Palveluseteli vammaisjärjestön näkökulmasta Pikkuparlamentti, kansalaisinfo 21.10.2009 Sosiaaliturvapäällikkö Virpi Peltomaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Raimo Päivärinta Luokite-esitelmä.
Advertisements

Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Asiakasmaksulainsäädännön mukaiset kuntoutushoidon asiakasmaksut Lakimies Mari Laurén.
Mikä tekijänoikeus?.
Paavo Voutilainen Sosiaalijohtaja
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
PISKI –HANKE JA KULJETUSPALVELU PIRKANMAALLA Kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Kanerva Tampereen kaupunginkirjasto-Pirkanmaan maakuntakirjasto Jyväskylä.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Kuntauudistuskysely akavalaisille 2012 Yhteenveto tuloksista
Kirjaston verkkopalvelu Kirkes-kirjastojen asiakkailla on mahdollisuus käyttää IntroActive-verkkopalvelua internetissä. Verkkopalvelussa voi mm.  uusia.
PALVELUSETELI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Hämeenlinnan seudun hyvinvointialan toimialaryhmä Hämeenlinna Aino Närkki Asiantuntija, elinkeinopolitiikka.
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Ikäkeskuspäällikkö Raija Salmi
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
PALVELUSETELIKÄYTÄNNÖT RAUMALLA Pekka T. Jaatinen.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Miten palvelusetelituottajaksi Hyvinkäälle
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Anna Kruunari Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 1 LÄÄKKEITÄ VAI RUOKAA?
Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta (täydennetty)
1 Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta.
Kyllä kansa tietää..... Sosiaalinen media tietolähteenä Marjukka Nyberg /28/2015COMPANY CONFIDENTIAL | Copyright © M-Brain
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Akavan hallitusohjelmatavoitteet Kuntiin vahva ohjaus – palveluiden pelastus.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Yliopistouudistus Rehtori Aino Sallinen
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Sosiaalihuoltolaki.
MAKSETTU HOTELLIHUONE. SISÄÄNKIRJAUTUMISEN AJANKOHTA. VAHINGON RAJOITTAMINEN. JANIKA KAITO & SUSANNA KAINSALO M2A.
Muistisairaat asiakkaat sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009 Satu Vuorio Riikka Väyrynen.
Palvelusetelin käyttö Kainuun maakunta- kuntayhtymän vanhuspalveluiden kotihoidossa Teija Seppälä sosiaaliohjaaja
Sote-palvelut ja valinnanvapaus Yhdessä kohti yhä laadukkaampia palveluja Maijaliisa Junnila, johtava asiantuntija Sote-palvelut ja valinnanvapaus.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Keski-Uudenmaan valinnanvapauskokeilu Tilannekatsaus 03/2017
Kansalaisten näkemykset sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Julkisten palvelujen tuotannon yksityistäminen
Perusterveydenhuolto
HINNAN MAKSAMINEN SOPIMUKSESTA
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
SOSTEn linjaukset asiakasmaksujen uudistamiseksi
Asiakkaan valinnanvapaus
Varhaiskasvatuksen kysely kunnille koskien hallinnonalaa, kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisiä sekä palveluseteliä Jarkko Lahtinen ja Johanna.
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Palvelusetelistä valinnanvapauteen
Valinnanvapauslaki- luonnos Ylitornio
Terveydenhuollon avovastaanottotoiminta
Uusi apteekki – asiakkaan näkökulma
Kotihoidon palveluseteli Hämeenlinnassa alkaen
Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen
Siuntion kunta/ Varhaiskasvatuspalvelut
Uusi apteekki – asiakkaan näkökulma
Potilas – renki vai isäntä
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Esityksen transkriptio:

Palveluseteli vammaisjärjestön näkökulmasta Pikkuparlamentti, kansalaisinfo Sosiaaliturvapäällikkö Virpi Peltomaa

Virpi Peltomaa 2 Näkövammaisten Keskusliiton asiakkaat Näkövammaisia Suomessa noin (näöntarkkuus pienempi kuin 0.3) Työikäisiä n , loput ikääntyneitä Asiakkaiden keski-ikä lähes 80 vuotta Suuri osa asiakkaista pienituloisia eläkeläisiä, jotka käyttävät paljon terveydenhuollon palveluja ja julkista terveydenhuoltoa

Virpi Peltomaa 3 Palvelusetelilaki voimaan Laki sosiaali- ja terveydenhoidon palvelusetelistä voimaan (569/2009, HE 20/2009) Uudistuksen tavoitteena mm. lisätä asiakkaan valinnanmahdollisuuksia, monipuolistaa ja joustavoittaa palvelurakennetta, lisätä palvelusetelin käyttöä sekä lisätä yrittäjyyttä ja työllisyyttä Kunta päättää käyttääkö se palveluseteliä järjestämistapana vai ei Kunta päättää myös siitä, missä palveluissa ja missä laajuudessa seteliä käytetään Kunta voi päättää onko seteli tasasuuruinen vai tulosidonnainen

Virpi Peltomaa 4 Keskeiset kysymykset 1)Setelin arvo ja omavastuuosuus 2)Asiakkaan vastuu (pitää pystyä valitsemaan ja ongelmatilanteissa reklamoimaan) 3)Todellinen valinnan mahdollisuus käyttää sosiaali- ja terveyspalveluja

Virpi Peltomaa 5 1) Palvelusetelin arvo ja omavastuu Kunta voi päättää onko palveluseteli tulosidonnainen vai kaikille saman suuruinen Miten kunnat tekevät päätöksiä tulosidonnaisuudesta? Miten oikeudenmukaisia päätökset ovat pienituloisten kannalta? Palvelusetelin arvon oltava asiakkaan kannalta kohtuullinen Yksittäistapauksessa palvelusetelin arvoa pitää korottaa, jos asiakkaan ja hänen perheensä toimeentulo vaarantuu Kuinka moni asiakkaista tietää tästä mahdollisuudesta ja hakee korotusta? Miten toimeentulon vaarantuminen todetaan?

Virpi Peltomaa 6 1) Palvelusetelin arvo ja omavastuu Palvelusetelillä voi hankkia yksilöllistä tarvetta vastaavan tavanomaisen apuvälineen Kuka määrittelee ja miten määritellään tavanomainen apuväline? Tärkeää on varmistaa, ettei apuvälineistä tule maksullisia Omavastuuosuus ei kuulu maksukaton piiriin (kunnallisen terveydenhuollon maksukatto 590 euroa/vuosi) Omavastuuosuuteen ei voi saada sairasvakuutuslain mukaista korvausta Maksuttomiksi säädetyistä palveluista ei saa jäädä omavastuuosuutta esim. vammaispalvelulain mukaiset palvelut => Asiakasmaksujärjestelmä on sekava ja vaikeaselkoinen

Virpi Peltomaa 7 2) Asiakkaan vastuu Kunnan on selvitettävä asiakkaalle: 1) Mikä on asiakkaan asema palveluseteliä käytettäessä (asiakkaan oikeudet ja velvollisuudet) 2) Palvelusetelin arvo 3) Palvelun tuottajien hinnat/hintataso (mistä hinnat löytyvät) 4) Omavastuuosuuden määräytyminen ja arvioitu suuruus 5) Muulla tavoin järjestetystä palvelusta määräytyvä maksu (asiakaslain mukaan)

Virpi Peltomaa 8 2) Asiakkaan vastuu Kunnan on tiedotettava palvelujen tuottajista, palveluista internetissä ja muulla soveltuvalla tavalla Asiakas joutuu arvioimaan itse, mikä palveluntuottaja on hänelle paras ja onko hänellä taloudellista mahdollisuutta palveluun Asiakas tekee palvelun tuottajan kanssa sopimuksen, johon sovelletaan kuluttajaoikeuden ja sopimusoikeuden säädöksiä Erimielisyydet ratkaistaan kuluttajariitalautakunnassa

Virpi Peltomaa 9 3) Asiakkaan todellinen valinnan mahdollisuus? Kohdentuuko palvelut maksukykyisille asiakkaille? Omavastuun vuoksi valinnanmahdollisuus parempituloisilla, pienituloisilla ei tätä mahdollisuutta ole Kasvaako kansalaisten alueellinen eriarvoisuus? Lisääntyykö valinnanvapaus haja-asutus alueilla ja pienillä paikkakunnilla? Palveluseteli lisää yksityisten palvelujen kysyntää, miten käy julkisten palvelujen? Lisääntyykö sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden houkutus siirtyä yksityiselle sektorille? Miten käy terveyskeskusten kehittämisen? Miten käy asiakasmaksujärjestelmän?

Virpi Peltomaa 10 3) Asiakkaan todellinen valinnan mahdollisuus? Esim. terveyskeskuspalvelut Hyvin toimeentuleva pääsee yhdellä puhelinsoitolla ja yleensä nopeasti työterveyslääkärille ja käynnit maksaa työnantaja Pienituloinen voi joutua jonottamaan terveyskeskuksen lääkärivastaanotolle useita viikkoja, puhumattakaan että pääsisi sairaalaan Terveydenhuollon asiakasmaksut voivat myös kokonaan estää pienituloisia menemään terveyskeskukseen = >Vaarana on, että palvelusetelit vahvistavat tätä kehityskulkua eli maksukykyinen osa kansalaisista on laadukkaiden, hyvin toimivien sosiaali- ja terveyspalvelujen piirissä ja osa jää niistä kokonaan ulkopuolelle