Hermoston kehitys Varjokirjassa s. 64-.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa,
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita pukea yllesi, katto pään päällä ja sänky jossa nukkua ... Silloin olet rikkaampi kuin 75% maailman kansasta.
Kasvaako pääni, kun opin?
Naisena olemisen ihanuus! Loistava, tuntematon Naiskirjailija
Jumalan kanssa.
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Fahrenheit 9/11.  Paljastustarina tapahtumista Yhdysvalloissa syyskuun 2001 tapahtumien jälkeen.  Käsittelee mm. Bushin suhteita Bin Ladenin sukuun.
Katso Aitolasta lisää:
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
TVT:n projekti Jenna Julkunen, Iisa Harju & Riina Harju
Puhelinkäyttäytyminen
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Penfield kokeita aivoleikkausten yhteydessä
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
Kuvakäsikirjoitus.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Samsonin tarina. Nimeni on Samson ja olen 14-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapalloa!
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita pukea yllesi, katto pään päällä ja sänky jossa nukkua ... Silloin olet rikkaampi kuin 75% maailman kansasta.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Naisen ainoa vika.
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Lasten suusta.
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
Ei vanhustenasumista minulle!! HUM! Myös ääni Joku vuosi sitten tein loistoristeiliällä Välimeriristeilyn. Joku vuosi sitten tein loistoristeiliällä Välimeriristeilyn.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Kommentteja Åbo Akademin vilppiprosessista uudistustyön pohjalta Ole Karlsson
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Fredin tarina. Nimeni on Fred ja olen 10-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapallon pelaamista!
Anna Abreusta tietoa! Anna Eira Margarida Mourao de Melo e Abreu on syntynyt 7.helmikuuta 1990 Vantaalla mutta hän on myös asunut pienenä Portugalissa.
PILKKU.
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
Kappale 2.
JEESUKSEN LAPSUUS.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
#perjantaipähkinä Pohtikaa, vastatkaa, perustelkaa: Tiedekeskus Tietomaan torninvartija Kalle on nyt 192 vuotta vanha. Hän on nyt kaksi.
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Niko Saarinen.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Sanatyypit ja sijamuodot.
Kielen kehityksen avainkohdat
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita pukea yllesi, katto pään päällä ja sänky jossa nukkua ... Silloin olet rikkaampi kuin 75% maailman kansasta.
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Auttava keskustelu
Esityksen transkriptio:

Hermoston kehitys Varjokirjassa s. 64-

myelinisoituminen Nopeuttamaan hermosolujen toimintaa

Turhat yhteydet karsiutuvat pois: use it or loose it! Karsiutuminen on tärkeää ja lisää toimintakykyä

Miksi murkku hölmöilee??? otsalohko Kehittyy vielä murrosikäiselläkin Miksi murkku hölmöilee???

Plastisiteetti / plastisuus = aivojen muovautuvuus Ympäristöärsykkeiden tai Esim. vammojen seurauksena

Esimerkkejä plastisuudesta Ns. half-brain potilaat Soittajalla soittamiseen käytetyt aivoalueet vahvistuvat

Lapsen voi puhua fiksummaksi http://www.iltalehti.fi/perhe/2013100617571421_pr.shtml Lapsen voi puhua fiksummaksi Sunnuntai 6.10.2013 klo 06.46 Tutkijan mukaan lapselle tietyllä tavalla puhuminen on kuin laittaisi rahaa jälkikasvunsa pankkiin. Lapsena saavutettu sanavarasto luo pohjan, jonka päälle rakentuu tulevaisuus. Lapsena saavutettu sanavarasto luo pohjan, jonka päälle rakentuu tulevaisuus. (COLOURBOX.COM)

Kuusi vuotta sitten lastentauteihin erikoistunut kirurgi Dana Suskind havahtui pienten potilaiden välisiin eroihin tutkiessaan lasten puheen kehitystä korvaimplantin asennuksen jälkeen. Varakkaiden perheiden lapset alkoivat puhua leikkauksen jälkeen nopeasti, mutta heikomman tulotason perheissä lapset tulivat selvästi jäljessä. Asia jäi vaivaamaan Suskindia ja hän päätti penkoa aihetta syvemmältä. Suskind löysikin pian historiallisen tutkimuksen vuodelta 1990. Tulokset puhuivat työssä tehtyjen havaintojen puolesta. Tutkimuksen mukaan köyhyyden keskelle syntynyt lapsi oli kuullut kolmanteen ikävuoteen mennessä käsittämättömät 30 miljoonaa sanaa vähemmän, kuin varakkaaseen perheeseen syntynyt ikätoverinsa. Suskind päätti löytää käytännön ratkaisuja epäkohdan korjaamiseksi ja tänä päivänä 45-vuotias lääkäri uskoo tietävänsä vastauksen: Lapset eivät synny älykkäinä, vaan vanhempien tapa puhua lapselle ratkaisee. Nyrkkisääntö on hyvin yksinkertainen: mitä enemmän keskustelee lapsensa kanssa kysymyksiä esittäen, sitä laajempi sanavarasto lapselle kehittyy. Alemman tulotason perheissä lapsilta ei juurikaan kyselty mitään, vaan heille ladeltiin lähinnä käskyjä. Eräs testiryhmään osallistunut äiti kertoi Suskindille ajatelleensa, että tytön koulutus saisi luvan alkaa vasta lastentarhassa. Hän ei juurikaan keskustellut tyttärensä kanssa, vaan luuli tekevänsä tarpeeksi tarjoamalla lapselleen puhtaita vaatteita, ruokaa ja siistin kodin. Monet vanhemmat eivät myöskään juttele lapsensa kanssa, koska se tuntuu yksinkertaisesti typerältä. Miksi kysellä turhia, kun vastausta ei kuitenkaan saa? Suskindin mukaan näin ei kannata missään nimessä ajatella. Hän myös yrittää selittää vanhemmille, ettei heidän koulutuksensa sanele sitä, miten lapsen sanavarastoa voi kartuttaa. Lapsen kanssa voi puhua esimerkiksi ruokakaupan hedelmistä tai puistossa nähdyistä väreistä. Ennen yöpuulle menemistä voidaan lukea vaikkapa iltasatu. - Sen sijaan, että pyytäisin lastani vain pistämään kengät jalkaan, voinkin sanoa, että nyt on aika lähteä ja mitäs me tarvitsemme. Tällä tavalla annan lapselleni mahdollisuuden vastata ja sanoa "kengät", 4-vuotiaan tytön äiti kertoo oivalluksestaan.

Brocan afasia: http://www. youtube. com/watch (19-vuotias tyttö)   Wernicken afasia: http://www.youtube.com/watch?v=aVhYN7NTIKU&feature=related Plastisiteetti (Jodyn toinen hemisfääri on poistettu): http://www.youtube.com/watch?v=VaDlLD97CLM