Yhdistyslaki – Järjestökoulutus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdistystoiminnan perusteet
Advertisements

TOIMINNAN SUUNNITTELU
HALLITUKSEN JÄSENTEN TEHTÄVÄT YHDISTYKSESSÄ
Korson koulun vanhempainyhdistys ry
Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat
 REKISTERINUMERO MERKITTY REKISTERIIN
PIIRIEN TOIMINTAOHJEET
Räyskälä Kerhon hallinnon ja talouden ongelmat.
SKAL PAIKALLISYHDISTYSKANSIO Järjestöpäivä Oik. yo. Inka Saarvio.
Tervetuloa JYYn yhdistystoiminnan perusteet -koulutukseen!
Yhdistystoiminnan perusteet 2. 2
Oulun Psykiatrisen Epidemiologian Seura (OPES) ry
Sääntömuutos.
Yhdistyksen perustaminen
Toiminnantarkastus vs. tilintarkastus
AYYE Säädöskokoelma ja syksyn toimivalta.
Hyvä seuran hallinto – ensiaskeleet seuratoiminnan hallintoon
Paikallissääntöjen muutos Vanha 3 § : Kuluttajayhdistyksen tarkoituksena on : - Koota kuluttaja-asemastaan kiinnostuneet ihmiset toimimaan etujensa puolesta.
Asukasdemokratia Lohjan Vuokra-asunnot Oy:ssä (Lova)
Kokoustekniikkaa ja -käytäntöjä
OAJ – VARSINAIS-SUOMI ? §§§ Alueyhdistyksen sääntöluonnos -Juridinen perusta.
TULE MUKAAN! Rovaniemen Osasto Suomen Risti Rovaniemen osasto perehdytysilta
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
Paikallisjärjestön säännöt Tausta Yhdistyslain ja kirjanpitolain muutos Tavoite nykyaikaistaa säännöt Esitys järjestökäsittelyn pohjalta Hyväksytty.
Päätöksenteko yhdistyksissä
Pekka Silkosuo, OAJ ALUEYHDISTYKSEN TALOUS. alueyhdistyksellä oma selkeä toimintaa ja taloutta ohjaava normipohja(=rekisteröity yhdistys)alueyhdistyksellä.
UUSIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN KOULUTUS OAJ:n Satakunnan ja Varsinais-Suomen piirit.
Hallituksen ja toiminnanjohtajan yhteistyö
YHDISTYKSEN JA LIITTOHALLITUKSEN VÄLINEN VUOROVAIKUTUS Kuurojen liiton hallitus Jaana Keski-Levijoki, Jaana Aaltonen Johan Hedrén Forssa Kuurojen.
ETELÄ - KARJALAN KALATALOUSKESKUS RY VUOSIKOKOUS 2015
Yhdistysten ja seurojen kehittämisilta, Joutsa Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki osuuskunta Tiina Sivonen.
KSV:n sääntötyöryhmä Kokous Tehtävänanto ”Tehtävänne on valmistella piirin syyskokoukselle esitys KSV:n uusiksi säännöiksi käyttäen pohjana.
Yhdistysten ja seurojen kehittämisilta Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki osuuskunta Tiina Sivonen.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Hallitus yhdistystoiminnan kehittäjänä Suomi on yhdistystoiminnan ihmemaa! Yhdistysrekisterissä on noin yhdistystä Laura Härkönen Keski-Suomen.
YIT-YHTYMÄ OYJ |1 YIT-Yhtymä Oyj:n varsinainen yhtiökokous klo
Professori Kari Hoppu. 32C26000  Luennot ti klo (D) ja ke klo 9-11 (B)  Ei läsnäolopakkoa  Luentokuulustelu keskiviikkona 10.2  Arvostelu pistein.
Yhdistystoiminta. Yhdistymisvapaus ”Jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla.
YHDISTYSLAIN KESKEISIMMÄT PYKÄLÄT. 8 § YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Yhdistyksen säännöissä on mainittava: 1) yhdistyksen nimi; 2) yhdistyksen kotipaikkana oleva.
SJTL hallitus Jäsenyhdistyksellä täytyy olla vuosikokouksen valitsema hallitus. Hallituksen tehtävät koskevat yhdistyksen hoitamista huolellisesti.
Aulikki Otranen1 Kehittämis- ja neuvottelupäivä
HEKA MAUNULA TALOTOIMIKUNNAT TERVETULOA!
Uusien toimijoiden koulutus Hallituksen toiminta, oikeudet, velvollisuudet, toimihenkilöiden tehtävät Markku Tikkanen ja Kirsi Contursi.
Keskustan politiikka keskustan kunnallispolitiikkaa johtaa kunnallisjärjestö kunnallisjärjestö hyväksyy kunnallisvaaliohjelman, ohjaa valtuustoryhmän nelivuotiskauden.
Toimiva yhdistys ja sen haasteet Eija Eloranta projektipäällikkö Turun yliopiston Brahea-keskus
Syyskokous Syyskokouksen esityslista Kokouksen avaus 2.Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa.
Lämpimästi tervetuloa!
Yhdistyksen hallitus.
KOKOUSTAITO Oletko koskaan osallistunut kokoukseen?
Ryhdistä yhdistystä treffille: Miten kokoukset toimivat?
Miten kokous sujuu? Miten saan näkemykseni esille?
Paikallisyhdistykset Loimu ry:ssä
Hinnerjoen Metsästysseura Salo-Veikot r.y.
Lämpimästi tervetuloa!
Ryhdistä yhdistystä treffille: Mitä yhdistystoiminta on?
Järjestötoiminnan ABC
Iitin Reserviupseerikerho ry.
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
Huttunen/ Järjestön vuosikello Huttunen/
Yhteistoiminnallinen kokous
1 Yksilö yhteiskunnassa s
Yhdistyksen hallitus.
Rajua Yhdistystoimintaa
vaikuttaminen - järjestötoiminnan perusteet ammattiin
Sähköliitto järjestötiimi
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
MARTTAYhdistysten Sääntömuutos 2019
Marttayhdistyksen vuosikello
Kyläsaaren Kylätalolla, Mörtintie 9.
MARTTAYhdistysten Sääntömuutos
Esityksen transkriptio:

Yhdistyslaki – Järjestökoulutus 9.2.2011

” Jokaisella on yhdistymisvapaus ” Jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Samoin on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi.” Suomen perustuslaki ” Suomen perustuslaki 13 § Perustettavan yhdistyksen on kuitenkin täytettävä tietyt kriteerit.

Yhdistystoiminnan periaatteet Vapaaehtoisuus Kansanvaltaisuus (demokraattisuus) Yhdenvertaisuus Julkisuus Yhdistystoiminnan päätarkoitus ei ole taloudellinen

Sääntöhierarkia Lait ja asetukset Ennakkopäätökset Yhdistyksen säännöt Yhdistyksen johtosäännöt Yhdistyksen työjärjestykset Sovitut menettelytavat

Kokoukset Ensimmäisen asteen yhdistyksissä: Varsinaisia eli sääntömääräisiä kokouksia yleensä yksi tai kaksi Vuosikokous tai kevät- ja syyskokous Äänioikeus pääsääntöisesti kaikilla varsinaisilla jäsenillä; ei yleensä kunnia- tai kannatusjäsenillä Käsitellään yleensä edellisen tai tulevan vuoden toimintaa ja taloutta (tosu, toke, budj,),vastuuvapautta, jäsenmaksuasiat, henkilövalinnat (pj, hallitus, tilintarkastajat) Toisen asteen yhdistyksissä (liitoissa): liittokokous yleensä kerran vuodessa tai harvemmin valtuusto tai edustajisto kerran tai kahdesti vuodessa Lisäksi ylimääräisiä kokouksia tarpeen mukaan.

Huomioitavaa Sääntöjen muuttaminen Kiinteistön luovuttaminen tai kiinnittäminen taikka yhdistyksen toiminnan kannalta huomattavan muun omaisuuden luovuttaminen tai käyttäminen Äänestys- ja vaalijärjestys (postiäänestys) Hallituksen tai sen jäsenen taikka tilintarkastajan valitseminen ja erottaminen Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntämisestä päättäminen Yhdistyksen purkaminen YhdL 22 §

Hallinto Yhdistyksellä on oltava hallitus, johon kuuluu vähintään kolme jäsentä Hallituksen tehtävänä on hoitaa yhdistyksen asioita Hallitus edustaa yhdistystä Hallituksen jäsen on vahingonkorvausvelvollinen tahallisesta ja tuottamuksellisesta vahingosta Hallituksen on pidettävä jäsenluetteloa! jäsenen täydellinen nimi kotipaikka jäsenillä on oikeus tutustua kaikkien jäsenten osalta edellä mainittuihin tietoihin ja itsensä osalta kaikkiin luettelotietoihin. Puhuvat yhdistyksen nimissä!

Yhdistyksen säännöissä on mainittava: 1) Yhdistyksen nimi 2) Yhdistyksen kotipaikkana oleva Suomen kunta 3) Yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot 4) Jäsenen velvollisuudesta suorittaa jäsenmaksuja 5) Yhdistyksen hallituksen jäsenten ja toimikausi 6) Yhdistyksen tilikausi 7) Milloin yhdistyksen hallitus ja tilintarkastajat valitaan, tilinpäätös vahvistetaan ja vastuuvapaudesta päätetään 8) Miten ja missä ajassa yhdistyksen kokous on kutsuttava koolle 9) Miten yhdistyksen varat on käytettävä, jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan Yhdistyksen perustamisen minimimäärä on kolme ihmistä

Jäsenen velvollisuudet ja oikeudet Käy tarkistamassa pöytäkirjat Päätöksiin voi jättää eriävän mielipiteen, eriävän mielipiteen tärkein sisältö tulee ilmoittaa kokouksessa Mikäli asia koskee sinua tai sinulle olisi siitä hyötyä, jäävää itsesi! Valmistaudu kokouksiin! Jäsenen oikeudet Oikeus käyttää yhdistyksen päätäntävaltaa Oikeus saada yhdistyksen kokous koolle Oikeus erota yhdistyksestä milloin haluaa Oikeus saada yhdistykseltä palveluja Oikeus tutustua yhdistyksen asiakirjoihin Oikeus tehdä aloitteita

Paperityöt Pöytäkirjat (tarkastaminen) Toimintakertomukset ja -suunnitelmat Luottamushenkilöluettelot Osa kirjeenvaihdosta Talousarviot ja tilinpäätökset Säännöt Suurin osa asiakirjoista voidaan kuitenkin hävittää jossain vaiheessa Esim. tositeaineisto 6 vuotta verovuoden päättymisestä yhdistyksen on syytä laatia arkistointiohje

Yhteistyö KAJ- OSAKO Sääntömääräiset kokoukset Yleisavustussopimus velvoittaa Yhteistyö- ja rahoitussopimuksessa yhteistyökumppanien kanssa määritellyt asiat

Uutta Yhdistyslaissa Etäosallistuminen on mahdollista(tietokoneen/tai postin kautta) joko ennen kokousta tai sen aikana Etäosallistumisen mahdollisuus on silti sisällytettävä sääntöihin Tilintarkastuksessa siirtyminen maallikkotarkastuksesta toiminnantarkastukseen ilman sääntömuutosta Tilintarkastustavasta on kuitenkin saatettu sopia yhdistyksen säännöissä, jolloin on noudatettava sääntöjen mukaista tilintarkastustapaa Laki Tuli voimaan 1.9.2010 Siirtymäsäännöksen mukaan tilin- ja toiminnantarkastusta koskevia säännöksiä sovelletaan lain voimaan tullessa tai sen jälkeen alkavan tilikauden tilintarkastukseen. Toiminnantarkastajan on tarkastettava yhdistyksen talous ja hallinto yhdistyksen toiminnan edellyttämässä laajuudessa sekä annettava tarkastuksestaan kirjallinen toiminnantarkastuskertomus tilinpäätöksestä päättävälle yhdistyksen tai valtuutettujen kokoukselle. Jos tarkastuksessa on ilmennyt, että yhdistykselle on aiheutunut vahinkoa tai tätä lakia tai sääntöjä on rikottu, siitä on mainittava tarkastuskertomuksessa. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1989/19890503

Luettavaaa Kotiin Yhdistystoiminnan opas, työministeriön selkokieliversio