Marko Ahvenainen, Sirkka Heinonen ja Olli Hietanen Suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuushankkeen ohjausryhmän kokous Espoo 5.11.2009 Suunnittelu ja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN SKENAARIOT 2020
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Prosessiteollisuus monessa mukana.
Toimintaympäristö
Maailma vuonna 2012 Eli Tulevaisuusluotaimen Delfoi-aineiston valossa skenaariot voisivat näyttää esimerkiksi tältä:
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Datan vapauttaminen Avaruusstrategian julkistus Tutkimusjohtaja Laura Höijer / YM & Yksikönpäällikkö Yrjö Sucksdorff / SYKE.
1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Tiedotustilaisuus Rakennustoimisto Pohjola Oy •Vuonna 1989 perustettu perheyritys •Toiminta-alue Pirkanmaa ja Etelä-Suomi •Liikevaihto n. 35,5.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Maailmanluokan osaamista nyt ja tulevaisuudessa Metsäteollisuuden koulutuslinjaukset Kesäkuu 2010.
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Keravan Energia Oy © Jussi Lehto Keski-Uudenmaan finanssilounas Energia tulevaisuuden kilpailutekijänä Toimitusjohtaja Jussi Lehto Keravan.
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Kainuun digitaalinen tulevaisuus Mikko Setälä
SUOMEN MENESTYKSEN EVÄÄT -Tiekartta tulevaisuuteen Julkistamistilaisuus
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointifoorumi 2010 Maakunnan tila Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma Eeva Kiuru Vt. toiminnanjohtaja Oulu Wellness Institute.
AMK tutkimuksen tulevaisuus Tulevaisuustyöpaja 2/Aluekehitys
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
Tulevaisuuden koulutus ja osaamistarpeet IOY:n koulutuspäivä , Turku Hamburger Börs.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
MONTAKO YDINVOIMALAA?. MISSÄ MENNÄÄN NYT? Ilmasto- ja energiastrategian mukaan kulutustavoite 2020 on 98 TWh/v Nousukaudella ( ) sähkön kulutus.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Kilpailukyky -> kilpailuetu Oppiminen & Kasvattaminen?
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
SRV – Rakentavasti erilainen
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Kokkolan ammattiopisto
Kyllä kansa tietää..... Sosiaalinen media tietolähteenä Marjukka Nyberg /28/2015COMPANY CONFIDENTIAL | Copyright © M-Brain
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
KUINKA KILPAILUKYKY SÄILYTETÄÄN GLOBALISOITUVASSA TALOUDESSA I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia -
Teuvo Aro Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi ”TAPRE”
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
AVARA-hanke valtiotieteellisen tiedekunnan näkökulmasta Leif Åberg
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Brändin kiteytys Vihreä kasvu syntyy yhdistämällä uudella tavalla uusiutuvia luonnonvaroja, teknologiaa ja eri alojen osaamista. Joensuun seudulla Vihreän.
Julkistaminen klo 9:00–10:30 Hotelli Scandic Marski, Helsinki Julkaistavissa klo 12:00.
SATAKUNNAN TALOUS 9 ● kesäkuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät
Esmo Oy - Esmo Economia Oy Puistokatu 34 A 2.krs OULU, FINLAND Tel: +358 (0) Fax: +358 (0) Räätälöity Standardi.
SATAKUNNAN TALOUS 8 ● marraskuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät
Strategiaperusta ja ohjelmat
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Infra-alan ammattikorkeakouluopetuksesta
Talouden ulkoinen tasapaino Suhdannevaihtelut
13 Vihreän kullan maa s. 94–97.
Ulkomaankauppa Globalisaatio -> Vapaakauppa -> Varallisuuden ja elintason kasvu tarjonnan lisääntyessä Taloustieteilijä David Ricardo: ”Kunkin valtion.
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Päämajasymposium Mikkeli Reijo
Veera Holappa PTT:n aluetalouden seminaari
Metsäteollisuuden työvoima
Esityksen transkriptio:

Marko Ahvenainen, Sirkka Heinonen ja Olli Hietanen Suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuushankkeen ohjausryhmän kokous Espoo Suunnittelu ja konsulttialan skenaariopohjat

A: Globalisaatio 2.0 vie suunnittelu- ja konsulttialan maailmalle •Suomalaiset teollisuusyritykset ovat vuoteen 2020 mennessä siirtäneet toimintansa siirtymätalouksien kasvaville markkinoille ja halpojen tuotantokustannusten maihin - mm. Aasiaan, Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan. •Suomalaiset suunnittelu- ja konsulttitoimistot siirtyivät teollisuuden mukana. •Suomalaiset suunnittelu- ja konsulttialan yritykset ovat tämän trendin seurauksena kansainvälistyneet nopeasti vuosina 2010 – •Suomalaisten suunnittelu- ja konsulttialan yritysten kilpailukyky ja -etu on perustunut insinöörien ja muiden asiantuntijoiden kovaan osaamistasoon, luotettavuuteen (projektinhallintaa) sekä uusiin, verkostomaisiin toimintatapoihin.

B: Globalisaatio 3.0 nostaa yksilöt asiakkaiksi ja hajauttaa järjestelmät •Globalisaation historia on kertomus teknologian ja logistiikan kehittymisestä. Alkujaan elimme omavaraistaloudessa, jossa kaikki tuotettiin ja kulutettiin paikan päällä. Ensimmäisessä osituksessa kykenimme erottamaan toisistaan tuotannon ja kulutuksen: esimerkiksi tuottamaan Intiassa ja käyttämään Englannissa. (Globalisaatio 1.0) •Toisessa osituksessa kykenimme hajottamaan myös tuotannon palasiin - tuotteita valmistetaan satojen yritysten arvoketjuissa globaalissa taloudessa. (Globalisaatio 2.0) •Kolmannessa osituksessa ( ) tuotanto pirstoutui yksilöön asti - yksilöt tuottavat ja kuluttavat esimerkiksi energiaa plustaloissaan. Vuonna 2020 merkittävin brändi onkin "Made in next door". •Glocaaleja (Global = local + local) markkinoita hallitsevat hajautetun järjestelmän, lähituotannon ja vaihdantatalouden lait.Tietyssä mielessä kokonaisuudet ovat häviämässä. Talous ja yhteiskunta toimii samalla tavalla kuin luonnon ekosysteemit, joita ei johdeta, mutta ne toimivat silti loogisesti/itse ohjautuvasti. •Toisesta näkökulmasta katsottuna muutoksessa on kyse siitä, että maailmasta on muodostumassa yksi valtaisa yksilöihin asti pirstaloitunut kokonaisuus, jonka mallintaminen ja jossa toimiminen on suunnittelu- ja konsulttialan suurin haaste ja työllistäjä vuonna 2020.

C: Tuottavuusohjelmalla uuteen kasvuun •Suunnittelu- ja konsulttialan historiallisen kasvun taustalla (vuosina ) oli monta syytä: teollisuuden markkinat kasvoivat kun NL lakkasi olemasta, globaalit markkinat avattiin, pääomavirrat "vapautettiin" ja tuotantoon investoitiin sekä laadullisesti että määrällisesti (esim. metsäteollisuudessa laitoskoko kasvoi, viirat levisivät ja laatu oli entistä vaaleampaa). Myös Nokia kasvoi vauhdilla. •Kasvun huumassa teollisuuden paradigma vaihtui ja uusi mantra oli: "keskity ydinosaamiseen". Tämän ajattelun tuloksena teollisuus ulkoisti suunnittelualan tehtäviä - josta seurasi suunnittelun 14 lihavaa vuotta. •Valtion- ja kuntahallinnon tuottavuusohjelma sekä kustannus-/ rahoituskriisi ovat nyt ( ) johtamassa samantapaiseen ulkoistamiseen julkishallinnossa. Tämä trendi on kasvun ajuri suunnittelu- ja konsulttialalle. •Julkishallinto on perinteisesti käyttänyt enemmässä määrin pieniä suunnittelu- ja konsulttialan toimijoita (kun taas teollisuus on suosinut suurempia toimijoita). •Tulevaisuudessa nämä pienet suunnittelu- ja konsulttialan yritykset kasvavat nopeasti - tai suuret toimijat siirtyvät pienten kasvaville markkinoille.

D: Uudet killeritoimialat tulevat • Teollinen tuotanto ei lopu Suomesta vaikka metsäteollisuus, meri- ja metalli sekä elektroniikkateollisuus siirtyisivätkin pois Suomesta. •Päinvastoin vanhan poistuminen toimii luovana tuhona - eli uutta toimintaa ja tuotantoa innovoivana ja synnyttävänä ajurina. •Suomeen kehittyy vuosina uusia teollisia toimialoja sekä myös laajamittaista palveluliiketoimintaa (mukaan lukien palveludesign). •Tämä kasvu työllistää suunnittelu- ja konsulttialan toimijat vuosina Suurin muutos aikaisempaan toimintaan on se, että uudet toimialat kehittyvät poikkisektoraalisilla innovaatiorajapinnoilla, jotka edellyttävät poikkisektoraalista osaamista myös suunnittelu- ja konsulttialalta: muun muassa moniammatillisia tiimejä, oppivia osaamisverkostoja yms. tiedon jakamisen tapoja ja foorumeita.

E: Kaiken se kestää •Teollisuus on (1993 – 2008) kehittänyt itselleen alihankkijaverkoston nimenomaan joustoja varten. •Nousu- ja laskukausia tulee ja menee ja niiden seurauksena tuotannon/teollisuuden työvoimantarve vaihtelee suuresti. •Myös uudet innovaatiot ja teknologian kehittyminen muuttavat jatkuvasti osaamistarpeita. Tämäkin jousto ja muuntumiskyky on saatu aikaan alihankinta- ja sidosryhmäverkostoja kilpailuttamalla ja vaihtamalla. •Suunnittelu- ja konsulttialan ydinluonne ja -tehtävä on siis toimia teollisuuden yms. tuotannon puskurina erilaisen vaihtelun varalta. •Tulevaisuudessa ( ) suhdanteiden syklit nopeutuvat ja syvenevät - eli suunnittelu- ja konsulttialan työvoimatarve vaihtelee jopa saman vuoden aikana välillä. •Suunnittelu- ja konsulttialojen ydinhaasteena on rakentaa tämä jousto myös omaan toimintaansa. •Käytännössä tämä tarkoittaa suunnittelu- ja konsulttialan organisaatioiden hierarkioiden hajoamista joustaviksi ja oppiviksi osaamisverkostoiksi ja projektiorganisaatioiksi.

Yhteenveto Iso SKOL Teollisuus Pikku SKOL Julkinen 1. Globalisaatio 2.0 vie Isoja Etelä-Amerikkaan… 3. Vanhojen toimialojen tilalle syntyy uusia kasvualoja Suomessa 4. Julkishallinnon tuottavuusohjelma ulkoistaa kasvua pienille 5. Isot pienten kasvumark- kinoille 2. Globalisaatio 3.0 pirstaloi yksilöihin, korostaa palveluita, elämyksiä, hajauttaa… 6. Kaiken se kestää: joustavat projektiorgani- saatiot, oppivat moni- alaiset osaajaverkostot