1 Opiskelija-aktivismi tänään SKY-seminaari: Sanoista tekoihin vai teoista sanoihin? 40 vuotta opiskelija-aktivismia 24.5.2008 Ilmastovastaava Leo Stranius.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oikeaan aikaan, oikeassa paikassa, missä tahansa Omalta koneelta toimiva ja helposti toteutettava verkkokokous opetuksen, ohjauksen ja kokousten välineenä.
Advertisements

Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Pikkupoika kysyi isältään...
Nopeudesta ja kiihtyvyydestä
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Sosiaalinen media muuttaa järjestötoimintaa Vapaaehtoistoiminnan laatu ja tukirakenne -seminaari Perttu Iso-Markku maailma.net.
Mikä on paremmin kun hanke päättyy 2016? Mikä on muuttunut 2018 kun hankkeen päättymisestä on kulunut vuosi? Missä partneriryhmän ulkopuolella tuotteet.
1 Ilmastonmuutos NYT! Ilmastovastaava Leo Stranius Punavihreää yhteistyötä yli puoluerajojen.
Kulttuuriradikalismi 2000 luvulla – onko sitä?
SUOMEN OLYMPIA-AKATEMIA
Media vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen välineenä
Vuorovaikutuksesta voimaan
Ympäristöpolitiikan alumnipäivä Leo Stranius.
1. kysymys  Ikäjakauma vuotta  Teemahaastatteluun vastanneista on:  Miehiä 60%, naisia 40%  Työssäkäyviä 55%, opiskelijoita 45%  Tampereella.
Tutkimusongelmana yhteiskunnalliset liikkeet YMPOA8 – Ympäristöpolitiikan tutkimusongelmia Leo Stranius Yhdyskuntatieteiden laitos Tampereen yliopisto.
Maritta Törrönen, Sosiaalityön professori Helsingin yliopisto, sosiaalitieteiden laitos Lastensuojelun tila nyky-Suomessa.
Järjestötoiminnan uudet tuulet Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät , Nurmes, Hyvärilä Pääsihteeri Leo Stranius.
Leo Stranius – Verkkovaikuttaminen ja sosiaalisen median hyödyntäminen Vapaaehtoistoiminnan verkostotapaaminen Pääsihteeri.
おぼえていますか。 En puhu kiinaa ollenkaan. Saisinko kahvia.
Rotarynuorisovaihto / Monipiiri VIII 2006 NUORISO- VAIHTO NUORISO- VAIHTO haasteet ja mahdollisuudet PETS 2008.
HANKKEET NUORISOTYÖN KEHITTÄJINÄ
III KANSAINVÄLISET SUHTEET (HI03)
Kai Flink Eduskuntavaaliehdokas
Luonnontieteellinen keskusmuseo
Ympäristöliikehdintä nyt - nykytrendit Luonto-Liiton aktivistipäivä – motivaatiota toimintaan Leo Stranius Yhdyskuntatieteiden laitos Tampereen.
Sosiaalinen media opetuksen ja oppimisen tukena - projekti.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Näin järjestät tapahtumia ja koulutusta ViSiOn kanssa Ville Ylikahri
Riippuvuus tupakoinnista
Aggressiontunne Luento nro 1..
Luottamushenkilötoiminta Näkökulmia Saija Karnisto
Kaupunkitilan käyttö kansalaistoiminnassa
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Kansallispelimme pesäpallon kouluvierailut Pesäpallon juhlavuosi 2012 Pesäpallo täyttää 90-vuotta 2012 (pesis.fi ja superpesis.fi) - Juhlavuoden.
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Jotain siitä -seminaari Kehitysvammaisten Tukiliiton Kaveri-projekti Projektipäällikkö Kati Ruotsalainen.
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Nuorisoalan kehittäjä Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma Mikkelin ammattikorkeakoulu.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
Kansalaisten uudet osallistumismuodot Tiedon Virtaa! –seminaari Leo Stranius Yhdyskuntatieteiden laitos Tampereen yliopisto
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
1 Väärää ja oikeaa kansalaistoimintaa Kansalaistoiminnan muutos, miten siihen pitäisi suhtautua KANE visiotyöpaja, Suomenlinna Leo Stranius.
Unicef-kävely Me muutamme maailmaa Kaikki eivät pääse kouluun.
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Talonvaltaus kansalaistoimintana ja yhteiskunnallisena liikkeenä Poliisin toimintaympäristön arviointiseminaari Leo Stranius Yhdyskuntatieteiden.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Kohti viittä konseptia
Vihreitä viestejä Vihreä liitto rp Elokuu 2006 Taina Marjanen, Mainostoimisto Toukokuu.
Pikkupoika kysyi isältään...
Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka Kierrätystehdas Ilmastovastaava Leo Stranius.
Venäläiset kansalaisjärjestöt ja politiikkavaikuttaminen Meri Kulmala Vaaliseminaari Aleksanteri-instituutti.
Kansalaisaktiivisuuden uudet muodot Oranssin Valvomo Tutkija, pääsihteeri Leo Stranius Luonto-Liitto.
Nuoret kunnan päätöksenteossa
Internethuijaukset Opinnäytetyö © Hans Lindström 2007.
Nuoret ja trendit -tutkimus
Esityksen transkriptio:

1 Opiskelija-aktivismi tänään SKY-seminaari: Sanoista tekoihin vai teoista sanoihin? 40 vuotta opiskelija-aktivismia Ilmastovastaava Leo Stranius

2 Esityksen sisältö •Kansalaistoiminnasta •Yksilöllistuminen: uhka vai mahdollisuus? •Aktivismi on monen asian liike •Arkielämän politiikka •Yhteenveto

3 Kansalaistoiminnasta •Kansalaistoimintaa ovat perinteisesti leimanneet (Siisiäinen) –läheinen kytkentä valtioon –yhdistysmuotoisuus ja hallinnon hierarkisuus •Uusien osallistumismuotojen luonteena –eivät kanavoidu olemassa olevien ryhmien, yhdistysten tai puolueiden kautta –vaikuttaminen yksilöityy ja muuttuu erilaisiksi hetkellisiksi elämäntapakokeiluiksi.

4 Kansalaisosallistuminen kriisissä? •Suomalaisten nuorten unelmat kiinnittyvät yhä enemmän ystäviin ja perheeseen. Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, maailman muuttamiseen, nuorilla ei ole kovaa paloa. –Sitra & Tekes (2008) Nuorten tulevaisuuskuvat -tutkimusraportti:

5 •Kontrolli kääntyy toiseen suuntaan •Kansalaisvalvonta ei ole riippuvaista järjestöjen resursseista •Mikä tahansa voi politisoitua, milloin tahansa, missä tahansa •Verkkopolitiikka läpäisee aika- ja paikkarajoitteet •Kollektiivinen identiteetti vs. verkkopohjainen identiteetti: Me, He - Sinä, Minä –Lähde: Tapio Häyhtiö, Tampereen yliopisto, Politiikan tutkimuksen laitos

6 Journalistipalkinto: Waltteri Seretin

7

8

9

10 Arkielämän politiikka •Esimerkiksi Kohti aktiivista kansalaisuutta - Kansalaisyhteiskunta toimikunnan raportissa (2006) todetaan: –”Edustuksellisen ja järjestöllisen vaikuttamisen rinnalle yhä keskeisemmäksi onkin noussut ns. arkielämän politiikka, jossa vaikuttaminen tapahtuu jokapäiväisissä käytännöissä, esimerkiksi omien kulutusvalintojen kautta. [...] Uusia vaikuttamisen muotoja yhdistää se, että elämän ohjat otetaan omiin käsiin eikä niinkään luoteta suurten kollektiivien toimintaan tai valittuihin edustajiin.”

11 •Helsinkiläinen kansalaisaktivismi on monen asian liike –Talonvaltaukset –Teatteri Poleemi –Prekariaatti –Greenpeace –Amnesty –Ydinvoiman vastustus –Kommuuniasuminen –Kadunvaltaukset

12 Elämä ilman: Luova luokka ryhtyy kevytaktivisteiksi: Vuosi ilman shoppailua, vuosi ilman öljyä, vuosi ilman kiinassa tehtyjä leluja.. IMAGE 07/2007 Kevytaktivismi Pelasta maailma helposti? Hyvin toimeentulevat kokeilevat kuluttamislakkoja. Se on uudenlaista ympäristöaktivismia ihmisille, jotka eivät halua olla aktivisteja.

13 •"Me taistelemme oikeudesta tehdä omia juttuja. Aktivismi on jotain muuta. Aktivistit yrittävät vapauttaa valaita tai jotain. Me olemme tavallisia kansalaisia", Markus sanoo. Source: HS

14 Atomisoitunut kansalaistoiminta •Alakulttuurit ovat pirstoutuneet. Ihmiset eivät asetu kollektiivisten liikkeiden tai ryhmien taakse. •Heterogeeniset ryhmät ovat korvanneet suuret kollektiiviset liikkeet. •Kansalaistoiminta on yksilöllistä sukkulointia (hyperindividualismi), oman portfolion ja identiteetin rakentamista. (Salasuo 2006) •Ilmiöyhteiskunta ja hetkelliset spektaakkelit, joihin on helppo tulla mukaan, ja yhtä helppo irroittautua.

15 Yhteenveto •Kansalaistoiminta ei ole kriisissä – se on muuttunut! •Kuka tahansa voi vaikuttaa, missä tahansa, milloin tahansa. •Toimintaa leimaavat esimerkiksi performatiivisuus ja näyttävyys sekä arjen politisoiminen.

16 KIITOS ! •Ota yhteyttä: Leo Stranius puh

17 Vapaa Helsinki - Smurffit liikenteessä: =vnLX0zO6rAk =vnLX0zO6rAk