Maire Mäki Johtaja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

/ R. Djupsund. •Maaliskuu 2013: alle 25-v. työtöntä työnhakijaa. •Vuosittain noin 8–10 % ikäluokasta ei jatka peruskoulusta toiselle.
SAK:n toiminta-ajatus Saana Siekkinen Suomen menestys edellyttää työikäisten osaamistason nostamista Kehittämisjohtaja Saana Siekkinen
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kohderyhmä tilastojen valossa sekä ensimmäisiä tuloksia Erno Hyvönen Jyväskylä
Nuorisotakuu Hallituksen kärkihanke, jonka tavoitteena parantaa nuorten työllistymistä ja kouluttautumista. Nuorisotakuusta lisätiedot:
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
NUORET JA TYÖTTÖMYYSTURVA
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
VASITE-HANKE Ohjausryhmän kokous KESKEISET TOIMENPITEET Työnhaun ohjaus, työnhakupalvelu ja urasuunnittelu 2. asteelta valmistuneille Urasuunnittelu.
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Nuorten yhteiskuntatakuun tehostaminen – työryhmän ehdotukset Ohjaus ja nuorten yhteiskuntatakuu – Yhteinen vastuumme, Jyväskylä/Aalto-sali Koulutuspäällikkö.
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Nuorten yhteiskuntatakuu -työryhmän raportti
Taustaa Valtaosa suomalaisista nuorista voi hyvin, mutta sosiaalinen ja henkinen syrjäytyminen on lasten ja nuorten keskuudessa lisääntynyt yhteiskunnan.
Haukipudas-Kiiminki –työpajahanke Tenho Jaakola
Taustaa Valtaosa suomalaisista nuorista voi hyvin, mutta sosiaalinen ja henkinen syrjäytyminen on lasten ja nuorten keskuudessa lisääntynyt yhteiskunnan.
Nuorisotakuu, mistä on kysymys? Yhteiskuntatakuun taustoja Työ- ja elinkeinoministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö.
KOULUTUSTAKUU.
Nuorten palvelut Reimari 3
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Nuorisolain uudistuksen sanoma kunnille Jaana Walldén, Nuorisoyksikkö
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Työurien tukeminen kuntaorganisaatiossa: hyvästä tahdosta käytännön toimiin Raija Ranta Kaupunginkanslia / Hallintopalvelut.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
TYÖTAITAJA 2013–2014 ”Työelämän perussäännöt kunniaan”
Liisa Kosonen Kehittämisyksikkö / Sosiaali- ja terveystoimen esikunta
Nuorisotoimi, Seija Kähkönen1 Ely-keskuksen rooli alueen toimijoiden tukena Onnistuvat Opit -seminaari Rovaniemi.
Nuorisotoimi Nuorten työpajatoiminta Lapissa 2009.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Nuorten hankkeet MYR Minna Koljonen.
NUORISOLAKIUUDISTUS Monialainen viranomaisyhteistyö ja etsivä nuorisotyö nuorisolaissa (Laki 693/2010) (HE 1/2010 vp) Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Etsivä nuorisotyö.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Työllisyyspoliittista avustusta saavat hankkeet
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
ORIMATTILAN TYÖLLISTÄMISPROJEKTI OTE
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Toteutuuko koulutustakuu Jussi Huttunen.
Haukipudas-Kiiminki –työpajahanke Tenho Jaakola
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi.
Jatko-opinnot Nuorisotakuu Yhteishaku 2016 Jatko-opinnot TET.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
VISIO Ohjaamojen tavoitteena on nuorten työllistymisen, koulutuksen ja osallisuuden edistäminen tarjoamalla tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Ohjaamot.
Kuopion alueen työllisyyskokeilu
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä
TE-toimiston yrityspalvelut
Uudenmaan TE-toimiston palvelut nuorille
Monialaiset ohjaus- ja palveluverkostot Lapissa
Etsivä nuorisotyö Lapissa vuonna 2017
Nuorten työpaja- toiminta Lapissa vuonna 2017
Esityksen transkriptio:

Maire Mäki Johtaja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto 22.1.2013 Nuorisotakuu Maire Mäki Johtaja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto 22.1.2013

Yhteiskuntatakuu 2013 -määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan koulutuspaikka lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, oppisopimuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin. 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Nuorisotakuun painopisteet ja rahoitus Valmistelutyöryhmän analyysin perusteella kehysriihessä maaliskuussa 2012 lisätty: Hallitusohjelmassa linjattu (60 M€/vuosi): 1. Koulutus-takuu (24 M€/vuosi) 2. Työllisyys-takuu (28 M€/vuosi) 3. Etsivä nuorisotyö ja työpaja-toiminta (8 M€/vuosi) 4. Nuorten aikuisten osaamis-ohjelma (27-52 M€/ vuosi, voimassa 2013-2016) 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Takuun osa-alueet ja kohderyhmät Koskee kaikkia alle 25- vuotiaita, joilla ei ole työtä tai koulutusta. Uutta: koskee myös 25- 29- vuotiaita vastavalmistuneita. 3 kk:n aikana on laadittava työllistymissuunnitelma (tai sitä korvaava suunnitelma), aktiivinen palvelujen tarjonta. Koulutustakuu: Otetaan kokonaisuudessaan käyttöön syksyllä 2013, jolloin yhteishaun tietojärjestelmä on uudistettu (OKM). Nuorten aikuisten osaamisohjelma: Uudet aloituspaikat; Kouluttamattomat alle 30- vuotiaat (OKM). 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Pohjois-Pohjanmaan tilanteesta Pohjois-Pohjanmaan osuus Suomen nuorista työttömistä 11 %. Alle 25-vuotiaita nuoria työttömiä työnhakijoita oli n. 3200. Nuorten osuus työttömistä työnhakijoista oli 14,9 %. Alle 25- vuotiaiden työttömyysaste oli 31,4 % (1-6/2012). Aktivointiaste alle 25 -vuotiailla oli 38,55 % ja 25- 29 -vuotiailla 39,2 % (1 nelj. 2012, ka.). Työttömien nuorten virta yli 3 kk:n työttömyyteen oli 25,5 % (1 nelj. 2012, ka.). Vastavalmistuneiden 25- 29- vuotiaiden virta yli 3 kk:n työttömyyteen oli 34,5 % (1 nelj. 2012, ka.). Vastavalmistuneet työttömät 25 -29 –vuotiaat 309 (1-9/2012, ka. kk) Pelkän perusasteen koulutuksen varassa olevat työttömät työnhakijat: 15- 24 – v. 770 ja 25 -29- vuotiaat 680 (1-3/2012 kuukausikeskiarvo)   2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

TE-toimiston toiminta ja nuorisotakuu Palveluprosessi; selkeys ja resurssointi. Suunnitelma laaditaan ensimmäisen haastattelun yhteydessä kahden viikon kuluessa työnhaun alkamisesta. Alkukartoitus (ammattitaito, osaaminen, koulutus, työkokemus ym.) Koko palveluvalikoima käyttöön (työnvälitys, valmennukset, palkkatuettu työ, starttiraha, ammatinvalinnanohjaus, uraohjaus, kokeilut, koulutus…) Yhteistyön tiivistäminen nuorille palveluja tuottavien toimijoiden kanssa (sosiaali- ja terveystoimet, nuoriso- ja opetustoimet, etsivä nuorisotyö, työpajat, KELAn kuntoutusasiantuntijat, seudulliset yrityspalvelut…) Palvelujen ja toimenpiteiden tuloksellisuuden tehokas seuranta. Usein toistuva yhteydenpito. 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Opetusviranomaiset ja nuorisotakuu Koulutustakuu; päävastuu (OKM) Perusopetuksen päättäneiden nuorten siirtyminen toisen asteen koulutukseen (aloituspaikkojen riittävyys, koulutuksen suorittaminen määräajassa); Koko ikäluokalle vähintään toisen asteen tutkinto Koulutuksen järjestäjät: Opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin ohjaus opintojen päättövaiheessa; koulutus- ja ammatinvalintojen tukeminen nivelvaiheissa, tuleva Opintopolku- palvelu (syksy 2013); koulutustiedon haku ja käyttö TE- toimiston ja oppilaitosten yhteistyö: tieto valmistuvien määristä ja ammattialoista, valmistumisajankohdista Yhteistyöverkostot 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Nuorten työpajat TE-toimisto voi ohjata nuoren työpajalle työkokeiluun ja/ tai palkkatyöhön. Ammatillista koulutusta vailla olevien nuoren työpajatoimintaa ei toteuteta palkkatuetussa työssä. Työpaja voi toimia myös työhönvalmentaja- palvelun ja työvoimakoulutuksen tarjoajana sekä nuoren tuen arvioijana ja oppisopimuspolun alkuna. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnista 65 prosenttia järjestää nuorten työpajatoimintaa. Nuorten määrä pajatoiminnassa on kasvanut paljon viime vuosina ja vakinaisen henkilökunnan määrä on yli viisinkertaistunut vuoteen 2001 verrattuna. Tilanpuute ja liian vähäinen henkilökunta ovat tärkeimmät syyt siihen, ettei kaikkia halukkaita pystytä ottamaan työpajalle. Työpajatoimintaa tulee laajentaa edelleen ja työpajoja resursoida niin, että kaikki työpajapalveluja tarvitsevat nuoret pääsevät mukaan toimintaan. 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Etsivä nuorisotyö: ”Tuen tarpeessa olevan nuoren tavoittaminen ja auttaminen sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään hänen kasvuaan ja itsenäistymistään sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille” Laajenee koko maahan. Vuonna 2011 Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla oli valtionavulla tuettua etsivää nuorisotyötä 77 prosentissa kunnista. Etsivää nuorisotyötä tekevien ja heidän tavoittamien nuorten määrä on kasvanut, koska valtio on lisännyt merkittävästi panostusta etsivään nuorisotyöhön. Kainuussa etsivä nuorisotyöntekijä tavoittaa 40 prosenttia ja Pohjois- Pohjanmaalla neljäsosan nuorista sosiaalisten verkostojen kautta, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi nuoren vanhemmat, kaverit tai nuori itse ottavat yhteyttä etsivään nuorisotyöntekijään. Etsivän nuorisotyön tuleekin tavoittaa mahdollisimman paljon kaikkien palvelujen ulkopuolella olevia nuoria. Etsivää nuorisotyötä tulee kehittää kunnissa monialaisena yhteistyönä 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Monialainen yhteistyö kunnissa Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto (Nuorisolaki); opetus-, sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimi sekä työhallinto ja poliisihallinto Verkoston tehtävät: Koota tietoja nuorten kasvu- ja elinolosuhteista sekä arvioida niiden pohjalta nuorten tilannetta paikallisen päätöksenteon ja suunnitelmien tueksi; Edistää nuorille suunnattujen palvelujen yhteensovittamista ja vaikuttavuutta tavoitteena palvelujen riittävyys, laadukkuus ja saavutettavuus; Suunnitella ja tehostaa yhteisiä menettelytapoja nuorten palveluihin ohjautumiseksi ja tarvittaessa palvelusta toiseen siirtymiseksi; Edistää nuorten palveluiden järjestämiseen liittyvän tietojen vaihdon sujuvuutta suunnittelemalla yhteisiä menettelytapoja viranomaisten kesken. 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston viimeisimmän peruspalvelujen arviointiraportin mukaan yli puolet Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnista on perustanut nuorten ohjaus- ja palveluverkoston. Osassa kuntia verkosto on valmisteilla. Nuorisolain säätämä velvoite nuorten ohjaus- ja palveluverkoston olemassaolosta ei kuitenkaan toteudu kaikissa kunnissa, ja myös verkostojen kokoonpanoissa on puutteita. Edustusta puuttuu mm. terveystoimen, poliisitoimen ja myös työhallinnon osalta. Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto on perustettava niihin kuntiin, joissa sitä ei vielä ole ja kuntien on täydennettävä jo perustettuja nuorten ohjaus- ja palveluverkostoja niin, että kaikki laissa säädetyt toimialat ovat edustettuina. 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Seuranta Virta yli 3 kk työttömyyteen alle 25- vuotiailla (max %) Virta yli 3 kk työttömyyteen 25- 29- vuotiailla vastavalmistuneilla (max %) Alle 25- vuotiaiden työttömyysaste Nuorten aktivointiaste Työttömät työnhakijat 15 – 24 – v. ja 25 – 29- v. Nuorille ennen 3 kk: n aikana tehty työllistymissuunnitelma Toimenpiteissä olevien nuorten lukumäärät 2.4.2017 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

www.nuorisotakuu.fi Kiitos!