Fiksu Koululainen, matematiikka TEHTÄVÄ 9. Laskuja paperista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimeentulotuen menot 2010 Ari Virtanen.
Advertisements

Näe metsäteollisuus uusin silmin Lokakuu Metsäteollisuudessa riittää monipuolisesti töitä •Metsäteollisuus on Suomen toiseksi merkittävin vientiala.
CAN-VÄYLÄ AUTOISSA.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Pellervon Päivä , Helsinki Pasi Holm.
Puimuri - kaava.
Puimuri - kaava.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
Ostamisen maailma Ostokyky ja ostohalu
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja • Nettikysely KMT Kuluttaja tutkimuksessa. • Kysyttiin lehdistä, jotka vastaaja KMT puhelinhaastattelussa.
Monikäyttöinen paperi
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
% mikko rahikka 2010 hyl.fi.
Tehtävä Tee ohjelma, joka kysyy käyttäjältä kaksi kokonaislukua (0-50, kysytään lukuja niin kauan kunnes käyttäjä antaa luvut sallitulta alueelta). Ohjelma.
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Suomalaisen Työn Liitto Suomi-barometri 2010 Juhannustutkimus Taloustutkimus Oy.
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
TAULUKKO YKSIULOTTEINEN TAULUKKO. TAULUKKO  Taulukon tarkoitus Ohjelmassa tarvitaan paljon samantyyppisiä samaan kohdealueeseen kuuluvia muuttujia Näitä.
Laskuja koulun jätemääristä
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Porin selvitysalueen vertailutilastoja Siikainen Pomarkku Pori Luvia Lavia Ulvila Harjavalta Kokemäki Nakkila Merikarvia.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto. Kulutusväittämiä Elena Saarikallio, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman neljäs luento.
mieluummin useampikin?
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja syksy 2013 / kevät 2014.
1. Joukko-oppi Merkinnät
Perusarvon laskeminen
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Käsipyyhkeet sallittu
– 10 kysymystä ja vastausta–
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta?
PROSENTTILASKUJA Prosenttimerkintää muunnellaan laskuissa murtoluvuksi ja desimaaliluvuksi!
Ohjelmointia Scratch.mit.edu/hoc. Kielen valinta: -valitse maapallon kuva -valitse alaspäin nuolta painaen suomi.
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2010 Petri Matveinen Nina Knape.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Toimitusjohtaja Pasi Holm, PTT Pellervon Päivä Helsinki
KESTÄVÄ KEHITYS ANTTOLAN YHTENÄISKOULUSSA
Keskustelua nikotiinituotteista
HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi.
Energian säästäminen.
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Kulutus - Miten kuluttaa eettisesti?.
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus metku
Matematiikkaa 3a, Lukualue © Varga–Neményi ry 2016
Televisiot.
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Lampaanliha.
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
Kokemuksia kansainvälisestä verkkolaskutuksesta
Kestävä kulutus ja kierrätys
Veden säästäminen.
Esityksen transkriptio:

Fiksu Koululainen, matematiikka TEHTÄVÄ 9. Laskuja paperista

Taustatietoa tehtävään •Kun Bell keksi puhelimen vuonna 1876, vuosittainen paperinkulutus henkeä kohden oli kahdeksan kiloa. Kun BBC aloitti televisiolähetykset 1936, kulutus oli 70 kiloa. Vuonna 1975 ensimmäiset tietokoneet otettiin käyttöön ja paperia kului 109 kiloa. Vihdoin kun 1991 maailmanlaajuiset web-sivut olivat selailtavissa, kulutus oli 155 kiloa. Lähteet: Metsäteollisuus ry, Skogs Industrierna -Swedish Forest Industries Federation Laskuja paperista2

Taustatietoa tehtävään •Paperin kulutus ei ole vähentynyt teknologian ja sähköisen tiedonvälityksen kehittyessä luvulta maailman paperinkulutus on kuusinkertaistunut. Lähteet: Metsäteollisuus ry, Skogs Industrierna -Swedish Forest Industries Federation Laskuja paperista3

Taustatietoa tehtävään •Suomi on yksi paperinkulutuksen huippumaita. Jokainen suomalainen kuluttaa paperia ja kartonkia 190 kiloa vuodessa. Jos kaikki maapallon asukkaat kuluttaisivat paperia yhtä paljon kuin suomalaiset, paperinkulutus nelinkertaistuisi. Paperin kierrätys ei yksinään riitä vaan ratkaisu löytyy paperin kulutuksen vähentämisestä. Myös paperin kohdalla pätee sanonta ”Paras jäte on syntymätön jäte”. Lähteet: Metsäteollisuus ry, Skogs Industrierna -Swedish Forest Industries Federation Laskuja paperista4

Tehtävä 1. EU-maan asukas kuluttaa paperia 165 kiloa vuodessa, keskivertojapanilainen 215 kiloa ja kiinalainen 64 kiloa. Pohjoisamerikkalainen käyttää 227 kiloa, latinalaisamerikkalainen 44, mutta afrikkalainen ainoastaan kahdeksan kiloa paperia. Koko maailman keskiarvo paperinkulutuksessa on 54 kg/v. •Tee diagrammi eri maiden/maanosien asukkaiden paperinkulutuksesta. Lähteet: Metsäteollisuus ry, Skogs Industrierna -Swedish Forest Industries Federation Laskuja paperista5

Tehtävä 2. Lukuvuoden pituus on 9 kk, koulussa on 700 oppilasta ja jokainen heistä kuluttaa paperia 50 arkkia kuukaudessa. Riisi sisältää 500 arkkia kopiopaperia ja painaa 2,5 kg. a)Kuinka monta arkkia paperia oppilaat kuluttavat lukuvuoden aikana? b)Kuinka monta riisiä paperia kuluu lukuvuodessa? c)Kuinka monta kiloa paperia kuluu lukuvuodessa? Laskuja paperista6

Tehtävä 2. Lukuvuoden pituus on 9 kk, koulussa on 700 oppilasta ja jokainen heistä kuluttaa paperia 50 arkkia kuukaudessa. Riisi sisältää 500 arkkia kopiopaperia ja painaa 2,5 kg. d)Kuinka monta kiloa vähemmän paperia kuluisi lukuvuoden aikana, jos siirryttäisiin kaksipuoliseen kopiointiin/tulostukseen? e)Entä jos kaksipuolisen kopioinnin/ tulostuksen lisäksi kopion/tulosteen kokoa pienennettäisiin siten, että yhdelle sivulle mahtuu kaksi sivua? Laskuja paperista7

Pohdintatehtävä •Paperia kuluu usein aivan turhaan, vaikka sen säästäminen ei ole vaikeaa. Hyviä keinoja ovat kaksipuolinen kopiointi ja tulostus. Lisäksi paperin kääntöpuoli kelpaa muistiinpanoihin. •Lisäkysymys: Keksi muita keinoja säästää paperia koulussa. Laskuja paperista8