täyttäminen lapsen elämässä Raamatullinen malli terveiden ihmissuhteiden saavuttamiseksi.
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Lasten suusta.
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Kulttuurikameleontit ry EI UUTTA KATULASTEN SUKUPOLVEA – APUA KATUÄIDEILLE Päivi Arvonen.
Kulttuurikameleontit ry EGYPTIN KAHDET KASVOT Jon Bodsworth / WikimediaPäivi Arvonen.
Väkivaltainen ekstremismi Suomessa
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Aggressiontunne Luento nro 1..
LAPSEN OIKEUDET.
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN
Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Opiskelijan etiikka ja moraali Onko sitä?
Unicef-kävely Unicef lyhyesti  YK:n lastenjärjestö  Perustettu 1946  Toimii yli 190 maassa  Työ perustuu lapsen oikeuksien sopimukseen:
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Kulttuurikameleontit ry NÄKYMÄTTÖMÄT LAPSET Päivi Arvonen.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Kannattaako opiskelijapalautetta kerätä? Pedagoginen kahvila Saara Repo-Kaarento Pedagoginen yliopistonlehtori.
Lasten väkivaltakokemukset perheessä Mikko Oranen XI Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien valtakunnallinen verkostofoorumi Oranen.
Kiina kohtaa länsimaat Kiina oli pysynyt suljettuna valtiona 200 vuotta (n ) 1800-luvulla Euroopan suurvallat valloittivat Kiinan raja-alueita.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö katsaus, tutkimustietoa ilmiöstä K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät
YK- JA EU-OHJEISTUSTA LAPSEN OIKEUKSIIN LIITTYEN Heli Mikkola, HIV/AIDS neuvonantaja, Ulkoasiainministeriö
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
2 Perheitä on joka lähtöön s
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
Itä-Afrikassa lukemattomat lapset elävät köyhyydessä ja vailla huolenpitoa.
Suomalainen yhteiskunta
Steps – Sharing the European Pathways
Suomi 1B Torstai
Suomi 1B 26. Helmikuuta 2016 Kalevalan päivä
Elämänkatsomustiedon tunti
Sota ja väkivalta 5. käsky: älä tapa
Suomi 1B
Laura, Roope, Eero.
Jon Bodsworth / Wikimedia
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
The Icelandic model Bragi Gudbrandsson, General Director of the Government Agency for Child protection in Iceland.
Lasten ja nuorten seksuaalinen kaltoinkohtelu ja väkivalta
Päivi Arvonen Pois kadulta!.
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Esityksen transkriptio:

LAPSET JA KATUJEN VÄKIVALTA Päivi Arvonen

Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta,välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä. - YK:n Lapsen oikeuksien sopimus, artikla 19

Millainen on katu kotina? Päivi Arvonen Millainen on katu kotina? Katu on riskialtis asuinympäristö. Väkivalta Huumausaineet Lika, saasteet ja melu Taudit Kaoottinen liikenne

Väkivaltainen asuinympäristö Katuelämään kuuluu ainainen pelko ja varuillaan oleminen. Katulapsi oppii olemaan luottamatta ihmisiin ja puolustamaan itseään toisia vastaan. Väkivallan kokemukset aiheuttavat lapsille traumoja ja pitävät pelkoa yllä vielä pitkään kadulta palaamisen jälkeenkin.

Hoitoa haavoihin Katulapsia varten on perustettu liikkuvia klinikoita. Päivi Arvonen Hoitoa haavoihin Katulapsia varten on perustettu liikkuvia klinikoita. Hoitopisteessä annetaan ensiapua. Katulapsista myös koulutetaan oppaita, joka kiertävät kaduilla auttamassa toisia lapsia ensiapupakkaus mukanaan.

Katujengi – eräänlainen perhe Kukaan ei pärjää yksin kadulla, siksi on muodostettava jengejä. Jokaisella jengillä on omat sääntönsä ja johtajansa. Jengistä joutuu ulos, jos uhmaa ryhmän sääntöjä liiaksi. Väkivaltaiset käytännöt ovat osa jengielämää. Jengit tappelevat toisiaan vastaan. Myös sisäiset tappelut ovat yleisiä. Reviirijaot, ruoka ja vaatteet sekä elannon hankkiminen aiheuttavat tappeluita.

Päivi Arvonen Kadulla kaverit ovat elintärkeitä, sillä vain he puolustavat hädän tullen. Lapset kuljettavat usein partakoneenteriä vaatteidensa alla tappeluiden varalta. Arvet ja fyysiset vammat katulasten kehossa osoittavat, että kadulla eläminen on todellakin hengenvaarallista.

Poliisi väkivallan tekijänä Kairossa poliisin katulapsiin kohdistama väkivalta on yleistä. Poliisi myös varastaa lapsilta rahaa. Poliisi pyrkii pitämään ”kadut siisteinä” pidättämällä lapsia, sen sijaan että auttaisi heitä.

Myös pojat ovat vaarassa joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Päivi Arvonen Katutyttöjä saatetaan kohdella prostituoituina ja heihin kohdennetaan alentavaa seksuaalista kielenkäyttöä. Poliisi vaatii katutytöiltä seksuaalisia palveluksia siitä hyvästä, että he suojelevat tyttöjä muilta miehiltä. Myös pojat ovat vaarassa joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pidätettyjä lapsia pahoinpidellään, jopa kidutetaan. Lapsia pidetään likaisissa selleissä ilman ruokaa. Lapset laitetaan usein samaan selliin täysikäisten rikollisten kanssa. Erityisesti tyttöjä ahdistellaan ja raiskataan pidätysaikana. Lapsille ei usein anneta oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä, vaan heidät lähetetään yksinkertaisesti takaisin kadulle.

Mitä laki sanoo katulapsista? Katulapsi määritellään Egyptin laissa ”alttiiksi rikoksille”. Lain mukaan katulapsen saa pidättää ilman erityistä syytä. Mielivaltaiset pidätyskampanjat ovat mahdollisia, koska laissa ei ole katulapsia suojaavaa pykälää. Lisäksi Egyptissä on voimassa poikkeustilalaki, joka antaa poliisille ylipäätään melko vapaat kädet pidätyksiin

Tekijöitä vai uhreja? Katuelämä tekee lapsista väkivaltaisia: he ovat sekä tekijöitä että uhreja. Alaikäisinä lapset ovat kuitenkin oikeutettuja suojeluun, eikä heitä saa kohdella väkivaltaisesti. Poliisien tai muiden aikuisten lapsiin kohdistama väkivalta ei ole missään muodossa oikeutettua. Katujen väkivaltaisuus on ongelma, jota ei ratkaista ilman, että katulapsien tilanteeseen reagoidaan, poliisia koulutetaan parempiin käytäntöihin ja lakia muutetaan lasten parhaaksi.

Kysymyksiä Egypti on sitoutunut noudattamaan YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta. Toteuttaako Egypti valtiona sopimuksen periaatteita? Selvitä Lapsen oikeuksien sopimustekstin avulla, miten ja miltä osin. Kairolaisella sivukadulla on meneillään kahden jengin välinen tappelu. Kuinka seuraavat henkilöt reagoivat tilanteeseen sen huomatessaan? Suomalainen turisti Katulapsia avustavan kansalaisjärjestön työntekijä Paikallinen poliisi

Lähteet Hussein, Nashaat 2003. Street Children in Egypt. Cairo Papers in Social Science Vol. 26, No. 2. The American University in Cairo Press. Human Rights Watch 2003. Charged With Being Children. Egyptian Police Abuse of Children in Need of Protection. http://www.hrw.org/en/reports/2003/02/18/charged-being-children (4.8.2009) UNICEF. A new approach to Egypt’s street children. http://www.unicef.org/infobycountry/egypt_30616.html (16.8.2009) UNICEF Suomi. Lapsen oikeuksien sopimus lyhennettynä. http://www.unicef.fi/LOS_lyhyt (5.8.2009)