Katolisuus ja alkoholinkäyttö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Suomalaisten mielipiteet nykyisistä alkoholi- poliittisista rajoituksista Gallup-tutkimusten mukaan vuosina kk/v Pitäisi väljentää Pitäisi tiukentaa.
Piristystä päivääsi MAISKIS MAISKIS!.
Luuk. 12:35-38 Luukkaan evankeliumin 12. luvun lopupuoli opettaa Jeesuksen paluun yllätyksellisyydestä ja valvomisesta. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms.
Luuk. 21:1-4 Luukkaan evankeliumin luvussa 21 Jeesus opettaa maailmanhistorian viimeisistä tapahtumista ja niitä edeltävistä ennusmerkeistä. Kysymyksiä,
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Pikkupoika kysyi isältään...
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Perusta, jolle rakennamme Asko Matikan opetus Lapualla
Totuus.
Jumalan kanssa.
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Arkki Varustamo Raamattukoulu
Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Psalmi 23:1
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
Luuk. 7:24-27 Seitsemännen luvun lopussa Luukas puhuu vielä Jeesuksen ja Johannes Kastajan välisestä suhteesta ja kertoo koskettavan kertomuksen synitisestä.
1. Tim 2: 1-4 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 2. luvussa Paavali antaa käytännön ohjeita oikeaan jumalanpalveluksen viettämisen. Kysymyksiä,
Paavalin kirje Filemonille
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Raamatun tekstien valossa.VKR.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
A ja O Ilm.1:8. "Minä olen A ja O", sanoo Herra Jumala, joka on ja joka oli ja joka tuleva on, Kaikkivaltias.
Kuka määrää, Sinä tai pomo?.
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Naisen ainoa vika.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Tule sellaisena kuin olet 2. Aitous ja epäilys
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Rukousviikon tarkoitus:
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Valittu kansa – Israel vai me?
Loisto yllättää Matt. 17: Pirkko Valkama.
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Yhdessä vahvemmaksi kasvaminen
Hepr. 5:1-4 Arvoisa Sisärengaslainen, Edellisen luvun lopussa Jeesusta nimitettiin ylipapiksi. Nyt kirjeen kirjoittaja selittää tarkemmin Jeesuksen ylipappeutta.
Pyhiinvaellus Lainkuuliaisesta kansalaisesta Jumalan lapseksi
Hepr. 1:1-2 Arvoisa Sisärengaslainen, Heprealaiskirjettä on vanhastaan sanottu Paavalin kirjeeksi heprealaisille. Tässä määrittelyssä lienee kaikki väärin.
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Mitä asenne tarkoittaa?
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Tule sellaisena kuin olet Katso ja maista!
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Pikkupoika kysyi isältään...
Tapahtukoon sinun tahtosi
1. Tim 4: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 4. luvussa Paavali varoittaa harhaopeista ja anta ohjeita Timoteukselle viran hoitoa varten. Kysymyksiä,
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Neitsyt Maria.
Kirkkohistoria Kirkon syntyhetkestä tähän päivään
Miten meidän tulee toimia?
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
JUMALAN TAHDON NOUDATTAMINEN JA ESIMERKKINÄ SUHTAUTUMINEN HOMOSEKSUAALISUUTEEN Luku 6  Opetusvinkki 2.
PIRSTOUTUNUT KRISTIKUNTA JA UUSI MAAILMANKUVA Luku 10 – Motivointi 2.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
Millaisen seurakunnan SINÄ HALUAT?
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Reformoitu opetus.
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
Reformoidun teologian oppi
Mikä/kuka on kristitty?
Esityksen transkriptio:

Katolisuus ja alkoholinkäyttö Alustus Katolisessa nuortenillassa 19.9.2009 Emil Anton

Alustava keskustelu Juttele pari minuuttia vierustoveri(e)si kanssa: Olenko koskaan joutunut pohtimaan alkoholinkäytön sopivuutta omaan/kristilliseen elämään? Millaisissa tilanteissa? Millainen käsitys minulla on kirkon opetuksesta asian suhteen?

Lähtökohta: elämän ykseys ja Jumalan ilmoitus “Minä olen tie, totuus ja elämä. Kukaan ei tule Isän luo muuten kuin kauttani.” “Joka kuulee teitä, kuulee minua.” Jumalanpalvelukseen (tie Isän luo), uskoon (totuuteen) ja moraaliin (elämään) liittyvissä asioissa kristityn on johdonmukaisesti seurattava Kristusta ja kirkkoa, ei esim. yhteiskunnan tai kaverien mielipiteitä. Emme saa olla “käytännöllisiä ateisteja”

Vanhan testmentin helmiä... Jotkut kohdat näyttävät vastustavan alkoholinkäyttöä, ja tietyt kristillispohjaiset ryhmät ovatkin kieltäneet alkoholin kokonaan Viinissä on rehentely, oluessa rettelö, päihtyneenä hoippuva on älyä vailla. (Sananl. 20:1) “Voi niitä, jotka jo ani varhain lähtevät etsimään päihdyttävää juomaa, niitä, jotka viinistä hehkuvina valvovat yömyöhään! Voi niitä, jotka ovat sankareita viiniruukun ääressä, niitä, jotka ovat väkeviä juomien sekoittajina!” (Jes. 5:11,22)‏ Kyse on kuitenkin juopuneisuuden eikä juomisen kritiikistä: “Sinä kasvatat viinin ihmisen iloksi” (Ps. 104:15) “Syö siis leipäsi iloiten ja juo viinisi hyvillä mielin, sillä jo kauan sitten Jumala on hyväksynyt nuo tekosi.” (Saarn. 9:7) Te, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa viljaa ilmaiseksi, syökää, ottakaa maksutta viiniä ja maitoa! (Jes. 55:1)‏

Jeesuksen esimerkki Jeesus muutti veden viiniksi Kaanan häissä (Joh. 2:1-11)‏ Antiikissa juotiin viiniä kaikissa muodoissa rypälemehusta viinietikkaan – Kaanassa kyse oli selvästi alkoholista (ks. Joh. 2:9-10)‏

Jeesuksen ja Paavalin opetus “Ihmisen Poika on tullut, hän syö ja juo, ja te sanotte: 'Mikä syömäri ja juomari (oinopótees), publikaanien ja syntisten ystävä!' Mutta Viisauden tunnustavat oikeaksi kaikki Viisauden lapset." (Luuk. 7:34-35)‏ “Pitäkää varanne, etteivät juopottelu (kraipálee) ja päihtymys tai jokapäiväisen elämän huolet turruta teitä, niin että se päivä yllättää teidät niin kuin ansa. Sitä päivää ei vältä yksikään, joka maan päällä elää. Pysykää siis alati valveilla ja rukoilkaa itsellenne voimaa, jotta selviäisitte kaikesta siitä, mikä on tapahtuva, ja kestäisitte Ihmisen Pojan edessä." (Luuk. 21:34-36)‏ Jumala on luonut sitä varten, että ne, jotka tuntevat ja uskovat totuuden, nauttisivat niitä ja kiittäisivät Jumalaa.Kaikki, minkä Jumala on luonut, on hyvää, eikä siitä tarvitse hylätä mitään, kun se otetaan kiittäen vastaan. Älä enää juo pelkkää vettä, vaan käytä vatsasi ja toistuvien vaivojesi vuoksi vähän viiniäkin. (1. Tim.4:3-4, 5:23) Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät. (1. Kor. 6:9-10) Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne. (Ef. 5:18)‏

Mikä sitten on kirkon opetus? Katolisen kirkon katekismus (KKK) mainitsee alkoholin vain yhdessä kohdassa (2290): “Kohtuullisuuden hyve auttaa välttämään kaikenlaista kohtuuttomuutta ravinnon, alkoholin, tupakan ja lääkkeiden nauttimisessa. Se joka juopuneena tai vauhdin hurmassa vaarantaa toisten tai oman turvallisuutensa teillä, vesillä tai ilmassa, tekee raskaan synnin.”

Johtopäätökset Jumala/Jeesus/Kirkko ei siis kiellä alkoholia, vaan sen väärinkäytön. Väärinkäyttöä on ainakin juopuneena vaaran aiheuttaminen muille (epäsuorasti: itsekontrollin menettäminen). Juoppous voi johtaa ikuisen elämän menettämiseen. Rippi tärkeä pelastuskeino. Alkoholijuomista saa kyllä nauttia osana hyvää luomakuntaa Jumalan kunniaksi. Sosiaalisella elämällä on myös missionaarinen ulottuvuus.

Loppukeskustelu Mitä vien mukanani tästä nuortenillasta? Opinko uutta, jäikö epäselvyyksiä? Kuinka saada voimaa tunnustaa ja puolustaa Jeesusta ja kirkkoa vaikeissa asioissa?

Lopuksi... Syöttepä siis tai juotte tai teettepä mitä tahansa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi. (1. Kor. 10:31)‏