Tietoverkot •Järjestelmien on vielä ymmärrettävä toistensa signaaleja. •Ne pitää paitsi purkaa myös tulkita. Tämä tapahtuu määrittelemällä bittivirtaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palvelut ja tiedot käyttöön: Palveluväylä
Advertisements

makramee-tekniikalla
TIES322 Tietoliikenneprotokollat 2
Tietokoneen käyttöjärjestelmä
@ Leena Lahtinen Helia Ohjelman perusrakenteet 1. PERÄKKÄISRAKENNE 2. VALINTARAKENNE 3. TOISTORAKENNE.
WCDMA Anssi Kukkonen Tarja Kettunen. •ITU aloitti IMT-2000 projektin v. 1992, jolla WCDMA valittiin UMTS:n radiojärjestelmäksi •IMT-2000 koostuu joukosta.
Active directory.
Moniverkkoliityntä asiakkaan näkökulmasta
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
LC Finland Internet Heltech Pertti Lehtinen.
Lähiverkot erikoistyökurssi
Mediatekniikan seminaari Paula Sanaksenaho Voice over Internet Protocol Paula Sanaksenaho
Cruiser 75/150 Teknisiä neuvoja Rami Rajala EP-Engineering Oy
CD-ROM-asema mikrossa
Web Services ©Reino Aarinen, Miksi?  Web Services tekniikalla voi muuttaa valmiit sovellukset Web sovelluksiksi.  Sovellus voi julkaista toiminnon.
I-DAYS Petri Kemppainen I-DAYS palvelu varmistaa, että tärkeät päivät tulevat huomioitua ajoissa ja oikealla tavalla.
EXtensible Markup Language
Valvoja: Prof. Riku Jäntti Ohjaaja: FM, MBA Tapio Heinäaro
A B&J Production :: Verkkolaitteet Click to start.
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
ADSL Eetu Leppänen 02TL3.
Käyttöjärjestelmät Johdanto. Kurssimateriaalista 15 lukua, jotka vastaavat enemmän tai vähemmän 15 kahden tunnin pakettia Perustuu Gary Nuttin Operating.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
PiccSIM – TrueTime –integrointi Henri Öhman AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt
S Tiedonsiirto ja yhteyskäytännöt tietoliikenteen perusasioita top-down -lähestymistapa ohjelmistotekniikan näkökulma tavoitteena toimivat sovellukset.
Murphy ja TLT eli mitä kaikkea voi mennä pieleen tiedonsiirron eri vaiheissa?
Verkkopalvelu. Verkon rajapinta 1 DATA XXX a DATA CONTROL DTMF.
T Personal SE assignment Communication Practices Miikka Lötjönen.
Tiedon esittäminen.
2. Vuokaaviot.
Valtteri, Simo, Mika Myllytulli, My-tlpt09E 2010
Tietoturvan perusteet - Syksy 2005 SSH salattu yhteys & autentikointi Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S)
Visual Basic -ohjelmointi
Johtokoodaus Historia, toiminnalliset syyt ja toteutustapojen hintaerot ovat johtaneet eri johtokoodaustapojen kehittämiseen. Hyvälle johtokoodaukselle.
Wireless Local Area Network
Tietoliikenteen laadun seuraaminen ja parantaminen yritysverkossa Tekijä: Heikki Matikainen Valvoja: Raimo Kantola Yritys: Kemira Oyj.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Käyttöönottokaavio – Deployment diagram Sami Stenius.
JohdantotMyn1 Johdanto Verkkopalvelun koostamiseen käytetään koosteohjelmia ja ohjelmointikieliä. Verkkopalvelun toteutus voi vaatia myös palvelinohjelmointia.
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
CAT_TP-tiedonsiirtoprotokollan testausjärjestelmä Esittäjä: Antti Hämäläinen Päivämäärä: Työn tilaaja:Venyon Oy.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
Lyhyt johdanto CVS:ään (ict1td002 - Ohjelmointitaito)
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
DNS ja DHCP palvelut Linuxissa
Käyttöönottokaavio– Deployment diagram Vesa Jokikokko Tarmo Kemi TIK9SNA.
1 2. Tietoverkot Internet: maailman laajuinen verkko tietokoneverkoista Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) Tieto lähetetään paketteina.
Introduction to Hybrid Wireless Networks & Hybrid Wireless Network Architectures Markus Runonen
PHP ja MySQL PHP: Hypertext Preprosessor. PHP, johdanto Komentosarjakieli, joka on suunniteltu dynaamisen sisällön tuottamiseen verkossa PHP on sekä kieli,
VLAN Kimmo Tukiainen
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI
DHCP Antti Pöyhönen.
Verkonhallinta Henri Sihvola Jarkko Pulli. Verkonhallinnan vaatimukset Vaatimukset kuvattu ISO:n CMIP- verkonhallintastandardissa –Kokoonpanon hallinta.
Lähiverkot- erikoistyökurssi Seminaari HomePNA Eeva Ahonen.
1 ASIAKAS/PALVELIN -JÄRJESTELMÄ Järjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa käyttäjän kyselyt tietokantaan asiakasohjelman avulla. Asiakasohjelma ottaa.
Protokollien kerrosarkkitehtuurit
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Quality of Service Elina Koskela. QoS – Palvelun laatu Takaa sujuvan liikenteen verkossa Ottaa huomioon liikenteen luonteen Ottaa huomioon eri käyttäjien.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Edellisen kerran yhteenveto: Fyysisen kerroksen alikerrokset Fyysisen kerroksen tehtävät –Carrier Sense –Receive –Transmit Mitä tietoja PHY-kerroksen kehyksistä.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT

Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
Logical Link Control (LLC)
Viiveiden vähentäminen WWW-liikenteessä
Välikokeen palautus 35 osallistui kokeeseen
Verkon komponentteja Isäntäkone (host) reititin R R R R linkki R
Esityksen transkriptio:

Tietoverkot •Järjestelmien on vielä ymmärrettävä toistensa signaaleja. •Ne pitää paitsi purkaa myös tulkita. Tämä tapahtuu määrittelemällä bittivirtaan rakenne. Sovitaan yhteinen tiedonsiirtoprotokolla, (data transfer protocol), joka määrittelee niiden pakettien rakenteen, joita lähettävä järjestelmä generoi ja vastaanottava järjestelmä pyrkii löytämään. •Tällaisen järjestelmän perustaksi on vakiintunut merkki (character), 8 (7) bitin mittainen bittijono. •Yksinkertaisen merkkipohjaisen rakenteen päälle on rakennettu monimutkaisempia protokollia, joissa yhteen pakettiin on koottu useita merkkejä. Paketit ovat usein myös sisäkkäisiä: kukin uusi kerros tuo lisää tiedonhallintainformaatiota.

Tyypillisiin modernin tiedonsiirtoprotokollan tehtäviin kuuluvat yleensä seuraavat: •Lähettävä järjestelmä muodostaa vuorovaikutteisen yhteyden vastaanottajaan tai ilmaisee vastaanottajan osoitteen jollain tavalla. •Lähettävä järjestelmä varmistaa jollain tavoin, että vastaanottaja on olemassa ja voi ottaa paketteja vastaan. •Tiedostonsiirto–ohjelma lähettävässä päässä varmistaa, että vastaava ohjelma toisessa päässä voi ottaa tiedostoja käsittelyyn. •Tiedostomuotojen täytyy olla yhteensopivia. Jos ne eivät ole, sovitaan kumpi suorittaa muunnoksen. •On huolehdittava tiedonsiirtonopeuksien yhteensovittamisesta, välitysintervalleista ja kuittausten odottamisesta. •On sovittava vastaanottajan kanssa pakettien syntaksista, eli sisäisestä rakenteesta. •Huolehditaan virheiden käsittelystä ja tiedonvälityksen koordinoinnista.

Tyypillisessä verkossa yksinkertainen kaksi päätelaitetta yhdistävä linja on korvattu monisolmuisella pakettiverkolla (multidrop packet network). Pakettiverkon ehkä kaikkein kumouksellisin idea on, että pakettiin liitetään osoite, jonka perusteella se löytää perille, sen sijaan että siirtotie olisi määrätty fyysisesti yksikäsitteisesti, kuten puhelinlinjaa käytettäessä. Samassa pakettiverkossa voi olla useita päätelaitteita (solmuja), ja solmujen välillä voi olla useita eri reittejä. Tämä mahdollistaa uusien, nopeampien siirtomenetelmien taloudellisen kehittämisen – kapasiteettia on jakamassa kyllin moni laite. Pakettiverkkoja voidaan edelleen verkottaa, jolloin kukin verkko toimii edellisen verkon aliverkkona.

Tällaiseen verkkoon voidaan liittää erilaisia palveluita: •Tiedonvälitysnopeuden kontrollointi •Tarjotaan yhdessä verkossa olevalle koneelle keinot kommunikoida toisessa verkossa olevan koneen kanssa. •Paketin bittivirta voi olla analoginen tiedoston bittivirran kanssa. •Voidaan varmistaa luotettava tiedonvälitys tilanteissa, joissa tietoa voi joskus kadota verkkoon. •Voi tarjota standardoidun liittymän prosessien väliselle viestinnälle verkossa. •Voidaan käyttää tiedostojen siirtämiseen •Voidaan tarjota yhdellä koneella olevalle käyttäjälle mahdollisuus käynnistää ohjelmia (esim kirjoittautua sisään) toiselle koneelle. •Voi muuntaa dataa järjestelmäriippuvaisesta muodosta toiseen (eri järjestelmät voivat käyttää prosessoreissaan erilaisia sananpituuksia).

•Toisaalta osa näistä palveluista voidaan rakentaa toisten varaan. Esimerkiksi tiedoston siirtäminen voi käyttää hyväkseen koneen kykyä kommunikoida toisessa verkossa olevan koneen kanssa. •Syntyi ajatus järjestää tietoliikennearkkitehtuuri hierarkisesti moneen tasoon siten että pohjalla on fyysinen laitetaso ja ylimpänä käyttäjän kanssa kommunikoiva sovellusohjelmataso. •Väliin mahtuu paljon käyttöjärjestelmätasolla toteuttettavia asioita. •Hierarkisessa mallissa ideana on, että kullakin tasolla olevat palvelut pystyy toteuttamaan käyttämällä sitä alemmilla tasolla olevia palveluita. Koska eri tasojen toteuttavat palvelut ovat keskenään yhteistoiminnassa, ne on usein jaettu moniin yhtä aikaa suorituksessa oleviin prosesseihin, jotka kommunikoivat keskenään. •Vaatimus prosessien yhteistoiminnalle voi tulla ylhäältä, käyttäjän suunnalta tai alhaalta.

ISO-OSI arkkitehtuuri Kahdeksan hierarkista tasoa, joista alempana olevat tarjoavat palveluja ylemmille tasolle tehden sen käytöstä abstraktia. Tasot (alhaalta ylöspäin: •Fyysinen (Physical layer) •Datalinkki (Data link layer) •Verkko (Network layer) •Siirto (Transport layer) •Istunto (Session layer) •Esitystapa (Presentation layer) •Sovellus (Application layer)

•Usein verkkotason standardinmukainen protokolla on korvattu IP protokollalla ja siirtotason standardinmukainen protokolla TCP (tai UDP) protokollalla, mutta muutoin käytetään ISO-OSI mallia. TCP ja IP ovat Internetin standardeja ja niitä käytettäessä puhutaan usein TCP/IP pinosta. •Yleisin tietoverkkojen kanssa käytetty paradigma on asiakas-palvelin arkkitehtuuri. Siinä toimintoja on hajautettu funktionaalisesti eri koneille, mikä tarjoaa eri käyttäjille mahdollisuuden käyttää erilaisia käyttöliittymiä samaan järjestelmään. Osa toiminnoista on puolestaan keskitetty tiedon yhtenäisyyden ja tehokkuuden optimoinniksi.

Asiakas-palvelin –arkkitehtuuri •paradigma, jossa yksi kone (asiakas) pyytää palveluita toiselta (palvelin) •palvelin palvelee samanaikaisesti mahdollisesti suuriakin joukkoja asiakkaita •kuuntelijaprosessit odottavat yhteydenottoja ja käynnistävät palvelinprosessit •palvelinprosessit ovat kevyitä ja toimivat yhteydenpitäjinä järjestelmän muihin prosesseihin (esim. tietokantapalvelin)