ITALIA Reeta Isola ja Tiina Ukkonen 1e.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Advertisements

Toimintaympäristö
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Pellervon Päivä , Helsinki Pasi Holm.
Torinon nähtävyyksiä Torinossa on paljon erilaisia museoita. Parhaiten niihin pääsee tutustumaan ostamalla erityisen ”museo-kortin”. Kuvassa Biblioteca.
ELLO WP 3 Vientiteollisuuden tulevaisuuden näkymät Tilastokatsaus Pertti Kiuru Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus, LTT-tutkimuspalvelut.
Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
ITALIAN VÄESTÖ JA TALOUS
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Kansantalouden tilinpito
Italia Tehnyt: Hanna & Mira.
Talouden näkymät ja Suomen haasteet
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Ajankohtaistilaisuus kesätoimittajille
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
TANSKA.
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Maailmantalouden näkymät ja Suomen haasteet Pääjohtaja Erkki Liikanen
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Italia Väestö ja Talous Kaisa-Mari Ojala Eeva Salmela.
Hollola Hallinnollisesti Hollola kuuluu Lahden kaupunkiseutuun ja Lahden seutukuntaan. Hollolan naapurikunnat ovat pohjoisessa Asikkala (38 km), idässä.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Mikä rakennelma? 3. pisteen vihje rakennettiin pisteen vihje
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
Maatalous.
Italia Iina, Satu, Paula.
Alankomaat Tommi, Joona ja Niko.
Tilinpäätös 2004.
Italia.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
SATAKUNNAN TALOUS 7 ● kesäkuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät
Väestöllinen muuntuminen
Oseania Lassi Vanhanen 2A.
”Kaikki tiet johtavat Roomaan”
Länsi-Eurooppa Tekijät: Laura, Oskari ja Lauri. Urheilu 2/3 pojista ja ½ tytöistä harrastaa vähintään yhtä urheilulajia Ranskassa. Alankomaat ja Ranska.
MAANTIETO 8 1. EUROOPPA ON KOTIMAANOSAMME. OLETKO KARTALLA?  Piirrä paperille ilman oppikirjan / kartaston apua Euroopan ääriviivat mahdollisimman tarkasti.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS TALOUSENNUSTE 2016– EnnustepäällikköEero Lehto Muut ennusteryhmän jäsenetSeija Ilmakunnas Ilkka Kiema Sakari.
SATAKUNNAN TALOUS 9 ● kesäkuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät
Rio de Janeiro. Yleistä  Väkiluku: kaupungissa n.6 milj ja metropolialueella.12 milj.  Rio de Janeiro osavaltion pääkaupunki  Pinta-ala: 1260 km².
Suomen teollistumisen edellytykset 1.Raaka-aine kotimaasta Suomessa riitti puuta -> sahateollisuus Euroopassa kysyntää puulle Myöhemmin ryhdyttiin valmistamaan.
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
SATAKUNNAN TALOUS 8 ● marraskuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät
Alueiden Eurooppa.
Toimitusjohtaja Pasi Holm, PTT Pellervon Päivä Helsinki
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
Tilastokuvaajien tulkinta
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
Osakkeet Laskea, onko omat osakkeet plussalla vai miinuksella
Joko taantuma on ohi? Vesa Vihriälä Pellervon Päivä
13 Vihreän kullan maa s. 94–97.
Suomen kaupunkien kehitys
SATAKUNNAN TALOUS 6 ● marraskuu 2005 Nykytila ja lähiajan näkymät
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 1/2005
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 2/2004
Uruguay - rauhallinen hyvinvointivaltio
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
KULTTUURIN KUNTAKUVA JA TULEVAISUUS Kuntaliitto
Belgia 5 asiaa, jotka tulee mieleen: EU:n päämaja Naton päämaja
Viron talouden näkymät 2012 IMRE SIIL talous- ja kauppaneuvos Viron Suurlähetystö Estonian Ministry of Foreign Affairs.
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Bruttokansantuote on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa niukemmin Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Esityksen transkriptio:

ITALIA Reeta Isola ja Tiina Ukkonen 1e

Italian väestö Italian väkiluku on 58,1 milj. asukasta (7/2004) Asutus on jakautunut tasaisesti koko maahan, lukuun ottamatta Alppien korkeimpia rinteitä, läntisiä kukkuloita ja tasankoja sekä Korsikan pohjoisosaa. Väentiheys on 188,3 as./km² Tiheimmät asutukset ovat suurkaupunkien yhteydessä.

Italian väestörakenne Italian väestörakenne kuuluu pysähtyneeseen väestönkasvun vaiheeseen, koska syntyvyys ja kuolleisuus ovat pienet ja luonnollinen väestönkasvu on pysähtynyt. Italian väestönkasvu on jo pitkällä menossa kohti väestön vähenemisen vaiheita. Miehet/ milj. 2000 Naiset/ milj. http://www.census.gov/cgi-bin/ipc/idbpyrs.pl?cty=IT&out=s&ymax=250

Suomen väestörakenne Suomen väestörakenteen kehitys on väestön vähenemisen vaiheessa. Suuret ikäryhmät ovat vanhentuneet ja kuolleisuus on kasvanut. Syntyvyys on edelleen pieni, koska hedelmällisessä iässä olevia naisia on vähän. Tämän vuoksi väkiluku on kääntynyt laskuun. Miehet/ tuhat 2000 Naiset/ tuhat http://www.census.gov/cgi-bin/ipc/idbpyrs.pl?cty=IT&out=s&ymax=250

Italian ja Suomen väestörakenteiden vertailu Tällä hetkellä Italiassa hedelmällisessä iässä olevien naisten määrä on suhteessa väkilukuun suurempi kuin Suomen. Suomen väestönkehitys on huomattavasti pidemmällä kuin Italian, vaikka Italian, kuten muidenkin Euroopan maiden väestönkehitys on uhkaavasti menossa kohti väestön vähenemisen vaihetta. Suhteessa väkilukuun, Italiassa on vanhuksia ja lapsia kuitenkin vähemmän kuin Suomessa.

Italian kielellinen yhtenäisyys Valtaosa, 92,9%, väestöstä puhuu äidinkielenään italiaa. Muita huomattavia kieliä ovat sardi (2,6%), friuli (1,2%), ranska ja saksa (0,5%). Italiassa vanhemmilla ihmisillä mm. englannin kielitaito on aika huono, mutta maassa tulee toimeen vaikkei italiaa osaisikaan.

Torinon ja Milanon nähtävyydet Milano Duomo V. 1813 valmistunut koristeellinen kirkko on lasimaalauksien, marmoritornien ja –veistosten upea myöhäisgotiikan luomus. Pinacoteca di Brera Breran galleria on yksi parhaista Italian taidemuseoista. Museon merkkiteoksia ovat mm. Napoleonin pronssipatsas, Madonna ja lapsi sekä Pieta. www.analyticalq.com/ myphotos/scenery/default.htm. www.discountmilano.com/.../ Brera/indexIt.html.

Viimeinen ehtoollinen Santa Maria delle Grazie -kirkossa sijaitseva Leonardo da Vincin v. 1497 valmistunut maalaus, on yksi da Vincin kuuluisimmista maalauksista. La Scala 1700- luvulla rakennetussa teatterissa voi käydä katsomassa kuuluisia oopperaesityksiä tai gaalaensi-iltoja. www.helsinki.fi/ ~haonnela/muut.htm. www.discountmilano.com/ tour/Arte/Scala/.

Castello Sforzesco 1400-luvulla rakennetusta linnoituksesta voit löytää taidemuseoita, kauniin asuinsiiven ja viehättävän Piazza d´Armi -sisäpihan. Via Monte Napoleone Vilkas kauppakatu on kuuluisa uusklassisista palatseistaan ja ylellisistä myymälöistään. www.egm.it/ comuni/milano.html. www.holidaym.ru/ mel/italy/shop_milan.php.

Torino Palazzo Madame San Lorenzo Piazzo Castello kadulla sijatsevassa Filippo Juvarran suunnittelemassa palatsissa on taidemuseo, sekä suuret keramiikka- ja norsunluukaiverrus-kokoelmat. San Lorenzo 1600- luvulla valmistunut Fra Guarino Guarinin suunnittelma kirkko on entinen kuninkaallinen kappeli. www.parallelo45.com/ p45gallery_sfondi.asp. www.lucaghiglione.com/ genova/page_02.htm.

Piazza San Carlo San Carlo on yksi Euroopan kauneimmista toreista. Erikoiseksi sen tekevät torin laidoilla sijaitsevat kirkot Santa Cristina ja San Carlo, sekä toria halkova ostoskatu Via Roma. www.quartieri.torino.it/ centro/fotografia1.asp.

Pohjois-Italian liikenneverkko Pohjois-Italian liikenneverkko koostuu tavaraliikenteestä, henkilöliikenteestä ja tietoliikenteestä. Pohjois-Italian liikenneyhteydet ovat hyvät, lukuun ottamatta Alppien korkeita kohtia.

Tavara- ja henkilöliikenne Pohjois-Italian tavara- ja henkilöliikenteen kulkuväylät ovat maantiet ja rautatiet, koska etäisyydet ovat suhteellisen lyhyet. Kalliiden kuljetuskustannusten vuoksi lentoyhteyksiä käytetään pääasiassa henkilöliikenteessä. Pohjois-Italiasta lähtevät laivareitit kuljettavat tavaraa pääasiassa ulkomaille. Tietoliikenne Tietoliikenteen määrä on ollut kasvussa myös Italiassa. Tällä hetkellä Italiassa internetiä käyttää 352,4/1000 asukasta.

Fossanon liikenneyhteydet

Fossanon ympäristön kylät

Maatalous Edellytykset Pohjois-Italiassa on talvisateiden ilmaston maataloutta. Pohjois-Italian edellytykset maataloudelle ovat kosteamman ja viileämmän ilmaston, sekä maataloudelle paremmin soveltuvan maaston vuoksi paremmat kuin Etelä-Italian. Pohjois-Italian talvet ovat leutoja, joten kosteutta riittää vehnän ja kevätvihannesten kasvulle. Kuumien kesien ansiosta ilmasto on sopiva myös hedelmien ja oliivipuiden viljelylle, mutta liian kuiva viljan sekä ruohon kasvulle.

Tuotantoalueet ja -alat Tuottavin viljelyalue Pohjois-Italiassa on Pojoen varrella ja sen suistoissa, koska siellä viljelyksiä voidaan keinokastella. Lampaita ja vuohia kasvatetaan vuorten rinteillä ja lypsykarjaa, sikoja sekä siipikarjaa alempana tasangoilla. Pohjois-Italian tärkeimpiä tuotantoaloja ovat maissin, riisin, vehnän ja rehukasvien kasvatus, sekä nautakarjanhoito ja maitotalous. Tärkeimmät maataloustuotteet ovat maissi, riisi, vehnä, hedelmät, vihannekset, viini ja oliivi.

Metsätalous Italiassa metsää on noin kolmannes maan pinta-alasta. Metsistä n. 25 % on suomalaistyyppistä havumetsää. Valtaosa metsistä kuuluu valtiolle. Suurinta osaa metsistä ei voida hyödyntää talousmetsiksi vaikean maaston vuoksi. Joissakin osissa Pohjois-Italiaa talousmetsien kasvatus on mahdollista, mutta metsänhoito on vähäistä ja organisoimatonta.

Pohjois-Italian teollisuus Teollisuus on keskittynyt vauraisiin maakuntiin, Lombardiaan, Piamonteen, Emilia-Romagnaan ja Venetaan. Tärkeimmät teollisuuden alat ovat metalli-, kone-, tekstiili-, vaatetus- sekä elintarviketeollisuus. Merkittävin asema Italian teollisuudessa onkin huonekalutuotannolla, koneenrakennus- ja metallituotannolla sekä autotuotannolla (Fiat Group). Teollisuuden osuus bkt:sta 23,9 % (2003)

Kolmen laskuvuoden jälkeen teollisuustuotanto on lähtenyt taas nousuun. Teollisuusaloista nousussa ovat mm. sähkö-, kaasu- ja vesiteollisuus, öljynjalostus, autoteollisuus ja paperiteollisuus. Laskussa ovat nahka- ja kenkäteollisuus, kaivostoiminta, elintarviketeollisuus sekä tekstiili- ja vaatetusteollisuus. Valtio omistaa suurimman osan Italian yrityksistä, mutta myös monilla yksityisillä suuryrityksillä on tärkeä asema maan teollisuustuotannossa. Vankan pohjan teollisuustoiminnalle luovat kuitenkin pienemmät yksityiset yritykset.

Matkailu Pohjois-Italiassa Gardajärvi Gardajärvi ja sen ympäristö on suosittua matkailualuetta sen kauniiden maisemien ja lukuisten aktiviteettien mm. järviristeilyjen vuoksi. Venetsia Gondoliajelut, 170 kanavaa, Pyhän Markuksen aukio, Dogien palatsi, Huokausten silta ja laguunin saaret luovat Venetsiasta kauniin ja romanttisen kaupungin. www.maths.jyu.fi/~tuheli/garda/pages/garda_15.htm www.rialtohotel.com/ index_fi.htm

Italian riviera Tälläkin nimellä kutsuttu Ligurian rannikko on hyvin suosittu rantalomakohde, jolla on hyvin vaihteleva ja jännittävä historia merimiehineen ja rakkaustarinoineen. Verona Tämä Shakespearen tunnetun näytelmän, Romeo ja Julian tapahtumakaupunki on kuuluisa myös oopperajuhlistaan. www.welcometuscany.it/.../ versilia/versilia.htm www.unt.edu/.../pages/ Italy%2002%20Verona.htm.

Alpit Vuoristo on hyvin suosittu vaellus- ja kiipeilykohde, joka tarjoaa upeat maisemat ja haastavan ympäristön. Alpeilla on mahdollista myös lasketella ympäri vuoden lukuisissa hiihtokeskuksissa. ajt.iki.fi/travel/ insa_report/alpit.jpg

Ulkomaankauppa Italian ulkomaankauppa on kehittynyt positiiviseen suuntaan. Tulliesteitä on poistettu sekä kaupanesteitä on vähennetty ja kauppatase onkin ollut positiivinen. Italia on maailman johtavia tekstiili-, vaate- ja nahkatuotteiden valmistajia. Muita vahvoja teollisuusaloja ovat rakennusmateriaalien, kodinkoneiden ja huonekalujen valmistus sekä metalli- ja elintarviketeollisuus. http://www.finpro.fi/markkinatieto/countryfiles.asp?Section=52&Country=76&Special=1209

Italian vienti Italian vientituotteet Teollisuuskoneet, ajoneuvot, elintarvikkeet (oliivit, oliiviöljy, hedelmät), kulutuselektroniikka, tekstiilit, vaatteet ja kengät. Italian vientiä on pyritty viime vuosina kehittämään. Italian vienti kasvoi viime vuonna 18 %. http://www.finpro.fi/markkinatieto/countryfiles.asp?Section=52&Country=76&Special=1209

Italian tuonti Italian tuontituotteet Energia, öljy, teollisuuskoneet, ajoneuvot, terästuotteet, elintarvikkeet, kulutustavarat ja kemikaalit. Vaikka Italia on tunnetusti ollut vientimaa, kasvoi sen tuonti viime vuonna 19 %. Italia on ostovoimaltaan merkittävä markkina-alue, koska siellä on paljon kuluttajia. http://www.finpro.fi/markkinatieto/countryfiles.asp?Section=52&Country=76&Special=1209

Suomen ja Italian välinen kauppa Suomen vienti Italiaan on ollut hyvin vaihtelevaa ja tällä hetkellä se on kääntynyt taas laskuun. Suomen tuonti Italiasta on hitaassa kasvussa ja Italian merkittävyys Suomen talouteen on kasvanut etenkin nyt, kun Suomen tuonti muista maista on laskenut. Vienti ja tuonti ovat nyt melkein tasoissa, sillä kauppatase on laskenut 14 milj. euroon. http://www.finpro.fi/markkinatieto/countryfiles.asp?Section=52&Country=76&Special=1208

Suomen vientituotteet Italiaan Paperi ja pahvi, matkapuhelimet. Paperin ja pahvin myynti on säilynyt ennallaan, mutta matkapuhelinten myynti on kääntynyt laskuun. Suomen tuonti Italiasta Koneet ja laitteet; sähkökoneita, autoja ja teollisuuskoneita. Kulutustavaraa; tekstiilejä, vaatteita ja kenkiä. http://images.google.fi/images?q=kenk%C3%A4&hl=fi http://images.google.fi/images?hl=fi&lr=&q=auto http://images.google.fi/images?hl=fi&lr=&q=matkapuhelin

Italian talouden ongelmat Italian talouden kasvu on ollut euroalueen hitaimpia, eikä Italian talouden nousuun enää luoteta. Nykyinen hallitus on vähentänyt kotitalouksien verotusta kotimaisen kysynnän parantamiseksi. Verovähennyksistä johtuvaa valtion tulojen menetystä on pyritty paikkaamaan julkisia menoja, aluetukia sekä yritysten veroetuja vähentämällä. Valtion ylivaltaa on pyritty vähentämään useilla talous-sektoreilla yksityistämällä valtion suuryrityksiä, sekä vähentämällä valtion tiukkaa kontrollia pienempiä yrityksiä kohtaan.

Yksi suurimpia ongelmia on huomattava talouskuilu Pohjois- ja Etelä-Italian välillä. Pohjois-Italian liiketoiminta on huomattavasti kehittyneempää kuin Etelä-Italiassa, koska harmaan talouden ja pimeiden työmarkkinoiden osuus on siellä niin suuri. Vaikka Italian työttömyysaste on moniin muihin EU-maihin verrattuna pieni, on se kuitenkin ongelma työttömyyden epätasaisen jakautumisen vuoksi. Suurin osa maan työttömistä on maan eteläosassa ja pohjoisessa on paikoitellen jopa työvoimapulaa.

Pohjois-Italian aluejako Alpit Vähän asutusta, seutu vuoristoa, vuoristokasvillisuus. Teollisuuskaupungit Tiheää asutusta, teollisuuden keskus (Torino, Milano ja Genova), elintaso korkea, liikenneverkoston keskus. Pojoen alanko Hedelmällinen viljelyalue, suuria jokia (Pojoki ja sen sivujoet), lehtimetsää. Apenniinit Vuoristoa, asutus keskittynyt suurkaupunkeihin, vuoristokasvillisuus.

Lähteet Internet sivut Kirjallisuus www.tilastokeskus.fi www.finpro.fi www.census.gov www.google.fi www.iltalehti.fi Kirjallisuus Berlitz, 1988, Maaopas Italia Tammi, Helsinki Weilin+Göös Oy, Gaia suuri maailman kartasto, Porvoo