Keski-Suomen ruokakulttuuri – nyt! Juha Virkki, Comida Communication Oy
Keski-Suomi ruoka-Suomen kartalla Viisi Tähteä Suomen parhaat: missä Keski-Suomi? keskisuomalaisen ruoan näyteikkuna: Jyväskylä vertailukohdat: Tampere, Kuopio, Joensuu, Oulu miten vertailla? Ravintolat, tori, kauppahalli, erikoisliikkeet => päätelmät? handicapit: kärkituotteet puuttuvat, kartanokulttuuria ei, keskukset?
Ruokakulttuuri mistä puhumme, kun puhumme kulttuurista? kulttuuri prosessina ja toimintana ruokakulttuurin kolme tasoa: parhaat ravintolat ja erikoisherkut – korkeakulttuuri arkiruoka – kansankulttuuri pikaruoka yms. – massakulttuuri ruokakulttuuri ei välttämättä yksin "parasta sanottua ja tehtyä" arkikulttuuri – kotiruoka, kouluruoka? keskisuomalainen ruokaidentiteetti: keskellä kaikkea
Mitä meillä on jo? • raaka-aineet: järvet, pellot, metsät • sesongit • tuottajat ja osaajat, missä kalastus? • heikot signaalit: kojukauppa markettien edustalla, ruokapiirit
Mitkä ovat haasteet? ketju tuottajilta kuluttajien pöytään profiilituotteet ja näkyvyys Jyväskylästä näyteikkuna maakunnan ruoalle haaste vähittäiskaupoille ja ravintoloille ruoan ja sen tekijöiden tekeminen uudelleen tutuksi kuluttajille kuluttajien viettely maulla, turvallisuudella ja laadulla, sesonkien opettaminen ennakkoluulottomuus, perinteen jatkuva uudistaminen ”Ranskan malli”