Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
Advertisements

1 Autoliikkeen aula Jussi Seppälä asentaja
 Voi käyttää lainauksissa  Tavanomaisista poikkeavissa merkityksissä:  Nelli on ”vauva”.  Puheenvuoroissa:  ”Tättää”, sanoi Nelli.  Teosten nimissä:
0 Aloitussivu oppaat esittelevät pääosiot 2 Suomen kielen äännemaailma Ali 3 Matematiikka Ubah 1.0 Tietokoneen esittely Mai (audio + kuva) 1.1 Hiiriharjoitukset.
 Voi käyttää lainauksissa  Tavanomaisista poikkeavissa merkityksissä:  Nelli on ”vauva”.  Puheenvuoroissa:  ”Tättää”, sanoi Nelli.  Teosten nimissä:
Suora ja epäsuora esitys
Ylioppilaskirjoitukset
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
Pisteellä ei ole ulottuvuutta. Sitä merkitään isolla kirjaimella.
Valitse haluamasi raportti, jonka parametreja haluat muuttaa ja tuplaklikkaa sitä.
Numerot suomenkielessä
Anssi Heinonen - Melon Arbus Productions
Yhdysmerkit. Yhdysmerkkiä käytetään - Jos osien rajalla on sama vokaali. Esim. keski-ikä, kuorma-auto tai linja-auto. - Jos yhdysosat ovat rinnasteisia,
Kielten tasotesti TAMK /Joni Sallila.
Virkkeiden peruskunnostus
EXtensible Markup Language
Iso ja pieni alkukirjain
Merkintätapoja kandidaatintyössä
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Syksy 2008
Päivän erikoinen ÄI1.
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
Akateemineninen kirjoittaminen Yhdyssanat, välimerkit ja luetelmat
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
TÄHDISTÖT Tähtitaivas on jaettu 88 tähdistöön.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
2.4. Raja-arvo äärettömyydessä ja raja-arvo ääretön E.1.
PILKKU.
Mitä kuuluu rakennekaavioille? Jari Sjölund
Esityksen havainnollistaminen Eeva-Leena Aittoniemi
1. Usean muuttujan funktiot
Luetelman laadinta Käytä luetelmia harkiten.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Kevät 2008 Raine Kauppinen
Oodin versio 3.1 1Opiskelijarekisteri.
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
Johdatus ohjelmointiin – C kielen peruselementit Tutkijayliopettaja Manne Hannula Opetusharjoittelu (ohjaava opettaja Jukka Jauhiainen)
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
Visual Basic -ohjelmointi
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
1. Oulun seudun ammattiopisto Ammattiopisto on perusyhdyssana: ammatti + opisto. Sana ammatti täydentää käsitettä opisto ja ilmaisee, millainen opisto.
Versio Kanta graafinen ohje. Kansallinen Terveysarkisto 2 Sisältö  Kirjoitusasu  Tunnus  Värillinen, musta – valkoinen, värillisellä taustalla.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Toimintaympäristö Asuntokunnat ja perheet Leena Salminen.
Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta. Tavallisin tapa tuottaa suomeen uusia sanoja on yhdistäminen. Nykysuomen sanoista noin 60% on yhdyssanoja.
Ohje luetteloiden laatimiseen PowerPoint -esityksissä HAAGA-HELIA Alkuperäinen Juha Tamminen Pieniä täydennyksiä Tarja Jokinen.
AINEISTON KÄYTTÄMINEN
Suomi 3A Torstai 19. toukokuuta 2016.
PILKKU.
LÄHTEIDEN KÄYTTÖ.
Aineistoaine Särmä s. 359 Vastaa Särmä-kysymyksiin TK:sta s. 96
Lyh. Lyhenteet RUK tsto Miksi ja miten?
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Yhdyssanat.
Aineiston käyttö oman tekstin pohjana
Kertausta tärkeimmistä asioista
Välimerkit (muut kuin pilkku)
Aineistosta kirjoittaminen
Joka vai mikä? - Kas siinäpä pulma.
(ja sen kaverit) Särmä s. 313
Toistorakenteet Toistorakenteissa on usein tarve esim. toistaa jotakin lausetta tai lohkoa n kertaa, toistaa jotakin lausetta tai lohkoa kunnes jokin muuttuja.
Suomen kielen pilkutuksen logiikka
Lähdin juoksemaan, niin että muut jäivät jälkeen.
Liittokokous Förbundsmötet xx.xx.2014
Välimerkkejä Särmä s
Ohje luetteloiden laatimiseen PowerPoint -esityksissä
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Esityksen transkriptio:

Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki

Puolipiste = ; Teholtaan suurempi kuin pilkku mutta hieman pienempi kuin piste. Sitä käytetään useinmiten kun virkkeen lauseet käsittelee samaa asiaa, mutta käsittelevät eri puolen. Esim. Joku on antanut muusikolle äänihuulet joilla ilmaista ajatuksiaan laulaen; kun taas kuvataiteilijalle on annettu lahja käyttää käsiä ilmaisuun. • Pilkkua vahvempi erottaja, asioiden ryhmittelijänä luetteloissa ja rinnastuksissa.

KAKSOISPISTE = : Kaksoispistettä käytetään johtolauseen ja sitä seuraavan suoran lainauksen välissä Esim. Joku sanoi: ”Nyt minun kärsivällisyyteni on lopussa”. Kaksoispiste on tarpeeton seuraavassa tapauksessa: Kysymys ”onko tanssi syntiä?” kuului ennen vanhaa rippikoululaisten vakio kysymyksiin. Kaksoispiste kuuluu irrallisen luettelon, selityksen, lisäyksen tai täsmennyksen edelle. Lyhenteissä ja numeroilmauksissa tulee kaksoispiste (15%:iin) Alkukirjaimen valinta kaksoispisteen jäljessä. a) Kokonainen lainattu virke aloitetaan isolla alkukirjaimella. b) Isoa kirjainta käytetään kaksoispisteen jäljessä myös silloin, kun selitykseen, täydennykseen tai lisäykseen kuuluu kaksi tai useampia virkkeitä. c) Pienellä kirjaimella aloitetaan luettelo ja sellainen selitys tai täydennys, johon kuuluu vain yksi virke.

Ajatusviiva ja yhdysmerkit Ajatusviiva on painetussa tekstissä pidempi kuin yhdysmerkki. Kirjotuskoneissa ja tekstinkäsittelylaitteissa on usein vain yhdysmerkki. Ajatusviivan saa kun jättää viivan kummallekin puolelle välin. Seuraavanlaisissa ilmauksissa on sekä ajatusviiva että yhdysmerkki. 16– 18-vuotiaat Ajatusviivat erottavat irrallisia lauseenlisiä sulkeiden tai pilkkujen tapaan. Sitä käytetään myös ilmaisemaan jotain yllättävää asiaa. Myös Käytetään lainausmekkien sijasta. Luettoloissa se toimii ranskalaisena viivana. Kaksi ajatusviivaa osoittaa poisjättöä, eli lause loppuu kesken esim. Lainauksen. Yhdysmerkin käyttö: Yhdysmerkkiä käytetään yhdyssanan osien välissä seuraavissa tapauksissa: osien rajalla on sama vokaali. Keski-ikä, myynti-ilmoitus... Yhdysosat ovat rinnasteisia. Parturi-kampaamo, Emmi-Maria, itä-länsisuunta... Jos jompikumpi osa on erisnimi. Pohjois-Suomi, Ruotsin-laivat, Helsinki-Vantaan lentoasema... Jos jompikumpi osa on lyhenne, numero, kirjain tai jokin muu merkki. 30-vuotias, @-merkki, C- vitamiinipitoinen... Tutut pienellä kirjoitettavat lyhennesanat kirjoitetaan ilman yhdysmerkkiä. luomutuote, tuponeuvottelut..