Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se19.9.2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
esitämme SLIDEPLAYER.FI
Advertisements

SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
Hakukoneet Kotimaiset hakukoneetPortaalit Ulkomaisia hakukoneitaMetahakukoneet.
SMART Board Interaktiivinen esitystaulu -> yhdistää perinteisen liitu- ja tussitaulun sekä tietokonekuvan Sormesi on hiiri! Laura Viljamaa 2011.
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Susanna Plathan1 Bambuser Ohjeet videon tekemiseen
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Historia • Blogger-palvelun perusti pieni sanfranciscolainen yritys nimeltään Pyra Labs jo vuoden 1999 elokuussa • Bloggerin kehittivät kolme kaveria,
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Internet-hajatelmia Terveysala, Kuopio Seppo Räsänen
INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
Helpdesk-työhön liittyvän neuvonnan treenaaminen opintojaksolla
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra RSS -syötteet.
1. kysymys  Ikäjakauma vuotta  Teemahaastatteluun vastanneista on:  Miehiä 60%, naisia 40%  Työssäkäyviä 55%, opiskelijoita 45%  Tampereella.
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Kiintolevyn osiointi.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
DIIGO TIEDONHALLINNASSA Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina.
Tiedonhaku Internetistä
Internetistä haku: USB portti – tiedonhaun vertailua Jouni Ojanperä TP09S
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
Yrityksen maineen, toimialan ja kilpailijoiden seuranta Netvibesissa: RSS-syötteet Kiravo-projekti 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Slideshare koonti Mervi Isola.
Valtteri, Simo, Mika Myllytulli, My-tlpt09E 2010
Vapaa aihe Kysymykset.
Netvibes Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Java Java on Sun Microsystems yhtiön kehittämä laaja olio-pohjainen ohjelmointikieli, joka on laitteistoriippumaton. Laitteistoriippumattomuudessa on.
Wifi direct hakusanalla Viktor Azim (MTTT10S)
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Yrityksen maineen, toimialan ja kilpailijoiden seuranta: iGoogle ja RSS-syötteet Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär.
JSPWiki © Reiska, WikiWiki Idea Applen Hypercard-pinosta. Juuret Hawaijin lentokentällä (WikiWiki, pikapikabussit). Ward Cunningham. WikiWikiWeb.
Murtoluvun supistaminen
Web 2.0 tiivistetysti 1. Ohjelmistoalusta on Web. Webtop korvaa Desktopin. Keskeistä yhteisöllisyys ja ”Software as a Service”. 2. Kollektiivisen älyn.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Klikattuasi Uusi… saat seuraavan näytön. Dashboard kohdasta voit luoda minkä tahansa aiheisen Netvibesin. Jos haluat lähteä luomaan itse rakennellen Netvibesia.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
RSS, Rich Site Summary © Reino Aarinen, RSS RSS (Rich Site Summary, joskus Really Simple Syndication) on menetelmä, joka käyttää XML merkkausta.
Tiedonhaku Tiedonhankinta Tiedonhallinta Äidinkielen opetus 2.0.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
IHANAT APPIST ja MONIPUOLISET MOBIILIT Ei takerruta protekniikkaan Syventäjä, ei itsetarkoitus Aina syntyy uutta Jo valokuva tuo mahdollisuuksia; kävelyt,
Helpdesk-työhön liittyvän neuvonnan treenaaminen opintojaksolla Karoliina Kemppainen Jarmo Heikkinen Satu Kylmänen.
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Matkailun nettisivujen analysointi
 MODx on julkaisujärjestelmän ja sovelluskehyksen risteytys, jonka lisenssinä on kaikille ilmainen avoimen lähdekoodin GNU GPL. MODx on suunniteltu ammattilaisten.
Osaamisen ja sivistyksen asialla PhotoStory & Podcast pähkinänkuoressa Sosiaalinen media ja avoimet oppimisympäristöt e-Oppimisen työvälineenä – uutta.
SPORTS TRACKER Tekijä: Nybäck Teemu TU09s Tiedonhaku internetistä.
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
DNS ja DHCP palvelut Linuxissa
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
TE3 MEDIA –TERVEYDEN TUKI JA UHKA Hurtig
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Aloita perusteista Tietosanakirjat, esim. Wikipedia Tietosanakirja sisältää yleistietoa  ei sovi lähdeluetteloon.
T IEDONHAKUPROSESSI Monta tärkeää vaihetta. M ISTÄ HAKISIT TIETOA ? Sukusi vaiheista Aleksis Kivestä Kauhavan nuorisovaltuuston päätöksistä Lauseennvastikkeista.
Ylivieskan lukion sähköiset oppimisympäristöt. Miksi lukiossa siirrytään sähköisiin oppimisympäristöihin?
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Joku muu on voinut jo löytää saman
Televisiot.
OSAO Myllytulli Taina Kylmänen, Marjo Ahola
E-aineistot OUTI-kirjastoissa E-kirjat ja e-lehdet
Esityksen transkriptio:

Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se

Sisältö: • Tutkimuksen tavoitteet • Käytetyt hakusanat • Wikipedian antama tieto • Googlen antama tieto • Mitä on podcasting? • Tulosten vertailua ja arviointia • Johtopäätökset • Viitteet

Tutkimuksen tavoitteet: • Tutkitaan Wikipedian ja yleisimpien hakukoneiden (google..) toimivuutta tiedonhaun lähteinä internetistä. • Vertaillaan eri tietolähteistä saatujen hakutulosten luotettavuutta

Käytetyt hakusanat: • Podcasting • Podcasts

Wikipedian antama tieto: • Podcasting on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Podcastin pitäjä julkaisee RSS- tai Atom-syötettä, jossa on tiedot julkaistuista äänitiedostoista. Kuuntelijalla on puolestaan ohjelma, joka seuraa syötteen päivittymistä ja automaattisesti lataa sen perusteella tiedostot myöhemmin kuunneltavaksi. Käytännössä kuuntelu voi tapahtua tietokoneen lisäksi myös MP3-soittimella tai muulla mobiililaitteella. Itse sana podcasting tulee sanoista iPod ja broadcasting, joka viittaa audiotiedostojen siirtämiseen Applen MP3- soittimeen. Koska iPod ei kuitenkaan ole välttämätön podcastin kuunteluväline on termi myöhemmin otettu käyttöön akronyyminä joka tulee sanoista "Portable on demand". Termi "podcasting" tuli tunnetuksi vuonna 2004 [1] ja ensimmäiset podcastit Suomessa aloitettiin vuonna [2] verkossaRSSAtomMP3iPod broadcastingApplenakronyyminä[1][2]verkossaRSSAtomMP3iPod broadcastingApplenakronyyminä[1][2]

Googlen antama tieto: • Google antaa ensimmäisenä hakutuloksena wikipedian sivun • Sen jälkeen löytyy useampia linkkejä podcasting-sivuille, joilta voit ladata, kuunnella ja jakaa podcasteja. Sekä linkkejä sivuille, joista voit ladata podcasting-sovelluksen, esimerkiksi nokia.fi/podcasting. • Viidentenä hakutuloksena löytyy linkki unessa.netin omenatarhapodcastin sivulle, joka on yksi Suomen ensimmäisistä säännöllisesti julkaistuista podcasteista. Sivulta löytyy myös yksityiskohtaista tietoa siitä, että mikä on podcast sekä miten ja millä välineillä podcast- lähetyksiä voi kuunnella, että miten niitä löytää.

Mitä on podcasting? • Yhdistelmä sanoista iPod ja broadcasting • Verkossa jaeltavaa äänitettä, jota voi ladata koneelleen/kannettavaan soittimeen (kuten iPod) ja kuunnella koska tahansa. • Erikoisuutena se, että näihin podcast-lähetyksiin voi liittyä tilaajaksi, jolloin uudet lähetykset noudetaan automaattisesti, heti kun löytyvät verkosta. • Podcasting on podcastien tekemistä, jakamista ja kuuntelemista • Podcastien tekeminen todella helppoa, tarvitaan vain: tietokone, mikrofoni ja nauhoitusohjelma. • Applen helppokäyttöinen ja ilmainen iTunes-ohjelma paras ja helpoin tapa podcastien automaattiseen tilaamiseen ja kuuntelemiseen. • Ilmiön yleistymistä kuvaa se, että syyskuussa 2005 google löysi hakusanalla ”podcasts” osumaa, ja aikaisempana vuonna luku oli ainoastaan 24.

Tulosten vertailua ja arviointia: • Wikipediasta löytyy laajasti yksityiskohtaista tietoa podcastin historiasta, tekniikasta ja linkkejä useille podcasting-sivuille. • Seuraavaksi paras tietolähde oli Googlen kautta löytyvä Unessa.netin Omenatarha sivu, jolta sai paljon tietoa. Tieto oli myös kirjoitettu erittäin selkeästi, joten tältä sivulta saa varmasti selkeän kuvan siitä, mitä tarkoitetaan poadcastingillä, vaikkei olisi koskaan ennen poadcastingistä kuullutkaan.

Johtopäätökset: • Wikipediaa voisi pitää kattavimpana tietolähteenä, jonka Googlen useissa aiheissa antaa ensimmäisenä hakutuloksena. • Wikipediasta tietoa on myös mahdollista saada useilla kielillä, kattavin tieto löytyy usein englanniksi. • Wikipediasta löytyy myös aiheesta usein paljon nk. Nippelitietoa, pieniä yksityiskohtia ja vuosilukuja.. • Googlen kautta useimmista aiheista, kuten tästäkin on suurin osa hakutuloksista mainoksia ja linkkejä sivuille, joilta voit ladata ja kuunnella podcast-lähetyksiä. • Googlen kautta myös kuitenkin usein löytyy muutama asiaan perehtynyt sivu, kuten tässä tapauksessa tämä Unessa.netin Omenatarha, joka antaa yhtä kattavan mutta selkeämmän tiedon kuin Wikipedia. • Wikipediaa voisi kuitenkin pitää luotettavana ja tehokkaana tiedonhakulähteenä, koska se kattaa hyvin monta aihetta, sitä on mahdollista käyttää useilla kielillä ja se on niin laajasti käytössä, että epäkohdat tiedon luotettavuudessa varmasti havaitaan nopeasti.

Viitteet: • • • it/johdatus-podcastiin/