Juomaetiketit uudistuvat – kuluttajalle tarkempaa tietoa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Allergeenien ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
Tytti Itkonen, Evira Helsinki
RAX Tuotetietokansio Pitelet käsissäsi RAX:n tuotetietokansiota. Tästä oppaasta löydät tuotteistamme ravintoarvotietoja, tuotetietoja sekä sopivuuksia.
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Suomen Suunnistusliitto
Painonpudotushaaste 6. kuidut
1 Elintarvikkeiden hintaseuranta –hanke 2009 (2010) Seurantaohjeet.
Kotiläksy Tehtävä 7 sivulta 41.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN!
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
HIILIHYDRAATIT.
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
NEOLIFEBAR Hedelmä- ja pähkinä – välipalapatukka.
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
1. Hiili – elämän alkuaine
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT. pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset.
Puhdasta ruokaa? Hurtig Mitä pakkausmerkinnät kertovat? Tarkastele pakkausta, jonka sait ja merkitse vihkoosi, mitä pakkausmerkinnät kertovat.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Nestetasapaino.
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Energian säästäminen.
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Kemikaaleja kaikkialla
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokatrendit.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Selkeä käsitys ostettavasta ruuasta
Unelmien liikuntapäivä
Viljat.
Vanhan Porvoon ruskistettu voi ja pinjansiemen jäätelö 5,5 L
Vanhan Porvoon mansikkasorbetti 5,5 L
Vanhan Porvoon appelsiinisorbetti 5,5 L
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Juomaetiketit uudistuvat – kuluttajalle tarkempaa tietoa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Ravintola Lasipalatsi 22.3.2005 klo 11-12

Panimoteollisuus ja päällysmerkinnät EU-direktiivi (2003/89/EU) allergeenien ilmoittamisesta voimaan 25.11.2004, siirtymäaika 25.11.2005 asti koskee kaikkia elintarvikkeita alkoholijuomat mukaan lukien luettelo yliherkkyyttä aiheuttavista aineista

Lista yliherkkyyttä aiheuttavista ainesosista gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) ja viljatuotteet äyriäiset ja äyriäistuotteet kananmunat ja munatuotteet kalat ja kalatuotteet maapähkinät ja maapähkinätuotteet soija ja soijatuotteet maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien) pähkinät: manteli, hasselpähkinä, saksanpähkinä, cashewpähkinä, pekaanipähkinä, parapähkinä, pistaasipähkinä, Macadamia-pähkinä ja Queensland-pähkinä sekä pähkinätuotteet selleri ja sellerituotteet sinappi ja sinappituotteet seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet sekä rikkidioksidi ja sulfiitti, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 ml/l SO2:na ilmaistuna.

Merkitseminen myyntipäällykseen “sisältää --- “ (yliherkkyyttä aiheuttava ainesosa) osana ainesosaluetteloa ei erillistä viittausta allergeeneihin käytettäessä E-numeroita on oltava lisäksi “sisältää ---”

Alkoholituotteiden paradoksi ainesosaluettelon merkitsemistä EI edellytetä allergeenien merkitseminen edellytetään  ainoa sisältötieto kuluttajalle: allergeenit

Panimoteollisuuden toiminta muuttuvassa tilanteessa panimoteollisuus haluaa toimia vastuullisemmin kuin pelkästään vähimmäismääräyksen toteuttajana panimoteollisuus haluaa antaa kuluttajille tiedon valmistamiensa tuotteiden sisällöstä, saman kuin muistakin elintarvikkeista panimoteollisuus on päättänyt toteuttaa vapaaehtoisesti ainesosalistan merkitsemisen valmistamiinsa tuotteisiin siirtymäajan puitteissa tuotteiden koostumus ja sisältö ei muutu – ilmoitamme ainoastaan käytetyt ainesosat.

Käytännön toimenpiteet ainesosaluettelot – valmistus- ja lisäaineet – merkitään Panimoliiton jäsenten tuotteisiin ainesosaluettelon merkintä noudattaa elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä annettua ohjeistusta: lisäaineet joko E-numeroilla tai kemiallisilla nimillä ravintosisältömerkinnät ilmoitetaan ainakin kevyttuotteissa (energia ja alkoholi) ainesosaluettelon merkitseminen on jo aloitettu ja toteutetaan kokonaisuudessaan 25.11.2005 mennessä ennen 25.11.2005 valmistettuja tuotteita saattaa esiintyä kaupoissa vielä myöhemminkin “parasta ennen” -ajan puitteissa – käytännössä korkeintaan noin 6 kk

Etiketit uudistuvat Esimerkki: olut Ainekset: Vesi, ohramallas, tärkkelys, humala, hapettumisenestoaine natriumdisulfiitti. Ingredienser: Vatten, kornmalt, stärkelse, humle, antioxidationsmedel natriumdisulfit. Ainekset: Vesi, ohramallas, ohratärkkelys, humala, hapettumisenestoaine (E300, E224). Ingredienser: Vatten, kornmalt, kornstärkelse, humle, antioxidationsmedel (E300, E224).

Etiketit uudistuvat Esimerkki: siideri Ainekset: Vesi, päärynämehu, glukoosisiirappi, happamuudensäätöaine sitruunahappo, säilöntäaineet kaliumsorbaatti ja natriumdisulfiitti, makeutusaineet asesulfaami K ja aspartaami, väri sokerikulööri. Sisältää makeutusaineita. Sisältää fenyylialaniinin lähteen. Ingredienser: Vatten, päronsaft, glukossirap, surhetsreglerande medel citronsyra, konserveringsmedel kaliumsorbat och natriumdisulfit, sötningsmedel acesulfam K och aspartam, färgämne sockerkulör. Innehåller sötningsmedel. Innehåller fenylalaninkälla. 100 ml sisältää/innehåller: energiaa/energi 130 kJ/30 kcal proteiinia/protein 0 g hiilihydraatteja/kolhydrater 1 g rasvaa/fett 0 g

Etiketit uudistuvat Esimerkki 1: long drink Ainekset: Vesi, glukoosisiirappi, sokeri, sitruuna- ja appelsiinimehutiiviste, greippi- ja giniaromit, happamuudensäätöaine sitruunahappo, säilöntäaineet kaliumsorbaatti ja natriumbentsoaatti, makeutusaineet asesulfaami K ja aspartaami. Sisältää sokeria ja makeutusaineita. Sisältää fenyylialaniinin lähteen. Käymisteitse valmistettu. Ingredienser: Vatten, glukossirap, socker, citron- och apelsinsaftskoncentrat, grapefrukt- och ginaromer, surhetsreglerande medel citronsyra, konserveringsmedel kaliumsorbat och natriumbensoat, sötningsmedel acesulfam K och aspartam. Innehåller socker och sötningsmedel. Innehåller fenylalaninkälla. Framställd genom jäsning. 100 ml sisältää / innehåller: energiaa/energi 170 kJ/40 kcal proteiinia/protein 0 g hiilihydraatteja/kolhydrater 3,6 g rasvaa/fett 0 g

Etiketit uudistuvat Esimerkki 2: long drink Ainekset: Käymispohja (vesi, omenamehu tiivisteestä, tärkkelyssiirappi), vesi, sokeri, aromit (mm. greippi), happamuudensäätöaine (E330), säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E224, sulfiitti), stabilointiaineet (E444, E1450). Ravintosisältö / 100ml Energia 210 kJ /50 kcal Proteiini 0 g Hiilihydraatti 5,7 g Rasva 0 g Ingredienser: Jäsningsbas (vatten, äppelsaft av koncentrat, stärkelsesirap), vatten, socker, aromämnen (bl.a. grapefrukt), surhetsreglerande medel (E330), konserveringsmedel (E202), antioxidationsmedel (E224, sulfit), stabiliseringsmedel (E444, E1450). Näringsinnehåll / 100ml Energi 210 kJ /50 kcal Protein 0 g Kolhydrater 5,7 g Fett 0 g