Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento Filosofian Kurssi 2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
1.tapaamisen haastattelukartta ratkaisukeskeisessä terapiassa
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Jumalan kanssa.
Dialogin olemuksesta kari.kaipainen(at)datainnovations.fi.
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
puheemme uudistava voima
ELÄMÄN VARRELLE On hyvä säilyttää luottamus siihen,
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Rakkaat ystäväni!.
Työrauha ja haastavat tilanteet
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Filosofian Praktikum Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin toinen praktikum-kokoontuminen.
Filosofian Praktikum 2009 Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen praktikum- kokoontuminen.
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman neljäs luento.
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman viides luento.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Leena Kakkori & Rauno Huttunen
Mitä asenne tarkoittaa?
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Polkuja filosofiaan PowerPoint-tiivistelmä ensimmäisestä kappaleesta
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides praktikum-kokoontuminen.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tapahtukoon sinun tahtosi
Internalismi ja eksternalismi
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Usko ja tieto Kysymys Jumalan olemassaolon todistamisesta - Tuomas Akvinolainen s Mestari Eckhart s. 78 -> miten Jumalan olemassaoloa on filosofisesti.
Elämänkatsomustieto elämänfilosofiaa. Mitä elämänkatsomustieto on?  Oppiaineen nimi tulee kolmesta sanasta: elämä, katsomus ja tieto. Katsomus tarkoittaa.
Mitä oleminen on?.
Tietoteoria klassinen tiedon määritelmä Tietoa on… HYVIN PERUSTELTU
Maailmankatsomuksen perspektiivisyys
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Fenomenologia.
Yksilön lyhyt historia
Antiikki ja varhainen filosofia
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Metafysiikka kysymys substanssista eli perusolemuksesta
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Filosofian osa-alueet
Eksistentialismi Eero Jussila.
OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA
Mikä on elämänkatsomus?
10. Ajattelu.
Täydellisen olion teologia
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento Filosofian Kurssi 2009

Filosofian kurssi 2009 Tavoitteet Havaita filosofian läsnäolo arjessa Haastaa nykyinen maailmankuva Saada ajatus liikkeelle Tuoda filosofia osaksi elämää Nostaa esiin oman ajattelun premissejä Haastaa tiedostamaan oman maailmankuvan rajat

Filosofian kurssi 2009 Teemat Praktikum – Luento - Luentopäiväkirja Mitä filosofia on? Moraali Filosofia Yritysmaailmassa Itämainen filosofia - Avoin Praktikum – Luento - Luentopäiväkirja

Päivän teemat Filosofian alku Antiikin Kreikkalaisten filosofiakäsitys Uuden ajan filosofiakäsitys Analyyttinen filosofiakäsitys Mannermainen filosofiakäsitys Yhteenvetoa

Filosofian alku ”Nimenomaan ihmettelyhän on filosofialle ominaista; se juuri on filosofian lähtökohta” -Platon

Antiikin Kreikka Filosofia tienä viisauteen ja oikeaan tapaan elää

Antiikin Kreikka Sokrates Filosofi Plutarkos (~200 jKr) Sokrateesta: ”Suurin osa ihmisistä luulee, että filosofia koostuu puheiden pitämisestä katedeerin korkeuksista tai teksteihin perustuvista luennoista. Mitä nämä ihmiset eivät näe on se keskeytymätön filosofia, jonka näemme toteutettavan joka päivä, täysin osana elämää. […] Sokrates ei puhunut korkealta lavalta eikä istunut ammattilaisen tuolilla; hänellä ei ollut määrättyä aikataulua ystäviensä kanssa keskustelemiseen ja kävelyyn. Sen sijaan hän teki filosofiaa joskus vitsailemalla heidän kanssaan, tai juomalla tai menemällä sotaan tai torille heidän kanssaan ja lopulta menemällä vankilaan ja juomalla myrkyn. Hän oli ensimmäinen, joka osoitti että kaikkina aikoina ja kaikissa paikoissa, kaikessa mitä meille tapahtuu, päivittäinen elämä antaa meille mahdollisuuden tehdä filosofiaa.”

Uuden ajan filosofia Usko ihmisen kykyyn pelkän järjen voimalla ratkaista todellisuuden perimmäiset kysymykset Filosofian tarkoitus löytää kiistämättömät, varmat totuudet

Usko yksittäisen neron kykyyn rakentaa ymmärrys maailmasta Uuden ajan filosofia Descartes Usko yksittäisen neron kykyyn rakentaa ymmärrys maailmasta 1. Todeksi ei pidä hyväksyä mitään, missä ei ole niin suurta selvyyttä ja tarkkuutta ettei sen totuudellsuudesta voi jäädä epäilystä 2. Jokainen tutkittava pulma jaettava niin moneen osaan kuin mahdollista 3. Ongelmien tutkiminen on aloitettava yksinkertaisimmasta ja helpoimmin ymmärrettävistä seikoista, joista vähitellen edetään monimutkaisiin 4. Asiat on luetteloitava niin yleisellä tasolla ja täydellisesti, ettei mitään voi jäädä huomaamatta

Uuden ajan filosofia David Hume Suuri skeptikko ”Kun minä puolestani syvennyn mitä huolellisimmin siihen, mitä kutsun itsekseni, törmään aina johonkin tiettyyn kuumuuden tai kylmyyden, valon tai varjon, rakkauden tai vihan, mielihyvän tai kivun havaintoon. En koskaan, en minään ajankohtana tavoita itseäni havainnosta erillisenä, enkä koskaan voi nähdä muuta kuin havaintoa.”

Valistuksen filosofia Kant Filosofian kopernikaaninen vallankumous Kantin kategoriat kvantiteetti eli määrä: yksi, monta, kaikkeus. kvaliteetti eli laatu: olemassa, ei olemassa, oleminen rajoitettua jonkin toisen olemisen ehdoilla. relaatio eli suhde: substanssi ja aksidenssi, kausaliteetti ja riippuvuus, vuorovaikutus muiden olioiden kanssa. modaliteetti eli tapaluokka: mahdollinen vs. mahdoton, oleva vs. ei-oleva, välttämätöntä vs satunnaista. Filosofian Praktikum 2008

Analyyttinen filosofia Filosofia koskee eksklusiivisesti kieltä Ihanteet Looginen selkeys Käsitteellinen yksiselitteisyys Filosofian tehtävä on käsitteiden analyysi ja tarkka määrittely

Analyyttinen filosofia Wittgenstein Filosofisia ongelmia ei ratkaista, ne puretaan ”Minkä ylipäänsä voi sanoa, sen voi sanoa selvästi, ja mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava”.

Mannermainen filosofia Olemme aina olemisemme tavan vankeja Filosofian tehtävä on laajentaa ajattelumme aluetta

Mannermainen filosofia Heidegger Mitä on olevan oleminen? ”Metafysiikka ajattelee olevan olemusta, ja se ratkaisee myös totuuden olemuksen. Jokainen aikakausi perustuu metafysiikalle, sillä metafysiikka tulkitsee olevan ja totuuden tietyllä tavalla, mikä antaa kullekin aikakaudelle sen luonteenomaisen hahmon. [--] Pohdiskelu on rohkeutta työstää ennen kaikkea omien oletusten totuus ja omien tavoitteiden ala sellaisiksi, että ne kannattaa kyseenalaistaa.”

Muita näkemyksiä Kriittinen teoria: Pragmatismi ”Filosofit ovat vain eri tavoin selittäneet maailmaa, mutta tehtävänä on sen muuttaminen.” Marx Pragmatismi Ihminen ensisijassa toiminnallinen ja maailmaan käytäntöjen kautta kiinnittyvä olento. Inhimilliset arvosidonnaiset pyrkimykset edeltävät kaikkea järkeilyä ja teoriaa

Ehdotus filosofian olemuksesta Taustaa: Maailmankuva Maailmankatsomus

Ehdotus filosofian olemuksesta Tietoisuus Tiedostamaton

Ehdotus filosofian olemuksesta

Ehdotus filosofian olemuksesta Uskon asiat Yhteisöltä tietoi-sesti omaksutut asiat ja asenteet Itse päätellyt asiat Tieteestä omaksutut asiat Opetetut asiat ja asenteet Tietoinen mieli

Ehdotus filosofian olemuksesta Ehdotus I: Filosofia = Ajattelun rakenteet, joista olemme tietoisia, jotka olemme ’valinneet’

Ehdotus filosofian olemuksesta Ehdotus I:

Ehdotus filosofian olemuksesta Derridan hautakivi Filosofia Filosofia

Ehdotus filosofian olemuksesta Ajattelun laajeneminen Filosofia

Ehdotus filosofian olemuksesta Ajattelun muokkaaminen

Ehdotus filosofian olemuksesta

Ehdotus filosofian olemuksesta Filosofia: prosessi, jossa tullaan tietoiseksi ja muokataan ajattelun perusrakenteita

Filosofia ei ole mikään oppi, vaan tietynlaista toimintaa Wittgenstein

Ehdotus filosofian olemuksesta Filosofia on maailmankuvamme rakenteiden tietoista käsittelyä Prosessi, jossa avaamme primäärejä kysymyksiä ajattelullemme ja pyrimme vastaamaan niihin perustellusti Ositeltuna 1. Prosessi 2. Perimmäisiä kysymyksiä koskevaa 3. Kysymysten tuominen tietoisuuden valokeilan alle 4. Perusteltavuus

Ehdotus filosofian olemuksesta Filosofia[Prosessi]: Ajattelun rakenteiden tietoista käsittelyä Filosofia[Normi]: Pyrkimys suurempaan tiedostamiseen ja perusteltavuuteen Filosofia[Staattisena]: Ajattelun rakenteet, joista olemme tietoisia, jotka olemme ’valinneet’