Monikulttuurinen käsityö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Advertisements

Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Naisena olemisen ihanuus! Loistava, tuntematon Naiskirjailija
Perinnekäsityötä joulun alla -projekti Nyplätty sydän
Øvelse – Flertal genitiv Malli: Liisa keskustelee ystävän kanssa. - Liisa keskustele ystävien kanssa.
Jumalan kanssa.
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Miksi ihmeessä opiskelisin saksaa?
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Ajatuksia elämästä..
Innovaatiokulttuuri Innovaatio = uudennos
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
Tekstiilityö Tekstiilityö kehittää monipuolisesti oppilaan kädentaitoja, luovuutta,suunnittelu- ja ongelmanratkaisukykyä. Itsenäinen ajattelu työskentelyssä.
Huippukäytäntöjä, elämyksiä, kontakteja. Missio Työelämän ja vapaa-ajan huippukäytäntöjä ja vahvoja elämyksiä sekä kontakteja Sinulle ja Sinulta.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Øvelse – Flertal genitiv Malli: Liisa keskustelee ystävän kanssa. - Liisa keskustele ystävien kanssa.
Tikkurila 10 The City of dreams
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Kansallispukukurssi Kansallispukujen ompelu
Tekstiilityön opetussuunnitelma valinnainen TS Sompion koulu Kerava
KULTTUURIT KOHTAAVAT Hannele Juntunen Kristiina Kukkonen
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
NAISEN ITSETUNTO.
Valinnainen käsityö vkt ( Kahden tunnin valinnainen )
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Miellekartta ja kuvakollaasi Virikkeitä hiekkavalukorujen suunnitteluun Helena Vuorio 2007.
Lihavuus on onnellisten hetkien kertymää....
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Elinvoimaa yhdistyksissä
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 II Uusien sukupolvien vastaanotto; ja yhteisyyssuhteet Loving I Elannon.
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Roukon koulun oppilaiden käsitöitä ( tekstiilityö )
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
YVI – oppimisympäristö YVI-oppimisympäristön viestintä yhteistyökumppaneille.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Mitä opetan ammatillisessa koulussa? Mariitta Savolainen
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Kuuntelemisen taitoja Kirjoita seuraavasta listasta itsellesi 10 erityisen vaativaa kuuntelemisen taitoa.
Riippuvuus tupakoinnista
Vauvan erityiset kyvyt ja taidot
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Huippukäytäntöjä, elämyksiä, kontakteja. Missio Työelämän ja vapaa-ajan huippukäytäntöjä ja vahvoja elämyksiä sekä kontakteja Sinulle ja Sinulta.
Koirat Ei heikko hermoille. Tietoa koiria on monen rotuisia koirat voivat olla suureksi avuksi koira on nelijalkainen nisäkäs koira on ihmisen paras ystävä.
Tekstiilityö ySV1-ySV4. ySV3 / ySV4 1. jaksossa ke ja to x 75 min. 4. jaksossa ti ja ke x 75 min.
Tampereen Tyttöjen Talo. TAUSTAA: Tyttöjen talon toiminta käynnistyi keväällä 2004 Tyttöjen Talo on osa Setlementti Naapurin toimintaa Toimintaa rahoittaa.
Suomi 3A Torstai 19. toukokuuta 2016.
Kaikki viestintä, toiminta perustuu ihmiseltä ihmiselle.
Kaakkurin koulun valinnaisaineet
Valinnainen 8 – 9 lk 2h/ viikko Lisäkurssi 8 – 9 lk 2h tai 1 h/ viikko
Lintulammen koulun valinnaiskurssit
Lämmin kiitos kaikille kurssikavereille
Minä yhdistelmäajoneuvon kuljettajana Teemu Viljamaa.
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?

8. Luokkalaisten TET Tämä esitys käsittelee PowerPointin uusia ominaisuuksia. Se kannattaa katsella diaesityksenä. Näistä dioista saat ideoita esityksiin,
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
KASVOKKAIN VERKOSSA: CONNECT PRO OPETUKSESSA
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Ajanhallinta opiskelussa
2.2 Kulttuuriperintö.
Esityksen transkriptio:

Monikulttuurinen käsityö -kirjonnat ja virkkaus albaaninaisten kapioperinne

Albaaninaisten kapioperinne Albaaninaisten kapioperinne on runsas. Kosovossa nuorena tyttönä on tehty paljon kapioita; pöytäliinoja servetteineen , liinavaatteita ja pitsejä sekä pikkuliinoja hyllyjen koristeluun. Tekniikat ovat olleet: virkkaus, laakapisto-, ristipisto-, kukkakirjonta värillisillä mulinelangoilla ja leikekirjonta niin käsin kuin koneellakin, myös makrame´pitsi on naisille tuttu tekniikka. Kapiot ovat olleet tärkeitä ja ne on otettu mukaan kun on jouduttu jättämään kotimaa. Osa kapioista on sekavissa oloissa hävinnyt ja ”varastettu”, niitä kaivataan vielä vuosienkien jälkeen. Albaanit ovat sukurakkaita ja juhlia vietetään yhdessä suurella joukolla. Kun äiti tulee kotiin vastasyntyneen vauvan kanssa ovat suvun naiset koristaneet äidin sängyn kauniisti kirjotuilla lakanoilla. Vauvan sänky on myös petattu kirjotuilla lakanoilla ja vauva kiedotaan kirjoen koristeltuun kapaloliinaan. Kun vauva nukkuu pidetään kasvojen päällä pientä kevyttä kirjottua liinaa. Pojan ympärileikkausta juhlitaan myös suvun kanssa ja koko toipilasajan, noin kaksi viikkoa, lepää ja nukkuu poika koristellussa vuoteessaan.

Käsityöharrastus uudessa kotimaassa Albaaninaiset ovat jatkaneet käsityöharrastustaan myös täällä Suomessa. Naiset purkavat ja turruttavat huoliaan ja murheitaan käsityön parissa, ajatukset vapautuvat silmukoiden ja pistojen laskemiseen, mallien ja kuvioiden suunnitteluun, kopioimiseen ja toteuttamiseen. Tulosta syntyy paljon, isoja virkattuja liinoja, lukemattomia pikkuliinoja hyllyjen koristeluun, kirjottuja liinoja, neulottuja vauvan vaatteita.

Käsityötaidon ja kapioperinteen siirtäminen jälkipolville Suomessa kasvaneet ja koulunsa käyneet nuoret eivät enää ole kiinnostuneita kapioiden teosta, jonkin verran heitä kiinnostavat äitien tekemät liinat, mutta kun kaupasta saa niin paljon kaikkea kaunista on olemassa vaara, että äitien työt eivät enää kelpaa. Onkin tärkeätä saada äidit säilyttämään taitonsa ja keskittymään taas vaativampien mallien ja tekniikoiden tekoon, sekä säilyttämään oma kansallinen perintö ja omaleimaisuus käsitöissään. Myös hyvien materiaalien käyttäminen käsitöissä on tärkeätä. Usein työttömyydestä, yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä kärsivät kouluttamattomat kotiäidit voivat tuntea itsensä taitaviksi ja käsityönsä kiinnostaviksi, halutuiksi ja käyttökelpoisiksi. Naiset voivat kokea oppimisen ja opettamisen iloa kun yhdessä töitä tehden säilytetään ja palautetaan mieliin sekä tekemisiin taidot ja oman kulttuurin mallit käyttötarkoituksineen.

Vieraan kulttuurin lähettiläänä Vieraan kulttuurin käsitöiden omaleimaisuus kiinnostaa ja kiehtoo toista kulttuuria, tämä on rikkaus, joka antaa uusia ideoita käsityöhön. Vuorovaikutus tekijöiden kesken auttaa hyväksymään ja kunnioittamaan toista, syntyy rohkeus ja kiinnostus uuden kotimaan käsityöperinteeseen ja ihmisiin, tapaan tehdä käsitöitä. Tuntiessaan itsensä yhdeksi meistä käsityöihmisistä toivottavasti maahanmuuttajanaiset uskaltautuvat kursseille, ompeluseuroihin ja kiltoihin mukaan valtaväestön kanssa ja syntyy käytäntöjä, jotka ovat tätä suomalaista elämää, sopeudutaan yhteiskuntaan ja kyetään nauttimaan kaikista sen tarjoamista mahdollisuuksista harrastaa, opiskella ja mahdollisesti löytää myös työpaikka ja ainakin paikkansa tässä yhteiskunnassa, tuntea itsensä hyväksytyksi ja kiinnostavaksi henkilöksi. Valtaväestö oppii ymmärtämään mikä moninainen rikkaus meillä on täällä kotomaassa kun joukossamme on vieraan kulttuurin lähettiläitä.

Malleja käsitöihin Malleja käsitöihin ovat omat tai ystäviltä saadut valmiit työt. Monet naiset eivät osaa lukea työohjeita kirjoista tai lehdistä, ne ovat vierasta kieltä tai lukutaito ja ohjeiden ymmärtäminen on heikko Myös kuvista katsomalla ja kopioimalla pystyvät taitavimmat tekijät tekemään työnsä Onkin tärkeätä valokuvata ja tallentaa naisten omassa kotimaassaan tekemiä kapioita, että vanhat mallit ja oma tyyli säilyisivät, eivätkä unohtuisi ja sekoittuisi kokonaan uuteen

Virkattuja hyllyliinoja

Kukkakuvioisia pikkuliinoja

Soikeita tarjotinliinoja

Pöytäliina ja servetit samaa sarjaa

Liinoja

Hyllynreunapitsejä virkaten

Omalle sanoma-lehdelle säilytys-paikka

Ristipistoja Kosovosta

Kirjottuja vauvan lakanoita

Vauvan kapaloliina kirjoen

Leikekirjontaa koneella Liinavaatteita elämän juhlahetkiin

Värillistä kirjontaa liinoihin

Tarjotin-liinoja kirjoen

Kirjotun liinan reunaviimeistely helmilangalla ommellen

Laakapistoja pöytäliinassa ja serveteissä

Kapiot ja käsityöt: Xhezide Ferati Esityksen toteutus: Kteo Anna-Liisa Heinonen